sunt eu deplasata?

sunt eu deplasata? | Autor: crisseis

Link direct la acest mesaj

Va intreb: in conditiile in care lumea copiilor de azi e plina de jetix, cartoon netwoork, animax, jocuri violente la calculator, larghete in difuzarea programelor tv ,reclame care le agreseaza constant inocenta, a cultiva in copil dorinta de a citi (lecturi adecvate varstei lor, care noua ne-au incantat copilaria)e o absurditate?
A face un copil, la scoala, sa deprinda dragostea pentru lectura(ca mod de petrecere placuta a timpului liber, ca sursa de informatii, de cultura, etc)a devenit de domeniul "epocii de aur"?

- in conditiile in care tot mai multi tineri cu "pretentii" de studii la activ nu sunt in stare sa scrie o cerere , sa vorbeasca corect romaneste sau sa se exprime inteligibil,a insista (si) acasa pe scurte exercitii de gramatica, compunere sau exprimare libera- e o absurditate?

- in conditiile in care materia e stufoasa, salariul cadrelor didactive absolut nemotivant, iar interesul copiilor pentru studii -spre minim-a lucra ceva in plus acasa (fara ca prin asta sa se incalce"mult cunoscutul drept de joaca al copilului" care s-ar exercita , dac-ar fi dupa ei, pe parcursul a ore intregi) e o absurditate?

Problema mea- la scoala nu se discuta despre lecturi particulare, despre importanta lor, nu se cultiva placerea de a citi(ca mod de combatere a tv si calculator), nu se insista asupra exprimarii corecte si frumoase si asupra efortului de a "munci" pentru a ajunge sa te exprimi singur(fara a copia de pe net rezumate gata facute).
Invatatoarea nu face aceste lucruri, dovada- la sedintele cu parintii nu se discuta nimic despre rezultatele copiilor sub acest aspect, nu li se da nicio lista cu lecturi particulare(obligatorii), nu sunt verificati copiii daca le citesc(atunci cand li se dau pe o lista-si atat);- nu-l vad pe-al meu copil stresat de calitatea vreunei povestiri.
Si , culmea! inainte avea aceasta grija-pentru ca ne-am mutat din acel oras si am schimbat invatatoarea.
Nu stiu daca mai e cineva cu "grijile" astea, dar, credeti-ma, sunt disperata.
Asta pentru ca nu-mi ramane mult timp de stat cu copiii, pentru ca astfel de deprinderi se dobandesc in timp si e nevoie sa te ingrijesti constant de ele si , nu in ultimul rand , pentru ca am fost eu insami cadru didactic si ce vad ca se face azi prin scoli...
Nu gasesc metode de a-mi motiva copilul in a-mi da ascultare si a aloca putin timp si pentru astfel de activitati( lectura, gramatica, compunere, matematica- cate putin, dar in fiecare zi, constant).
Eu cred ca asta ajuta un copil sa se deprinda sa lucreze si singur, mai ales ca va veni ciclul gimnazial si va fi mult mai mult si mai greu.
Cum combatem , pana la urma, indiferenta fata scoala? Ca vad ca(in cazul meu) din fata catedrei-slabe sanse?
Ce-as putea sa fac?
Am mai cautat eu metode, dar, credeti-ma..acum chiar sunt dezorientata.
Oare chiar sunt deplasata??:(

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns april spune:

Poate nu e invatatoare prea interesata de copii....eu uneori cred ca se depaseste cu mult ceea ce ar trebui pt nivelul lor, desi stiu ca le vrea binele parca totusi e prea mult. Lecturi suplimentare, pb din diferite culegeri, evaluari la greu, teme pe diferite subiecte, compuneri, poezii, etc.

Se pare ca depinde f mult de invatatoare. Poate ca ar trebui sa sar in sus de bucurie ca a noastra inv se ocupa mult de copii. Totusi, au nevoie si de timp liber, si sincer, nu prea il au.

