Calendarul gradinarului vesel (3)
Raspunsuri - Pagina 7
Ramona J spune:
Or fi Olympia, ca acum inventeaza astia tot felul de variante pentru fiecare planta. De exemplu am craite pitice si altele inalte, gura leului la fel.
Daniela b, nu e raiul pe pamint! Nu spusei de grindina de ieri? In citeva rinduri am vazut schimbare de 30 de grade de la o zi la alta (ca sa nu zic in citeva ore). Pamintul e cleios ce nu s-a vazut, din cauza caldurii sint tot felul de insecte zburatoare, pe pamint si in pamint (nu mor nici iarna, primavara sint fresh si gata sa manince prospaturi) si tot asa... Bate vintul mai mereu, e greu cu plantele mai inalte, mai ales daca au tulpini firave. Vara nu prea scade sub 35 (OK, asta-mi cam place ).
Constat ca numai ce aud de vreo planta - vreau si eu! Pai unde sa le pun pe toate?
E plin de frunze prin curte, a cam facut ravagii furtuna. Si nu e gata, pina miine la prinz cica putem sa ne mai asteptam la o tura-doua. Stau cuminte in casa si-mi numar plicurile cu seminte. Altii isi numara banii pe vreme din asta...
The best thing you can do for your children is to love your wife.
Ramona J spune:
M-am lamurit. Black eyed Susan a mea e o Rudbeckia. Culmea e ca au acelasi nume!
Numele imi suna cunoscut, am pus si eu seminte in ghiveci dar n-a iesit nimic. Sa incerc sa pun si direct in pamint. Dupa ce trece potopul, desigur.
martie spune:
Mamaaa, ce-ati mai scris. La sfatul GeorgeteiR am transplantat carciumaresele in curte, sunt pleostite rau, sper sa se prinda, erau deja mari rasadurile. Intreba Georgeta de ce nu pun semintele direct in curte: pt. ca nu prea am soare, pamantul e ca lutul, daca ploua se face o crusta f dura si atunci nu ies (am patit asta anii trecuti), pe cand daca pun in curte deja plantute mai mari (rasaduri), atunci e ok, au luat startul bine si in curte se dezvolta bine.
Am pus in jardiniere seminte de craite (pastrate de mine din productia de anul trecut), unele deosebite, nici pitice, nici foarte inalte, portocalii cu grena. Nu mai pun craite inalte, ca trebuie sa stau sa le leg toata ziua-buna ziua si daca bate putin vantul sunt la pamant si mai fac si umbra.
Si, surprizaa de proportii, am scos aproape toate ghivecele afara, sper sa nu mai vina vreun frig, am scos muscatele, cactusii, cercelusii, alte flori pe care nu stiu cum le cheama.
Liliacul are niste flori minunate, e plin de flori (primul an cand face) si a inflorit si cea mai frumoasa magnolie a mea, cea cu flori ca de lalea. Lalelele sunt si ele inflorite si vad ca trandafirii au boboci, foarte devreme anul asta,a fost cald.
Ramona J spune:
Martie, cind descrii pamintul ala parca ai locui cu mine! Ca si al meu pamint face asa o crusta, de nu mai lasa nimic sa rasara.
GeorgetaR spune:
Martie sper sa se prinda carciumaresele tale, ma simt raspunzatoare pentru ele.
Raportez: azi sunt rupta din nou. Ieri am fost libera si timp de vreo 6-7 ore am fost ocupati cu iazul. Am scos pestii si plantele si am curatat bazinul. Am schimbat pietrisul de pe fund si am rearanjat pietrele din interior si exterior. Am curatat pompa si sistemul de iluminat interior. Am instalat si luminile de exterior. Aseara eram ca batuti amandoi dar nu ne venea sa intram in casa de frumos ce era.Si pestii erau fericiti se jucau si "topaiau" prin apa. Si mie imi venea sa mut un copac fiinca imi obtureaza vederea iazului de pe terasa.O sa pun si poze ca am facut, dar cand gasesc cablul de la camera.
Editez ca am mancat niste litere si nu se intelegea nimic.
martie spune:
Da, Ramona, noi si cu Olympia. Si eu ma gandeam aseara cand scoteam toate florile afara - poate vine vreun frig si trebuie sa le bag la loc ca Ramona.
Georgeta, hai ca ai fost draguta, o sa fie bine cu carciumaresele. Doamne, ce frumos sa ai iaz, chiar am vazut intr-o carte (gradinar fara gradina), cam ce am eu adica... gradini mici, arata cum se face un iaz si intr-un butioas, dar e ff greu de intretinut si culmea, si butoiasului ii trebuie soare. Zice ca plantele de iaz nu suporta umbra si mai exista si riscul sa cada frunze in el ceea ce nu ar fi bine.
GeorgetaR spune:
Si eu sunt un gradinar fara prea multa gradina. Din 500mp casa are doua sute si ceva, garajul cu terasa din spatele lui inca vreo 50, spatiul ingradit pt rezervorul de butan+ padocul cainelui inca 15. Asta inseamna aproape 200 mp pentru gradina (de fapt mai putin findca spatiul din fata casei si aleile sunt pavate)in care am inghesuit: locul de joaca pt copii cu nisipar si casuta de joaca (mai mult proiect inca, adica la stadiul de stalpi)cu tobogan si leagane, doua parcelute de gazon,o gradinita mica de legume, mini-iazul, vreo 4 straturi de flori, vreo 14-15 pomisori, o parcela mica-mica cu capsuni,vita de vie, mure, zmeura, agrise, coacaze si multe cataratoare (in special trandafiri). Si gratarul si cismeaua si e la mine o inghesuiala si tot nu-mi vine sa ma opresc, imi vin mereu alte idei si caut tot timpul inca un coltisor liber... Dee... fiecare cu "piticii" lui.
Deocamdata ar trebui sa zic merci ca nu am mai mult teren, ca si asa greu fac fata la cate-s de facut si nu mai spun ca m-a ruinat de tot gradina asta. Si inca nu e gata.Da macar imi place!
GeorgetaR spune:
De fapt altceva voiam sa spun. Martie, uite ca se poate chiar si mai mic decat la mine, de iaz vorbesc.
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=1526
martie spune:
Daaa, superb, poate am sa incerc, imi place mult de tot. GeorgetaR, tu unde ai facut locul de joaca pt. copii, la umbra sau la soare? Ma tot contrazic cu sotul meu, eu zic sa punem nisipul la umbra, el nu si nu, la soare, ceea ce e aiurea, ca nu vor sta copii in canicula aia de la vara sa se joace la nisip.
Poate imi dai si o idee de amenajare a coltului unde am si leaganul, se vede in poze. Aveau anul trecut la Brico niste lazi pt. nisip foarte frumoase, ieftine si cu niste "usi" care se inchid peste cutie, ca fara usi mi-e teama ca se va transforma nisipul in wc-ul pisicilor (am tone de pisici prin curte).
olympia spune:
Martie, ca o balanta veritabila ce sunt, eu as incerca sa impac si capra si varza: adica nici la umbra, nici la soare...O umbra partiala, dar nu stiu cum s-ar realiza, trebuie sa ma uit din nou la pozele tale ...