Campanie civica - responsabilizare a autoritatilor
Campanie civica de responsabilizare a autoritatilor din Romania in problema finantarii reproducerii asistate medical
Discutia asta a inceput pe topicul despre FIV, dar ne-am dat seama ca ar putea fi de interes general, pentru toate persoanele care au nevoie de asistenta medicala pentru a procrea. (Mentionez pentru coforumistii care nu ma *cunosc* ca eu, LucaLuca, nu am nici un interes direct, intrucat locuiesc intr-o tara unde, tocmai, beneficiez de FIV gratuit). Va invit, deci, sa participati cu idei.
LucaLuca:
quote:
Girls, azi-noapte am avut o insomnie teribila. Singura parte pozitiva, ca tot vorbim de bani, este ca m-a fulgerat o idee. Stiti voi inteleapta vorba din popor "copilul pana nu plange nu primeste tzâtza"? Ei. Ne vaitam ca FIV-ul nu este subventionat in RO. Dar a semnalat cineva situatia, a incercat cineva sa ridice problema in spatiul public - in presa si pe langa autoritatile politice responsabile?
Fondul general e favorabil - scaderea demografica este o problema pusa in discutie la cel mai inalt nivel. Plus: 2008 e an electoral in Romania. Multi oameni politici isi cauta *cauze*. Iar asta e foarte nobila. Nu zic ca s-ar putea rezolva ceva anul asta, dar macar sa se constientizeze ca exista o problema. Facem o petitie catre Ministerul Sanatatii si cerem sa se initieze o politica publica in domeniul finantarii procreatiei asistate medical. Sunt cateva sute bune de useri activi pe forumul asta, care vor semna, ei si familiile lor. Cu siguranta multi dintre noi cunoastem ziaristi care pot pune problema pe tapet, sa inceapa sa se discute despre asta. Hai sa facem un iures, nu atat pentru noi (caci noi vom face copil curand, curand de tot:), cat pentru acele femei care din motive financiare nici macar nu iau in calcul posibilitatea unui FIV.
KoraPop:
quote:
Luca tu ai dreptate....si cu legea protectiei animalelor pana la urma vad ca a inceput sa se rezolve cate ceva....Cred ca atunci cand unii politicieni sus-pusi vor avea problemele noastre,adica vor putea avea copii numai prin FIV,una-doua se vor da legi ajutatoare...pana atunci...vai de buzunarul nostru.... .Dar daca ne-am uni toate famiile cu astfel de probleme si am face valva in massmedia poate ar fi un inceput de bun augur....
Moniland:
quote:
LucaLuca, daca nici macar medicamentele nu vor sa le compenseze 50% ce sa mai vrem de la ei. Raspunsul la unele Case de Asigurari de Sanatate e ca nu se compenseaza pentru FIV, chiar daca ele apar pe lista de medicamente compensate 50%, dar cu precizarea doar prin aprobare de la Ministrul sanatatii. Si sa avem pretentii pentru manopera ....
Si sa mai avem pretentii dupa ce toat estirile arata cati copii sunt parasiti dupa nastere sau aruncati cine stie pe unde si chiar omorati...
LucaLuca:
quote:
Kora, pentru politicienii din Romania, chiar daca ar avea probleme de infertilitate in cuplu, 5000E nu vor reprezenta niciand o problema. ...Fara numar! :)
Chestia este ca daca asteptam sa se autosesizeze, intram la menopauza lejereanu. :rasu-plansu : Pe cand la o petitie sunt obligati de lege sa raspunda in maximum 30 de zile; nu in sensul ca sa initieze musai respectiva politica publica, ci raspuns general - in sensul ca au luat la cunostinta etc. Tot e ceva. Facem o campanie concertata, revenim, insistam, facem presiuni. Va sigur ca in fiecare minister se face o revista a presei serioasa si se monitorizeaza problemele per domeniu ridicate in presa.
