Campanie de responsabilizare a autoritatilor (2)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Buna fetelor!
Claudia multumesc mult pt mesaje. Fisierul pe care mi l-ai trimis e foarte stufos, am facut eu un alt fisier concetrator, dar nu stiu cum sa-l postez, am incercat cu copy/paste aici (e doar jumatate de pag) dar nu se intelege..
Redau f pe scurt din datele mai importante:
(fisierul contine si datele pe zone, este f. interesant dar are cam 70 pagini)

RATA FERTILITATII (Nascuti vii la 1000 de femei la varsta fertila)
Varsta mamei (ani)anul 2006anul 2007
TOTAL_39,5_38,9
15-19_3535,2
20-24_69,866,5
25-29_82,7_81_
30-34_5454,4_
35-39_1918,3_
40-44_3,5_3,9_
45-49_0,2_0,2_

Mediul urban -total_34,934,6
Mediul rural -total_46,745,8


Este un extras dintr-un tabel facut de Instit. Nat. de Statistica si imi pare rau ca nu stiu cum sa-l postez pe tot..probabil ca o sa apara totusi si pe site-ul lor, in completare la cel existent, care are datele pana in 2005.
Dupa cum vedeti, rata fertilitatii scade foarte mult o data cu varsta, chiar si la intervale de 5 ani.
Ar fi suficiente aceste date ca sa se realizeze faptul ca infertilitatea este o problema si a tarii noastre, mai ales in mediul urban si ca aceasta creste pe masura trecerii anilor.

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

quote:
citat din mesajul lui kineta

BUNA SEARA DRAGELORfac un anunt: incepand de astazi NOUA LISTA DE COMPENSARE CU 50% INCLUDE DIPHERELINULDE ORICE GRAMAJ,PE LISTA SUNT DIN NOU GONALUL SI PUREGONUL,ESTE ADEVARAT CA AU STELUTE,ASTA INSEMNAND ,CA TREBUIE APROBARE DE LA CASMB,DAR BANUIESC CA PT DIPHERELINE CARE IN PROTOCOLUL LUNG NU DEPASESTE 6 MIL TRATAM,NU TREBUIE SA MERGEM LA CASMB,PT CINE ARE NEVOIE,SA CEARA O SCRISOARE MEDICALA DR CU CARE FACE FIV,SI APOI LA MEDICUL DE FAMILIE VA COMPENSA RETETA CU 50%.




Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luci.eilm spune:

Ioana, am citit si eu informatiile statistice catre care ne-a trimis Claudia. Se pare ca FERTILITATEA e definita gresit aici prin NUMARUL DE NASCUTI. Posibil ca o mare parte de femei (peste 30 ani sa zicem) nici sa NU mai doreasca copii (sa se protejeze) si prin urmare sa duca la scaderea indicatorului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Luci.elm ai dreptate, dar nu avem alt fel de indicator si pana si Inst. de Statistica ii spune tot asa: rata de fertilitate (asa era in fisier, precum si in mail-ul pe care l-a primit Claudia)

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Am modificat articolul, paragrafele introduse noi le scriu si purpuriu, astept si parerea voastra( in special la partea cu medicamentele compensate, nu stiu daca am descris foarte corect situatia) si sa il trimitem admin-ilor DC care ne vor ajuta cu publicarea lui. Oricum, articolul este doar o schita, el va fi modificat de catre jurnalisti, pus intr-o alta forma.
Transcriu aici tot articolul:

ARTICOL:


Pana nu te lovesti de asa ceva nu ai idee ca exista, ai auzit totusi de ea, dar ca de orice boala, te gandesti ca "asa ceva nu mi se poate intampla mie". Iar cand afli la un moment dat ca esti si tu afectat de ea, mai intai nu-ti vine sa crezi, apoi te intrebi "de ce eu, de ce noi" si apoi incepi sa te interesezi in jur si abia atunci descoperi cat de multi sunt in aceeasi situatie cu tine, afli de fapt ca ce te afecteaza si pe tine este deja o problema a epocii in care traim.
Este vorba despre infertilitate- da, pana nu demult un subiect tabu..chiar si in prezent sunt multe idei preconcepute in legatura cu infertilitatea si de aceea celor afectati de ea le e foarte greu sa recunoasca si sa vorbeasca despre asta. S-a spus chiar ca infertilitatea afecteaza psihicul mai rau decat cancerul..

Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Noile realitati economice si sociale si-au adus contributia la scaderea si apoi la mentinerea la un nivel scazut a natalitatii. Toate tarile civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania 'imita' si in acest domeniu tarile dezvoltate economic din Vest sau din Est. Cu toate acestea, daca in Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. statul sustine financiar tehnicile de reproducerea asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului, in Romania, acest lucru nu se intampla..
Sterilitatea este o boala si trebuie tratata ca atare, iar tehnicile de reproducere umana asistata merita intreaga atentie in ceea ce priveste introducerea lor in sistemul national de asigurari de sanatate.

