Copilasi din 2002 (46)
Raspunsuri - Pagina 9
Christel spune:
Buna fetele,
N-am mai scris demult tare la acest subiect,dar am niste nelamuriri despre scoala si as vrea sa discutam aici(am deschis un subiect despre bobocei, poate discutam si acolo). Copilasii vostri merg la scoala acum sau la anul, ii dam de 6 sau 7 ani?
Andreea mea a facut 6 ani in martie, si ar face la anul 7,4 ani cand ar incepe scoala, o fi prea tarziu?
Eu o simt ca inca e cu gandul la joaca, nu este foarte atenta si nu are rabdare cand o pun la o activitate scolara si parca as lasa-o sa mai copilareasca un an.
Ea are doar 2 ani de gradinita pentru ca a primit loc tarziu la gradinita, acum educatoarea si logopeda la care merge pentru corectarea vorbirii ne spun ca e un copil inteligent si ca se va descurca cu scoala.
Acum o saptamana am operat-o si de polipi, pentru ca dr ne-a spus ca si problemele de vorbire ar fi fost si de la polipi, mai ales ca la urechea dreapta a avut si lichid pe care l-a extras acum cand au operat-o, ni s-a spus chiar ca ea nu auzea foarte corect cu urechea dreapta din cauza lichidului.
Merge de aprox 5 luni la logopeda si a facut progrese mari la germana si se descurca binisor in germana, a inceput sa-l spuna si pe R, dar mai incurca inca anumite litere in cuvinte.
Unii ne spun sa o dam acum, altii sa o dam la 7 ani, am mai citit si eu articole si alte discutii si parerile sunt impartite.
Christel spune:
Apoi mai am EU o problema, in sensul ca scoala nu este aici unde stam, ar trebui sa mearga cu autobuzul scolii in alta localitate(eu inca mai sper ca ne vom muta de aici cat mai curand). Fetele de aici m-au asigurat ca din punctul asta de vedere nu-i nicio problema si se va descurca, chiar ii va placea.
Cred ca totusi la mine e problema, parca a crescut prea repede, asa repede la scoala???
Cristina, vad ca ai mai scris despre sistemul german de invatamant, daca vrei sa mai scrii sa ma mai documentez si eu. Puiul tau merge la scoala anul asta?
Cristina_C spune:
Christel, copilul meu nu merge anul asta, el implineste 6 ani de-abia in decembrie si parca n-as vrea sa-l dau la 5 ani si 9 luni. Nu e "Muss Kind", ci "Kann Kind", deci n-are obligatia sa mearga la scoala acum, ci la anul. Andreea are Schulpflicht? Daca are, ar trebui sa mearga atata vreme cat are un motiv intemeiat sa nu mearga, si asta spun cei de la Eischulungsuntersuchung - cam in perioada asta vin prin gradinite sa testeze copiii. Daca nu are, cum e la noi, poti sa mai astepti 1 an. Fetita ta a facut anul pentru prescolari- Vorschule? Robert incepe la toamna, 2 ore pe saptamana la gradinita si de-abia asteapta pentru ca cei de la Vorschule - Schlaufüchse cum se cheama la ei - sunt un fel de "vedete" la gradinita, copiii mai mici ii privesc cu admiratie pentru ca sunt aproape scolari. Robert n-are probleme cu germana si se concentreaza foarte bine. Merge si el la logoped pentru ca inca nu-l spune bine pe "sh", dar asta n-ar fi un impediment, eu si fara logoped l-am spus pe "sh" prin clasele I - II si a fost OK la scoala. El o sa aiba in spate 3 ani plini de gradinita la inceperea scolii.
In grupa cum e? Toti cei de varsta ei merg in toamna?
Concursul "Clipe de viata 2007" www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=15" target="_blank">desenand si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=12" target="_blank">crocodil
Alina spune:
Dragute mamici,ziua buna!
Scriu pe fuga de la serviciu pt ca acasa nu avem net(cine stie cind vom avea?!) .
