Ore suplimentare bona - urgent!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Poate ca nu am fost clara in exprimare
Relatia cu bona trebuie sa fie o relatie angajat-angajator. cu ceea ce implica aceasta relatie
Niciodata nu am recomandat familiilor care au o bona sa dea bonusuri, sa faca cadouri, SA IMPRUMUTE bani bonei, cateodata chiar din primele zile de cand se angajeaza.

Sa nu credeti ca darurile voastre au inpact pozitiv asupra relatiei cu bona,in general TOTUL se raporteaza la bani si la nevoile fiecaruia (de ex un parfum bun sau o haina de firma pentru bona inseamna mult mai putin decat niste bani cu care ea isi cumpara un polonic sau o razatoare)

Si sa mai stiti ca si ele au nevoie de aceasta fermitate in relatia cu familia
In general sunt femei care au lucrat "in campul muncii" si care sunt invatate sa aiba un program, un sef, o fisa a postului.
Deci le place sa fie angajate!

Sa nu mai vorbesc de atitudinea "e ca si din familie"!
Nu este adevarat, familia este familie, bona este la serviciu.

Din familie fac parte parintii, bunicii, persoane apropiate, insa doar PARINTII hotarasc ce are bona de facut. Va spun ca au fost situatii in care parintii doreau sa fie copii crescuti intr-un anumit fel, plecau la serviciu si veneau bunicii care rasturnau totul, iar bona nu mai stia pe cine sa asculte

Din punct de vedere legal, nu este VINA bonei ca NU are contract de munca!
Mergeti si faceti un contract de munca, care acorda protectie tuturor si bonei si dvs!
Ca asta aduce costuri suplimentare este o alta problema.
Bonele isi doresc sa aiba si ele, MAI ALES CELE SUB 50 DE ANI carte de munca, asigurari platite si de multe ori merg si isi platesc "din mana" aceste taxe

Despre cursuri, ce sa spun?
Am facut un sondaj printre parinti daca prefera bona tanara, calificata, sau o persoana matura cu experienta maternala.
Rezultatul? Majoritate vorbona matura cu experienta maternala. Asa ca.. ce sa mai zici.
Iar despre obligativitatea de a face cursuri, pe aceasta criza de bone, in care parintii fac "had hunting" prin parcuri, ele stiu sigur ca isi gasesc de munca oricum si selectate si nu, si testate si nu , cineva tot le angajeaza, asta e marea problema.
Iar rezultatele se vad aici, pe forum, unde parintii se plang de prestatia bonei si sufera pe buna dreptate.

Nu iau apararea bonelor, este o situatie reala cu care se confrunta toata lumea si parintii si agentiile si de aici de la noi, si din alte tari.
Ciudat este ca cererea de romance pe piata internationala este foarte mare, asa cum sunt ele, fara cursuri.
Poate ei au alte criterii de evaluare a bonelor,alta relatie cu bona, ati vazut angajeaza si barbati si tinere au pair de 18 ani...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ipearina spune:

Mie mi se pare anormal ca atunci cand doarme copilul bona sa doarma si ea, sa tricoteze sau sa se uite la Tv. Aaaaaaa, daca tricoteaza ceva pt copil, atunci se schimba treaba.
E adevarat ca bona nu inseamna menajera, dar cand doarme copilul, poate spala vasele in care a mancat copilul, poate calca hainutele lui, poate face mancare pt el, poate strange jucariile etc. Si oricum, omul muncitor nu trebuie impins de la spate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiha spune:

Buna,

Stiu ca s-a inchis de mult subiectul asta, dar voiam sa va povestesc deznodamantul povestii.

Rezumat: am rugat bona luni, marti, miercuri sa vina in weekendul urmator 18 ore sa stea cu copilul (dintre care vreo 10 noaptea, cand copilul dormea), oferindu-i 500.000 si m-a refuzat, pt ca ea voia 1.5 mil. Am inteles-o ca i se pare putin si am vb cu alta femeie. Dar, lovitura de teatru: vineri seara, inainte sa plece acasa, mi-a spus ce mila ii e ei de fata sa stea cu o necunoscuta, motiv pt care accepta si 500.000 . Concluzia: a jucat tare pana in ultima clipa, mizand pe faptul ca nu am la cine sa apelez si voi accepta pretul ei. Cand a vazut ca nu are sanse, m-a luat la sentiment, si a acceptat oricum. I-am zis ca deja am aranjat cu altcineva... imi pare rau dar nu se mai poate. Nu s-a suparat nimeni, dar sper ca totusi a invatat o lectie. Acum suntem in relatii bune.. cu bune si cu rele sunt multumita de felul cum are grija de fata, mai ales ca mi-au zis si mamicile de la bloc ca se poarta bine si in lipsa mea.

Raluca, mama Nectariei, 30.03.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelaki spune:

ramiha
hai ca ai fost tare

Adela si bebe Darius (7.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helenutza23 spune:

ramiha felicitarile mele!

vroiam sa spun si eu ca inca de la inceput am stabilit cu ea ca pt orele suplimentare ii voi da 50 mii/ora.
despre modul lor de gandire, ca au in cap numa' banii, no comment. ASA SUNT! atat cat se comporta ok cu copilul, e bine.

