Sfat urgent

Sfat urgent | Autor: OanaP

Link direct la acest mesaj

Deunazi scriam aici ca la interviuri odata ce le spun ca sunt in concediu de crestere a copilului intervievatorul se schimba la fata, iar ulterior rapunsul este "ne pare rau..."
Si am schimbat strategia, iar intervievatorul a dedus el ca eu lucrez si nici de copii nu m-a intrebat. Acum am primit feedback pozitiv si am ajuns in ultima faza a recrutarii (pozitie de top intr-o firma mica multinationala = pozitie de middle in firma mare).
Ma simt tare prost pentru ce am facut si stau si ma intreb daca am facut bine. Ar trebui sa ii informez? E un job pe care totusi mi-l doresc mult. Totusi ce credibilitate o sa mai am cand s-or uita in cartea de munca si vor vedea ca am fost in concediu 9 luni?
Ajutor! Nu stiu ce sa fac! Voi ce ati face? Cum sa pun problema?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Las-o exact asa - nu-l intereseaza pe angajator ca ai stat acasa cateva luni. Iti faci prea multe probleme.
Daca vad ei cum a fost treaba o sa fie prea tarziu... careta de munca o vor vedea peste niste timp, nu?

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Daca nu te-a intrebat concret despre ultimul loc de munca si despre copil, nu ai nici o obligatie sa-i aduci la cunostinta. Tu trebuie sa raspunzi strict la intrebarile intervievatorului, concluziile sint strict ale lui si daca trage concluzii gresite, atunci nu e bun sa faca treaba asta. Dealtfel nici nu trebuie sa intrebe despre copil, asta ar fi discriminare fata de cei care nu au copii. Firma nu te angajeaza(sau nu ar trebui s-o faca) pe baza blazonului ci pe baza a ceea ce stii sa faci. Daca se trezeste cu vreun comentariu, ii spui si tu f. natural ca nu te-a intrebat, deci probabil ca nu l-a interesat acest aspect(al locului de munca si al copilului). Fii tare pe pozitie ca nu ai gresit cu nimic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

pai care e problema? daca ai stat acasa inseamna ca nu corespunzi? daca nu te-a intrebat inseamna ca chiar nu conteaza, si de ce ar conta? pana la urma poate ai si o pisica acasa si nu le-ai spus...iti faci prea multe probleme

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirrella spune:

La fel am patit si eu,am fost la nenumarate interviuri,si asa am simtit,cand le spuneam ca sunt in cic,competentele mele dintr-o data parca se diminuau...
Si eu am schimbat strategia,la interviu nu am mai spus nimic,nici nu m-au intrebat despre familie ca altii,iar mai apoi am obtinut postul...nu stiu daca s-ar fi intamplat la fel daca as fi spus despre cic ceva...Nu am avut probleme.
Eu am stat acasa 2 ani,la tine e mult mai putin,nu te ingrijora!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Oana, daca te intreaba ce fel de concediu ai avut, spui drept dar spui in acelasi timp ca ai angajat deja o bona, sau ca sta bunica cu micutul. Adica ai o organizare beton.
Atentie, spui asta numai daca te intreaba.

Bafta !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

E cu dus si intors... sa stii. Eu am doi copii, la fiecare m-am intors la munca fix dupa alea 126 zile si marturisesc cat se poate de cinstit ca prima luna nu am fost buna de nimic aproape, ba mai mult, imi venea sa pun capul pe birou si sa dorm!! si sunt pozitie de middle in ditamai multinationala...aia nu dau salarii fara munca...multa.

