cum iti alegi jobul/cariera ?!!!
fetelor, din nou confuza...sunt in cautarea unui loc de munca dupa 5 ani de stat acasa cu piticii...problema e ca imi plac multe lucruri si nu ma pot hotari, e drept ca nici pregatirea nu prea ma ajuta...stiu sa fac multe lucruri dar sunt invatate de-a lungul timpului si nu am "dovezi" ca le stiu...asa ca as avea nevoie de un sfat...voi ati trecut prin situatii din astea de-a dreptul dezarmante? sotul meu cel putin e exasperat...o data la cateva zile il intreb cum i se pare un job despre care am mai auzit sau am vazut oferte, si dupa ce vorbesc cu el, constat ca de fapt nu mi-ar place sa fac lucrul respectiv (ex: casiera in Cora: am cora langa casa, program in ture, dar am inceput sa aflu informatii si sincer cand am fost sa fac cumparaturile ultima data, pur si simplu m-a scarbit atmosfera, asa ca nu mai vreau)...poate ma mai ajutati voi, ma inspirati...mercic
Raspunsuri
kariguld spune:
pai depinde ce pregatire ai...? ce iti doresti sa faci? incearca si du-te la interviuri, depune CV-uri pe unde crezi ca ai putea sa te angajezi. dupa 5 ani de stat acasa....e cam mult, lucrurile au evoluat. daca nu ai studii superioare, sincer, va trebui sa te multumesti cu o slujba mai modesta, mai putin platita. dar cauta si imposibil sa nu gasesti. poate mai faci si niste cursuri, mai inveti ceva nou! curaj, vei gasi ceva! numai sa vrei!
Kari
kariguld spune:
uite, mi-a venit asa o idee, daca nu ai studii superioare, poti face un curs de manichiura-pedichiura si iti gasesti de lucru la un salon. si mai poti merge si acasa la cliente, sau vin ele la tine, mai faci un ban in plus. e ceva ce se va face intotdeauna, clienti vei avea mereu. zic si eu...
Kari
cockeritza spune:
studii: liceu cu bac, iar cursuri sunt pe cale sa termin unul de Design Interior, dau examen si iau diploma acreditata...problema e urmatoarea: nu stiu sa folosesc Autocad sau 3d max care sunt vitale pentru un asemenea job, iar cursurile pentru oricare din astea costa in jur de 300 euro...abia astept sa-l termin pe asta ca m-a secat de bani...in cosmetica sau la un salon, sincer nu m-am gandit la varianta asta, desi ar fi o idee...stiu ca tot mai multe femei apeleaza la saloane, dar nu cred ca as alege manichiura-pedichiura, poate cosmetica sau masaj, ca la asta ma pricep foarte bine...nu stiu, dar sa stiti ca imi prind bine ideile voastre...problema mea este ca mi-as fi dorit sa fac ceva pe cont propriu dar nu am fonduri sa incep o afacere desi idei am o gramada...si nu sunt genul de om cum au fost parintii nostri: domne' am servici, nu conteaza de care, sunt platit si nu mai visez la nimic...eu vreau mai mult de la viata...vreau alta viata pentru copiii mei...e rau ca gandesc asa cand stiu ca nu am atatea posibilitati? e o stare de neputinta de care nu pot sa scap...nu vreau sa cred ca m-am nascut si am luptat cu moartea si am razbit atator probleme ca sa muncesc ca un sclav si sa nu las in urma mea decat 2 copii care se vor chinui sa-si faca un rost, o casa care e greu de luat in zilele noastre si alte lucruri cu care nu-i pot ajuta pentru ca am fost un sclav o viata...hai ca m-a luat valul...multumesc pentru toate interventiile voastre, sunt un ajutor enorm...
Elise spune:
mie mi se pare foarte important sa faci ceva care sa iti PLACA, pentru ca lucrurile se mai invata uneori si din mers.
Important e sa definesti ce ai vrea, in linii mari, si sa convingi angajatorul sa iti dea sansa asta.
MDoldschool spune:
Dupa 5 ani de stat acasa ...trebuie sa vii cu o imbunatatire proaspata la CV-ul tau. Nu ne-ai spus ce-ai lucrat inainte- daca ai lucrat ca sa vedem spre ce domeniu sa te indrumam.
Ceva cursuri, ar fi bune! Ramane la latitudinea ta ce vei alege, daca esti o fire mai practica, orienteaza-te spre coafura, masaj, cosmetica- cred ca se castiga decent: eu intotdeauna marchez un bacsis frumos la o coafeza draguta sau o cosmeticiana finutza. Daca meseriile de genul asta nu te atrag poti opta pentru operare calculator, imbunatatirea unei limbi straine sau chiar o contabilitate primara! Si apoi vei fi numai buna sa accezi la un post de secretara, assistent manager, functionar, introducere de date, etc.
Investeste in tine, dar cu cap- adica orienteaza-te catre ce se cere pe piata! Bafta multa si daca nu iti gasesti de lucru in prima luna, nu dispera- in medie dureaza 2-3 luni sa gasesti ceva bun din punct de vedere salariu si tipul muncii.
Andries spune:
Nu ai incotro, sincer iti spun ca trebuie sa o iei mai de jos cu joburile, pentru ca nimeni nu iti va da bani de-o afacere sau un job f bun din prima. Oamenii vor fi atenti sa vada cat de "prezenta" esti dupa 5 ani in care ai fost casnica. Dar important este sa faci ceva care sa-ti placa si care sa te ajute pe mai departe. Ai putea incerca la o gradinita de exemplu, daca tot ai stat 5 ani langa copii probabil iti plac foarte mult si ai avea sanse chiar si fara studii pedagogice, ar fi experienta ta de munca. Personal pentru gradinite se gaseste foarte greu.
Andries
cockeritza spune:
am lucrat la o firma foarte mare ca secretara, ma rog, mai mult asistent manager...vreo 1 an si jumatate...ehhh; calculatorul este prietenul meu cel mai bun asa ca ma bazez foarte mult pe cunostintele si experienta cu el...engleza stiu, conversational mediu, citit-scris avansat...franceza si italiana mediu... contabilitate primara mai putin
la gradinita nu am nici o sansa, pentru ca iti trebuie obligatoriu liceu sau alte studii pedagogice definitivate...in plus una este sa iti cresti cei doi copii si una este sa ai grija de 30 ai altora...
cred ca pentru inceput voi cauta sa ma angajez ca bona pentru un copil de maxim 5-6 luni, ca sa ma pot obisnui din nou cu un program si sa "crestem" impreuna...desi cartea de munca este destul de importanta...chiar mamicilor, daca aveti bebei mici( daca se poate nou-nascut) voi accepta cu placere un astfel de job, pentru ca intr-adevar imi plac copiii enorm de mult si sunt foarte rabdatoare si calma...
anunt mare: imi ofer serviciile ca babysitter pentru bebelusi mici, mici, mici
cam atat si mai astept parerile voastre, pentru care va multumesc foarte mult de pe acum