Prematurii-Esentele tari se tin in sticlute mici10

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

Sheannamp din pacate eu sunt din Bistrita si pana la Bucuresti este prea lung drumul pentru Maia.Eu m-am gandit la Mures sau la Cluj.Cunosti pe cineva pe acolo?
Am reusit sa pun si niste poze mai recente cu Maia.
Pupici pentru Mariuca si diagnosticul favorabil.Si in general pentru toate esentele.

Sheherezada&bb Maia-Iulia

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FloriDeCires spune:

Shehe, stai linistita.Puiutul tau este bine.Maia nu are cum sa faca lucruri care nici un bebelus normal nu le face de cele mai multe ori.Intorsul pe burtica/spate este primul pas care trebuie facut, abia apoi urmeaza statul in fundic si ridicatul in picioare.
Uite, Maria s-a obisnuit sa doarma mult pe burtica, asa doarme si acum in cea mai mare parte a somnului.Fizioterapeuta care se ocupa de ea, mi-a spus ca aceasta pozitie o determina sa isi ridice capul si sa isi fortifice muschii cefei si ai spatelui care ii vor folosi la sezutul in fundic.
Culmea a fost ca Maria a trecut peste etapa statului in fundic si s-a ridicat direct in picioare, folosindu-se de forta din maini si picioruse.Si statea asa pana pica in fundic si apoi pe spate.Mai apoi a trebuit sa o obligam sa stea in fundic,punand-o in scaunelul ei de bebelus cateva minute in mai multe reprize pe zi.

Faptul ca are piciorusele mai rigide...pai Maria le tinea atat de incordate de zici ca erau stalpi de sustinere a unui pod.Si la un an, varsta reala, mai avea inca o usoara rigiditate, fapt observat de medicii din Tg Mures, care ai vazut ce retarduri i-au pus la diagnostic.Si iata ca peste doua zile face 1 an si jumatate, varsta reala si umbla de ne termina pe noi tot alergand dupa ea.

Ce vreau sa iti spun observand dupa ceea ce au scris mamicile pe aici, este ca fiecare copil isi are ritmul sau.Daca Maria de exemplu, a umblat mai repede decat alti prematuri in schimb ea nu si-a dat drumul la cuvinte.Vorbeste tot timpul pe limba ei dar nu spune mai mult de 4-5 cuvinte care sa le intelegem.Restul sunt sunete cu intonatii in functie de ce doreste sa ne transmita.Cu toate astea nu-mi fac griji pt ca stiu ca isi va drumul asa cum si-a dat drumul si la restul.Gandeste-te mereu cat de mari sunt eforturile lor de a recupera, ca nu le pot face pe toate deodata, decat pe rand.Si noi (stiu ca e greu) trebuie sa avem rabdare sa ne bucuram de toti pasii facuti in dezvoltarea lor, chiar daca sunt pasi mici.

Ce pot sa-ti zic legat de medici: eu am fost in Tg Mures si in Cluj la cei mai cotati medici neurologi pediatri, dar nu numai ca am fost dezamagita ci m-au si speriat.
Iti recomand clinica de neurologie din Debrecin, iti dau toate datele de contact daca vrei unde sa consulti un neurolog si care te va trimite la toate analizele care le considera oportune pt Maia.

Ce i-a prins foarte bine Mariei in dezvoltarea ei motorie au fost exercitiile de gimnastica pe care le faceam cu o fizioterapeuta specializata in gimnastici cu copilasii mici.In acea perioada Maria facea progrese notabile de la o saptamana la alta, sedinte care le-am facut cca 2 luni dupa care ni s-a spus ca nu mai are ce sa o invete pt ca evolueaza foarte bine.

