este normal ce face educatoare?
Ca sa intelegeti ce vreau sa spun , mai intai trebuie sa va zic ca educatoarea baiatului meu e in primul ei an de profesie si am inteles ca are vreo 26 de ani. E genul de tanara relativ ingrijita, dar din ceea ce-mi zice feelingul meu, genul de fita, care nu prea stie sa se exprime cand o intrebi despre copil ( mie mi-a zis doar ca e timid copilul) si care intrebata ce e cu telefonul ei ( ca nu mai reuseam sa anunt cand e baiatul bolnav), a raspuns , o data mie, o data sotului, ca " imi schimb cam des telefonul" cu un zambet din acela de fata curtata care vrea sa se dea de inteles ca nu mai poate scapa dse barbati. Sa nu ma intelegeti gresit, eu sunt un om intelegator si tolerant si chiar nu ma intereseaza ce fac altii, poate ca eu gresesc catalogand-o, mai ales ca am intrat foarte putin in contact cu ea.
Cert este ca baiatul meu nu suporta gradinita. Ne zice ca nu ii place si ca nu ii place de doamna educatoare. putin cate putin el spune franturi din ceea ce se intampla acolo, mai ales ca stiti ca ei nu spun in primul an de gradi prea multe. aseara mi-a zis ca lui nu ii "convine" sa fie pedepsit, ca au fost toti pedepsiti ( nu stiu cum) si el a plans si l-a pus sa stranga jucariile; si ca ii zice "te spun lui tactu"!!!!! Eu nu cred ca el inventeaza, mai ales ca "tactu" nu e un cuvant folosit de noi in casa. Adineauri am sunat acasa sa-l intreb cum a fost la gradi si mi-a zis ca educatoarea le-a luat lingurile si le-a zis sa manance cu mana ciorbita!!!! Si ca apoi le-a dat lingurile inapoi doamna care le aduce mancare. Alta data am auzit de la o alta mamica ca i-a pedepsit pe toti, punandu-i sa stea pe jos, drept pt care fetita ei a facut pneumonie si a stat o saptamana in spital. ieri am fost cu el sa dea martisoare si s-a dus ea cu el la fetite. O urmaream si vedeam cat de lipsita de tact era, ce taios ii vorbea. Ca apoi sa-mi zica ca e timid. Copilul meu e un zbir acasa, vorbeste tot timpul, e vesel, iar in compania altor oameni, cunoscuti, e destul de sociabil pt.varsta lui- 3.11 luni.
INTREBARE: Credeti ca sunt paranoica, exagerez eu? E NORMAL CE FACE EDUCATOAREA? Sunt cam nelinistita de cand am inceput sa aflu lucrurile astea. Va rog sa-mi ziceti daca exagerez si ce ar trebui sa fac. am inceput sa ma gandesc sa vb cu ea, dar cred ca e in stare sa ii faca rau copilului.
Va rog sa-mi spuneti ce credeti
Camelia 20+ si mik (03.04.2004)
Raspunsuri
simali spune:
Din experienta mea directa - trei gradinite particulare schimbate pana cand in sfarsit am gasit-o pe a IV-a si ultima - cand o mama simte ca la gradinita se petrece ceva necurat chiar se petrece ceva necurat.
Te sfatuiesc sa faci efortul sa duci si sa aduci personal copilul de la gradinita o saptamana doua pentru a-ti face o imagine mai clara.