In Romania lucrurile stau cu totul altfel, autoritatile inca nu constientizeaza sau nu vor sa constientizeze ca infertilitatea este o problema, o boala, ca numarul tinerilor afectati este foarte mare si in crestere.

Dintr-un sondaj de pe situl Institutul national de statistica (http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap2.pdf - vezi pag. 25) reiese ca rata de fertilitate (nascuti vii la 1000 femei) este in scadere, astfel in 1990 era 56,2, iar in 2005 de 39,4. Acest fapt se datoreaza, pe langa factorii economico-sociali si infertilitatii, care afecteaza un umar din ce in ce mai mare de cupluri tinere.

Neavand la dispozitie alte sondaje, pentru a arata ca numarul cuplurilor infertile este foarte mare, este suficient sa mentionam numarul mare de clinici de reproducere asistata aparute in ultimii ani in Romania. In Bucuresti sunt peste 10 clinici unele mai vechi, unele mai noi, care efectueaza, proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro ( clinica Giulesti, Medlife, Medsana, Med New Life, Sabyc, Centrul Medical Unirea, Polisano, Gynera, Dacia Medical Center, American Medical Center) si in alte orase ale tarii sunt clinici deja existente (Timisoara, Cluj, Sibiu, Brasov), clinici care umreaza sa se deschida in viitorul apropiat (Constanta).

Ce poate demonstra acest lucru? Faptul ca sunt foarte multe cupluri care sunt nevoite sa apeleze la fertilizarea in vitro, acesta fiind de multe ori singura metoda prin care pot obtine o sarcina.

Insa toate aceste cupluri de tineri care doresc sa-si implineasca un lucru absolut normal si natural, acela de a fi parinti si pot beneficia de sprijinul medicinei, se lovesc de obstacolul financiar. Costul unei fertilizari in vitro este intre 1400-3000 euro, la care se adauga costul medicamentelor necesare care pot ajunge, in functie de tratamentul prescris si la 2000 euro, plus toate analizele premergatoare pe care cuplul trebuie sa le efectueze care ajung si ele la cca 1000 ron. In concluzie, pentru o singura incercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie sa faca rost intre 3000 si 5000 euro.

Puteti spune ca intr-o tara in care nu exista bani suficienti pentru sanatate, in care sistemul sanitar este la pamant, cum avem pretentia de a include in sistemul national de asigurari de sanatate cheltuieli asa de mari cu fertilizarile in vitro. Este un lucru greu de realizat, dar daca se vrea cresterea natalitatii, trebuie ajutate si cuplurile a caror sansa este fertilizarea in vitro, pentru inceput constientizarea problemei si apoi cautarea de solutii pentru a face acest lucru posibil.
Alte tari europene au adoptat de mult aceste masuri, in tari precum Franta, Ungaria, Italia, Spania, Olanda, Suedia Belgia se suporta de catre bugetul asigurarilor sociale pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu. E adevarat ca nu ne putem compara cu unele din aceste tari, dar daca ne pasa de tinerii si natalitatea tarii noastre trebuie sa le luam exemplul.

La noi in tara nu exista nici macar cadrul legislativ pentru reproducerea umana asistata medical, lucur absolute necesar si prin prisma implicatiilor juridice si morale ale acestor acte. Singura propunere legislativa de pana in prezent este cea initiata de deputatul Ovidiu Branzan cu nr. 217 / 2003 - Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical. Dupa mai multe modificari si dezbateri in plenul Camerei Deputatilor, a fost adoptata de Camera Deputatilor in aprilie 2004, fiind inaintata la senat, adoptata si de Senat cu anumite modificari si apoi trimisa la Presedintele Romaniei pentru promulgare care face sesizare de neconstitutionalitate.
Curtea Constitutionala accepta obiectiunile de neconstitutionalitate, urmeaza prezentare în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, apoi PL este trimisa pentru raport privind decizia Curtii Constitutionale la Comisia juridica de disciplina si imunitati unde primeste raportul favorabil, este reinscrisa pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor si adoptata de aceasta, fiind trimisa la Senat in noiembrie 2005, ramanand in acelasi stadiu pana in prezent.


