Hobby-uri: decupaj, picturi, restaurari, etc
Ma gandesc la acest subiect demult, nu l-am observat pe aici si iata..il propun, pt cele care picteaza, vopsesc, decoreaza orice au prin casa si nu numai. Eu am o pasiune pentru decupaj, tehnica decorativa ce nu e prea cunoscuta si raspandita prin Ro, de aceea vreau s-o ”initiez” pt. ca e minunata, cu ajutorul ei poti crea, decora, aduce la viata obicte din jurul nostru. Se poate lucra pe orice suport: lemn, tabla, sticla, ceramica iar rezultatele sunt unice.
Astept feedback si revin.
Raspunsuri
just_blue spune:
Eu abia astept sa vad creatiile tale!
Si eu sunt pasionata de decupaj, deci... suntem 2!
Sau nu?
catinuta spune:
Just Blue, ma bucur ca mai e cineva care cunoaste aceasta tehnica ca intrasem ”in panica”.
Am vazut pe net ca in zona ta sunt ceva magazine care comercializeaza materialele necesare, la mine in bc. e mai greu, numai pe comanda speciala reusesc, acum stau pe loc ca nu mai am colla pt decupaj, trebuia sa ajunga sapt trecuta dar s-a amanat pe joi. Momentan lucrez la un sifonier pt camera fiicei mele, o minunatie de dulap pt ca am gasit, in sfarsit, un tamplar serios care lucreaza f. bine. Eu am lucrat numai pe lemn pana acum dar vreau sa incerc si pe sticla. Tu ce ai lucrat pana acum, pe ce suport? si dupa ce termin sifonierul sper sa reusesc sa postez ceva foto
ML spune:
Ce frumos! Spuneti fetelor ce intelegeti prin decupaj ca si asta-i tot un fel de...:
http://www.geocities.com/heartland/valley/8063/scherenschnitte.htm
Pe mine asta ma pasioneaza, de curand...
Si eu vreau poze, nu inteleg prea bine. Vorbesti despre "stenciling"?
"Doamna iarna-n goana trece,
In calesti de vijelii-" (poze)
catinuta spune:
Revin cu ceva date de istorie:
Tehnica decupajului este o metoda decorativa veche care a aparut în Europa la sfâr#537;itul secolului XVII. Aceast#259; arta a aparut si in Italia gratie mobilierilor venetieni care, pentru a raspunde necesitatii vremurilor, au inceput sa taie, sa lipeasca si sa lacuiasca imaginile decupate. S-a raspandit rapid si în Germania, Franta, Anglia si Statele Unite. Regina Maria Antoaneta s-a dedicat decupajului, utilizand imagini pictate manual de pictorii de la curte. Hiriam Manning, unul din cei mai aprigi ”decouper” din lume, a contribuit la raspandirea acestei tehnici în toata lumea iar în Europa aceasta a renascut de cativa ani. Aceasta tehnica ornamentala consta în decuparea imaginilor dorite si lipirea lor pe suprafetele de decorat, care vine apoi vopsita de nenumarate ori pentru a aplana diferenta dintre hartie si suprafa#539;a pan#259; se ajunge la un aspect de pictura. Cu aceasta tehnica se pot decora obiecte si piese de mobilier din orice material: fier, aluminiu zincat, lemn, por#539;elan si sticla, noi sau vechi.
Pentru informatii mai detaliate puteti trimite mail la: catinuta18@yahoo.com
catinuta spune:
ML iti trimit niste poze ca sa-ti faci o idee mai clara http://www.decopatrizia.it/100_0102.jpg
http://www.decopatrizia.it/048.jpg
daniela_b spune:
quote:
Initial creeata de catinuta
Ma gandesc la acest subiect demult, nu l-am observat pe aici si iata..il propun, pt cele care picteaza, vopsesc, decoreaza orice au prin casa si nu numai. Eu am o pasiune pentru decupaj, tehnica decorativa ce nu e prea cunoscuta si raspandita prin Ro, de aceea vreau s-o #8221;initiez#8221; pt. ca e minunata, cu ajutorul ei poti crea, decora, aduce la viata obicte din jurul nostru. Se poate lucra pe orice suport: lemn, tabla, sticla, ceramica iar rezultatele sunt unice.