Stie cineva daca in Romania s-a facut o statistica privind numarul de cupluri cu dificultati in a avea un copil? In Franta sunt 15%, in Romania - chiar nu stiu. Uite, asta ar putea fi o prima intrebare adresata Ministerului Sanatatii, in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public. Sa strangem datele problemei pentru petitie. Eu sunt dispusa sa aloc o parte din timpul si knowhow-ul meu pentru proiectul asta, la modul total dezinteresat. Cine se mai inscrie?:)
Lavinutza:
quote:
Buna! si eu sunt pentru - trebuie cumva sa ne facem vocile auzite daca nu ascultate:) mai ales ca la noi societatea civila nu are foarte multe initiative - da, este adevarat ca sunt din pacate !!!! multe cazuri de abandon dar sunt si sectii de sterilitate pline, unde fetele stau cate doua in pat si se chinuie ani de zile pt un bb! Si la noi a trata aceasta problema este considerat "un lux" - eu lucrez la o mare companie si am abonament la o clinica privata - iar pentru investigatii de sterilitate am doar 20% discount - nu intra in abonament !deci nu sunt considerate afectiuni ....ceea ce nu mi se pare normal!!!
Mai mult, au trebuit din pacate sa existe precendente pentru a se sesiza "institutiile abilitate" ref la niste practici si proceduri medicale care nu se mai folosesc de ani si ani ...si exemple sunt ....asa ca la lupta!!!
Mihaele:
quote:
LucaLuca a perfecta drptate si eu ma inscru cu cea mai mare placere trebuie sa se intample ceva sa se faca ceva si pentru noi trebuie sa fim unite din cate am vazut eu sunt foarte multe cupluri care sunt in situatia noastra si vorba ta alti nici nu indraznesc sa se gndeasca la fiv pentru ca costa enorm eu una am fcaut credit si sunt norocoasa ca am putut face alti nici credit nu poate face cu un salariu de nimic.Va stau la dispozitie cu orice asi putea sa ajut trebuie sa fim unite.
Va doresc din tot sufletul sa fiti taote mamaici si vb ta Luca sa ajutam si pe cei care nu au posibilitatea noastra de a fi parinti .
Va pup pe toate
LucaLuca:
quote:
Uite, Lavinutza- fata hotarata. Asa imi place, sa iesim din fatalismu' mioritic. :)quote:
LucaLuca, daca nici macar medicamentele nu vor sa le compenseze 50% ce sa mai vrem de la ei. Raspunsul la unele Case de Asigurari de Sanatate e ca nu se compenseaza pentru FIV, chiar daca ele apar pe lista de medicamente compensate 50%, dar cu precizarea doar prin aprobare de la Ministrul sanatatii. Si sa avem pretentii pentru manopera ....
Si sa mai avem pretentii dupa ce toat estirile arata cati copii sunt parasiti dupa nastere sau aruncati cine stie pe unde si chiar omorati...
Moniland, pai hai sa sesizam problema asta Ministerului Sanatatii. Acum imi dau seama ca nu e bine prin petite comuna. Facem petitii individuale - chiar daca au acelasi text -, e mai puternic efectul. Trebuie sa caut in lege sa vad daca se pot trimite prin mail (pentru solicitare de informatii publice sigur se poate face prin curier electronic, nu stiu daca si pentru petitii). Dar sigur se poate face prin posta, ne costa pretul unui plic timbrat. Repet, sunt obligati sa iti raspunda in 30 de zile, iar daca vor primi cateva sute de petitii pe acelasi subiect, sigur va incepe macar sa se ridice o spranceana institutionala catre tema asta.
Medamaya1:
quote:
BRAVO FETELOR, PERFECT DE ACORD CU VOI.
Blanche25:
quote:
Luca Luca ma alatur si eu voua! Ne dam mari si tari ca suntem in UE, dar unde e Romania si unde sunt tarile din Vest? Peste tot in tarile dezvoltate se face FIV gratis persoanelor care platesc asigurarea de sanatate obligatorie, iar persoanele care au asigurare privata de sanatate au discount de 10-15% la clinicile private.
In Spania 2 din 10 cupluri au probleme pentru a obtine o sarcina natural, ceea ce inseama 20%. Este un procent foarte mare. Aici se face FIV gratuit cu medicamete in totalitate gratuite, insa listele de asteptare ajung si la 3 ani. Oricum, important este ca se ofera o sansa tuturor.
Va pup si sper sa putem face ceva.
LucaLuca:
quote:
Girls, deja am deschis document word pentru draftul solicitarii de informatii publice (vestea buna e ca asta se poate solicita prin mail, efortul e minim).