Christel ,am vazut ca ai intrat si la subiectul cu "Viata in Germania"si ai intrebat despre scoala.
Fetita ta e cu vreo 2 saptamina mai mare ca a mea si cred ca e virsta optima pt scoala,6,6ani.Daca logogopeda si educatoarea spun ca e ok,e bine sa asculti,stiu ele ce spun si oricum mai are vreo 5 luni pt ore cu logopeda pina incepe scoala,progresele vor fi tot mai mari.
La voi au fost cei de la Schulamt?Ce au zis,e ok pt scoala?
La noi tocmai au fost de 2 saptamini,i-au testat cam jumatate de ora/prescolar si si-au dat seama daca e ok,s-au mai purtat discutii si cu educatoarele despre copii,majoritatea au primit acceptul.
Acum despre partea cu joaca...ce sa zic,si fiica-mea s-ar tot juca ,acum e pasionata de unele filme cu Barbie si in continuare vrea sa se faca actrita .E innebunita dupa balet,dans,desenat si povesti,isi doreste mult sa mearga la scoala sa si le citeasca singura.La sedinta de la scoala,ne-au spus ca majoritatea scolarilor de clasa intii,pina in Craciun citesc singuri .Sper sa facem un program frumos,sa aiba timp si de joaca si de scoala,am stabilit deja cu ea ca va avea 2 camere:in una doar va scrie si va invata si in alta,doar se va juca(ii vom pune absolut toate jucariile)si e incintata de idee.
Uneori insa sta si cite 2 ore la masuta sa faca bastel(bricolaj),sa deseneze,are rabdare si sper ca va fi asa si la scoala.Prin ianuarie,educatoarea mi-a zis ca nu se poate concentra 100%pe durata unei ore,ii mai zboara gindul si mi se pare absolut normal,si eu cind lucrez,mai mai gindesc si la altele .
Si ar mai fi o chestie la care trebuie sa lucram in continuare,fiica-mea nu prea stie sa lucreze in echipa.Adica cind au de facut 2-3 copii cite ceva impreuna,ea vrea sa faca totul singura si sa preia toata responsabilitatea actiunii.
Ea va avea la momentul scolii,3 ani plini de gradinita,germana vorbeste si acasa cu sotul meu si sigur ca o vorbeste f bine,are vocabular bogat si sper sa se descurce.Se zice ca primele 3 clase sunt usoare,din a 4 e greu si tot mai greu.
Acum cu naveta la scoala...hm,si eu as avea emotii.Am tot citit si auzit povesti cam horror despre autobuzul scolii,e bine sa te informezi ca poate nu in toate locurile e asa.
Cristina ,cind vreti sa vindeti apart din Ro?
Si eu am apart in Ro pe care as vrea sa-l vind anul asta,tot aud ca preturile vor mai scadea...si eu vreau un pret bun .
Vreau sa va intreb,copilasii vostri merg de buna voie seara in pat?
Fiica-mea,in ultimele luni,are o arta sa traga de timp ,face ce face si cel putin jumatate de ora,in plus,e a ei.Din cauza asta si din cauza ca ne-am mutat si vietuim inca in haos ,e cam obosita,o mai apuca nerfisorii,plinge din nimicuri,etc...cunosteti voi.Problema e ca si daca se culca mai tirziu,dimineata tot la 6.30 e trezirea.Ieri am tras rulourile,am facut bezna si tot asa matinala a fost.Ceva solutii pt noi?
si mai revin ...
Alina
Gabi_K spune:
Eu le pun un film, si cm de la 21-21,30 e liniste, stau amandoi cuminti in pat. La 22 dau stingerea. Dar si asa sunt comentarii, mai un pishu, mai un lapte, mai o cearta intre frati
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
poze noi
Christel spune:
Alina, a fost o invatatoare de la schulamt, chiar in saptamana cand a fost ea internata la spital pentru operatia de polipi, asa ca n-a vazut-o, acum sper sa mai vina pentru ea sau sa mergem noi cu ea undeva unde sa ne spuna.Acum asta nu stiu eu e obligatoriu sa mearga la scoala in anul in care a facut 6 ani, adica ti-l ia ca-n armata? Chiar daca e pregatita cum spun ei, adica parintii nu pot lua o hotarare? La noi nu cred ca e asa, parintele e cel care ia hotararea majora privind varsta copilui.
