BEBELUSI DE IUNIE-IULIE 2003-Partea a 2 a
Raspunsuri - Pagina 2
Marox spune:
Kara si Dana, multa sanatate bebelusilor Mihai si Stefania.
Bibi- eu stiu ca dupa 2 luni copilul zimbeste contient, ca raspuns la zimbetul parintilor.
Nici mie nu-mi place suzeta, nici sotului, nici mamei. Cred ca mi se trage de la nepotica mea care la aproape 3 ani n-o mai scoate din gura, nici macar atunci cind vorbeste. Insa cineva ne-a spus ca suzeta ar stimula digestia si in consecinta bb ar trebui sa regurgiteze mai putin. Asa ca ne-am calcat pe inima si am inceput s-o utilizam, Alex pare ca o apreciaza. Inca nu mi-am dat seama daca ajuta pt regurgitari, insa il calmeaza destul de bine. Tot am cistigat ceva!
cristinamh spune:
Fetelor, a nascut cineva la Giulesti? Trebuie sa nasc acolo saptamana viitoare si am cateva intrebari la care nu le-am dat de cap. Va suntem recunoscatori amandoi daca se gaseste cineva sa ne ajute...
Cristina si Andrei
gio spune:
Buna, fetelor! Felicitari celor care au nascut (sper ca toate)! Eu n-am mai intrat demult pe net, dar o sa recuperez citind ce ati scris.
Azi ssunt f suparata si am simtit nevoia sa scriu, poate ati trecut si voi prin asa ceva. Taisiei nu-i mai cadea buricul (azi avem 13 zile) si ca atare am unt asistentra sa vina s-o vada. A venit si mai mult i l-a rupt ea (oricum, mai se tinea f putin intr-o pielicica subtire) si ne-a spus ca are granulom si ca trebuie sa-i dam cu nitrat de argint. In plus, se pare ca are si putina hernie ombilicala care nu poate fi tratata decat dupa ce trece granulomul. Partea horor e ca trebuie sa-i dau eu cu nitrat i mi-e f frica sa nu dau pe alaturi si sa o ranesc. Si toate astea (plus ca am facut si eu o infectie dupa ce mi-au fost scoase firele) le datoram conditiilor "super" de la Polizu. Bb era spalata in chiuveta si mereu ii atingeau buricul cu apa, plus ca am mai chemat acasa un alt medic pediatru caruia i-am dat o gramada de bani (500000 consultatia) si care mi-a spus doar sa picur spirt peste buric si apoi sa pun o compresa uscata. Neavand spirt pe compresa, buricul nu s-a uscat cum trebuia.
Alta pb: TAisia are acum 3.200 si noi am iesit din spital cu 3.150 iar la nastere avea 3350. Asistenta mi-a spus sa-i fac proba suptului si am realizat ca are momente de 15 -20 minute cand nu mananca, sta efectiv cu sfarcul in gura pe post de suzeta. In 1h si 45 ea a mancat 70 ml lapte, fiind fortata de mine (gadilaturi, etc). Deci ea pana acum n-a mancat suficient. Nu stiu ce o sa fac, pt ca daca stau 6 mese pe zi cate 2 h, nu stiu cand mai apuca Taisia sa doarma.
Oricum m-am speriat si am inceput sa-mi fac procese de constiinta ca nu sunt o mama buna si nu stiu sa-mi ingrijesc puiul cum trebuie.
Poate mai imi spuneti si voi cum sa procedez cu mancatul.
S-aveti bbei sanatosi si cuminti.
Gio si bb Taisia
bibi spune:
draga Gio
nu stiu daca sunt cea mai in masura sa dau sfaturi dar si eu am nascut la polizu, asa ca stiu foarte bine de conditiile de acolo, si david la doua saptamani luase in greutate undeva sub 100 de grame.
eu nu am facut proba suptului pentru ca am avut niste complicatii( la un pas de mastita) iar ranile de la sani nu mi-au mai permis sa-l tin pe david cat ar fi vrut el, eventual ore in sir.
oricum si daca ar manca un litru de lapte la o masa daca ea, masa, dureaza prea mult,atunci nu mai e in regula, cel putin pentru mine.
concluzia e ca david al meu papa laptic de la mine ( muls cu pompa NUK) dar cu biberonul.eu deja ii spun fiului meu bb NUK. asa stiu ca mananca cat trebuie, uneori chiar prea mult, iar masa dureaza maxim 15 minute. La asta mai adaug 4-5 reprize de muls pe zi a cate maxim 15 minute fiecare si zic eu ca suntem amandoi castigati.
dar, cum spuneam, nu cred ca sunt eu un exemplu demn de urmat, asa ca asteapta si alte sfaturi.