Vreau asa:
- cat costa, global, o fertilizare in vitro intr-un spital de stat in Romania - pretul total, eventual cu limite: intre .... si .... RON;
- ce medicamente se compenseaza (numele exact) si in ce proportie; cat costa ansamblul acetor medicamente pentru o procedura standard;
- ce medicamente nu se vand compensate in farmacii, desi exista pe lista MC;
- ce e cu aprobarea aia de la Ministerul Sanatatii necesara pentru anumite med. comp. (eu-s complet pe dinafara subiectului, ceea ce e bine, pentru ca foarte probabil si cei care vor citi sesizarea vor fi la fel; deci, explicati ca pentru prosti:);
- mai sugerati chestii pentru care putem lua la intrebari pe oficialii din Ministerul Sanatatii.
Precizez ca aceste prime solicitari vor fi doar teasing, pe urma strangem datele pe care ni le furnizeaza si facem o petitie serioasa, ca la carte, in care solicitam pur si simplu sa se initieze o politica publica pentru finantarea (macar partiala, dar noi nu zicem asa:) a FIV.
KoraPop:
quote:
Luca ma alatur si eu!!!!Trebuie intrebat de ce in tara noastra nu exista o lege clara referitor la FIV si cum putem noi cetatenii Romaniei sa beneficiem de o astfel de lege care in alte tari din Europa exista.
LucaLuca:
quote:
Stati asa, ca m-am pornit [Porni luceafarul:))].
Pe langa sezizarile directe catre Ministerul Sanatatii, o sa actionam si indirect, ca niste subversive ce suntem. :) Mergem la tata_lor. :))
I-auziti ce dragutz:quote:
CANCELARIA PRIMULUI-MINISTRU - LINIA VERDE
Daca:
• aveti o problema pe care nu o puteti rezolva,
• va loviti de abuzuri, coruptie, nereguli în relatiile dumneavoastra cu administratia publica centrala si locala,
• va confruntati cu abuzuri ale magistratilor,
• aveti nevoie de o informatie despre legislatie, fonduri europene, taxe si impozite,
• va sunt încalcate drepturile,
• doriti sa transmiteti gândurile dumneavoastra Primului Ministru
puteti suna GRATUIT la Linia Verde 0 800 800 300.
Sesizarea dumneavoastra va fi analizata si transmisa autoritatilor competente cu solutionarea ei.
Noi urmarim ca sesizarea dumneavoastra sa fie rezolvata corect si în termenul prevazut de lege.
Telefon gratuit, fivettes. Va pot asigura ca zilnic se preiau apelurile, se transcriu si se redirectioneaza cate factorii responsabili - adica in cazul nostru tot la Ministerul Sanatatii, dar venind de la Cancelaria Primului Ministru, ceea ce e si mai interesant. :)
Plus ca se pot face si sesizari on-line, tot catre primul-ministru (nu va inchipuiti ca le citeste el, dar sinteze periodice cu temele abordate i se dau):
http://www.cancelarie.ro/sesizareonline.php
Repet: ceea ce trebuie sa ne propunem, in aceasta prima faza, este sa aducem subiectul pe tapet, prin sesisari calme, neredundante, coerente. Vom stabili impreuna cine-ce solicita.
Raspunsuri
KoraPop spune:
Luca multumim pentru acest subiect si mai ales pentru faptul ca desi tu din fericire beneficiezi de ajutor din partea statului ai pornit o adevarata campanie pe acest forum.
Haideti doamnelor si domnilor sa luam exemplu,sa ne unim si sa facem ceva ca macar pe viitor sa se schimbe in bine sectorul acesta al "ajutorului" din partea statului in ceea ce priveste familiile care au probleme in a concepe natural copii.In Romania nimanui din guvern nu ii pasa de noi cei care ne straduim atat de mult sa aducem pe lume un copil,desi ar trebui sa acorde un interes deosebit in ceea ce priveste natalitatea care in ultimii ani este in descrestere...
Kora
CARPE DIEM!
valeria72 spune:
Ma inscriu si eu in sustinerea acestei cauze chiar daca eu s-ar putea sa fac FIV-ul afara, e nedrept ce se intampla cuplurilor din Romania
Aspiranta la titlul de mamica
iuca spune:
Am votat si eu subiectul, mi se pare extraordinara initiativa ta, Luca
aspiranta la - din august 2005
vio
LucaLuca spune:
Ce as vrea eu este sa facem, in prima faza, un soi de inventar al problemelor, cu accent pe planul financiar, dar nu numai.
