Gradinita la 2 ani si 4 luni
Dragii mei, avand in vedere ca in familia mea, de cand am propus sa o dam anul acesta pe Ancuta la gradi, au aparut 100% proteste ca e prea mica, as dori sa stiu daca exista printre noi parinti care au incercat sa "incalece" pe val si sa faca dupa propriul instinct.
As vrea de asemeni sa-mi spuneti si voi, cei care sunteti de acord cu ideea ca e prea mica, care sunt motivele. Ce se poate intampla rau?
Daca gasesc o gradinita unde sa o accepte la aceasta varsta, ce trebuie sa am in vedere in mod special (ma gandesc la spectul ca grupa mica va fi probabil formata din copii intre 2,5 ani si 3 ani) ea fiind cea mai mica din grupa?
Vilma si Ancuta (care vrea la gradi)
Raspunsuri
AdrianaB spune:
Draga Vilma,
eu cred ca reusita depinde atat de copil cat si de educatoarea la care va nimeri. Nu e rau ca va avea copii mai mari ca ea in grupa: vazandui pe cei mai mari cum se descurca va incerca si ea sa-i imite. Deci zic eu va progresa mai usor si mai repede in chestii cum ar fi indemanarile de zi cu zi dar si vorbitul, joaca, etc.
Fetita mea a mers exact la 2 ani la cresa. Nu neg e o diferenta intre cresa si gradinita si chiar destul de mare.
Si inca ceva: daca tu ca parinte simti ca e bine sa o dai la gradinita atunci da-o. Inima unei mame nu se inseala.
Acum fetita mea va trece de la cresa la gradinita si cum va avea 3a10l intentionez sa n-o dau in grupa mica tocmai din motivul diferentei de varsta asa ca va trece la grupa medie. Nici ei nu-i va fi usor: cresa e cresa si gradinita e altceva dar daca da Domnul si nimereste o educatoare buna se va acomoda.
Succes si curaj.
Adriana
dya spune:
Draga Vilma,
Stai linistita ... nu e prea mica la 2 ani si 4 luni. Si eu as vrea sa-l dau pe Brian din toamna (si el va avea tot 2 ani si 4 luni) dar se pare ca m-am trezit cam tarziu ... la gradinitele care mi-au placut nu m-ai sunt locuri ( se pare ca trebuia sa ma inscriu pe o lista de asteptare acum 6 luni!).
Iar cat despre faptul ca va fi cea mai mica din grupa cred ca e benefic pentru ea, va avea mai multe de invatat de la ceilalti, ei fiind mai mai. Eu cred ca undeva intre 2 si 3 ani e o varsta buna de a iesi in colectivitate ( depinde si de copil, al meu e tare mamos, si vreau sa-l obisnuiesc cat mai independent + ei invata mult mai multe acolo decat acasa oricat te-ai ocupa de ei). Cred ca solutia ideala ar fi una cu program redus ( de dimineata pana la pranz) la inceput. Va pup si spuneti-ne cum va acomodati
vilma spune:
Draga Dya, exact la asta ma gandeam si io pentru Anca, aceleasi date (e cam dependenta de mine si parca incepe sa dezvolte mai nou tot felul de temeri-cum ar fi de mushte-)
Draga Adriana, multumesc pentru ca mi-ai confirmat faptul ca intuitia de mama nu e de neglijat.
La noi mai e si evenimentul cu venirea celui de-al doilea bebita. Sa vad daca Anca e capabila sa faca fata la atatea schimbari....ramane de vazut.
Cu drag,
Vilma si Anca
simi spune:
Draga mea Vilma, tu cunosti parerea mea la acest capitol! Nu e mica deloc Ancuta pentru Gradinita! Stii ca Alice a inceput la 1 an si jumatate si ...nu regret deloc. Avem prieteni cu fetita de aceeasi virsta cu a noastra, care a stat acasa cu bunicii in tot acest timp si, fara sa ma laud pot sa-ti spun ca e o mare diferenta intre fete. Alice vorbeste mult mai mult (turuie efectiv in engleza), stie o multime , e "dezghetata", are simtul proprietatii, stie sa se apere, stie o multime de lucruri. O sa vezi ce minuni face gradinita!
Ca sa nu mai spun ca e o mare diferenta cind vor intra la scoala. O invatatoare mi-a spus odata (cind aveam baiatul mic) ca ele pot recunoaste foarte usor un copil care a mers la gradinita cel putin 3 ani inainte de scoala si altul care a inceput mai tirziu sa mearga sau care nu a mers deloc.
