Discutii despre clasa I (partea a V-a)
Raspunsuri - Pagina 19
anamaria spune:
salutare fetelor! 
si pentru bogdan a fost o saptamana lejera, numai bine ca sa inceapa sa se obisnuiasca cu noua scoala...
ieri a luat un FB pe caiet la mate
, a zis ca le-a dat doamna de rezolvat o problema si cei cativa care au rezolvat corect inainte de a scrie problema la tabla au primit FB.
deocamdata vad ca nu exagereaza doamna cu temele pt acasa, are cca 1/2 de pagina la romana si tot cam asa la mate.
in plus, mai are de citit lectia sau din alte carticele ce avem noi pe acasa.
sa vedem insa cum va fi in continuare, ma gandesc ca poate asta e doar partea 'SOFT' din prima saptamana ?!
filofteia, sau altcineva, va rog frumos sa ma anuntati si pe mine cand se dau rezultatele de la olimpici, sa sun si eu la fosta scoala sa intreb...
succes lui adi la serbarea zilei Europei, maine!
sa ne povestesti impresii!
cat despre roamana, nici bogdan nu e 'indragostit' de ea. dar soacra-mea se pare ca a reusit sa-l convinga cat-de-cat de importanta scrisului/ cititului cand i-a spus ca vor incepe sa-i scrie fetele biletele, sau ca va dori el sa le scrie la fete, si daca nu scrie frumos/ corect/ citet n-o sa aiba succes! ![]()
(desi taica-sau scrie destul de urat, si asta nu m-a impiedicat sa ma marit cu el...
dar asta e o filosofie profunda, pt mai tarziu...)
Blog: Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
simali spune:
quote:
SI mai sunt intrebarile tehnice. "Daca pe cablul asta scrie 240 volti si priza nu are atatia volti...se arde priza?" "de ce nu se arde priza cand bagam in triplu mai multe cabluri?" Mai fetelor si credeti-ma ca de specialitate fiind nu stiu cum sa-i raspund pe limba lui... cum este cu puterea, cu energia...cu inseriatul si paralelul... ma depaseste...si este asa insistent...
quote:
Noi in situatii similare am mers pana la capat. Adica i-am predat fizica pe bune - in special am desenat mult. Si surpriza. Copilul nu s-a plictisit ci a mai vrut sa stie si altele.
Sti o poezile de Blaga "si tot ce-i ne-nteles, se schimba-n ne-ntelesuri si mai mari, sub ochii mei"? Exact asa se intampla. Este magic. Ca si cum i-ai deschide copilului o usa pana acum incuiata si, odata intrat in camera misterioasa nu mai vrea sa iasa de acolo. Sa nu te temi ca unele notiuni "nu sunt de vrasta lui". Orice lucru pentru care copilul isi manifesta curiozitatea si care-l tin atent mai mult de 2 minute SUNT DE VARSTA LUI.
Practicantii destepti de Home Schooling asta fac: vaneaza momentele in care copilul se arata interesat de ceva. Apoi adancesc subiectul. Daca curiozitatea nu este "hranita" atunci cand copilul si-o manifesta pentru prima oara, usa interesului pentru subiectul respectiv este posibil sa ramana pentru totdeauna inchisa.
Cred ca este chiar mai bine s-o iei inaintea scolii si sa-i predai tu, relaxat si prin joc unele notiuni. Ii va fi mult mai usor atunci cand va fi OBLIGAT sa invete notiunle respective stand in banca cu mainile la spate de la cine stie ce profesoara plictisita sau nevricoasa.
Eu de pilda i-am vorbit despre grupurile CE, CI, GE, GI, CHE, CHI, GHE si GHI de circa un an. De atunci copilul m-a tot intrebat dspre ele cu diferite ocazii. Si le-a insusit "din mers" fara prea multa bataie de cap si stres. Nu cred ca va avea probleme la scoala pe tema asta. Teoretic nu erau de vrasta lui...
