Sos pentru mici si legume pe grill

Sos pentru mici si legume pe grill | Autor: Candy

Link direct la acest mesaj

Fetelor, ieri am descoperit din greseala un sos minunat pentru mititei si legume preparate pe grill. E mult mai bun decat mustarul obisnuit si usor de preparat. Initial ma gandisem la un sos pentru felii de vinete si dovlecei, dar pentru ca nu am avut toate ingredientele retetei, am improvizat. Am amestecat 3 linguri de mustar dulce cu aprox. 2 linguri de ketchup iute, o ceapa alba taiata marunt, un cubulet de unt si 3 lingurite cu sos Worchester. A iesit o minune, nu numai pentru vegetale, dar si pentru mici. Nu am facut o cantitate mare, fiind un "experiment", dar pur si simplu a fost bataie pe el si nu ne-a ajuns!
Ce smekerii mai preparati voi la gratar?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ochinegri spune:

Io fac ciuperci umplute cu branza pe gratar.
Face fata si frigarui cu felii de ardei, vinete, dovlecei, ceapa.
Sunt o mare facatoare de carnati de oaie. Sa vezi astia ce buni sunt pe gratar.
Am facut si o reteta de pastrama de oaie, rulata cu usturoi si legata apoi afumata (la tara). Sa vezi asta minune la gratar.
O sa incerc sosul.
Tu ce ideei mai ai ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Ochinegri, fa bine si da reteta de pastrama de oaie si carnati de oaie!

Multam!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochinegri spune:

quote:
Originally posted by Laura Takacs

Ochinegri, fa bine si da reteta de pastrama de oaie si carnati de oaie!

Multam!


Sa traiesti !
Iata pastrama:
se ia o plupa de miel (spate) frumos desfacuta (adica scos osul si atat). Se intinde bine, adica chirurgie pana atara ca un blat. Se cresteaza usor si se bate usor cu ciocanul de snitele. Cureti mult usturoi 1-2 capatani si le pisezi. Pui pe partea interioara a pulpei : usturoi bine intins. Si pe toata pulpa: cimbru, piper, sare (destula). Cimbru sa nu fie macinat mic (e mai aspectos firicele mari). Apoi o bagi pe un fund (mare) de lemn la frigider cu o greutate pe ea. Eu am pus-o intre 2 funduri de lemn si am pus oala de ciorba pe ea. O lasi o zi.
Iei pulpa si, cu ajutorul sotului, o rulezi si o legi bine. Sa legi la un capat ata astfel incat sa o poti atarna.
Acum iti trebuie afumatoare. Eu am facut-o cu o zi inainte sa plecam la tara. Am tinut-o o zi si o noapte si a fost ffff buna. E de preferat sa o tii 2 zile la fum mic. La noi acolo sunt cam - 15 C iarma deci nu e o problema. Daca nu e frig afara n-o lasa prea mult la fum caci e groasa si sa nu se strice.
Apoi, noi am facut un gratar super cu felii groase taiate din ea, aratau ca niste rulouri (chiar asa le-am pus pe gratar).

Iata carnatii:
2 variante
- numai oaie care afumati ies ca niste jandarmi caci se usuca fff tare (carnea de oaie nu prea are grasime)
- oaie cu porc (2 parti oaie 1 parte porc gras) care nu sunt deloc grasi dar nu sunt chiar asa tari si uscati.
Mie imi plac cei numai din oaie.
Pt. ambele variante iti trebuie: carne de oaie de 2 ori tocata, piper, sare, cimbru macinat (arata ca un praf verzui), boia (dulce & iute), mult usturoi (pisat). Le amesteci si le potrivesti dupa gust, dar pune cimbru fara frica.
Eu folosesc mate de porc caci furnizorul meu arab nu vinde matele de oaie (le foloseste el).
Figura cu masina de tocat si tulumba o stii.
Se pun la afumatoare 2-3 zile, mai ales cei cu porc in ei.

Gata.
Mai intreaba tu ... ca ma doare mana.

Lili

PS1: faza cu tinut pastrama la presat cu usturoi nu e o prostie, altfel e prea tare carnea.
Ps2: cred ca si tu te pricepi la carnati. Daca stii cumva cum se fac carnatii ardelenesti care sunt din carne taiata bucatele nu tocata, zi-mi si mie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Multam fain! Sunt afona la carnati, desi spre rusinea mea la noi acasa se faceau mereu (ai mei), ba chiar si dupa ce am venit in State. Anul asta ne-am dotat cu masina de facut carnati din aia meseriasa, asa ca ma pun cu sotzu' si facem. Da' am niste prieteni care fac mereu, si o sa-i intreb, musai sa stie ei o reteta ca lumea asa cum vrei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ochinegri spune:

Bine, bine, da' unde-i afumi ?
Adica, intreb ca prostu' : "La America ezista afumatoare ?".
Daca nu poti sa-i afumi, sa stii ca sunt f. buni si asa.
Daca vrei sa-ti faci afumatoare iti spun eu cum. O pui langa piscina (glumesc).

Lili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura Takacs spune:

Lili, tocma' am primit indurmarile de rigoare de la prietenii de care-ti spuneam, si ei si-au factu afumatoare dintr-un dulap de metal, nu rade, ca romanul improvizeaza. Iti trimit mailul lor integral. Nimic nu-mi apartine, nici macar partea cu afumatoarea.

"De fapt la origine se pleaca de la carne tocata cu satarul , in rest acelasi mod de lucru.
Bineinteles asta este tip-ul pentru vremea stabunicii
Acum sunt masini de tocat cu ochiuri de diferite marimi .
La masina noastra chiar avem o sita cu gauri prin care poti trece creionul. Daca carnea nu e pasta ea se matureaza si nu se deshidrateaza puternic pierzandu-si gustul odata cu apa . Ideal este ca sa amesteci carne macinata mare cu o cantitate mica ceva mai fina + grasime tare (slanina proaspata de pe spate - este tare ca consistenta, teioasa chiar si rozie ca culoare ) care a fost macinata inghetata ( nu foarte fin )
Regula de baza : 1 kg de carne - o lingura de masa de sare ( nu varfuita , nu rasa ) si vei fi ferit de orice surprize din partea vremii.
Eu nu folosesc mult piper desi imi place varianta condimentata - prefer ardeiul pisat ( de genul celui servit ptr. pizza ) si alte ierburi ( cimbrul e cel mai potrivit - my opinion ) , coriandru , enibahar , nucsoara / dar niciunele excesiv
Zahar 100-120 gr. la 10 kg carne
1/2 lingurita de sare de lamaie
Usturoiul doar 100g la 10 kg de carne
Nu adaug apa

PS
sunt la menards niste dulapuri metalice gen fichet de tabla ideale pentru afumatoare ( poti executa pana la 35-40 kg carnati pe tura de afumat ) pretul 27 usd ."

Succes, si spune-mi cum ti-au iesit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moto spune:

Nu mai vorbiti de lucruri sfinte ca inghit in sec.Uite Candy ce mai merge cu mici eu prepar acasa micii ptr ca aici nu gasesc carne de mici.Nu-i condimentez asa de tare si de aceea fac langa ei un mujdei de usturoi simplu doar cu apa sare si putina vegeta si in el pun o crenguta de busuioc, daca nu ai proaspat poti sa pui si busuioc uscat,iar cand micii sunt gata in stropesti cu mujdeiul respectiv sau poti chiar sa-i bagi acolo si sa-i papi.Delia

Mergi la inceput