Kara spune:
eu am parte decat de pediatri handicapati: marti am chemat o pediatra cu experienta ( cam 55 ani ) si mi-a zis ca am copilul cu otita si rosu in gat si l-am trecut pe antibiotice....joi am fost la alt medic cunoscut in tot orasul, tot in varsta, cam 70 ani si mi-a zis ca nu are nimic copilul, ca-i dau degeaba antibiotice....
nu stiu ce sa mai cred, am bagat la medicamente in copil si el nu are nimic, ma mir cum este asa de rezistent...am facut mai multe tratamente si el nu avea nimic...tot din cauza medicilor.
avem decat colici care nu vor trece pana la 3 luni.
sper sa nu aiba nimeni " norocul " nostru .
Kara si Mihai
crisotexa spune:
Fete dragi,
Greu sa fim mamici, nu? lasa ca scapam noi de colici si alte problemute si atunci sa vedeti fericire.
kehleyr, imi pare rau de problema cu hernia. Dar sa vezi ca se rezolva. Si eu trag un pic cu piciorusele lui bebe. iar ni le-a pus nenea doctorul in ghips. Oricum suntem pe calea cea buna si multumesc lui Dumnezeu ca ne-am dat seama devreme, cat se pot recupera mult mai usor, oasele nefiind formate si ligamentele fiind foarte flexibile.
Kara, asa-i cu doctorii astia. Pana la urma instinctul de mama cred ca functioneza mai bine.
Vroia cineva sa intrebe ceva de Giulesti. Eu am nascut acolo pe 8 iulie, asa ca astept intrebarile. Nu stiu exact cand pot sa mai intru, dar o sa fac tot posibilul sa mai incerc o data astazi.
Si pe noi ne mai sperie colicii. Noroc cu mama ca sta mai mult cu bebe. Singura mi-ar fi tare greu.
Pupa Crisa si sa auzim de bine
Salina spune:
Draga GIO, in primul rand felicitari pentru minunea numita Taisia (deosebit nume -cum se impaca restul familiei cu el pt ca pe mine m-au zapacit din cauza asta ???) sa-ti traiasca, sa creasca mare si sa fie sanatoasa !!!
Nu stiu daca ti-ai dat seama dar –culmea!- puiutii nostri sunt nascuti in aceeasi zi. Si vad ca amandoua intampinam cam aceleasi probleme...Nici baietelului meu nu-i cazuse buricutul...Suparare mare pt ca bunicile se inghesuiau sa-i faca baita. Eu ii puneam o compresuta cu alcool de fiecare data cand ii schimbam pampersul si, cu toate astea, tot n-a vrut sa cada. Ieri a venit asistenta si a tras de el pt ca mai atarna putin, apoi a inceput sa-l stearga cu spirt si-a zis –Gata! Ia uite ce buricut frumos are baiatul. Minunat, numai ca am intrebat-o de hernie si mi-a raspuns foarte calma ca s-ar putea sa faca si sa fiu atenta ca s-ar putea sa se umfle. Mie mi s-au taiat picioarele...A adaugat sa nu las copilul sa planga pt ca de la asta poate face hernie. Acum sunt stresata si cum miauna putin cum dau fuga la el sa-l linistesc! Mie mi-a spus sa-i pun pudra (Baneocin) la buricut ca”trece el”.
In ceea ce priveste greutatea lui David,l-am nascut de 3.900 si am iesit cu el din spital de 3.650. Dupa ce i-am scris Gianinei despre alaptat si rabdarea de care ai nevoie la inceput, mi s-a intamplat ceva care m-a intors de tot pe dos. Si noi am chemat o pediatra, surprinsi ca nu vine nimeni de la policlinica, care l-a cantarit si i-a facut proba suptului si –SOC!- dar puiul meu n-a recuperat nici macar greutatea cu care s-a nascut. A zis ca are 3.800 si ca ar fi trebuit sa aiba cel putin 4 kg. Si mi-a spus sa-l trec urgent pe lapte praf ca supliment. Am fost tare suparata pt ca mi-a spus ca laptele meu e prea apos(asta dupa ce m-a tras de sfarc-de parca nu mi-a ajuns cat m-au tras asistentele in spital!!!) si ca din cauza asta bebe nu ia in greutate. E drept ca si David al meu oboseste dupa ce trage cu pofta 10-15 minute la un san...dar cu toate astea eu il tineam 45min-1ora tot cu ganilaturi si ciupileli...Si papa pana la urma. Acum am incercat ca, la sfarsitul mesei, sa-i dau cu biberonul lapte praf, dar n-a fost chip sa-l accepte. Impinge cu limbuta si refuza total biberonul. Nu stiu ce sa ma mai fac!!! Am impresia ca-mi ramane copilul nemancat. Pe de alta parte, ma gandesc ca daca doarme asa bine inseamna ca e satul! Incerc sa nu ma pierd cu firea desi e foarte greu, mai ales cand auzi atatea pareri diferite. Pt ca ieri, cand a venit asistenta, mi-a spus ca nu ma panichez, pt ca asa se intampla cu copiii mari la nastere...o iau mai greu.
