viitorii bobocei din clasa intai?
Raspunsuri - Pagina 4
Cristina_C spune:
Andreia, si eu am apreciat detaliile tale. Si vroiam sa te mai intreb cum e cu notele/calificativele - din moment ce se stie cine-i cel mai bun din clasa (Bravo Biancai!!!), presupun ca notele sunt facute publice, se spun in clasa de fata cu toti, cum era la noi, nu? Adica nu fiecare copil isi stie notele lui si atat sau afla parintii la sedinta (ca auzisem si ceva de genul asta, dar mi se parea cam dubios sa fie asa).
Si manualele- se primesc de la scoala, stiu, dar sunt diferite de la o scoala la alta?
Si cum se traduce in romana Heimat- und Sachunterricht?
Alina, ce bine ca s-a acomodat Marie la noua gradinita! Si e mai mult decat pregatita pentru scoala, felicitari! O sa mearga totul struna, sunt sigura. Poate chiar o sa sara peste o clasa, mai stii?
Am aflat si eu ca invatatoarea din clasele 1 si 2 nu-i aceeasi cu cea din 3 si 4, asta inseamna c-o sa aiba primii 2 ani o invatatoare si ultimii 2 alta, sau intr-a 3-a si a 4-a diferite?
helbi spune:
Alina, Marie face mult mai mult decat a facut Bianca la gradi. Faza cu frunzele copacilor au facut-o in clasa a doua la Sachunterricht (Cunostearea mediului) si apoi au avut test: 18 intrebari, 18 frunze sau copaci si ei sa le recunoasca (ea a avut 17 rasp. corecte. Un copac nu si l-a mai amintit).
Manualele difere de la scoala la scoala, chiar in cadrul aceluiasi oras. La noi s-a ocupat invatatoarea de cumpararea lor (ce nu am primit de la scoala, adica de ex. caietele de lucru). Tot ea cumpara din fondul clasei (ca exista si aici aceasta notiune :D) caiete, apa minerala, hartie pt basteln si ce considera ea ca mai au nevoie copii)
In clasa 1 si primul semestru din clasa a 2-a nu se dau note, ci numai calificative. Notele au inceput cu semestrul 2, clasa a 2-a. Dupa fiecare Diktat, de ex. se prezinta pe tabla o statistica: citi copii au luat nota 1, 2, etc. Eu am vb cu invatatoarea Biancai acum o luna si ceva la persönliches Gespräch si mi-a spus ca la matematica se cunoaste ca e cea mai buna si rapida si ca ea banuieste ca se plictiseste (erau la inceputul tablei inmultirii, undeva pe la 2, 3 si ea o stia de asta vara deja). Asa ca, mi-a spus ca-i va da de lucru extra. Si asa a si facut. A fost singura care a primit asta, in prima sapt. Apoi, i s-au mai alaturat 1-2 copii. La germana, de ex. la Alba ca zapada, copii au primit de copiat 2 "capitole" (vreo 10 propozitii in total), iar Bianca a primit in plus, sa faca rezumatul scris al povestii. A scris 10 pagini:-) La testul la matematica a luat nota 1, la Diktari are 3 note de 1, o nota de 2 si una de 2+ (acest sistem cu 2+,2 si 2- a fost "instituit" dupa aceste Gespräche cind, probabil ca si alti parinti au intrebat ca si mine: unde e diferenta intre un copil care are o greseala - asa a avut Bianca la prima dictare notata - si un copil cu 3 greseli cind ei primesc aceeasi nota, ca se incadreaza in grila intre 1-3 Fehler. Asa ca, la a doua dictare cu o greseala a primit nota 2+. Greselile au fost de fiecare data o litera de "e" in plus sau in minus. Asa de dur e sistemul de notare.)
Bianca nu a stiut sa citeasca decat f putin inainte de inceperea scolii. Eu am incercat sa o invat dupa ABECEDAR si caietele pregatitoare din RO insa, parca nu era pregatita sau nu prezenta interes.........sau nu aveam eu metoda:D Asa ca, am lasat pe seama scolii si a fost o decizie buna.
Cu schimbatul invatatorilor la fiecare 2 ani nu stiu cit e de adevarat. La cele 2 clase paralele (Bianca e la "A"): la "B" invatatoarea s-a imbolnavit putin inainte de vacanta de iarna clasa 1 si a revenit Teilzeit de vreo 2 sapt. Asa ca, copii au avut vreo 3 invatatoare. La "C", invatatoarea a plecat in alt oras dupa clasa 1, pt ca la scoala aia a primit contract pe 1 an si la noi pe 6 luni (probabil ca i se mai prelungea cu inca 6 luni, insa ea a decis sa plece unde are ceva sigur in mina, pt 1 an). Invatatoarea noastra a primit prelungirea contractului abia in urma cu 3 sapt, in urma unor examene de la Fortbildung pe care l-a urmat 3 ani si, in proportie de 90% o vom avea pina in clasa a 4-a.