Sper sa gasesti gradinita care-ti convine si sa treci peste zilele grele de inceput (cu multe lacrimi )
Va pupam cu drag! Simona si copiii
mamamariana spune:
Ooooo, nu e devreme... e chiar batrana!!! A mea a luat viata in piept la camin (nu gradinita) la 1 an si 10 luni. Si nu a avut de ales pentru ca nu mai avea cu cine sa stea acasa - toata lumea muncea. Daca ii place sa se joace cu copii si nu e sperioasa sau foarte mamoasa, da-i drumul sa "plece de acasa". Nu iti va parea rau.
Mai citeste si aici:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=10777
Sunt sigura ca va fi bine si tu vei fi multumita de progresele pe care le va face la gradinita.
Numai bine de la noi,
Mamamariana&Co
vilma spune:
Dragele mele, dupa cum observati si voi, majoritatea celor care raspund pozitiv la provocarea "gradinitei" inainte de implinirea varstei de 3 ani sunteti departe de Romania. Dafneea spune ca si in Romania ar trebui sa depasim aceasta cutuma. In Bucuresti probabil ca sunt deja posibilitati multiple. In Galati- oras de provincie- e greu. Cum sa schimb eu mentalitatile si ce scara la cer sa construiesc pentru a gasi gradinita cu grupa de copii pana la 3 ani?????
Imi cer iertare, sunt un pic suparata pentru ca nu gasesc intelegere, dar va asigur ca nu ma las, o sa scriu o pancarta pe tema asta...si o s-o instalez undeva, sa se vada.
Va multumesc mult de tot pentru parerile voastre si as vrea mult de tot sa fiu in ipostaza de a va povesti ce a mai facut fetita mea astazi la gradinita, cat mai curand.
Cu drag,
Vilma.
dya spune:
Da Vilma, stiu mentalitatiile romanesti relativ la aceasta problema. Aici unii isi pun copii in day care de la cateva luni(nu au ce face) -nu sunt de acord cu asta. Si mama mea (care e aici, imi spune "e prea mic, asteapta pana face cel putin 3 ani"). E adevarat ca se si imbolnavesc mai mult, dar depinde mult si de gradinita ... de asta s-a mai discutat mult aici. Mai ales cand sunt atat de micuti trebuie avuta mare grija in alegerea gradinitei. Va urez success.
coryna spune:
Eu aveam de gind sa-l dau pe al meu la 2 ani la cresa sau gradinita, dar tot cautind in stinga si in dreapta am descoperit ca, desi multe gradinite se lauda ca primesc de la 2 ani, cind dai telefon si ceri amanunte, vei afla ca de fapt cei 2 ani ar trebui sa fie 2 ani si jumate, eventual sa stie sa faca la olita, asa ca eu nu am gasit in iarna decit vreo 2 gradinite : Arc-en Ciel si Mensana, desi ultima are preturi cam mari, nu neaparat in sine, ci raportate la veniturile noastre. Din discutia avuta si cu medicul mediatru a reiesit insa ca lui Dragos i-ar fi mai bine inca un an acasa, el fiind un baietel mai "lenes", caci nu prea vorbeste, iar in ce priveste olita, suntem la milioane de ani lumina de fericitul eveniment. Dar, ca sa nu te descurajez complet, trebuie sa-ti spun ca daca parintii mei nu s-ar fi mutat , l-as fi dat la gradinita cu toate neajunsurile si lipsurile pe care le are puiul meu. Asa ca, daca ttrebuie, fa-o, daca nu esti obligata, mai amin-o!
isabela spune:
Vilma,
Cred ca in primul rand trebuie sa cauti acea gradinita care sa i primeasca de la aceasta varsta.Ana avea 2 ani si 6 luni si nu am agsit gradinita care sa o primeasca, asa ca am ales varianta cu cresa.Dar eu eram fortata de imprejurari. Nu avea cine sa stea cu ea, iar bani pentru bona nu aveam. Singura nemultumire a fost ca in primele 2 luni s-a imbolnavit foarte des. In momentul in care a implinit 3 ani am dus-o la gradinita.
In general grupa mica este formata din copiii cu varste intre 3 si 4 ani. Mai sunt si exceptii in cazul in care cunosti educatoarea de la grupa sau directoarea gradinitei.