TIROIDA

TIROIDA | Autor: cristina_dm

Link direct la acest mesaj

Bolile tiroidei sunt foarte raspandite, in special in randul femeilor. Eu insami am probleme de tiroida si deschid acest subiect atat pentru informare cat si pentru a impartasi cu voi din experienta personala. Astfel, poate voi reusi sa asum mai usor efectele secundare ale acestei boli.

Iata cateva notiuni de baza despre glanda tiroida si principalele semne care sa va ajute sa depistati o dereglare in functia glandei tiroide.

Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, de forma asemanatoare cu a unui fluture, situata in zona gatului, sub "marul lui Adam". Daca nu e marita, de obicei nu se simte la palpare sau are dimensiuni foarte mici.

Rolul ei este sa produca hormoni care influenteaza intregul organism. De aceea, daca tiroida nu functioneaza bine, efectele sunt importante si se resimt la scara mare.

Bolile de tiroida ignorate si netratate dau, pe langa o stare generala foarte proasta, consecinte foarte grave: boli de inima, infertilitate, osteoporoza, etc. In cazurile grave se ajunge pana la coma si deces.

La copii, hormonii secretati de glanda tiroida sunt foarte importanti pentru crestere. Daca glanda se afla in hipofunctie copilul nu se dezvolta fizic si psihic.

Procentele arata ca femeile sunt de 5 ori mai expuse bolilor de tiroida decat barbatii, si persoanele care au bolnavi de tiroida in familie sunt mult mai predispuse sa dezvolte aceeasi boala decat cei "curati" ereditar. Sansele de a dezvolta hipotiroidie cresc odata cu inaintarea in varsta.
In timpul sarcinii multe femei sunt in pericol sa se imbolnaveasca. In aceasta perioada e nevoie de vigilenta crescuta fiindca disfunctia tiroidei afecteaza dezvoltarea fatului.
Dupa nastere, un procent foarte mare, intre 5 si 18% dintre femei sunt diagnosticate cu tiroidita. Boala se depisteaza greu fiindca unul din simptome este scaderea in greutate...atat de dorita dupa 9 luni de sarcina.

Puteti suspecta hipotiroidie daca apar simptomele:

-Crestere nejustificata in greutate

-Oboseala

-Constipatie

-Par subtire si aspru

-Schimbari dese de dispozitie

-Piele uscata si aspra

Hipertiroidia poate fi suspicionata atunci cand apar:

-Scadere nejustificata in greutate

-Intoleranta la caldura

-Transpiratie abundenta

-Tremur

-Tiroida marita la palpare

-Agitatie

-Slabiciune musculara

-Tulburari de somn

-Tranzit digestiv rapid

Cauzele hipotiroidismului

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi care, pur si simplu, distrug tiroida. De asemenea, aceasta afectiune poate sa se traga din familie sau poate fi asociata cu unele anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner, sindromul Klinefelter sau sindromul Down.

Alte cauze care declanseaza aparitia acestei afectiuni sunt:

-boli autoimune, adica: artrita reumatoida, vitiligo (portiuni ale pielii isi pierd culoare si devin albe), boala Addison (o tulburare a glandelor suprarenale), si diabetul;
-varsta, cu cat sunteti mai in varsta, cu atat tiroida mai produce mai putini hormoni;
-chirurgia, prin indepartare partiala sau totala a glandei tiroide;
-iodul radioactiv, astfel, daca pacientul este supus la radioterapie cu iod radioactiv, fie pentru a impiedica cresterea tiroidei, fie pentru a diminua producerea de hormoni, rezultatul este distrugerea unui numar mare de celule tiroidiene si dezvoltarea hipotiroidismului;
-hipotiroidismul secundar, o cauza extrem de rara legata de boli cerebrale;
-tratamentul hipertiroidismului, prin indepartarea pe cale chirurgicala a tiroidei sau prin administrarea pe cale externa de iod radioactive, determina o diminuare a functiei tiroidiene, un deficit de hormoni tiroidieni, ajungandu-se la hipotiroidism.

Cauzele hipertiroidismului

Clasic se disting doua categorii de forme de hipertiroidism: hipertiroidism simplu si autoimun.