Cu invatatoarea titulara nu se fac insa toate materiile. De ex. la Kunst, English, are invatatoare titulare la alte clase. Ele se schimba de la semestru la semestru, sau asa a fost la noi. Cu cea cu care Bianca anul trecut a facut sport, fac cei de la 2B anul asta matematica. Cu alte cuvinte, ele sunt in asa fel pregatite, ca pot oricind sa preia o alta materie, decat cea pt care sunt specializate.
Revenind la note, invatatoarea nu citeste in fata clasei care copil are nota 1, 2 etc. decat daca 1 singur copil a reusit nota 1 sau 5. Insa, copii sau cite 4-6 la mese, iar mesele sunt apropiate, asa ca vad sau isi arata lucrarile pe care le aduc acasa la semnat.
La "oral" primesc iar note. Si aici invatatoarea a facut aprecieri de genul" Asa se obtine nota 1, cind de ex. Bianca era mereu cu mina pe sus si avea raspuns la toate intrebarile (eu v-o dau pe ea ca ex., dar la fel se intimpla si cu colega ei, pt ca ele au tot schimbat locul 1:D - colega ei a fost prima in semestrul 1, Bianca e momentan prima in semestrul 2).
Cristina, Heimat inseamna patrie, insa nu stiu sa fie si vreo materie cu numele asta:D Iar Sachunterricht am spus e echivalentul Cunoasterii mediului.
Si eu cred ca, daca Marie la 6 ani are bagaj ca pt un copil de 8 ani, are mari sanse sa sara o clasa, pt ca se va plictisi. Pb, din ce am auzit eu de la cele 2 mamici ale caror fete au sarit clasa e urmatoarea: daca se intimpla in primele 4 clase (asta a fost cazul unei fetite) lucrurile merg mai usor. Insa, daca copilul sare de ex.din clasa a 5-a intr-a 7-a, atunci e tare greu. Fetita care a facut asta, a avut enorm de tras si recuperat acasa. Eu personal, nu-mi doresc asta pt Bianca. :-)
Ca sfat: nu lucrati enorm de mult cu copii acasa. Chestii simple, ok. Sa stie cifrele, sa cunoasca literele. Insa, daca un copil citeste ca pt nivelul clasei a 2-a, el se va plictisi 1 an intreg (clasa 1) + aproape 1 semestru din clasa a 2-a.
Referitor la ce spunea cineva mai sus, nu mai retin exact cine, ca nu se invata cintece si poezii: la ei la clasa au primit multe poezii anul asta. Pt maine au alta, iar pt azi de ex. au avut de invatat un cintec. Deci, se face si aici. Pb e ca noi ne amintim de serbarile copilariei in care invatatm zeci de poezii si cintece pt fiecare eveniment, iar aici nu prea se fac astfel de serbari. Daca va intereseaza, postez poeziile pe care le-au primit ei anul asta. Si la fel, daca vreti sa vedeti grila de notare, spuneti-mi.
Alina spune:
Da,eu asa stiu ca inv.tre'sa mai faca un Fortbildung de 1-2 ani pt a avansa,adica sa poata lua si clase mai mari.
Andreia si Cristina,eu nu vreau sa sara copilul nici o clasa,vreau sa mearga toate la timpul lor.Am zis ca are vocabular f bogat(taticul ei e responsabil cu asta ),au facut f multe la gradinita dar tre'sa invete bine sa citeasca,stie in ambele limbi,cuvinte usoare si sa scrie,noi nu insistam pt a nu se plictisi la scoala.
Fetele,is stressata rau,i-am imprumutat abo unei colege care nu a venit inca si eu nu ma pot duce sa iau copilul de la gradi,fac o ora cu s-bahnul...
Alina
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by helbi
Daca va intereseaza, postez poeziile pe care le-au primit ei anul asta. Si la fel, daca vreti sa vedeti grila de notare, spuneti-mi.
Andreia
Eu as vrea, daca se poate Ma intereseaza tot ce tine de scoala.