Astept feedback si revin.
Salut ideea ta, o gasesc minunata!
Promit sa particip timid ( adica, doar cu niste incercari, acum am in proiect transformarea unor cutii de bere in flori decorative pentru gradina, promit poze).
Totusi, vorbind despre decupaj...ce asemanari si deosebiri exista intre decupaj si colaj?
Ma intereseaza. Foarte!
www.helpsonia.com
catinuta spune:
[/quote]
Salut ideea ta, o gasesc minunata!
Promit sa particip timid ( adica, doar cu niste incercari, acum am in proiect transformarea unor cutii de bere in flori decorative pentru gradina, promit poze).
Totusi, vorbind despre decupaj...ce asemanari si deosebiri exista intre decupaj si colaj?
Ma intereseaza. Foarte!
www.helpsonia.com
[/quote] Foarte interesanta ideea ta de a face flori din cutiile de bere, sa pui poze sa ne inspiram si noi.
Diferenta dintre colaj si decupaj exista, daca dai click pe linkurile acelea vei vedea; practic infrumusetezi un obiect de lemn, tabla, sticla, fier, vechi sau nou iar cu ajutorul unor vopseluri speciale il faci sa arate ca o pictura, deci nu exista diferenta iar ceea ce ai lipit intra in textura suportului, iese incredibil de minunat desi tehnica e simpla daca ai toate materialele de care ai nevoie.
daniela_b spune:
quote:
Foarte interesanta ideea ta de a face flori din cutiile de bere, sa pui poze sa ne inspiram si noi.
Diferenta dintre colaj si decupaj exista, daca dai click pe linkurile acelea vei vedea; practic infrumusetezi un obiect de lemn, tabla, sticla, fier, vechi sau nou iar cu ajutorul unor vopseluri speciale il faci sa arate ca o pictura, deci nu exista diferenta iar ceea ce ai lipit intra in textura suportului, iese incredibil de minunat desi tehnica e simpla daca ai toate materialele de care ai nevoie.
Multumesc pentru explicatii, Catinuta...Tehnica decupajului este fara indoiala remarcabila, rezultatele arata foarte frumos. Totusi, ce inseamna "vopseluri speciale"? Ne poti da mai multe detalii? Care sint materialele de care ai nevoie? Ne poti "calauzi" pas cu pas ( si oh da...cu explicatii mura-n gura...caci eu una am nevoie) spre a face un decupaj simplu ( sa zicem, uite...sa punem un trandafir decupat, pe-un colt de rama...)? Ce ar presupune asta?
In legatura cu "florile" de gradina din cutii de bere, iata tehnica:
materiale: cutii de bere ( cite 3 macar pentru fiecare floare)
sirma moale ( se poate indoi usor si se poate spira(la))
bete ( tije) din lemn sau orice alt material reciclabil
vopsea colorata multiaderenta ( adera la orice suprafata), rezistenta la intemperii
o foarfeca rezistenta ( nu prea mare, e greu de minuit una prea mare)
Se ia cutia de bere (goala, bineinteles), se gaureste undeva in jurul capacului si se decupeaza capacul. Se taie in lungul cutiei de patru sau cinci ori ( pentru petale mai groase sau mai subtiri, cine are rabdare, poate taia si de 7-8 ori) dinspre locul unde a fost capacul spre fundul cutiei ( caci nici nu ai cum altfel...) avind grija sa lasati (decupati) o bucata de un centimetru-doi, special pentru a avea spatiu de legatura cu tija!
ATENTIE: folositi manusi si NU lasati copiii sa va ajute sau sa va stea in preajma, materialul din care e facuta cutia de bere ( cola, ce-o fi) este foarte ascutit si taios.
REPET: mare atentie cind taiati cutia, folositi manusi si ochelari, bucati ascutite din cutie pot sari imprejur, pe masura ce le taiati! Nu cumva sa credeti ca e de jucat, aceasta tehnica e destul de periculoasa.
Dupa ce ati taiat cutia, cu un ciocan neteziti opera de arta, ciocanind-o, aplatinzind-o! Cit mai plata sa iasa!