Hipertiroidismul autoimun, numit si Basedow-Graves, este cauzat de o conditie autoimuna, adica, corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Cauza nu este cunoscuta foarte bine, cert este ca acest atac nu distruge tiroida, ci o stimuleaza. Astfel, acesta incepe sa produca si mai multi hormoni ca inainte de atac, rezultand hipertiroidismul.

In unele cazuri, in glanda se dezvolta un nodul, care functioneaza in mod independent de restul glandei tiroide. Daca acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, apare hipertiroidismul.

Hipotiroidismul si sarcina

La noi in tara pacientele gravide, in mod absolut inexplicabil, sunt arareori directionate catre medicul endocrinolog pentru supraveghere pe perioada sarcinii, in pofida faptului ca incidenta disfunctiilor tiroidiene si a consecintelor acestor afectiuni pentru mama si fat nu sunt deloc neglijabile.

Aceasta atitudine se datoreaza in buna masura costului relativ ridicat al dozarilor hormonale dar si accesului relativ dificil la medicii endocrinologi.

Personal sunt partizana opiniei specialistilor americani care considera ca orice gravida care a suferit disfunctii tiroidiene anterior sarcinii sau care prezinta oricare din semnele si simptomele care pot evoca o afectiune tiroidiana trebuie sa fie examinate de medicul specialist endocrinolog.


Consultul endocrinologic si tratamentul profilactic sau curativ adecvat pot preveni situatii patologice cu risc major pentru viata dar si unele consecinte cu un impact psihologic puternic asupra mamei - precum cresterea in greutate in exces in timpul si mai ales dupa sarcina.

In rindurile ce urmeaza ne vom referi la o afectiune adesea nediacnosticata in perioada sarcinii - hipotiroidia, semnele si simptomele acesteia fiind adesea confundate din ignoranta ca fiind datorate starii "normale" de gravidie.
Tratarea pacientelor hipotiroidiene diagnosticate în cursul sarcinii este necesara deoarece s-a constatat ca hipotiroidismul subclinic (asimptomatic) netratat poate determina complicatii ale sarcinii precum:
- hipertensiune gestationala (abruptio placentae),
- avort,
- nastere prematura,
- nasterea unor copii cu o greutate mica,
- malformatii congenitale,
- hemoragii postpartum,
- anemie.

Tratamentul adecvat reduce la minim riscul aparitiei acestor complicatii.


Hipertiroidia si sarcina

Hipertiroidismul (hiperfunctia glandei tiroide, producerea in exces de hormoni tiroidieni) la gravide se intalneste intr-o proportie foarte mica, etiologia acestei situatii patologice fiind destul de diversa. Afectiunea este adeseori preexistenta starii de gravidie insa uneori este nediagnosticata si ca urmare netratata. De aceea, prezentarea gravidei la medicul endocrinolog pentru evaluarea gravidei inca de la inceputul perioadei de sarcina este esentiala din cauza riscurilor acestei afectiuni atat pentru fat cat si pentru mama.

Astfel, hipertiroidia netratata in sarcina prezinta pentru mama risc de:
-preeclampsie;
-insuficienta cardiaca;
-dezlipire de placenta
-infectii si hemoragii postpartum;
-anemie;
-avort spontan.

Pentru fat riscurile care pot aparea sunt: nastere prematura;
moarte fetala;
tireotoxicoza fetala.
Simptomele hipertiroidiei sunt secundare excesului de hormoni tiroidieni din circulatie si sunt in functie de varsta pacientei si de momentul instalarii hipertiroidiei.

Principalele simptome sunt reprezentate de:

-nervozitate si iritabilitate excesiva;
-transpiratii excesive;
-intoleranta la caldura.

Acestea sunt puse adesea pe seama starii de graviditate. Acestea sunt insa insotite si de alte manifestari care orienteaza catre diagnostic precum:
-palpitatii;
-tremor al extremitatilor;
-scadere in greutate;
-oboseala;
-modificari ale somnului;
-hiperlacrimare;
-fotofobie;
-cresterea in volum a glandei tiroide;

Nu stiu daca aceste informatii va vor ajuta, dar problemele de tiroida nu trebuie ignorate. Adesea tratam efectul - oboseala o punem pe seama stresului, agitatiei de zi cu zi - si de fapt ignoram adevarata cauza.