Daca te duci la un nou angajator, evident renunti la cele 6 ore legale...nu? ca el se asteapta la minim 8 ore de munca, nu? esti sigura ca acasa iti merge gospodaria struna, astfel incat sa stai linistita la job si sa nu te stresezi cu n telefoane? esti sigura ca ai incredere deplina in bunica/bona? are cine sa faca piata? are cine sa calce si sa spele si sa iti pregateasca haine si tot ce-ti trebuie?

tu vei fi sef...daca este jumatate de an vei angaja pe cineva care nu ti-a spus ca este in cic, cum ti-ar pica? are cartea de munca suspendata, nu? vei vedea ca e cic...eu as spune onest chestia asta.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Andries, ar fi usor daca angajatorul ar accepta sa aplice legea cu 6 ore, insa in respectiva lege nu sunt mentionate contraventii in cazul in care nu o aplica. Asa ca angajatorul meu mi-a zis ca daca vreau sa aplice respectiva lege sa il dau in judecata. Iar dupa faza asta eu nu ma mai intorc acolo. Si asa, adeverinta pentru a-mi depune dosarul pentru indemnizatie mi-a dat-o mai greu (probabil spera ca ma strange cu usa si ma intorc pe motiv de bani). In cazul asta, degeaba e multinationala, expatii frustrati ne trateaza ca o tara africana, daca nu te apara statul, de ce sa te apar eu??!!. O sa ii postez pe desprefirme, sa stie lumea de ei.

Eu lucrez in domeniul financiar si peste tot unde am lucrat indiferent de nivelul responsabilitatilor (sef sau nu) se lucreaza ore suplimentare la greu. Si decat sa am o functie mai mititica sau nici una si tot sa fac ore suplimentare, macar sa muncesc pe un ban dar sa stiu ca face. Pe principiul asta am mers. Ca auditor am invatat foarte bine ce spune dodo: nu ai intrebat - asta e, nu ai capacitatea de a intelege, dorinta de a afla, abilitatea de a construi imaginea de ansamblu. De cele mai multe ori imi este greu totusi sa impac unele principii personale (care imi aduc confort emotional) cu legea junglei care se aplica la noi in mod uzual. De aici si dilema mea.

Da, dupa 126 de zile nici eu nu as fi putut sa stau treaza la birou. Nu puteam sa stau treaza dtand acasa si avand grija de copil. Si nici pana la 6 luni. Insa eu nu ma lansez in lucruri pe care nu pot sa le fac.

Sincer, daca as fi in situatia descrisa, ca om as intelege-o de ce a recurs la asa ceva. Pe de alta parte as avea o discutie sincera cu ea pentru a ma asigura si a o re-constientiza si pe ea despre atributiile pe care si le-a asumat.

Tala mi-ai descretit fruntea! Imi aduc aminte ca aveam o colega care tot timpul vorbea de "puiutul ei", ca ii facuse baie, ca ii daduse de mancare, ca o mangaiase... Ma gandeam, ce wonder woman! Pleaca cu saptamana de acasa la client si totusi are timp de copil! Si intr-o buna zi zice, hai sa va arat o poza. Imagineaza-ti ce fata am facut cand am vazut o pisica vargata!

Mik, daca ma intreaba le spun, ca nu pot minti, iar organizarea mea e pusa la punct.

Mirrella, romanii nostri cred ca ar intelege. Strainezii insa nu stiu daca ar intelege. Dar poate ca ar trebui sa le pun lucrurile in perspectiva: daca ziaristii francezi se minunau cum poate trai un angajat de la Automobile Dacia cu 3-400 eur/luna in conditiile in care preturile sunt egale sau mai mari cu cele din UE, cum ar putea sa traiasca 2 persoane cu mai putin de 200 de eur?

Da J G asa e, cartea de munca o vor vedea mai tarziu. Dar mai este vorba si de imagine.

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-am mai clarificat nuantele situatie. Oricum va tin la curent.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Dar pana o vad ai timp sa-ti arati un pic muschii, asa ca o sa fie ok, zic eu. Nici ei nu joaca fair asa ca nu trebuie sa ai scrupule.
Bafta multa!

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Am si eu o intrebare: cum apare CIC in cartea de munca? Habar n-aveam ca se inregistreaza, si sper sa n-am vreo discutie la o viitoare angajare.

Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deborah77 spune:

Eu n-am observaT nici o inregistrare. M-am intors in nov, dupa 1 an, si mi-a trebuit cartea de munca pt un credit. N-am obs nimic, decat modificarea salariului de la 1 nov, ca ramasesem in urma fata de colegi.

Mergi la inceput