Impozitare partaj

Impozitare partaj | Autor: Nerantula

Link direct la acest mesaj

In 23 octombrie 2007 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca definitiva de divort, in cadrul careia este prinsa si tranzactia de partaj asupra unor bunuri imobiliare.
Aflu acum, de la Directia de Finante Publice ca trebuie platit un impozit pe aceasta tranzactie, e adevarat? Functionarul de acolo spune ca ei nu au primit nici o decizie de aplicare a Hotararii de Guvern nr. 1195/2007 (publicata in M.O. nr. 707/19.10.2007) si urmeaza sa-mi calculeze impozitul (deci tranzactia se pare ca nu va fi scutita de impozit).

Ce trebuie sa fac pentru a obtine aplicarea HG mentionata anterior? Nu pot sa las problema asa, pentru ca raspunsul de la Directia Financiara imi este necesar pentru a obtine un extras de carte funciara.

Multumesc anticipat pentru ajutor!

11+

Liniuta noastra

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mi-Ka spune:

Nerantula, eventual fa o "Petitie" in scris, arata ca exista temei legal conform caruia nu se datoreaza impozit pentru transferurile imobiliare rezultand din partaj si in cazul in care tergiverseaza sa-ti dea un raspuns favorabil ameninta-i ca-i dai in judecata in contencios administrativ si ca le ceri si daune.
Nu e problema ta ca nu au aparut norme la respectiva hotarare de guvern.

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Mi-ka, multumesc foarte mult!
Tocmai eram pe care sa sterg subiectul, vazand ca nimeni nu ma poate ajuta pe aceasta cale ..

Deocamdata am depus cerere de calcul a impozitului, in functie de raspunsul lor scris (pe cel verbal l-am primit deja, nu au primit nici o decizie in sensul scutirii de impozit), voi inainta acea petitie. Exista o formulare anume pentru aceasta?

12+

Liniuta noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eld spune:

Eu stiam ca nu se impoziteaza partajul voluntar, anul trecut s-a impozitat pana prin noiembrie, dar in mod gresit si s-a hotarat restituirea sumelor incasate cu titlu de impozit pe partajul voluntar. Este trecut in Codul fiscal, o sa incerc sa gasesc articolul si sa ti-l dau.
Oricum, au obligatia sa-ti raspunda la cerere, asa ca ii poti verifica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Am fost din nou la Administratia Financiara: dupa lungi dezbateri au fost de acord cu noua HG si cu faptul ca nu ar trebui sa datorez impozit, insa au identificat o 'problema' noua (eu oricum nu le inteleg indarjirea de a se opune aplicarii legii care favorizeaza contribuabilul, parca le-ar intra amaratilor alora de functionari banii direct in cont! ):
- in data de 27.09.2007 s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de divort si tranzactia de partaj de comun acord, cu mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- s-au constatat erori materiale in tranzactie si s-a inaintat o cerere de indreptare;
- in data de 23.10.2007 s-a solutionat cererea avand, de asemeni, mentiunile: irevocabila pentru divort, cu recurs in 15 zile de la comunicare pentru tranzactie;
- prin Hotararea nr. 1195/2007 (publicata in M.O. nr. 707/19.10.2007), Guvernul a modificat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dispunand faptul ca pentru partajul voluntar nu se datoreaza impozit;

Intrebarea mea este: pentru bunurile imobiliare dobandite in urma partajului mai trebuie sa platesc impozit, avand in vedere datele de mai sus?

12+

Liniuta noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eld spune:

Din punctul meu de vedere nu trebuie sa platesti impozit, normele metodologice prevad doar modalitatea in care se aplica legea si asa cum am mai spus, in 2007 au impozitat in mod gresit partajul voluntar (s-a scris pe tema asta pe site-uri juridice, poti da un search pe google pentru mai multe informatii).

Succes in lupta cu functionarii de la fisc!

Mergi la inceput