O singura tentativa din partea statului de a suporta o parte din tratament pentru cuplurile care apeleaza la fiv ar fi faptul ca pe lista de medicamente compensate sunt unele medicamente folosite in protocoalele de stimulare.
Incepand cu 15.07.2008 a aparut noua lista cu medicamentele compensate, insa pentru eliberarea medicamentelor necesare in procedura de fertilizare in vitro sunt puse anumite restrictii, ceea ce face foarte greu de obtinut compensarea lor cu 50%. Toata procedura de urmat este extrem de greoaie, se face referire la anumite protocoale terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii Publice, este necesara si aprobarea comisiilor de la nivelul Caselor judetene de asigurari de sanatate.
In plus, pentru unele medicamente (Gonal si Puregon –absolut necesare in procesul de stimulare ovariana) – alta reglementare spune ca medicul de familie nu poate sa-ti dea o reteta decat pana la valoarea de 300 Ron pe luna, asa ca pt 30 sa 40de fiole*75RON, cate luni de retete iti trebuie?
Pe de alta parte, in urma scrisorii medicale data de medicul cu care se face FIV, pt. aceste medicamente, nu se mai tine cont de acel barem de 300 ron de pe reteta, atata timp cat ai scrisoarea medicala, dar medicii nostri de familie nu cunosc legea sau nu vor sa aplice legea.
Chiar daca prima parte e rezolvata si ai reteta compensata, incepi sa umbli pe drumuri pt ca refuza farmaciile sa o elibereze, deoarece nu exista un ordin al ministrului care sa reglementeze compensarea acestora.
Fata de veche lista sunt anumite modificari, care nu fac decat sa ingreuneze si mai mult obtinerea compensarii, din cauza ca abia se ajusese la o intelegere a procesului de decontare si cu mari eforturi si multe drumuri reuseai sa obtii o medicamentele compensate, iar cu noile reglementari, pana la intelegerea efectiva a procesului de decontare vor fi multe restrictii ceea ce nu face decat ca legea sa fie data efectiv, degeaba, adica sa nu fie de folos cu nimic celor care fac fertilizare in vitro si care in final, ajung sa-si achite integral costul tratamentului.
Situatia este voita pentru ca daca te adresezi Ministerului Sanatatii ei spun ca au elaborat legislatia iar CNAS afirma ca nu, suntem in situatia tipic romaneasca de aruncare a raspunderii fara a se rezolva problema.
Teoretic, exista cadrul legal, dar practic, nu se poate beneficia de el.

In concluzie, in Romania in prima faza este necesara adoptarea legii privind reproducerea asistata medical, iar in paralel normele de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate sa fie regandite, astfel incat sa faciliteze accesul la medicamentele compensate, nu sa il ingreuneze.

Este necesar sa se constientizeze problema, sa se acorde atentia cuvenita si printr-un cadru legislativ bine gandit sa fie ajutati tinerii care au nevoie de aceste procedure medicale.

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luci.eilm spune:

Ioana,
1) Eu as renunta la paragraful ce urmeaza dupa Chiar daca prima parte e rezolvata si ai reteta compensata. Din simplu motiv ca treaba cu Ordinul Ministrului Sanatatii nu mai e valabila (era in vechea formulare) iar, conform cu noile reglementari, inca nu a incercat nimeni sa cumpere compensat Sa nu anticipam, rauvoitor.
2) Eu as mai simplifica pe ici-pe-colo, prin partile esentiale. Sa fie usor de urmarit si inteles si de catre cei neimplicati in subiect. O sa incerc eu in weekend sa propun o varianta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_p76 spune:

Luci elm multumesc pentru idei si astept si varianta ta, le punem apoi la pucnt si trimitem varianta finala.
Daca mai vrea cineva sa contribuie cu idei, asteptam!

Ioana -the new me!
animalutele mele iubite

www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luci.eilm spune:

Am mai pieptanat articolul:

Pana nu te lovesti de asa ceva nu ai idee ca exista, ai auzit totusi de ea, dar ca de orice boala, te gandesti ca "asa ceva nu mi se poate intampla mie". Iar cand afli la un moment dat ca esti si tu afectat de ea, mai intai nu-ti vine sa crezi, apoi te intrebi "de ce eu, de ce noi" si apoi incepi sa te interesezi in jur si abia atunci descoperi cat de multi sunt in aceeasi situatie cu tine, afli de fapt ca ce te afecteaza si pe tine este deja o problema a epocii in care traim. Este vorba despre infertilitate- da, pana nu demult un subiect tabu.. S-a spus chiar ca lupta cu infertilitatea este mai dureroasa decat lupta cu cancerul..

Noile realitati economice si sociale si-au adus contributia la scaderea si apoi la mentinerea la un nivel scazut a natalitatii. Toate tarile civilizate se confrunta cu o scadere accelerata a natalitatii si a fertilitatii, iar Romania 'imita' si in acest domeniu tarile dezvoltate economic din Vest sau din Est. Infertilitatea este o problema de sanatate care afecteaza 15% din cuplurile de varsta reproductiva si este recunoscuta ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Autoritatile noastre au nevoie SA CONSTIENTIZEZE si ele ca infertilitatea este o boala, ca numarul tinerilor afectati este foarte mare si in crestere, iar tehnicile de reproducere umana asistata merita intreaga atentie in ceea ce priveste introducerea lor in sistemul national de asigurari de sanatate.