Va doresc numai bine si mai ales sanatate!













Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns IonescuOana spune:

multumim Cristina! In adevar problemele tiroidei sunt importante si nu prea multa lume le stie. Asa ca e laudabil gestul tau!

O DAU PE SOACRA-MEA, DAR NU LA SCHIMB, CI PE DEGEABA! DAR NICI ASA NU CRED C-O SO IA CINEVA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helga spune:

Cristina, informatia este foarte binevenita, asa cum si eu de ceva timp am probleme cu tiroida la ai mei doar 26 de ani :(

Doi ani in urma, dupa ce am avut o criza de insuficienta da aer si intepaturi in zona inimii, medicul mi-a spus ca am probleme cu glanda tiroida. Tot medicul, dupa ce a auzit de ca de doi ani incerc sa am copil si nimic, a spus ca asta ar putea fi cauza. Am facut un tratament mai mult profilactic, dupa care m-am simtit mai bine. Uneori, mai am crize cind nu-mi ajunge aer si simt un nod mare in git de parca as vrea tare sa pling, de obicei catre sfirsitul zilei.

Acum sunt in ziua a 33 de ciclu, CM nu mi-a venit, iar testele facute la ziua 30 si 32 arata negativ. Voi mai incerca miine un test. Sper foarte mult sa fie pozitiv. Insa, zilele astea iarasi am aceleasi simtome, insuficienta de aer, un pic de ameteala si oboseala.

Sper foarte mult, toate simtomele astea sa fie pt existenta bebe-ului, si totodata mi-i frica sa nu fie ceva mai grav. Trebuie sa mentionez ca, ciclul este regulat 26-28 zile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eftimie C. spune:

tuturor!
Cristina multumesc pentru informatii Multe lucruri despre tiroida, chiar nu le stiam.
Helga sa dea Domnul sa fie o sarcina la mijloc si sa o duci la bun sfarsit.
Si eu am avut aceleasi dureri si mai ales nodul din gat, care ma duc cu gandul la probleme ale tiroidei, dar inca n-am fost la un specialist.
Acum si eu stau in asteptare, pentru ca am simptomele unei sarcini, desi sunt purtatoare de sterilet

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helga spune:

mda. dupa un test negativ dimineata, catre prinz au aparut rusii cu fanfara. o noua dezamagire

dar o voi lua de la capat cu forte noi. Ma gindesc doar, sa fie aceasta intirziere a CM datorata unei incercari de a prinde sarcina, sau care o fi cauza?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_dm spune:

Va pup, fetele!

Helga, nu dispera, important este sa ai o gandire pozitiva....stiu ca e usor de spus si greu de facut, dar nu uita ca nu esti singura si ne sustinem reciproc.
Tu ai o hipotiroidie sau o hipertiroidie?
Eu ma confrunt cu o hipotiroidie. Nu e usor mereu, dar am incercat sa ma informez cat mai mult, din orice sursa despre aceasta boala, tocmai pt a reusi sa inteleg cum pot lupta cat mai eficace.
Eu ma confrunt uneori cu stari de oboseala puternica sau o stare psihica proasta, desi nu am un motiv special. Mai ales inainte de ciclu, sunt f nervoasa, plang, sunt f sensibila. Desi sunt constienta ca nu este cazul sa dramatizez in unele momente, sunt constienta de starile pe care le am, nu am gasit modalitatea de a trece mai usor peste aceste momente, nu reusesc sa relativizez. Nu stiu cum sa fac...
Si uneori imi e teama pt ca vrem si noi un copil si ma intreb adesea cum voi reusi sa trec peste astfel de stari.
Doctorul mi-a spus ca sarcina poate schimba multe, insa nu am trecut pe acolo ca sa pot spune cu certitudine.

Ati auzit de ceva tratamente homeopatice care pot avea rezultate satisfacatoare?

va pup si sa auzim numai de bine!


Mergi la inceput