Fetita mea, in cl a II-a citeste zilnic 10 pag dintr-o poveste care la sf saptamanii o sintetizeaza in 2-3 pagini. Lectura obligatorie.
Zilnic termina lectiile + ce au suplimentar + pregatirea lectiilor la ora 7-8 seara, cu pauze, binenteles si plimbare afara de 1-2 ore.
We e destul de aglomerat si el. Vineri dupa scoala nu mai face nimic. Are liber de la mine. Trebuie sa se si odihneasca. Si sa se joace.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Nici eu n-am avut lecturi obligatorii in copilarie si citeam de rupeam. Ii poti dezvolta tu acasa copilului dorinta/placerea de a citi. Sau nu. Ca sora-mii nu i-a placut prea mult sa citeasca si a avut aceiasi parinti, iar la scoala ea a fost mai tare ca mine. Si e tare si acum in ce face :) Eu citeam in loc sa invat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Crisseis, nu esti exagerata. Eu insa am inteles de mult ca nu trebuie sa astept nimic de la scoala, vorba unui coleg "La scoala te duci sa te asculte".
Asa ca vin eu in plus cu ceea ce cred ca este bine sa stie in plus.
Noi suntem abia in clasa I. Aseara insa am citit si povestit amandoi "Punguta cu doi bani" tocmai in ideea ca daca nu-l inat eu, altcineva n-o sa-l invete sa povesteasca frumos, sa urmareasca firul povestii.
Deci atat cat iti permite timpul fa tu cu fetita ta, nu astepta sa faca la scoala.
Nu sunt de acord nici cu tonele de teme. As prefera sa faca la scoala. Insa nu stiu de ce, dar am impresia ca la scoala se pierd in amanunte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Crisseis, ai dreptate sa crezi ca pe masura ce generatiile au evoluat se citeste mai putin. Dar eu cred ca e doar o impresie. Si pe vremea mea nu toti din clasa citeau, foarte multi doar isi copiau rezumatul/comentariul literar de pe undeva si rezolvau problema. Nu de putine ori multi aveau aceelasi rezumat intr-o clasa. Asta ca sa nu mai amintesc de varianta pastratului caietului de rezumate din generatie in generatie
Si acum sunt copii cu drag de "carte" so to say.
Iar numai pe scoala/invatator nu te poti baza si nici nu ar fi corect.
Nu stiu cum e in RO acum dar va spun cum e aici. Cititul e pe nivele se incepe de la 1 iar targetul e 16 la finalul clasei I. Pitica mea e in clasa I. In plus fata de cititul din clasa li se da o carticica zilnic conform nivelului fiecaruia iar a doua zi un voluntar citeste cu fiecare copil in parte plus discuta pe marginea povestii(personaje principale, firul povestii, cum se termina, ce au invatat din ea etc) asta ca sa se asigure ca si inteleg ceea ce citesc nu doar citesc niste semne pe hirtie. O zi pe saptamina sunt voluntar la programul de citit si pot sa va spun ca se vede clar care copii ramin cu ce citesc in clasa si cei de care se ocupa cineva si acasa. Asta in conditiile in care acum la jumatatea anului (trecut chiar) inca sunt copii la nivelele 2-4 cam jumatate din ei iar cealalta jumatate e acolo unde trebuie. Recunosc ca eu de fata mea m-am ocupat foarte mult la inceput mai ales ca noi am ajuns aici doar acum 2 ani si ea nu stia engleza deloc. Si mai stiu ca nu toti copii sunt la fel dar parerea mea e ca si tu, ca parinte trebuie sa-l ajuti. Si am ajuns la concluzia ca , cu cititul e doar chestie de exercitiu. Daca citesti zilnic macar jumatate de ora e imposibil sa nu reusesti. Copii de azi sunt tare isteti trebuie doar sa stim sa cultivam aceasta istetime.
Fata mea e la nivelul 20 acum si da citeste foarte mult si cu mare drag . Poate la inceput am cam impins-o inspre carte (fara ca ea sa-si dea seama inca de mica) dar acum a devenit ea un soarece de biblioteca. A inceput sa-si ia de citit si in masina daca stie ca avem de condus mai mult. Si nu pot decit sa fiu foarte mindra
Si da, se uita si la tv, se joaca si la calculator si cu papusi inca ... e un copil normal.
Consider doar ca pina acum am reusit sa o indrum in directia care am vrut-o eu ... asa catinel si cu multa rabdare si tactica astfel incit e convinsa ca drumul a fost ales de ea ... si poate ca asa si e

Nu stiu daca te ajuta la ceva toata polologhia mea dar vad ca lumea nu se ingramadeste la subiecte de astea ... desi sunt convinsa ca ne ajuta macar schimbul de tacticii si opinii.