Elena + Horia Constantin (18feb2007) =

ALAPTATUL HELPLINE

cresc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Helenutza23 spune:

quote:
Originally posted by linasobolina

Ciudat este ca cererea de romance pe piata internationala este foarte mare, asa cum sunt ele, fara cursuri.
Poate ei au alte criterii de evaluare a bonelor,alta relatie cu bona, ati vazut angajeaza si barbati si tinere au pair de 18 ani...

Intreaba si vei primi un raspuns!

nu cumva bonele plecate in afara au o alta atitudine fata de cei care le angajeaza?

am vazut f rapid cateva din mesajele tale...cand aud asemenea teorii "ma bucur" enorm!

Elena + Horia Constantin (18feb2007) =

ALAPTATUL HELPLINE

cresc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chiriuc spune:

Buna.Am citit mesajele voastre(sper sa devin si eu mamica in curand si ma intereseaza subiectul)si mi-am amintit ce probleme am avut eu cu menajera.Eu ii dadeam 300 RON pe luna, venea o data pe saptamana cam 2 ore maxim si-mi aspira, spala pe jos si stergea praful.Daca voiam sa-mi calce, o plateam cu 3 Ron (30.000 lei vechi) de camasa.In plus, de multe ori stergeam praful eu pe mobila, pe deasupra, pt ca imi era jena sa-i atrag atentia ( eu am 30 ani, ea are vreo 55).De cate ori venea, o serveam cu o cafeluta, plus ca niciodata, dar niciodata nu a plecat cu mana goala de la mine.Dupa cateva luni, am rugat-o sa vina de cel putin 2 ori pe saptamana, pt ca eu am un catel si trebuie sa aspir apropae zilnic.Deci nu mi se parea corect ca pt o singura zi pe saptamana in care nu faceam eu curt, ea sa primeasca 300 RON.Ca sa inchei,m-a facut cu ou si cu otet ca ea oricum venea pe nimica toata la mine, ca altele iau pe ora cate 1 milion si ca ea a vrut sa ma ajute...Efectiv, am ramas cu gura cascata ( la propriu, nu la figurat).Acum imi fac singura menajul,pt ca am timp berechet, dar la urmatoarea menajera sau bona, o sa spun de la inceput: fara cafele, fara amicitii intre noi si orice nu-mi va conveni, spus direct, fara menajamente.Am obs ca atunci cand vrei sa fii buna si sa ai o relatie umana cu cineva care-ti lucreaza ceva,pici de prost rau de tot.
Bafta tuturor la bone cat mai serioase si la locul lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cinezee spune:

Am citit mesajele acestui subiect , imi pare rau ca ganditi toate asa , dar sunt bone care efectiv privesc relatia fix angajat patron, fara implicare umana din partea lor dar tot o data mai sunt si persoane care nu au doar bani in cap .

Stiu ca este si va fi mereu un subiect delicat si ca multe dintre voi ( mamele) au avut de suferit de pe urma lor , dar nu putem spune ca toate sunt asa.

in concluzie ii dau foarte mare dreptate utilizatoarei linasobolina, eu fiind o fosta bona si pot spune ca din pacate ptr noi, nu exista functia ( in nomenclator si mamale nu fac contracte )ca atare si din pacate ne platim singure( bonele care dorim sa fim in legalitate) cartile de munca cu taxele aferente anilor pe cartea de munca ( multe dintre mamici fugiind de idea de a face contract de munca , totul fiind la negru de fapt )si taxele catre casa de asigurari

Mai vreau sa adaug in final , sunt o tipa sub 50 ani , care mi-au placut mereu copii( am lucrat numai cu copii pana in 4 ani deocamdata)dar niciodata nu am acceptat sa fac altceva in afara de a fi bona ( tot ce implica numai in ingrijirea si supravegherea copilului ,implicit adunand jucariile sau pregatind una din mesele ptr el )

din start am spus ce fac si ce nu fac si daca vin sau nu in weeknduri , nu am avut neintelegeri cu mamicile si nu mi s-a reprosat de ce nu fac si ceva in gospodarie, dar recunosc nu ma uitam la tv ( nu ma atrage ) si nici nu dormeam in timpul ''serviciului'', am incercat mereu sa fiu antenta la relatia mea dintre mama copilului si eu

sper sa nu supar pe nimeni cu acest post si incercarea mea de a va spune ceva, din punct de vedere a unei foste bone si sper sa vedeti pe viitor functia de bona cu ochi buni, multa sanatate si mare atentie in alegerea corecta a unei bone, Mihaela .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Citat:
citat din mesajul lui adelaki
[Nu am vrut sa o fac sa se simta prost pe ramiha, INSA parerea mea este ca nu trebuie neparat sa dam unei bone, femei de serviciu, om angajat temporar etc. fix aceleasi drepturi pe care le are un salariat.
Adela si bebe Darius (7.11.2007)

Poti te rog sa explici de ce? Nu sunt si ei oameni?

Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby

Mergi la inceput