Alina, a venit colega?
helbi spune:
Christel, in drum spre Hort mi-am mai amintit ceva care te-ar putea ajuta (si pe Cristina, daca simti ca e nevoie). Stiu ca se face la anumite scoli Vorschule, 1 an de zile. In acest an copilul nu e nici la gradi, dar nici la scoala:D Merge in scoala, sta 3-4 ore, sunt invatati literele, cifrele, apoi au diverse activitati cum spune Alina ca a avut Marie anul asta. Avantajul e ca, copii au aceesi virsta, aceleasi interese, sunt ghidati de invatatori, sunt ajutati la insusirea si imbogatirea lb. germane. La gradi daca o mai lasi Christel, ea va fi alaturi si de copii mai mici, care nu vorbesc bine sau corect si asta nu o va ajuta f mult. Plus ca mediu i-l stie, stie cu ce se poate juca. Ma gindesc ca, poate nu ar fi rau sa te interesezi si sa o lasi de la 6 la 7 ani la Vorschule. Eu stiu concret 2 cazuri. In primul, copilul si-a dat greu drumul la vb in ambele limbi si logopedul a recomandat 1 an de Vorschule si a fost cea mai buna decizie. In al doilea caz, copilul nu avea decat 1 an de gradi in Germania si s-a gasit solutia Vorschule. Acum e clasa 1 si merge f bine la scoala.
Alina, asa-i, e greu sa sara anul si, sincera sa fiu: la ce ajuta sa termine la 16 ani scoala?!:-( Pe de alta parte, daca copilul e dotat, de ce nu?
Cristina, pun grila acum si revin cu poeziile:
Fehlerindex Diktate: ( als Kurzkontrollen )
o 0 Fehler = Note 1
o 3 Fehler = Note 2
o 7 Fehler = Note 3
o 10 Fehler = Note 4
o 13 Fehler = Note 5
* Fehlerindex Niederschriften: ( 1=1,0; 2=4,0; 3=7,0; 4=10,0; 5=13,0 )
* Punktetabelle für übrige Fächer:
o Note 1 = bis 97%
o Note 2 = bis 80%
o Note 3 = bis 60%
o Note 4 = bis 40%
o Note 5 = bis 25%
si aici mai multe info:
http://www.bornholmer-gs.cidsnet.de/website.php?id=/schule/aktuell/data_197.htm
helbi spune:
Revin cu poezia care au avut-o de invatat de azi pe maine:
Schnee im April
April- auf einmal schneit es wieder.
Aus den Wolken schwebt es nieder.
Frösche, die am Weiher hocken,
seh'n erstaunt die weißen Flocken.
Sind das wohl besondre Fliegen,
weiße zwar, doch leicht zu kriegen?
Und sie sitzen still und faul,
Augen zu, weit auf das Maul.
Doch was reinfliegt- eins, zwei, drei,
wird's zu Wasser.Zauberei!
Zu leerem Wasser, das nicht nutzt.
Man sieht sich an. Man ist verdutzt.
"Dieses ist", der Dickste spricht's,
"ein Aprilscherz, weiter nichts.
Nichts als Unfug sozusagen.
Ich, Genossen, ich geh baden!"
Platsch!
"Ich auch!" "Ich auch!""Ich auch!"
Platsch!Platsch!Platsch!
klatscht Bauch um Bauch.
helbi spune:
Si alte 2 (ca restul nu mi le-am copiat in calc.)
Am 31. Februar
Am einunddreißigsten Februar
Wird schwarze Tinte wie Wasser klar,
die Schnecken gewinnen gegen die Hasen
beim Wettlauf auf dem Stadionrasen,
aus Mauselöchern kommen Elefanten,
zur Schule gehen statt der Kinder die Tanten,
und Schüle gehen auf alle vieren
neben dem Zebrastreifen spazieren,
ein Bus sagt auf dem Gemüsemarkt
zu zwei Polizisten: „Hier wird nicht geparkt!“
Verkehrsschilder suchen sich ein Versteck,
im Supermarkt laufen die Kassen weg,
dar Rathaus bekommt ein´ Nasenstüber,
es geht eben alles drunter und drüber-
denn faustdicke Lügen werden wahr
am einunddreißigsten Februar.
Es frühlingt
Hase träumt von grünen Feldern.
Zwerge flüstern in den Wäldern.
Igel, der so lange schlief,
schickt mir einen Liebesbrief.
Winter flüchtet um die Ecke.
Frühling hockt schon in der Hecke.
Referitor la notare mi-am mai amintit cum sunt notati acum la Mathe la tabla inmultirii: au primit fiecare cite un Pass si, trebuie sa spun vor und rückwärts tabla inmultirii cu 2, 3, 4 etc. Cind o spun bine, fluent, ca pe o poezie primesc o stampila. (una pt Vor-, si una pt. Rück-). In baza acestui Pass se da una din notele la oral.
Anne Steinwart
Cristina_C spune:
Multumesc, Andreia!
Unde stau eu nu este Vorschule separat, asa c-o sa faca "extra" la gradi - 2 ore/sapt. Ne informeaza la toamna ce si cum.
