Bataia si scoala

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

De fapt, dupa parerea mea, problema nu este a invatamantului romanesc ci a justitiei. Si este o problema care se manifesta in multe domenii.

Un profesor care a lovit un elev ar trebui judecat imediat. Nu cu amanari de ani de zile si pana atunci ramane "curat ca lacrima", profeseaza. Si eventual si dupa aceea, ca vine o amnistie (sau gratiere, nu stiu care e aia unde dispare si cazierul). A avut loc un asemenea fenomen, vine imediat politia, ia declaratii, maine - toata lumea la tribunal. Profesoara e subit bolnava? Trei zile? Atunci peste patru zile la tribunal. O luna? Atunci peste o luna la tribunal, dar pana atunci nu mai are ce sa caute in scoala. A, nu are avocat? Bine, iti gasesti pana maine...Asa ar trebui judecate lucrurile astea si sanctionate. Un profesor care a lovit un elev nu mai are trebui sa primeasca NICIODATA dreptul de a lucra ca profesor. Stie materia? Stie sa explice? Sa scrie carti daca nu stie sa se stapaneasca. Sa dea cu ele de pereti cand se enerveaza...

Bineinteles ca e absolut revoltator. A, da si revoltatoare este si atitudinea directoarei. Si ea ar trebui sanctionata pentru faptul ca nu ia masuri.

Ca parinte iti trimiti copilul la scoala, pentru binele lui. Cazurile ca cel despre care discutam raman, din fericire, o exceptie. Eu am un fiu destul de....turbulent, sa zicem. Adica, stiu cum e acasa...Cand se decide sa ma enerveze, o face. Reuseste oricat as fi de calma in momentul respectiv, e foarte priceput la asta. Si asa face si la scoala. Si a avut probleme, mustrare scrisa, am fost chemata la diriginta, la directoare....Dar de batut nu l-a batut nimeni. A, ba da, l-a lovit cu floreta antrenoarea de scrima. In sport e ceva mult mai obisnuit decat in scoala. Dar am facut un scandal grozav, am schimbat antrenoarea si as fi facut si mai rau daca nu aflam ca in momentul in care s-a petrecut "evenimentul" sotul antrenoarei era foarte bolnav si a si murit la scurt timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by Tonnia

Mie mi se pare ca s-a strecurat in lege o posibilitate. E vorba de Sectiunea 8 Invatamant alternativ, unde se prevede posibilitatea initierii si organizarii de alternative educationale cu acordul Min Ed.

Acu' am bagat de seama si eu adaugarea asta. Da' oare de ce am o presimitire ca numitu' minister n-o sa-si dea acordu' de-a ma lasa sa-mi scolesc copiii acasa (de exemplu)?

quote:
Ca banuiesc ca tot la HS te refereai dar ne-ai luat prin invaluire de data asta.

Nu neaparat. HS ar trebui sa fie una dintre optiuni (una recunoscuta explicit in litera de lege). La fel cum (probabil) bine ar fi sa ramina o optiune si oferta Statului. Si sa mai fie si altele.

Dar dincolo de astea e decizia de a educa un copil si in ce fel. Si decizia asta eu zic ca trebuie sa ramina in familie, nu sa si-o insuseasca Statu' printr-o lege.

N-am nimic impotriva parintilor care opteaza sa-si trimita copiii la scoala. Inseamna ca au analizat optiunile pe care le aveau la dispozitie si au ales ce li s-a parut mai potrivit. Foarte bine. E decizia lor; e dreptul lor.

Da' cum ramine cu drepturile celor care nu vor sa-si trimita copiii la scoala? Sau sa-i trimita la o scoala neacreditata de minister? Acestia de ce nu ar avea dreptul de a decide ce cred ei ca e mai potrivit pentru copiii lor?

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by claujro
Nu exista mijoc coercitiv aplicabil si chiar daca ar fi, oricum nu va plac regulie, nu va supuneti lor. E simplu!

Exista mijloace coercitive; le-a pomenit si Tonnia. Iaca:

quote:
Originally posted by ProiectLegeaInvatamintuluiPreuniversitar
Art. 133. (3) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului īn īnvatamāntul obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi, din culpa parintelui sau a tutorelui instituit legal, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda īntre 500 lei si 2.000 lei.

Si tind sa cred ca plata amenzilor nu e optionala nici macar in Romania :-).

quote:
Originally posted by claujro
Nu va place scoala, nu mergeti la scoala. S-a inteles acum?

S-a-nteles doar ca pari sa n-ai nici cea mai vaga idee despre ce inseamna o lege.