Si sa propuneti cai de urmat, pe care sa le discutam impreuna. Brainstorming, lobby, pogo.:))
georgia_c spune:
sustin si io ideea
cred ca ne-ar fi de mare ajutor , legislatia in vigoare(exact la articol) , la tarile care sustin financiar cuplurile implicate ...
o sa ma dau si io pe net poate gasesc ceva ....
Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim
Albert Einstein
cristal1995 spune:
Luca: multumim mult pentru implicarea ta in aceasta problema. Daca reusesti sa-mi faci rost de legea voastra, ar fi super!!!
Pupici!
Aly-"Inca mai sper..."
simonagurau spune:
LUCA
Bravo,felicitari pt gandurile tale bune,pt initiativa.Si eu sunt una dintre Fiv-oase,dar FIV Ungaria.Sa stii ca te sustin si te rog sa ne informezi concret ce putem face.Daca noi nu facem ceva atunci cine BRAVO FETELOR !!!
LucaLuca spune:
Da, prima etapa inainte de propunerea unei initiative legislative este sa te uiti peste umar la vecinu’ :), pardon, "sa urmezi exemplul bunelor practici institutionale" (interesant e insa cand se copieaza fara sa se adapteze la realitatile locale).
Nu mi-a fost greu deloc sa identific legea-cadru frantuzeasca, pentru ca in dosarul de la clinica tocmai din ea am primit extrase pentru informare, este vorba de Loi no 2004-800 du 6 août 2004. Poate fi descarcata in format rtf de aici: http://www.chu-toulouse.fr/spip.php?article702
Eu am aruncat o privire in diagonala (are peste 60 de pagini!), nu am reusit sa identific articolele care se refera la financiar, o sa trec la sapa si o iau la search. In schimb, am gasit o foarte buna sinteza (nici prea lunga, nici prea scurta, are toate datele problemei) privind rambursarea de catre Securitateta sociala pe situl reputatului Institut pentru Medicina Reproducerii din Marsilia: http://www.imr-marseille.com/securite_sociale.htm
Ma intreba cineva de nr. de tentative rambursate in Franta, iacata:
quote:(Se poate rambursa si o a cincea tentativa de FIV, dar numai la recomandarea expresa a medicului.)
Les textes de lois précisent que la sécurité sociale rembourse les actes nécessaires à la réalisation d'une technique d'AMP dans la limite de 6 tentatives pour ce qui concerne les inséminations et de 4 tentatives pour les Fécondations In Vitro (FIV avec ou sans Injection Intracytoplasmique ou ICSI).
Cristal, multumesc pentru implicare, tie si celorlalte fete. Dar nu te apuca tu sa te lupti cu textele astea de lege, tu bucura-te de primavara si da linkurile Dlui deputat si spune-i sa isi puna expertii parlamentari & consilierii juridici la treaba, ca si-asa freaca menta big time. :)
Chiar daca se va depune un proiect de lege direct, oricum o sa dureze cateva luni (bine-ar fi sa apuce sa se intample in actuala legislatura, in an electoral, cand clasa politica devine brusc mai generoasa), intre timp facem petitiile si sesizarile catre Ministerul Sanatatii, Prim-Ministru, TOTI parlamentarii (scrisoare-tip, dar personalizata), fundatii de-astea cu profil feminin, gen cea a Ioanei Tariceanu sau cea a Mihaelei Geoana. E indisensabil sa pregatim terenul, sa facem presiuni constante, ca e lupta grea cand e vorba sa se gaseasca de bani pentru saraci. Pentru bogati – nu-i bai, se gasesc fara probleme, c-asa-i in fotbal.
PS: am formulat niste intrebari mai sus, poate ma ajutati cu preturile si medicamentele ne/compensate, ca eu nu cunosc situatia.
antosit spune:
Super idee, super subiect... super fete sufletiste!
Eu una nu ma pricep la legi si alte astea dar contati si pe mine in ceea ce ati inceput!
Anto
"Cea mai mare iluzie este ca oamenii au limite!"
Blanche25 spune:
Fetelor am gasit si eu legea spaniola pentru ferilizare suportata de stat ''Ley de reproduccion asisitida'' http://www.carlosloguzzo.com.ar/?p=50