Alina spune:
quote:
Originally posted by Cristina_Cquote:
Originally posted by helbi
Daca va intereseaza, postez poeziile pe care le-au primit ei anul asta. Si la fel, daca vreti sa vedeti grila de notare, spuneti-mi.
Andreia
Eu as vrea, daca se poate Ma intereseaza tot ce tine de scoala.
Alina, a venit colega?
Cristina,da,a aparut in ultimul moment,senina,cica uitase ca i-am zis ca am nevoie la 14.30 si am avut maaare noroc ca in Marienplatz s-ul meu a avut 5 min intirziere si l-am mai prins,am luat copilul la timp.
Andreia,si la gradinita unde a fost fiica-mea exista Förderungsgruppe separat de celelalte grupe,apartinea de scoala si acolo se facea asa cum povestesti tu.
Da,la gradinita unde a fost fiica-mea se faceau intens tot felul de activitati si ce-mi placea tare mult,primeam zilnic foaie cu informatii despre activitati,cintecelele invatate,poeziile,tot,absolut tot,asa ca daca ei nu povesteau,noi stiam ce au facut.Efectiv am o mapa groasa cu toate poeziile si cintecelele invatae de-a lungul timpului,jocuri motorice,ghicitori,etc.
Aici,la noua gradi,nu m-am "prins"inca exact despre toate activitatile dar azi cinta un cintecel pe care-l invatasera la Vorschule si mi-a zis ca au mai jucat si un joc cu cifre,ceva de genul ca trebuia sa gaseasca "utilitati"pt fiecare cifra pe care o primeau,Marie a avut un 3 si si-a imaginat o inghetata cu 3 globuri (kugel) .
Cristina,tu parca ziceai ca nu-ti place educatoarea lui Robert 100%?Eu stiu ca in noul an poti sa-l muti la alta grupa,eu am intrebat mai demult si cica grupa poate fi schimbata.
Andreia,cit o lasi pe Bianca la Hort?Fac acolo lectii?
Eu am inscris-o pina la 17 dar vreau sa o iau la 15,vreau sa facem lectiile impreuna(defapt ea sa le faca in liniste in camera ei si apoi le discutam),sa ne jucam,sa ne plimbam.Oare se poate sa o iau mai devreme chiar daca e inscrisa pina la 17?Sa o las pina la 14 e cam putin pt mine.Pe foile de la Hort scrie ca daca ramine pina la 17,sunt obligati sa faca si lectii,normal,nu le-ar mai ajunge timpul acasa.Si maninca acolo?Eu inca nu stiu ce sa fac,tre'sa cer niste informatii despre ce fel de mincare primesc.
Asa-i,nu-i nici o "afacere"sa termine scoala la 16 ani,citeam undeva ca totusi copiii acumuleaza o oboseala pe care o resimt mai tirziu si oboseala vine de la efortul prea mare la o virsta mai frageda.
Interesant sistemul de notare,o sa ma informez mai mult.Au scolarii carnet de note...cum era la noi sau?
Da,clasele sunt aranjate fie cu bancile in grupuri de cite 4,fie in sir,in forma de u.Invatatoarea spunea ca ei trebuie sa-si faca curat in banca,sa stringa totul si sa lase curat dar nu e mereu asa pt ca astia mici mai uita una alta,mai imprastie cite o foaie .Fetele,cum stati cu prescolarii,sunt ordonati?
Andreia,hai ca te tot intreb,nu o fac pe privat pt ca poate mai sunt interesati,ce carti folosesc in clasa intii pt lectura sau ma rog,lectura de-acasa?Chiar nu stiu ce sa-i iau de iepuras,a fost si ziua ei si a primit o gramada dar parca i-as lua totusi niste carti.Nu ca n-are ,are multe cumparate de noi si multe mostenite,in special de la sot de care efectiv e indragostita (aproape tot ce a scris Astrid Lindgren si Otfried Preussler-chiar asa,is pe lista de la fosta gradi ca cele mai bune pt Vorlesung la prescolari)si i-as alege ceva ce nu avem.
Seara frumoasa!
Alina
Cristina_C spune:
Da, Alina, eu l-as muta, ca m-a enervat madam de vreo cateva ori, dar nu pot pentru ca nu vreau sa-l despart de prietenii lui din grupa. Cat a mai ramas din anul asta plus anul urmator o sa treaca oricum, mai ales ca la Vorschule fac alternativ cu 2 educatoare, a lui si alta. Si chiar asa grav nu e ca sa-l mut cu orice pret.
M-am uitat pe siteul scolii de aici si am vazut programul de dupa amiaza - scrie ca temele le fac intre 13,30 si 14,15, deci e posibil s-o iei pe Marie la 15 cu temele facute.
Christel, ce faci pana la urma, o dai anul asta?