Semne ca ceva nu este in ordine:
- sa nu te lase sa intri mai departe de holul de la intrare;
- sa nu aiba nicaieri afisate lucrarile copiilor;
- sa nu fie chip sa poti discuta cu educaoarea (la sfarsitul programului e cu ingrijitoarea iar la inceputul lui domana nu a venit)
- sa se bage directoarea pentru a da explicatii legat de ceea ce a facut copilul astazi la gradinita;
- personalul de ingrijire pare nervos si nemultumit;
- femeile simple si cumsecade din jur (femeie de serviciu, bucatareasa, ingrijitoare)par sa nu fie de acord cu ce se petrece in gradinita;
- copiii sunt foarte rautaciosi unii cu ceilalti - cruzimea, batjocura, violenta apar la copiii care au educatoare malitioase, rautacioase, nervoase, frustrate;
- copiii nu merg la educatoare cu incredere pentru a-i spune micile lor pasuri;
- educatoarea nu este absolventa de liceu pedagogic ci de nu stiu ce facultate de limbi straine (de regula engleza) deci nu este profesionista NICI MACAR IN DEVENIRE;
- educataorea se plange constant de copilul tau fara a-ti sugera un plan rezonabil - pe care-l urmeaza si ea la gradinita - de redresare a situatiei;
- educatoarea considera copiii vinovati in general de cam orice se petrece si vorbeste constant rautacios despre "copiii rasfatati din ziua de astazi";
Eu ma framantam foarte mult inainte de a decide mutarea copilului in alta parte. Astazi, daca ar fi sa dau timpul inapoi m-as ghida mai mult dupa instinct.Cand copilul ajunge intr-un loc care-i prieste SIMTI. Nu pot sa-ti explic rational cum se intmpla dar, dupa ce ai sa traiesti momentul o sa-ti dai seama la ce ma refer.
Curaj si mult noroc!
alice
mamabuna spune:
Simali are mare dreptate. Nu este normal ceea ce se intimpla. Educatoarea trebuie sa stimuleze un copil si sa vina, in general cu solutii pentru micile sau mai marile lui probleme. Deasemenea ea trebuie sa-si faca timp sa discute cu parintii cel putin lunar despre evolutia copilului. Compartamente abuzive ale educatoarelor pot bloca copiii si le pot incetini dezvoltarea. Si intr-adevar, instinctele de mama si ceea ce simti ca nu este in ordine la copil sunt fapte testate a fi adevarate si daca este ceva ce simti in neinregula trebuie sa actionezi.
Cere sa discuti in patricular cu educatoarea, chiar si cu directoarea gradinitei. Daca nu te conving muta copilul intr-un loc unde sa se simta multumit si in siguranta (si tu la fel). Eu asa as face.
Mult succes!
Kalid spune:
Are dreptate simali. Vei simti daca, copilului tau ii prieste la gradinita. Eu l-am dat doar 4 ore (asa este gradinita), si asa imi era teama ca poate nu o sa ii placa, nu o sa se acomodeze etc. Baiatul povesteste singur de doamna educatoare, spune cantecelele invatate, adica se vede/simte ca ii place.
Fetita era la o gradinita cu program prelungit si avea 2 educatoare. Cand era una dimineata, nu voia sa mearga, dar, mititica, nu zicea, subconstientul lucra si i se facea rau, varsa etc. etc. Am mutat-o la alta gradi si a fost ok.
Daca nu poti aduce/duce copilul la gradi, macar mai ia legatura cu alte mamici/bunici, nu poti fi doar tu nemultumita...
kalid
si copiii : matei (18.06.04)
si lidia (22.04.99) 
szivarvany spune:
Nu, nu e normal. Iar la varsta asta nici eu nu cred ca inventeaza. Si e clar ca nu merge cu placere :(
Gradinita noastra e cred cea mai mik din localitate, cu program de 4 ore. Insa la orice ora mergi, intri, educatoarea te primeste incantata (eu am copilul cel mai energic din grupa ei, dar o data nu mi a spus ca e rea, doar ingrijitoarea a zis ca e "baiat":-), avem toate lucrarile expuse, toata lumea primeste buline, toti mananca toata mancarea ce se pune de acasa asa, in spirit de turma si servetelele i se dau educatoarei in semn de "love" :-), fi`mea rupe usa dimineata sa plece la gradi la doamna ei.
Daria &
GIULIA(2004 08 16) arta la 3,4 ani Alba ca Zapada
Ramonika spune:
din pacate domnisoara respectiva cred ca e frustrata pentru ca nu ii place ce face. si daca o fi cu facultate de litere cu atat mai mare ii e frustrarea ca face o meserie sub calificarea ei. probabil nu si-a gasit altceva de lucru, de asta a ajuns la gradinita. si cred ca nu e singurul caz cand educatoarea nu iubeste meseria, dar sta acolo doar pentru a manca o bucata de paine si ca nu si-a gasit altceva, bineinteles.
din pacate cei care au de suferit sunt copiii. fara sa aiba ei vreo vina.
din pacate si eu am trecut prin asta. am facut liceul pedagogic, am luat postul, am facut si facultatea in paralel, iar dupa absolvirea facultatii am simtit ca e prea putin pt mine sa raman educatoare. m-am simtit oarecum frustrata, dar mi-am cautat altceva, a durat cam jumate de an, ir in timpul asta am ramas la gradinita, ca doar nu aveam sa raman fara slujba, dar.... atentie.... niciodata nu mi-am aratat frustrarea fata de copii. copiii mititeii ma iubeau.
veneau si ma imbratisau si ma pupau mereu, le placea de mine ca eram tanara si blonda cu parul lung si mi ziceau "zana" ![]()
pacat de avantajul ca e tanara tipa asta si nu stie sa se faca iubita.
