"Daca nu esti cuminte, te calca masina!'(2)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

quote:
Originally posted by denizel

quote:
Originally posted by mariamunteanu
In spitalul (public) in care am nascut, in fiecare salon era cate un crucifix pe perete. Acolo veneau sa nasca/sa se opereze si musulmani si hindu si de toate credintele, nu erau deranjati de simbolurile religioase.

Maria

sunt sigura ca nu erau deranjati . De ce-ar fi fost deranjati, nu-i asa?? .

nu m-am putut abtineee!!!!

Se stie ca Austria e o tara catolica, asa ca simbolurile catolicismului sunt considerate ca ceva normal si nu se mira nimeni de ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

quote:

Denizel, eu nu incerc sa impun nimanui modul meu de a gandi. Ca dovada nici nu mi-am exprimat apartenenta la un cult anume.

Gasesc insa exagerate reactiile de respingere si de revolta ale unora la adresa simbolurilor religioase recunoscute de traditia si cultura romaneasca de peste 1000 de ani. Ortodoxia nu este pt romani
doar o religie ca oricare alta, face parte din traditie, din cultura, din spiritul romanesc.

Altfel spus, fiecare tara cu traditia ei. Chiar daca nu o agreezi, macar o respecti pt. ca ea inseamna ceva pt. oamenii acelei tari. Daca mergi intr-o tara catolica, ii respecti pe catolici si simbolurile lor.

Daca mergi intr-o tara musulmana, ii respecti pe musulmani si simbolurile lor. Nu te apuci sa sari de 2 metri ca tu nu crezi si te doare-n cot de religia lor. Daca te prinde cantecul muezinul pe strada si toti se inchina, te faci mica intr-un colt sa nu iesi in evidenta - din respect. Daca intri in moschee in anumite tari arabe, trebuie sa te imbraci in ... (cum se cheama ? am lapsus) negru sa nu ti se vada decat ochii. Deci respecti regulile si traditia locului.

Asta vreau sa spun si voi nu vreti sa intelegeti.

Maria

Maria, te rog mergi putin inapoi si vezi ce am scris apropo de asta, ca sa nu ma autocitez.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Stanescu
Asa cum eu nu ma duc intr-un spatiu dedicat cultului divinitatii purtand tricouri (de ex.) cu emblema "Isus/Mahomed/Budha/etc nu exista!", la fel consider ca religiile sub formele lor dogmatice nu au ce cauta intr-un spatiu academic, exceptie, evident, institutiile dedicate studiilor teologice.

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

La acest mesaj te referi ?
Revin cu ceva ce am repetat de n ori: religia nu e materie obligatorie in scoli.

Ce spui tu acolo, nu e acelasi lucru. Daca indraznesti sa mergi printre musulmani la ei acasa purtand un asemenea tricou, ti-ai dat foc la valiza. Nu numai ca le jignesti credinta, dar ii jignesti pe ei ca persoane. Pe cand tu, printre ei, trebuie sa te porti ca ei chiar daca acasa stai in short si razi de muezin.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

quote:

Inaioana, ma faci sa zambesc amar. Parca n-ai sti ca din toata lista lunga data de tine, crestinismul este singura religie legata de istoria si traditia romanilor incepand de prin secolul 3 incoace. Deci secole la rand neamul romanesc a trait in aceasta credinta, domnitorii romani au luptat in aceasta credinta pe care au respectat-o si cinstit-o. Pana la comunisti, religia a avut un rol important in viata comunitatilor.

Primele carti tiparite in limba romana au fost posibile prin truda unui diacon (fata bisericeasca) sub obladuirea bisericii.

Ca cei care nu cred, ar trebui macar sa respecte religia crestina asa cum fac toate tarile civilizate pe care am vrea sa le ajungem candva din urma.

Oricine poate sa inventeze o noua secta si vei putea completa lista , asta nu inseamna nimic.