Dintr-un sondaj de pe situl Institutul national de statistica (http://www.insse.ro/cms/files/pdf/ro/cap2.pdf - vezi pag. 25) reiese ca rata de fertilitate (nascuti vii la 1000 femei) este in scadere, astfel in 1990 era 56,2, iar in 2005 de 39,4. Acest fapt se datoreaza, pe langa factorii economico-sociali si infertilitatii, care afecteaza un umar din ce in ce mai mare de cupluri tinere.

Deasemenea, este suficient sa mentionam numarul mare de clinici de reproducere asistata aparute in ultimii ani in Romania. In Bucuresti sunt peste 10 clinici care efectueaza proceduri de inseminare artificiala si fertilizare in vitro (clinica Giulesti, Medlife, Medsana, Med New Life, Sabyc, Centrul Medical Unirea, Polisano, Gynera, Dacia Medical Center, American Medical Center) si in alte orase ale tarii (Timisoara, Cluj, Sibiu, Brasov, Constanta).

Cu toata aceasta amploare a fenomenului, la noi in tara nu exista INCA nici cadrul legislativ pentru reproducerea umana asistata medical, lucur absolut necesar si prin prisma implicatiilor juridice si morale ale acestor acte. Singura propunere legislativa de pana in prezent este cea initiata de deputatul Ovidiu Branzan cu nr. 217 / 2003 - Propunere legislativa privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical. Dupa mai multe modificari si dezbateri, reinscrieri pe ordinea de zi etc. legea este, din noiembrie 2005 pana in prezent, in acelasi stadiu, la Senat.

O mare parte a acestor cupluri de tineri care doresc sa-si implineasca un lucru absolut normal si natural, acela de a fi parinti, se lovesc de obstacolul financiar. Costul unei fertilizari in vitro este intre 1400-3000 euro, la care se adauga costul medicamentelor necesare care pot ajunge, in functie de tratamentul prescris, la 2000 euro (fara analizele premergatoare, pe care cuplul trebuie sa le efectueze, care ajung si ele la cca 1000 ron). In concluzie, pentru o singura incercare de fertilizare in vitro, un cuplu trebuie sa faca dispuna de 3000- 5000 euro.

In acest moment, intentia statului de a suporta o parte din tratamentul fiv se reduce la faptul ca pe lista de medicamente compensate (din 15.07.2008) s-au introdus unele medicamente folosite in protocoalele de stimulare, insa pentru eliberarea medicamentelor necesare in procedura de fertilizare in vitro sunt puse anumite conditii, ceea ce face foarte greu de obtinut compensarea lor. Toata procedura de urmat este birocratica, se face referire la anumite protocoale terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii Publice, este necesara si aprobarea comisiilor de la nivelul Caselor judetene de asigurari de sanatate etc.

In concluzie, intro prima faza este neparat nevoie de o lege privind reproducerea asistata medical, iar in paralel normele de aplicare a legislatiei existente referitor la medicamentele compensate sa fie regandite, astfel incat sa faciliteze accesul la medicamentele compensate.

Mai mult decat atat, dupa modelul statelor precum Ungaria, Franta, Belgia, Grecia etc. unde statul sustine FINANCIAR tehnicile de reproducerea asistata ca metode moderne de tratament al infertilitatii unui cuplului (pana la 5 incercari de fertilizare in vitro si 6 inseminari artificiale per cuplu) si intro Romania ‘civilizata’ acest lucru trebuie sa se intample!

Pentru detalii, sugestii si sprijin contactati: Ioana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luci.eilm spune:

Ioana,
propun ca acest articol sa-l avansam si deputatului Branzan sa vedem opinia acestuia -probabil ca Legea cu pricina a avut un material de fundamentare asemanator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_prea spune:

Luci, mi se pare ok ca articolul sa fie mai concis.
Ceea ce as mai fi adaugat eu, ar fi fost o mentiune legata de faptul ca nici macar investigatiile necesare si analizele specifice nu sunt acoperite de catre casa de asigurari decat intr-o mica masura, insa eu stau prost la "compus".

N-ar fi rau daca am reusi sa luam legatura cu dl Brezan, cred ca stie cel mai bine unde s-a impotmolit legea propusa de dansul.
Mai ma gandeam intr-o zi, daca reusim sa aflam cine este in comisia de sanatate a senatului sau camerei deputatilor, acolo unde se discuta initial propunerile de lege, si sa incercam sa la trimitem direct dansilor materialele necesare, poate reusim ceva.

Pupici.
Sa stiti ca mie mi-a placut aseara la intalnire, abia astept sa vad materialul, din cate am inteles se va prezenta in septembrie, insa intre timp va mai fi un reportaj facut cu o dna dr. care face FIV la
Timisoara.

Mergi la inceput