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
Ramonika spune:
scuze ca am scris cam dezlanat
dar mai fac 7 lucruri in timp ce scriu mesajul ...
daca aveti intrebari...
in leg. cu ce poti face, nu cred ca ai sa reusesti sa o schimbi, mai degraba muta copilul.
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
ela03 spune:
mess4u, ce a scris simali e adevarat.
Legat de meserie, eu cred ca trebuie sa fii facut pentru a lucra cu copiii. Si eu sunt educatoare cu facultate, chiar si masterat, dar nu ma simt frustrata c-am ramas educatoare, gasesc multe lucruri frumoase si interesante de facut. Ce am invatat la facultatea pe care am terminat-o ma ajuta mult in munca mea cu copiii. Am avut oferte de locuri alte locuri de munca, dar am ramas la gradi pentru ca intre timp am devenit mama si mi-a convenit mai mult programul (in conditiile in care sotul meu pleaca mult prin delegatii). Toate colegele mele au terminat o facultate. Imi place sa lucrez cu copiii, ma simt bine cand vin mamele la mine zambind multumite. Am multe alte preocupari in afara progframului de gradi, tot legate de munca mea (trimit articole la reviste, prezint lucrari la simpozioane, chiar as vrea sa scot o carticica pentru copii).
Voiam sa spun ca domnisoara aceea n-ar avea de ce sa se simta frustrata, e o meserie nobila... important e sa ne facem meseria cu placere. Probabil ii lipseste experienta... sau poate fi vorba de felul ei de a fi, dar din pacate aceste lucruri nu poti tu sa le schimbi. Si eu l-am mutat pe-al meu la alta educatoare. E important sa mearga cu drag copilul la gradinita.
Ramonika spune:
ela - nu e vorba ca e o meserie nobila (personal, eu o gasesc la polul opus), ci e vorba de ce iti place si de ce nu iti place. probabil domnisoarei nu ii place...
Ramonika
theo_2004 spune:
quote:
Originally posted by Ramonika
din pacate domnisoara respectiva cred ca e frustrata pentru ca nu ii place ce face. si daca o fi cu facultate de litere cu atat mai mare ii e frustrarea ca face o meserie sub calificarea ei.
e urat si anormal felul in care se comporta educatoarea descrisa de Camelia. nu as accepta, as vorbi "pe sleau" cu educatoarea, directoarea si, in final, as muta copilul la alta gradinita daca comportamentul nu se schimba.
dar sa spui ca a fi educator este sub calificarea unei facultati, oho ho ho mai ales de litere...
am o amica care a terminat medicina, a lucrat cativa ani, rezidentiat si alte specializari, in final dupa o perioada a devenit medic neurochirurg. dupa ce a nascut , cand a venit timpul, a cautat gradinita pt copil si nu i-a placut nimic. a deschis o gradinita, a facut cursuri de pedagogie si acum (de vreo 7-8 ani) lucreaza in propria gradinita . nu e frustrata pt ca tot ce face face cu pasiune!!!
din descriere nici macar frustrata nu pare. doar nepasatoare, rece, paralele cu copii. nu-i plac copii, nu ar trebui sa fie acolo.
mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
Ramonika spune:
e altceva sa lucrezi in propria gradinita, esti si patron, castigi mult banuiesc... si altceva sa lucrezi pentru altii sau pt "stat" pentru 6-7 milioane pe luna...
si DA, ESTI SUPRACALIFICAT pentru meseria de educatoare daca ai facultatea. esti si "necalificat" pt a fi educatoare, daca putem spune asa. faptul ca ai terminat litere nu inseamna ca stii sa lucrezi in meseria de educatoare. cu literele esti calificat pentru meseria de PROFESOR.
Ramonika