Maria

maria - trist ca gandesti asa, desi traiesti intr-o tara mai emancipata, sa zic asa.

ce spui tu? sa respect crestinismul pt ca m-am nascut in romania...
dar daca asta pe mine nu ma reprezinta?
esti de acord cu mine ca inainte de a fi romani suntem oameni? suflete? creiere?
daca sufletul meu nu tinde catre aceasta forma de credinta? daca ccc credinta mea nu are nume, ce ma fac?

daca dumnezeul meu are forma unui vrajitor batran care aranjeaza muntii si marile si verdeata si uscaciunea, si exactitatea perioadei cu care puii dau cu ciocul sa sparga oul? inseamna ca nu cred?

daca dumnezeul meu inseamna perfectiunea acestei lumi, a naturii si a minunatului sentiment care este iubirea, dar nu simt nevoia sa il numesc in nici un fel, sau simt in sufletul meu ca il cheama "mitirikikiri", atunci sunt impotriva lui?

daca sufletul meu se regaseste de exemplu in mantra budista si nu in slujba de duminica, desi m-am nascut in romania, ce ma fac?

poate m-am aberat insa mi se pare o grozavie sa spui ca daca te-ai nascut intr-o anumita tara, trebuie sa respecti o anumita religie...

credinta inseamna mult mai mult decat categorisirea ei pe tari, sau desenarea unor chipuri pe niste tablouri...

hai sa mai abordez problema si altfel... strict lingvistic sau vizual.
daca ortodoxismul s-ar fi numit folkism si tablourile erau cu flori?
vreau sa spun ca lucrurile se numesc asa pentru ca nu noi am fost inventatorii lor si pentru ca le luam de-a gata, cu niste nume si niste chipuri.

insa sufletele noastre pot spune altceva desi ideea este aceeasi: iubire si credinta. si bineinteles, TOLERANTA!

iar biserica a fost creata intru forma de control. pur si simplu.

parerea mea!

b

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Mergi la inceput

quote:

quote:
Originally posted by Stanescu
Asa cum eu nu ma duc intr-un spatiu dedicat cultului divinitatii purtand tricouri (de ex.) cu emblema "Isus/Mahomed/Budha/etc nu exista!", la fel consider ca religiile sub formele lor dogmatice nu au ce cauta intr-un spatiu academic, exceptie, evident, institutiile dedicate studiilor teologice.

La acest mesaj te referi ?
Revin cu ceva ce am repetat de n ori: religia nu e materie obligatorie in scoli.

Ce spui tu acolo, nu e acelasi lucru. Daca indraznesti sa mergi printre musulmani la ei acasa purtand un asemenea tricou, ti-ai dat foc la valiza. Nu numai ca le jignesti credinta, dar ii jignesti pe ei ca persoane. Pe cand tu, printre ei, trebuie sa te porti ca ei chiar daca acasa stai in short si razi de muezin.

Maria

Da' de ce, crezi ca vor fi jigniti ca spun ca Budha nu exista?
Uite d-aia probabil ca nu voi vizita eu tarile arabe, desi sunt convinsa ca sunt multe lucruri de vazut acolo.
On topic: da, religia nu e obligatorie, dar legea e atat de prost facuta incat lasa loc abuzurilor. Tu chiar crezi ca scoala aia va plati n-spe profesori /preoti/imami/whatever de n-spe confesiuni plus unul de educatie civica doar de dragul corectitudinii? Hai sa fim seriosi!
In tarile "civilizate" (intr-unele dintre ele) sunt intradevar ore de religie ale confesiunilor majoritare. Dar tarile respective au un exercitiu democratic mult mai vechi decat al nostru si stiu bine ce inseamna toleranta.

Mergi la inceput

Pitzinuca, crezi in ce vrei, eu vorbeam de respect.
Iar respectul sta la baza tolerantei.

Maria

Mergi la inceput

Dar de ce sa spui ca Budha nu exista cand el a existat ? La fel ca si Iisus, Mahomed, Confucius etc.

Eu m-as duce in tarile arabe, chiar daca ar trebui sa port rochia lunga neagra in moschee. Eu nu ma crizez cand vad insemnele religioase ale tarii in care ma aflu chiar daca sunt diferite de ale mele.

Legea e prost facuta sau prost aplicata ?

Maria

Mergi la inceput

1. Era un exemplu, aia mi-a venit in cap la momentul respectiv.
2. Nici io nu ma crizez la vederea insemnelor religioase PE CARE LE POARTA ALTII, da' io refuz sa le port.
3. Si prost facuta si prost aplicata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

eu cred ca toleranta sta la baza respectului...

b

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by pitzinuca

eu cred ca toleranta sta la baza respectului...

b

Off-topic toleranta este un termen foarte la moda, de cand cu multiculturalismul globalismul etc. Sau ca sa facem un joc de cuvinte - una e sa fii tolerat, alta e sa fii respectat. Care iti suna mai bine ?

Maria

Mergi la inceput