SUCCESIUNEA
buna ziua
as vrea sa va rog pt cei care cunoaste-ti sau a-ti trecut prin asa ceva sa ma sfatuiti cum ar fi cel mai bine sa procedez
deci...tata a decedat acum 2 luni si a ramas mama,eu si un frate,eu dupa ce am citi pe internet si din auzite stiam ca este fff bine sa faci succesiunea inainte de 6 luni(dar nu stiu de ce) iar fratele meu spune ca o putem face si dupa 2 ani
acum intrebarea mea este: ce se poate intimpla daca nu se afce succesiunea in termen de 6 luni si in daca in cazul in care nu se face mama poate sa vanda fara acordul nostru
va multumesc din suflet si sper sa fie cineva care sa ma ajute si pe mine cu un sfat
MIRELA mami de andreas nazdravan
Raspunsuri
carla2005 spune:
1. Succesiunea, se poate dezbate oricand si dupa 6 luni si dupa 2 ani ! In primele 6 luni taxele sunt mai mici! Termenul de 6 luni este pentru acceptarea succesiunii-iar pentru asta vorbiti cu un notar! Chiar daca va hotarati sa dezbateti succesiunea peste 2 ani sa zicem, se va considera mostenirea ca acceptata in termen ( ca si descendenti directi ai defunctului nu puteti fi inlaturati de la mostenire, nici voi nici copii vostri, fiindca nu ati acceptat expres mostenirea- adica printr-o declaratie notariala) !2. Mama nu poate sa vanda pana nu se dezbate succesiunea !
mama de 1 an si 5 luni
eld spune:
De acord cu ce a spus Carla, cu o mica rectificare: succesiunea trebuie acceptata in termenul de 6 luni! Acceptarea poate fi expresa (dai o declaratie in fata notarului public in sensul asta) sau tacita (fapte sau acte din care sa rezulte ca ai acceptat succesiunea - de exemplu iei un lucru ce a apartinut tatalui tau, din casa unde a locuit acesta).
Eld, mami de printesa si (38s)
carla2005 spune:
Asa este, nu eram prea sigura, de aceea am spus sa vorbeasca cu un notar! Hai ca am vorbit cu unul acuma daca tot m-am apucat sa scriu pe aici macar sa scriu ce trebuie:
-cel mai bine ar fi sa mergi sa dai o declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de 6 lunii la notar (asta daca exista divergente intre mostenitori) fiindca daca dupa termenul asta unul din mostenitori deschide succesiunea si tu esti citata dar sa zicem citatia nu ajunge la tine, sau nu reusesc sa dea de tine, insa procedura de citare fiind indeplinita, poti fi inlaturata de la succesiune, asta daca nici nu esti in posesia bunurilor defunctului(de exemplu sa locuiesti in apartamentul acestuia, sa ii folosesti masina etc, sa platesti impozite, intretinere-asta se numeste acceptar tacita)!
Acum tu stii in ce relatii esti cu ceilalti mostenitori, declaratiile astea de acceptare sunt inregistrate la camera notarilor publici iar daca se deschide succesiunea fara sa fii anuntata, notarul care dezbate succesiunea are obligatia sa ceara de acolo daca ezista declaratii de acceptare! Asta mi s-a spus de catre secretara unui notar asta iti spun si eu!
mama de 1 an si 5 luni