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Eu inteleg de acolo ca orice alternativa trebuie acreditata, deci nu faci tu cerere, se acrediteaza dupa toate rigorile unei forme de invatamant, mai intai trebuie sa existe adepti suficienti, nu stiu ce inseamna suficienti.
Cred ca mai intai cei care sunt doritori de forme alternative trebuie sa se organizeze si sa propuna Min Ed un proiect, asta poate fi copiat de afara si adaptat.
Dar totul trebuie sa inceapa cu popularizarea alternativelor.

Amoga, da' tu esti in Canada inteleg, care-i oful tau personal?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:

Amoga, da' tu esti in Canada inteleg, care-i oful tau personal?

Antonia

Tonnia, ma scuzi ca iau intrebarea ta drept exemplu dar exact asta este problema cu mentalitatea romaneasca! Daca tie personal nu iti este batut copilul, ce-ti pasa? Daca tie personal nu ti se intampla ceve de genul asta, de ce sa intervii in vreun fel? De aici pleaca si restul problemelor si pana la urma ajunge sa ti se intample si tie personal dar te consolezi repede cu ideea ca , pana la urma, asa li se intampla tuturor deci ce poti face, ba chiar asta o fi insemnand ca poate asa e normal.Si gata, acceptam orice.

Nu e o problema de justitie!!! Elevul si apartinatorii lui aveau solutii si cel mai probabil ca nu le-au folosit (cel putin in reportaj nu se precizeaza asta). Solutiile in asemenea cazuri sunt de trei feluri : administrativ (reclamatie la director si inspectorat), penal (reclamatie la politie care ancheteaza si da mai departe catre procuratura si apoi instanta) si civil (initierea unui proces civil pentru despaguburi materiale). In general parintii au o discutie cu directorul scolii si aici totul se termina. NU este vina blamatei justitii ci vina oamenilor care nu isi cunosc drepturile.

Cat despre obligativitatea scolarizarii, banuiesc ca renuntarea la acest abuz va veni impusa dinafara. Romanii sunt atat de obisnuiti cu autoritarismul incat deja le si place.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

Probabil ca-s putin off-topic dar gandindu-ma la acest "ce-mi pasa mie" mi-am adus aminte de o poezioara de prin secolul trecut, foarte potrivita:

First they went after the Communists, and I did not stand up, because I was not a Communist.
Then they went after the homosexuals and infirm,and I did not stand up, because I was neither.
Then they went after the Jews, and I did not stand up, because I was not a Jew.
Then they went after the Catholics, and I did not stand up, because I was Protestant.
Finally, they went after me, and there was no one left to stand up for me.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Inaioana, nu te complica, chiar nu era tendentioasa intrebarea, l-am vazut preocupat, mi-am zis ca poate urmareste sa revina in tara. Cred ca nu vorbeste doar principial.
Pana una alta sunt singura care mi-am dat concret cu parerea despre ce s-ar putea face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

pai tot ce poti sa faci (cred) este sa scoti tu flacari, ca parinte. Indiferent cit ar fi copilul meu de rau, eu nu-l aduc la scoala ca sa devina mai rau, ci ca sa fie EDUCAT. Nu instigat la violenta.

Asa, preventiv, te poti interesa... da'ma indoiesc ca ar spune vreun director a, aduceti-va linistit copilul aici, il dresam noi de nu se vede....

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Tonnia, tocmai de aia mi-am si cerut scuze in prealabil, ca sa nu intelegi cumva ca este vorba despre tine si desi ti-am citat intrebarea nu ma refeream la ea in contextul mesajului tau.
Dar eu cred ca e o intrebare foarte des intalnita, deja o mentalitate (am in vedere mai multe subiecte recente de pe aici) si am simtit nevopia sa o subliniez ca fiind asa (de aceea am si scos-o din context).
Cred ca acum m-am facut inteleasa.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Elise

... da'ma indoiesc ca ar spune vreun director a, aduceti-va linistit copilul aici, il dresam noi de nu se vede....

Elise & BBLisa

Oh, doamne, Elise..ba da! Si exista si nenumarati parinti care cer in mod special la scoala sau chiar la gradinita inclusiv pe la sedinte: "Va rog eu sa il/o mai "atingeti" cand considerati ca e cazul. Trebuie sa se invete minte ca altfel nu o scoatem la capat cu el/ea..etc"

Daca spui cuiva ca e fapta penala ramane interzis. Cuuuum, adik o palma peste ureki e penala..hai, fugi de aici, ca asa am crescut si noi si sutem foarte bine (sic!); doar nu o reclam profesorul la politie.Cine a mai auzit asa ceva?!

Mergi la inceput