Le intreb si pe mamicile cu mai multa experienta daca s-au lovit de problema asta si cum au rezolvat-o!!!
In rest, sanatate tuturor mamicilor si puiutilor!
ALINA
dcm spune:
Dragi mamici de iunie,
Urmaresc de mai mult timp schimbul vostru de mesaje si recunosc multe din angoasele pe care le-am avut si eu acum trei ani cind s-a nascut primul meu baietel. Experienta mea reflecta sfaturile primite de la pediatru aici in US si poate le veti gasi folositoare.
1) Nu trebuie fortata caderea buricului, indiferent daca a trecut mai mult de o saptamina de la nastere. Poate dura si doua luni!(Baietelul meu cel mic a scapat de el dupa 5 saptamini!) In timpul asta puneti doar spirt pe el si se usuca de la sine. Ma oripileaza durerea inutila la care sint supusi copilasii de catre diversele surori medicale pe motiv ca buricul trebuie sa cada la ora fixa!
Gio: granulomul ombilical este un mic tesut care continua sa creasca pe locul fostului cordon, iar rolul nitratului de argint e sa opreasca acest proces. Sora trebuia sa i-l puna, nu tu. Dar daca trebuie sa faci asta, il aplici ca pe o crema pe toata suprafata buricului si il lasi sa se usuce. Vezi ca pateaza foarte tare. Pina nu se vindeca complet, nu poti face baie totala fetitei. Va mai dura citeva zile.
2) "Proba suptului": un mit demolat de mult timp si care nu se mai practica aproape pe nicaieri. Diferentele asa mici in greutate, gen 50g sau 100g, sint foarte greu de detectat cu precizie mare de catre cintare obisnuite, poate doar de cele digitale. Deci e foarte greu de concluzionat de la o zi la alta ca juniorul ia corect in greutate sau ca la nu stiu ce masa a mincat cit trebuie. Singurul lucru care poate servi ca indicator cit de cit acurat este nr. de diapers pe care copilul le uda in 24 de ore (7-8).
3) Hernia ombilicala: aproape toti (85%) nou nascutii au hernie ombilicala, mai mare sau mai mica. Pina la trei ani in mare majoritate a cazurilor se stringe de la sine si nu e nevoie de nici o operatie. E inutil sa va spun ca pina la virsta aia nu trebuie sa stati nici cu leucoplastul pe buric, nici sa aveti grija sa nu plinga copilul, pentru ca nu e nici o legatura. Numai in cazul in care hernia e asa de mare incit fragmente din intestin apar vizibile la suprafata se face operatie, ceea ce din fericire nu este cazul nici unuia din bebeii vostri.
4) Boli pentru care doctorii din Ro recomanda instantaneu antibiotice sau alte tratamente dure: in primele luni bebeii sint aparati inca de anticorpii transmisi de mama si nu fac usor boli respiratorii sau digestive. Deci, mai bine consultati mai multi doctori decit sa dati copilului antibiotic pentru "rosu in git", mai ales ca bebeii vostri stau acasa si nu intra in contact decit cu un nr. foarte mic de persoane.
5) Chinuirea mamei de catre asistenta medicala: m-a revoltat povestea Alinei pe care asistenta a tras-o de sin si cu ochi expert i-a explicat ca are lapte apos. Doamnelor nu va mai lasati abuzate! Nu este posibil ca asistenta sa vada ochiometric ce compozitie are laptele vostru si daca asta e cauza pentru care junior nu a supt decit 50g masurate cu cintarul alimentar (vezi comentariul de mai sus). Asteptati un interval rezonabil de timp (o luna ideal, doua saptamini cel putin daca chiar credeti ca ceva nu e in regula) si dupa aceea mergeti la cintarit.