Edit: din cauza greselilor

Happiness keeps you Sweet,
Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human,
Failures keeps You
Humble,
Success keeps You Glowing,
But Only God keeps You Going

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Uite cum am procedat eu,le-am citit eu povesti cat au fost mititei,acum pt ca Robert e deja clasa a 5 a il pun sa citeasca suplimentar si daca in ziua respectiva n-a citit il pun sa-i citeasca sora-sii o poveste seara la culcare,si incet incet le-a prins gustul bineinteles ca inca mai trag de el la citit insa nu ma las.
Prea mare baza nu pun eu pe ce fac la scoala din varii motive,cam aceleasi pe care le-ai enumerat si tu atat doar ca pe masura ce trec anii se acutizeaza.Apropo de animax si restul canalelor de desene animate,la mine sunt sterse din memoria tv se uita doar pe minimax.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisseis spune:

Si eu am facut si fac cu el astfel de probleme, insa foarte greu se lasa convins ca-i sunt necesare.Nu am rabdare sa-i explic de ce trebuie sa le facem.
La scoala de unde am plecat faceau tipuri grele de exercitii si chiar cu placere, pot spune, de unde rezulta ca meritul a fost al doamnei invatatoare.Dar aici unde suntem acum, nu se face mai nimic.
Ce pot eu sa fac? Sa-i solicit invatatoarei?
La mine mai e si problema de atitudine a copilului: nu "mai" vrea, nu ca nu poate!!Si ce sa-i fac? Sa-l las asa, cu cat ii arata ca e suficient noua invatatoare???
-pentru ca n-am timp sa ma ocup de el decat seara, destul de tarziu, in cursul saptamanii ii las sa faca singur si eu le verific seara, iar in wk mai lucram duminica dimineata, dar pana se lasa "convins" ca trebuie...imi pierd toata energia.
Ce metode de convingere aveti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

ANDRA,
"Apropo de animax si restul canalelor de desene animate,la mine sunt sterse din memoria tv se uita doar pe minimax." Ce tare esti?
Pai si cum mai vede Robert "Naruto"? Iar fi-mea mai e si cu "Spioanele" si "Sirenele". Dar inteleg ca vrei sa-i protejezi pe cei mici!

Crisseis, e mai greu, ca dac invatoarea nu le solicita, greu ii mai urnesti din loc. Pana iti raspundem noi sau alte persoane, tu persevereaza, ca sigur vei gasi si energie si metoda si tot c emai ai nevoie.
Eu, de exemplu am avut timp o luna sa ma tin de capul fiicei mai mult pt. ca mi-am rupt un picior. A contat ff mult, si ea a recunoscut cu dragalashenie, dar desigur ca nu e cea mai buna metoda.
Eu te sfatuiesc sa incepi in primul rand cu tine, adica mult calm, relaxare, sa intelegi tu ca efortul tau e nepretuit pt. copilul tau si ca rezultatele vor veni si ele, cu siguranta. Oricat am bate noi din picor/palme/la cap etc., ei, copiii nu vor raspunde decat la stimulii : dragoste, afectiune cat cuprinde, joaca, placere, zambet, alintatura daca trebuie, imbratisare, mangaiere.
Crede-ma ca si eu imi ies din sarite, dar cel mai mult as vrea sa ma tina minte iubitoare si tandra si calda si apropiata si...tot ce mai vrei tu s-adaugi!
Nimeni nu-i va iubi si ajuta fie si la invatatura, mai mult decat noi! Poate cine are o bunica, un bunic sfatos! calitatea invatamantului s-a degradat, copiii nu mai au modele, repere in invatatorii, in profesorii lor. Nici ei, invat./profesorii oarca nu-si maid au silinita sa-i motiveze, sa-i impulsioneze si-atunic cine sa faca asta!
Crisseis, e normal ceea ce ti se intampla.Nu o mai lua ca pe o frustrare, chiar daca nu ai timp suficient, vei gasi metoda de a avea si timp si rabdare si calm si tot ce ai nevoie!
Bun venit in Clubul mamelor grijulii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Agho nexam Spioane si Naruto,exista carti cu Hrry Poter,Cuore,Coltz Alb,etc.
Acum de exemplu s-a taiat Tv pt el ca a calcat pe bec.
Multa rabdare trebuie sa avem,desigur ca atunci cand muncesti toata ziua e mai greu dar eu vb cu el la telefon,si faceam exercitii la mate de ziceau clientzii ca-s nebuna si imi citea si compunerile tot la telefon,asa reuseam sa fiu cat de cat la curent cu ce si cum invatza,cel mai nasol la el a fost ca in 4 ani a avut 5 invatzatoare,asa ca era debusolat si el si colegii lui.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariaanna spune:

Ce-i drept, calitatea invatamantului, s-a degradat.
Asta din n motive...
Ceea ce trebuie sa stii tu,Criss, este ca cea mai fericita combinatie pentru buna dezvoltare a unui copil, este scoala + familie.Nu doar scoala , nu doar familia.Amandoua la un loc fac dezvoltarea mai durabila.Lecturile suplimentare, sunt suplimentare...sunt in plus.Copilul care vrea sa citeasca, o face, care nu, nu.Pacat ca ramane lista de lecturi doar la stadiul de ,,lista".E bine sa se valorifice rezultatele, sa faca schimb de idei, sa joace rolul unor personaje...sunt atatea modalitati!Mai ales la cei mici.Prin joc se invata foarte multe lucruri...Daca vrei sa fie bine, fii tu aceea care-l indruma pe copilul tau, care il ajuta sa descopere lumea povestilor!Joaca-te cu el...fii inventiva, pune-te in locul lui si creaza-i, prin tine, un partener de joaca:tu( cu experienta care o ai).Coboara-te la nivelul lui, vezi ce asteptari are, si strecoara-i, tot prin joc, dragostea de a invata!
Propune-i, o ora pe zi jocul "De-a invatatoarea"!O data tu, o data el in rolul principal.Asa vei vedea ce atitudine are el fata de scoala, dar vei descoperi si ceea ce face invatatoarea lui...Vei vedea greselile si vei putea sa le corectezi la timp!

Mariaanna
cand vine BB?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns agho spune:

ANDRA, draga mea, dar de ce crezi tu ca stau la taclale cu voi pe tema copii, fiindca deja le-am scos din minti pe colege. N-au copii ca sa stie cum e si tot au impresia ca exagerez. dar constat ca nu exagerez, fac cam acelasi lucru pe care il fac si alte mame, desigur fiecare in stilul propriu si personal.
Cred si eu ca se uitau la tine clientii ca la navete spatiale. Fii pe pace, in clasa a V-a si eu stateam pe tel. ca sa-l verific pe fi-miu, m-am mai dus inca si la alta colega (mamica si ea, dar informaticiana)sa-mi rezolve niste exr. ca eram pe dinafara. Nu mai spun ca inainte statusem pe mess cu un tip care era informatician si mi-a facut exr. gresit.
Intr-o zi cum eram doar cu una din colege in birou (citeste director) a iesit din incapere ca sa pot "vorbi duios" cu fi-mea, care, foarte nevinovat imi spunea c-a uitat sa faca nu-stiu-ce fisha/tema si mie imi crapa capul de probleme de serv.
Si m-am saturat sa stau pe tel. tot timpul. Scoala este treaba lor.
Mai sun asa, de control, dar tot cand ajung acasa shuierrr daca nu-s treburile gata.
Si noi am mai ascuns cablul de la TV ca at. cand e singura, pierde notiunea timpului petrecut la TV. N-ar fi nimic, ca fi-miu se uita la emisuni de pe Nat.Geografic etc, mereu completeaza informatiile la ore, dar nu acelasi lucru il face si copila, care sta mai mult pe desene. Daca nu-s desene, atunci e origami in timpul liber. sau iesit afara, dar cu asta sunt de acord, numai sa-si fi facut treaba.

Marianna, daca o faci pe invatoarea si ai rabdare, bravo tie!!! Si eu am facut-o pe eleva nestiutoare, care incurca rezultatele impartirii/inmultirii etc. si tare bine a mai fost!
Adevarul ca la toate intalnirile de la scoala cu parintii, ambele invatatoare ne-au tot spus ca e nevoie sa-i ajutam, sa-i sustinem, nu sa le dam in plus de lucru, ci ca au nevoie copiii de timp petrecut impreuna cu parintii. Si nu timp petrecut facand exr/texte la nesfarsit. Mai sunt si jocuri si activitati creative/recreative.
Pe astea si le vor aminti cu siguranta!

mamici grijulii!

Mergi la inceput