Si cu Creanga... Daca ziceti ca se cere Creanga am inceput si noi sa citim ceva Creanga. Ieri am citit "Prostia Omeneasca" si "Ivan Turbinca". Citita de mine intra altfel la suflet. I-am explicat cum este cu limbajul popular, cu regionalismele si arhaismele, ia-m spus cate ceva despre viata lui Creanga iar zilele urmatoare intentionez sa "atac" Amintiri din copilarie. Creanga este frumos si nu vreau sa risc sa-l urasca numai pentru ca niste nebuni de legat au decis sa-l de copiilor mici pe post de exercitii de citit. As vrea ca prima impresie sa fie "Creanga e frumos si amuzant".
alice
anamaria spune:
salutare ! 
incepe o noua saptamana de scoala...
filofteia - lasa ca nu vorbesti singura, sunt si eu pe aici...
vad ca la voi deja se pregatesc de serbare.
nu stiu, pe bogdan nu l-am auzit inca vorbind despre subiect. sper insa sa faca ceva-ceva...
eu sunt fizician, dar crede-ma ca mi-e destul de greu sa gasesc explicatii la intrebari din domeniu
la noi a fost vorba deja despre atomi si molecule, si un pic de teoria relativitatii (sper ca explicandu-i cate putin de la varste fragede va reusi sa priceapa ceva, spre deosebire de mine
).
cu firul ala pe care scrie 240 V e relativ simplu, daca ar fi scris pe fir de ex 150 V si de la priza vin 220 V, s-ar fi ars firul... curentul electric vine din priza si trece prin fir, asa ca indiferent cat poate 'duce' firul resp nu poate arde priza...
aberez deja, STOP!
tot in aceasta directie, bogdan nu e (inca?!) obsedat de DE CE- uri; in schimb, mestereste de zor la tot felul de 'articole' gen prize si aparate electrice iesite din uz - aici seamana mult cu taica-meu, care ii si 'alimenteaza' hobby-ul. ![]()
in we bogdan a fost fericit din cale-afara, nu a avut lectii (si ei au avut vineri tot 3 ore). si eu, mama-iresponsabila, l-am lasat in pace ![]()
imi povestea ca la desen copiii din clasa au niste caiete speciale, gen caiete-tip inteleg. am fost pe la 'diverta', dar nu aveau asa ceva. zicea ca le explica cum e cu culorile complementare, cu forme si alte chestii 'tehnice' de desen.
Blog: Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
simali spune:
quote:
Am uitat sa va mai spun ca a cerut bani de buzunar, asa ca am cazut de acord sa-i dam 5 lei pe saptamana. Ii mai dadeam si pana acum, dar sporadic...
quote:
Am o carte super misto despre banii de buzunar "The Berenstain Bears and dollar sense". este despre niste ursuleti care la un moment dat aveau niste sume zilnice pe post de bani de buzunar. Cum primeau banii, fuga la cumparat prostii.
Pana intr-o zi cand, Mama Urs zice "de azi inainte nu va mai dau 5 dolari pe zi. Va ALOC 25 de dolari pe saptamana si un carnet de CEC-uri. De cate ori vreti bani imi scrieti un CEC si mi-l aduceti. Tineti un caietel cu CEC-urile taite si cat mai aveti "in cont"." Acolo s-a facut ca ursuletii, cand au trebuit SA SCRIE suma pe care o voiau au constientizat mai bine ce cer si s-au mai intrebat inca o data "chiar imi trebuie asta?". Plus ca a aparut si tentatia economisirii.
Nu stiu daca ideea cu carnetul de CEC-uri chiar o sa-mi faca copilul mai constient de valoarea banilor, dar si numai daca ramanem la un curs de aritmetica aplicata si tot cred ca merita efortul.
alice
simali spune:
quote:
Ca sa nu mai vorbesc de lipsa noastra de timp si de faptul ca in loc sa faca exercitii cu ce, che, ci,chi, etc...din care da dictari la scoala, stam la discutii din astea.
quote:
Este foarte posibil ca uneori sa te atraga intentionat in astfel de discutii ca sa traga de timp si sa nu faca ceea ce nu-i place.
Nici noi nu prea avem timp. De aceea home schooling-ul nu este o optiune. Nici nu este legal in Romania. Dar eu am invatat multe de la cei care fac HS.
O solutie ca sa nu mai fi atat de presata este sa cumperi cartile de romana si matematica de a-II-a, sa identifici partile care ti se par mai grele si sa incepi sa i le dai "cu lingurita" inainte sa ajunga funia la par. Stiu o mamica - prietena de-a mea - care face tabla inmultirii dintr-a II-a desi se cere abia intr-a III-a special ca sa nu preseze copilul atunci, pe ultima suta de metri.
alice