kinetoterapie-ce fel de metode?
Ce metode de kinetoterapie au rezultate mai bune in tetrapareza ?nu numai?as vrea sa stiu denumirea si cam in ce constau,cum se lucreaza?
Raspunsuri
mamiCamelia spune:
In tetrapareza se utilizeaza BoBath-ul, Voyta, dar absolut toate metodele de facilitare neuroproprioceptiva ( care sunt in total vreo 20) impun o foarte buna cunoastere a anatomiei, neuropatologiei, pediatriei. Altfel, pur si simplu nu exista bazele pe care sa ti se fundamenteze metodele. De aceea kinetoterapeutii fac 4 ani de facultate si apoi chiar se specializeaza inca un an pe aceste tehnici fiindca acestea sunt cu adevarat cele mai complexe abordari ale recuperarii medicale in afectiunile neurologice. Nu poti intelege altfel de ce o metoda iti indica sa faci asa, si nu altfel, sa aplici o priza si nu alta. In plus ceea ce da adevarata valoare a aplicatiei e dozajul, modul de abordare a pacientului, frecventa aplicatiei, ritmul miscarii, dozarea rezistentei la miscare. Toate acestea se hotarasc in urma evaluarii pacientului tinandu-se seama de gradul de spasticitate, de capacitatea de cooperare a copilului, de complexitatea diagnosticului. Met Bobath de ex, se poate dovedi fenomenala la un copil cu tetrapareza sp, iar la alt copil cu acelasi diagnostic poate sa nu aduca rezultate nici dupa o aplicare de saptamani de zile. Atunci se schimba metoda sau doar un parametru al aplicarii. Pare simplu ceea ce fac kinetoterapeutii in sali, parintele, absolut bine intentionat spune ca poate sa faca si el acasa o " leganare" sau o balansare asa cum vede in sala. Trebuie stiut insa ca prin prizele sale asupra copilului, terapeutul "simte" tonusul muscular al subiectului si-i imprima o miscare mai lenta sau mai rapida, mai brusca, sau mai domoala.
Nu stiu daca ti-am putut fi de folos. Sper sa nu te fi debusolat mai tare. Am lucrat ani cu astfel de copii si am invatat ca cea mai buna metoda de lucru in tetrapareza e in sala, sub mana terapeutului. Parintii pot face o multime de alte lucruri acasa,(posturari, unele miscari foarte clare, simple, adaptarea spatiului ambiental) dar nu poate aplica o metoda FNP.
Multa, multa sanatate va doresc.
Daca mai ai nelamuriri iti raspund cu draga inima. Sper din suflet sa nu te fi descurajat, nu ridic munca terapeutilor in slavi dar cand e vorba de copii si de FNP-uri, crede-ma nu gresesc. Se poate face mult rau aplicand gresit o miscare.
Camelia
isi spune:
tinand cont ca copilul merge pe linga pat parerea mea este ca vojta este f. buna dar nu stiu din ce oras esti cel mai indicat este SIBIUL acolo sunt cei mai buni kineto dar este full si o programare se obtine f. greu mai sint si kineto.in alte orase mari pentru ISI vojta a fost salvarea bafta
paula2003 spune:
De ce nu scrieti la subiectul kinetoterapie deja deschis?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=118394
Multumesc pentru intelegere. Tot ce doriti sa discutati intrati acolo.
Paula & www.flickr.com/paula_tinta" target="_blank">Paul (03.01.2006) & www.flickr.com/paula_tinta" target="_blank">Alexandra (13.12.2003)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=9c7152888cafc1187f281&skin_id=0 br / " target="_blank">Copiii nostri