Puneti bucatile acestea aplatizate unele in spatele celeilalte si formati "floarea", dindu-le o forma sa va placa si nu uitati de legatura cu tija!
Apoi vopsiti-le pe fiecare, in culoare aleasa. De mare efect sint margaretele ( cu galben in mijloc -acolo unde a fost fundul cutiei- si petale albe) sau floarea soarelui ( cu negru-maro si puncte galbene in mijoc) si petale galbene ...
Dupa ce "foile de cutii" s-au uscat, asamblati-le, prinsindu-le intre ele si cu ceva adeziv universal, precum le-ati gindit anterior si legati bucatica de legatura cu tija de ...o tija :-)cu ajutorul sirmei pe care sa o infasurati in jurul acesteia, cit vi se pare ca e nevoie. Cei cu adevarat rabdatori pot sa decupeze din cutiile metalice si frunze ( prin aceasi tehnica) si sa le ataseze tijelor.
La sfirsit, finisati cu vopsea, pe unde vi se pare ca e nevoie ( la incheieturi, peste sirma etc).
Cam asta-i, eu abia astept sa le fac si voi purta MANUSI SI OCHELARI de protectie ( nu uitati nici voi de ele!!)!
Si daca voi avea sfaturi extra ( caci pe masura ce lucrezi, te destepti...plus ca una e socoteala de-acasa si alta din tirg) le voi posta aici...
www.helpsonia.com
catinuta spune:
Ca sa te apuci de decupaj, Daniela B, tre sa te inarmezi,in primul rand, cu obiectul de decorat, care poate fi din: lemn, zinc, ceramica, portelan, sticla. Sa luam de ex. lemnul si sa-l decoram cu metoda decupajului de baza. Sa realizam un obiect decorativ pt. bucatarie; ai nevoie de:
1 fund de lemn cu coada (pt atarnat pe perete)
foarfece cu vf ascutit (sunt bune alea de unghii)
imaginea de decupat (diferite subiecte/ dupa gust)
hartie abraziva f. fina
chit de lemn ( pe care il folosim ca sa acoperim imperfectiunile-daca exista)
pensule dif. dimensiuni
fondo gesso
vopsea acrilica-culoarea dorita
vopsea finala
lipici special pt decupaj
1. Se curata cu hartia abraziva f. bine suprafata toata, pt a fi f. fina, se sterge de praf, se intinde o mana de fondo gesso, dupa uscare se curata din nou cu hartie abraziva.
2.Urmeaza a se vopsi cu culoarea acrilica dorita-in ton cu imaginea decupata-daca vom lipi imagini cu floarea-soarelui de ex, culoarea vopselei va fi verde, galben, portocaliu, dupa uscare se curata din nou cu hartie abraziva si se trece la
3. lipitul imaginii dorite: se decupeaza, se intinde o mana de lipici special pe decupaj, se lipeste si se mai da o mana peste imaginea lipita.
4.dupa uscare se vopseste cu acea vopsea de finala, care poate fi lucioasa, mai opaca, este ca un lac de fapt, ce protejeaza lucrarea de factorii externi. Cu aceasta vopsea finala se dau f. multe maini, intre 5 si 10 pana nu mai exista diferenta de nivel intre suprafata si imaginea lipita, fara a uita ca dupa uscarea fiecarei maini sa se curete cu hartia abraziva foarte fina toata suprafata dar sa nu se insiste prea mult pentru a nu distruge imaginea lipita.
Cam asta ar fi un decupaj de baza cu care poti incepe. Este bine sa decorezi obiecte mici la inceput pt a-ti vedea rapid roadele, dupa care poti trece la suprafete mai mari: scaune, servante, paturi.[b] F. important: suprafata tre sa fie libera de orice urma de lac, vopsea, de aceea e mai bine sa lucrezi pe nou pt. inceput.
Materialele necesare le gasesti cu oarece usurinta, si aici ma refer la faza: sa nu se uite vanzatorul la tine ca la masini straine cand ii ceri vopsea acrilica sau fondo gesso, la un magazin specializat de arta sau, prin comanda, la pictura online, desi si acolo sunt cam nedumiriti despre ceea ce ceri.Revin si cu alte lamuriri, dupa caz, va astept sa va apucati.