In final, in caz de dubii mai bine dati un search pe google decit sa credeti prima opinie. Sint nenumarate pagini de web cu sfaturi pentru mamici care urmeaza ultimile recomandari in materie si care sint probabil mult mai bine informate decit multi doctori.
Va tin pumnii si va urez numai bine.
dcm
Marox spune:
Salina, nu am mai multa experienta decit tine, avind in vedere ca Alex are doar 6 saptamini, dar si eu am avut si am probleme cu alaptatul. La mine era si mai interesant: dupa un timp de supt de 10-15 min incepea sa urle si sa refuze sinul. Treceam la celalalt sin si se repeta povestea...imi venea sa urlu si eu. Asa ca m-am gindit ca poate nu am lapte destul-am folosit pompita si am avut surpriza sa constat ca "productia" era de 70 ml de la ambii sini. N-am avut ce face, am inceput sa-i dau laptic cu biberonul, doctorul mi-l recomandase de mai demult, dar prima incercare fusese un esec. De data asta Alex a acceptat biberonul insa numai daca e inaintea sinului, invers nu vrea si pace. De muls nu ma mulg pt ca aparatul pe care il am imi face niste rani teribile. Pina la urma am facut un compromis-ziua ii dau numai lapte cu biberonul, macar asa stiu ca se satura, iar noaptea si dimineata devreme il pun la sin. Deocamdata nu face mofturi, iar eu nu am probleme cu sinii, nu sint umflati si nici nu mai am rani.
Multumim Dcm pentru sfaturile si informatiile pe care ni le-ai dat !
Week-end placut tuturor!
madishor spune:
SAlina nu intra in panica !! Cel mai probabil David mananca destul si pediatra vorbeste aiurea. In primul rand el a fost cantarit cu doua cantare diferite deci nu este tocmai relevanta diferenta. In al doilea rand laptele de inceput este intotdeauna apos. Asa ca nu intra in panica, cumpara-ti un cantar (daca nu ai deja) si fa-i proba suptului cateva zile la rand. In timpul asta incearca sa fii calma (sa nu "sperii" laptele) si sa nu te ingrijorezi daca la unele mese mese mananca foarte putin - e absolut normal sa manance la unele mese mai mult si la altele mai putin. Cresterea medie saptamanala este de cca 200g/saptamana in primele doua luni, dar copiii cu greutate mai mare la nastere cresc mai putin.
Gio, nitratul de argint nu raneste daca dai pe alaturi, asa ca da-i cu incredere. Nu stiu daca te linisteste, dar granulomul este o chestie destul de des intalnita si se rezolva cu usurinta. Hernia ombilicala poate fi o problema dar depinde mult de dimensiunile sale.
Kehleyr, ori sunt eu mai putin laptoasa ori am nimerit niste tampoane bune - eu folosesc Chicco si pana acum nu au dat pe afara. Oricum, vestea buna e ca dupa o vreme nu o sa mai curga laptele chiar asa, desi o sa producem mai mult. Si Matei are un tignal cand ii e foame, mama-mama. De obicei il apuca foamea imediat dupa baie si face un scandal monstru pana reusim sa-l imbracam. Pare foarte indignat ca nu-i dam sa manance in pielea goala.
Despre suzeta - desi am dezvatat-o cu greu pe Ana de suzeta si desi nu imi placea deloc ideea de suzi inainte vreme, acum cred ca a fost un lucru mai mult bun decat rau pentru ca ne-a adus vreo doi ani jumate linistiti si ne-a costat doar timpul de sterilizare/curatare si cateva luni de munca de convingere pentru a o face sa renunte la ea. Cu mentiunea ca dupa ~1 an nu am mai folosit-o pe suzi decat pentru somn si niciodata pentru linistit in restul timpului.
Despre pediatrii - eu sunt multumita de doctorita Anei - dr. Marcu. E un medic bun, nu e genul placut, dar nu am avut nici un motiv sa ma plang de ea in trei ani de cand mergem la ea. Poate fi gasita la policlinica Medlife, pe strada Zablovschi (zona fostului 1 mai - cimitirul evreiesc), in fiecare zi intre 10 si 13 si intre 17 si 21, sambata si duminica de la 10 la 15, telefon 666.20.66. Ce e prost e ca nu prea vine acasa, dar merita vorbit.
pe curand,
madishor si bebel sughitzel