ctr de munca fara functie de baza / intrare CIC
Raspunsuri - Pagina 2
marius spune:
Ar fi bine afirmatiile sa fie sustinute in mod concret cu baza legala. Altfel.... Daca cineva poate sa precizeze uite in legea X sau HG Y art. Z scrie asta... e Ok Daca insa intr-o dispozitie legala scrie altceva ...
Eu prefer sa merg strict pe prevederile legale.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
marius spune:
quote:
Originally posted by andiraquote:
Originally posted by marius
Ah si ca sa nu uit NU EXISTA contracte fara functia de baza. Exista contracte de munca si tot ce tine de incadrare angajator/angajat/ CIF/CNP norma de lucru, functie COR perioada etc etc.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Marius, EXISTA contracte de munca fara functie de baza. Sunt toate celelalte pe care le incheie angajatul (cu acelasi angajator sau cu angajatori diferiti), celelalte in afara celui cu carte de munca.
Practic, pot sa am si 10 contracte de munca, dar doar unul cu functie de baza, cel care va avea cartea de munca. Celelalte nu vor aparea in nici un fel pe carte, dar vor fi inregistrate la ITM ca si contracte de munca.
Precizeaza-mi te rog baza legala pentru ceea ce sustii mai sus.
Marius Pernes
Pagina legislativa
andira spune:
Exact art 35 din Codul Muncii, pe care il mentionam intr-una din postarile anterioare: "Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. (3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza".
Adica ai o singura functie de baza, pe care o declari in momentul incheierii unui alt contract de munca aditional celui cu carte de munca. Iar legea (art 35) nu stabileste o limita in ceea ce priveste numarul contractelor de munca.
marius spune:
In schimb ea este limitata prin norma de munca. Si cum contractele de munca sunt multiplu de 2 ore fara a depasi 1+1/2 norma de lucru/luna lucratoare matematic poti sa ai 12/2ore=6 contracte cu 1/8 norma de lucru. Si daca stau si caut nu stiu de ce functia de baza nu poate fi asociata unui contract cu norma partiala insa in acest caz mai raman matematic maxim 2 contracte a 2 ore fiecare.
Marius Pernes
Pagina legislativa
andira spune:
Art.35 nu specifica nici o limita, nici la numarul de contracte, nici la numarul de ore. Din punctul meu de vedere e interpretabil.
Si plecasem de la faptul ca exista sau nu contracte de munca fara functie de baza.
marius spune:
Nu ai fost atenta cand am precizat ca juridic NU EXISTA nic o legatura intre contractul de munca si functia de baza sau ce exprimare doresti sa faci. Tu vrei sa legi o expresie de un contract ceea ce nu exista ca prevedere. Tot repeti ideea de contract de munca cu functie sau fara functie de baza. Da-mi tu un cadru legal unde sa fie exprimata ideea ta.
cat despre Codul muncii de asemenea tin sa precizez ca relatiile de unca nu sunt sstabilite doar de Codul muncii deci a reduce totul doar la o parte din legislatie este totusi cam mult. Ce zici de CCMN? Am precizat foarte clar ca este stipulata ideea de norma si normare a muncii. Sunt prevederi foarte exacte privind norma de munca si normarea muncii care au impact direct asupra incheierii Contracteler de munca. Tu le ignori ca si cum nu ar exista rezumandu-te doar la o parte din prevederile legale specifice. De aceea nu sunt de acord cu tine. Nu este interpretativ nimic din ceea ce zici tu.
Marius Pernes
Pagina legislativa
andira spune:
Tot ce am scris eu nici macar nu sunt ideile mele, ci ale unui director de HR. Am avut si eu rezerve si m-a asigurat ca e perfect legal. Ca sa fiu sigura, am intrebat si un avocat, si mi-a dat dreptate.
Apreciez ca vrei sa ma ajuti cu info suplimentare, ca si pe ceilalti care au intrebari legate de legislatie, dar parerea mea este ca nu poti acoperi toate spetele doar cu citate din Lege. Cazuistica cu care te confrunti zi de zi, daca asta e meseria ta, iti ofera o gama de cunostinte si o experienta pe care nu ai cum s-o obtii doar teoretic.
Raman la punctul de vedere care mi s-a oferit, pentru ca l-am verificat cu oameni in a caror experienta am incredere, fiind legata si de acest gen de situatii. Si mai ales ca am specificat ca Inspectorul de munca de la Camera de munca nu a avut nimic impotriva sa-mi inregistreze un al doilea contract de munca pe 8h, desi primul are tot atatea, evident.
marius spune:
Spune-i(daca vrei) inspectorului de munca directorului de resurse si avocatului sa studieze prevederile legale in vigoare cand fac sugestii si/sau afirmatii. Dar complet nu partial. Btw, nu exista spete, cazurile sunt certe, clare incadrabile si neinterpretabile. Cel putin legal. Gata eu unul nu mai raspund la acest topic ce a fost de spus, am spus in mod obiectiv.
Marius Pernes
Pagina legislativa
marius spune:
Inca ceva inspectorul de munca nu are obligatia sa controleze cate ore munca iti inregistrezi tu. Este obligatia ta si a angajatorului sa respectati prevederile legale, el doar verifica contractul ca si forma si continut. Atat. In cazul in care declarantii nu respecta alte norme legale in vigoare culpa le apartine lor nu inspectorului.
Daca vei urmari la TV una din problemele ridicate de sindicate versus guvern sunt tocmai cererile ca salariatii sa aiba dreptul sa lucreze un numar nelimitat de ore/perioada de timp(norma de lucru) deci sa nu mai existe restrictiile legale actuale de limitare a numarului maxim de ore admise ca si ore munca/perioada de timp. Ori tu inregsitrand acel de-al doilea contract tot cu 8h tocmai ati incalcat aceste dispozitii. Asa ca si chestie.
Hai noroc!
Marius Pernes
Pagina legislativa