Situatie delicata
Dragii mei am citit o parte din mesajele de ai8ci dar totusi in situatia mea s avea cateva intrebari.
Iata situatia mea: lucrez in firma neintrerupt de 7 ani .In martie 2003 am avut concediu medical 15 zile, si acum sunt insarcinata in 13 saptamani, am mai avut in luna iunie 2003 10 zile concediu medical( pe care l-am luat ) si medicul mi-a dat inca un concediu medical la iesirea din spital de 11 zile ( dar eu am mers la munca ).
Tinand cont ca am sarcina cu risc , col cerclat si din luna octombrie urmeaza sa stau acasa,si anul acesta din cele 21 zile concediu de odihna am luat doar una,urmeaza sa nasc la inceputul lunii februarie am urmatoarele intrebari:
1. Cum as putea combina concediul de odihna cu concediul medical ( restul de zile pana la 90 )si cu concediul prenatal?
2.La concediul medical se ia in considerare zilele lucratoare sau calendaristice?
3. Cele 11 zile de concediu medical dat de medic dar neefectuat se considera efectuate daca mi s-a eliberat acest certificat?
Multumesc din suflet.
Lili sidin burtica 13 saptamani
Raspunsuri
marius spune:
1. Fii te rog mai explicita la aceasta intrebare. Ce anume doresti defapt? Ce intelegi prin combinatii. Fii mai concreta te rog sa vedem ce raspuns ar exista.
2. Concediul medical se acorda pentru o perioada inscrisa pe foaia respectiva in mod concret calendaristic deci zile calendaristice. Intervlul de timp este obligatoriu inscris pe certificatul medical, intre 1-15 august 2003 de exemplu.
3. Cele 11 zile inscrise pe certificatul medical dau doar dreptul legal de a nu merge la serviciu in perioada inscrisa pe respectivul certificat, persoana fiind considerata inapta temporar pentru a munci. Daca persoana nu doreste sa beneficieze de acel interval este optiunea acelei persoane, un drept nu reprezinta o obligativitate. De asemenea neefectuarea concediului medical nu este transmisibila ulterior ci se refera strict la intervalul de timp concret calendaristic inscris pe respectivul certificat.
Marius (www.desprecopii.com)
lili spune:
iN MOD NORMAL STIU CA NU TREBUIE SA DEPASESC 90 ZILE CONCEDIU MEDICAL ANUAL, CACI AR TREBUII SA MERG LA O COMISIE SPECIALA PENTRU APROBARE.
INTREBAREA MEA ERA DACA CELE 11 ZILE PE CARE NU LE-AM EFECTUAT DESI AM MEDICAL IN ACEEA PERIOADA, SE INCLUD IN CELE 90.
REFERITOR LA COMBINATIE, MA GANDEAM CUM SA FAC CA SA COMBIN CONCEDIUL MEDICAL ( ZILE RAMASE ) CU CONCEDIUL E ODIHNA SI CU PRENATALUL CA SA POT AJUNGE PE 5 FEBRUARIE ( DATA NASTERII )FARA A AVEA GOLURI ( FARA PLATA)..
LILI
marius spune:
Zilele de concediu medical neefectuate nu se includ nicaieri daca ai fost la serviciu.
Cat despre cum as putea fiind in luna 3-a de sarcina sa nu mai merg la serviciu deloc pana la prenatal eu nu am cum sa vad solutii, e cam greu atata vreme dupa mine, sarcina e mult prea tanara iar daca e cu risc doar un medic cred ca ar putea decide legal discutand recomandarea de a nu mai merge defel la serviciu, dar sunt totusi rezervat. Nu pot da un astfel de raspuns. Legea nu permite din cate stiu un astfel de concediu...asa cum dealtfel ai remarcat chiar si tu.
Marius (www.desprecopii.com)