In legatura cu limba, nu mai stiu exact dar parca sotii vostri(Alina, Cristina) sunt nemti? Cred ca si voi vorbiti si in casa tot germana in majoritatea timpului sau macar vorbesc copii cu tatal si vorbesc corect? Asta e un mare avantaj!
Ca noi suntem amandoi romani si vorbim ín casa numai in romana, germana doar cu ea cand facem lectii si mai mult ca sigur facem greseli, stam cu dictionarul in fata si de multe ori o intreb eu pe ea cum se spune la X pana mai caut eu in dictionar?. Dar am vazut ca se descurca, i-am organizat de ziua ei o mica petrecere cu fetitele de la gradinita si s-au inteles bine.
Iar cu naveta, Alina si tu zici ca ar trebui sa-mi fac griji, nu? Nu sunt eu asa mai ingrijorata de felul meu, mai ales ca am fost in oraselul ala(ca nu e chiar oras) si nu mi-a placut deloc cum arata.
Alina, noi stam in partea de est a Germaniei, in apropiere de Leipzig, cam 20 km, stiu ca si tu ai stat o perioada prin Leipzig.
Mie partea asta a Germaniei nu-mi prea place si de aceea ma gandesc ca poate ne mutam, dar problema este ca merge treaba bine la sot la munca si parca n-am vrea sa dam vrabia din mana pe cioara din gard, asa ca trebuie sa vedem cum ne-om organiza pana la urma.
sinzi_ana spune:
David la 8.30 e in pat...dupa 2 ore de inot dupa-amiaza, acasa mai apuca doar sa manance si apoi in pat la povesti!!!! Nu comenteaza, pentru ca ii place sa ii citim!!!
In schimb de la un timp vrea sa doarma cu lumina aprinsa, si noaptea se trezeste si vine la noi in pat!!!
“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.
Sinzi, Radu si David psihologul
: varsta, poze, Disneyland 2008
Mami si tati
Cristina_C spune:
Si Robert are zile cand se lasa greu convins sa se bage in pat, mai ales ca la geam n-am jaluzele ci o draperie si nu se face intuneric bezna. Ritualul de seara este ori un joc de familie - jucam toti 3 ceva, ori o joaca doar cu tata, dupa care ii citesc o poveste si ii pun cantece de adormit copiii. Si obligatoriu stau cu el pana adoarme - in jur de 8,30. Dimineata se scoala singur la 7 sau chiar inainte.
Alina, ajung in Ro acum in mai si-i fac procura lui tata sa poata vinde el in locul nostru, apartamentul e gol, adica fara lucruri personale in el in afara de mobila, deci gata de dat. Intre timp el aduna oferte si poate reusim la vara- cel tarziu toamna sa-l vindem.
Christel, sotul meu e roman.
Uite un tabel cu "recrutarile", verifica pentru Landul tau : http://www.mobile-elternmagazin.de/schulstart/einschulung/details?k_onl_struktur=385563&k_beitrag=726388
Daca la acea evaluare reiese ca un copil nu-i pregatit pentru scoala in anul in care ar fi "obligat" sa mearga, il mai amana 1 an, nu-l iau atunci.
Concursul "Clipe de viata 2007" www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=15" target="_blank">desenand si www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202007&page=12" target="_blank">crocodil
sinzi_ana spune:
Nicoleta, super burtica!!!! Arati foarte bine!!! Nu se vad kg cu care te laudai!!!!
Ruxij, da!!! Am redus carnea si am bagat fibre. Pe cat pot, ca nu prea le am eu cu statu la cratita...doar cand ma apuca!!!!
“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.
Sinzi, Radu si David psihologul
: varsta, poze, Disneyland 2008
Mami si tati