Multa sanatate Maiei si pupici la toate esentele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Shehe, adrian al emu a desavarsit inrotsul pe si de pe burta/spate la 6,5 luni, dar si la evaluarea de la 8 luni tot mi-au spus ca inca are probleme sa-si scoata o manuta (nu mai tin minte care) de sub el la intoarcerile pe burta. La 7 luni inca nu statea in fund mai mult de 2 secudne fara sa cada. Si deja intrasem un pic in panica pt sa si cand il puneam sa se sprijine in picioare tinut de mien de subtiori, el isi lasa picioarele moi ca si cand n uavea pic de vlaga. Nu si le incorda, impingea in ele ca alti copii, eventual observai o bleaga versiune a acestui impins pe care alti copii il executa. Cand mergeam afara cu el in carut nu statea in fund, nu se tragea la carut (la bara din fatza, ci statea tolanit pe spate si nu stiam daca e lenes sau pur si simplu prefera el sa stea pe spate asa, daca n-are forta necesara sa se mentina (tonus muscular slab) sau daca n ucumva e o alta problema la mijloc. Erau 3 chesti icumulate care m-au psu un pic pe ganduri atunci. Tocmai ce vorbeam atunci cu o proetena despre gandurile mele si la nici o sapt. adrian mi-a stat in fund bine. deci la 7 luni si o sapt. el a stat bine in fund. Evolutia lu ia fost spectaculoasa in sensul ca de la 5 luni juamte incepusem sa-l pregatesc pt statul in fund si in tot acest timp de 6 sapt. el nu evoluase decat foarte putin. Si dintr-o data intr-o sapt a facut un salt foarte mare. Convingerea mea acu me ca ei se pregatesc mereu asiduu pt urmatorul pas, chiar daca noi nu vedem o perioada lunga de timp rezultate decat fff mici si apoi dintr-o dta ei reusesc sa puna cap la cap toate acumularile si sa realizeze ceea ce este menit sa realizeze ei in perioada respectiva. La varsta maiei nici sa nu te obosesti sa gandesti in termeni de varsta masurata de la nastere. Aia mentioneaz-o doar dr atunci cand ti-o cer ei. In rest, eu si pe strada daca ma intreba cienva ce vasta are adrian le spuneam varsta corectata. aia era cea care eu o foloseam mereu in mintea mea si eram setata sa analizez totul prin prisma aceste ivarste corectate. Dupa ce i-am serbat 1 anisor de la nastere si i-am luat motul am decis sa folosesc varsta de la nastere ca referinta, desi pe graficele de crestere/evolutie tot pe varsta corectata analizam.
Si mi-aduc aminte ca si-a tinut cu adevarat bien capul de-abia la 5 luni corectate, deci si adrian a avut o evolutie mai anevoiasa in aparenta, dar eu as spune fantastica avand in vedere startul lui.
Aici se ia in calcul ca periaoda de prindere din urma o durata de 2 ani, specialistii te incurajeaza sa ajuti copilul sa descopere anumite lucruri, insa te sfatuiesc si sa nu fortezi lucrurile, sa ai rabdare si sa te bucuri de orice evolutie a copilului. Una din evaluatoarele lui adrian mi-a spus odata: nu uita ca unii copii niciodata nu recupereaz diferenta de varsta in decursul primilor 2 ani de viata si ca dupa 2 an ideja o diferenta de varsta de 1-2 luni devine nesemnificativa, deci cu timpul nici macar specialsitii nu mai pot observa o diferenta intre varsta de la nastere si cea corectata.
Am observat si eu ca s-a creat poate un oarecare mit cu mca prematurii e musai sa recupereze si ca ei evolueaza chiar mai repede decat copii nascuti la termen. Eu as zice ca e o falsa impresie, sau cel putin asa se vede din punctul meu de vedere). Eu nu-s feti frumosi, sunt copiii care au pornit de la o alta linie de start decat ceilalti copii si e normal sa fie mai in urma un pic. Chiar daca natura "apasa" pe undeva niste butoane in cazul unor prematuri care sa-i determine sa accelereze evolutia si sa recupereze din diferenta, nu toti sunt asa.
Uite, adrian al meu a mers de-abia pe la 17.5 luni corectate, deci pot spune ca pe la aproape 19 luni reale si-a dat drumul la mers. Cocheteaza el cu mersul de la sfarsitul lui dec. (avea atunci 14.5 luni corectate), insa a desavarsit acest lucru de-abia acum vreo 3 sapt.. Deci i-au fost necesare peste 3 luni pt a invata sa meraga bine, cand de regula alti copii au nevoie de aprox o luna pt a-si da drumul la mers. Dar asa i-a fost toata evolutia, el mereu a avut nevoie de mai mult timp pt a dupa la buna indeplinire ceva.
Cu vorbitul suntem la fel: in jur de un an real spunea papa, tata, aes (adica alex), aide (haide) si incerca un bravo. Dar la scurt timp nu a mai spus, apoi a reluat papa, tata (dar nu ca sa-l strige pe taica-su, ci tata repeta dupa noi si de mutle ori in formula de ttatatata, dar asociaza imaginea lu itaica-su cu cuvantul tata), tzitzi, acum iar nu mai spune nimic. Acum ce pot spune ca zice este tzitzi (probabil si pt ca i-a fost dor de mine in vacanta asta) si mai mormaie cateodata un mamama cand mananca dar nu stiu daca e ca vrea sa spuna mniam-mniam (adica ce buna e - scoate des sunete de-astea de palcere cand vien vorba de mancare) sau vrea sa spuna papa. L-am observat de mai mutle ori ca e confuz si se uita f atent la gura mea cand pronunt papa si mama (iar eu ii spun clar, rar si raspicat si el isi framanta instinctiv buzitele) si nu stie cum sa tina buzele ca sa ii iasa mama si papa. Amandoau seamana si el nu intelege de ce uenori se aude appa s ialteori se aude mama ca doar la fel deschdie gurita.
Dar am inteles si ca stangacii ar vorbi mai tarziu decat dreptacii. Fratel meu a fost stangaci, dar la scoala l-au obligat sa scrie cu stanga si si-a pierdut din "stangacie", insa a vorbit dupa 2 ani (mama era speriata credea ca e mut). Maica-mea iar e stanagce si celalalt frate tot stangaci, deci ave msi mosteniri de familie ca sa zic asa. Alex nu a fost un intarziat in vorbire, cat a vorbit ff stalcit, pronuntie f proasta, deci... poate o fi si o chestiune de mostenire pana la urma.

Noi am fost ieri la heamto si avem hgb buna, se pastreaza la acelasi nivel. Testele noastre (restul familiei) de sange au iesit bune, deci.. putem spune ca avem vesti bune. De fapt atat timp cat adrian ramane cu hgb buna, nu-mi trebuie nimci mai mult.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns muccelmic08 spune:

Buna mamicilor, indraznesc sa scriu si eu aici pentru a va povesti ce am patit cu bebe al meu.Mai inntai vreau sa precizez ca in timpul sarcinii nu am avut nici o problema grava care sa imi afecteze copilul,am avut doar probleme cu tensiunea si am avut cateva contracti pt care am luat gravibinol si utrogestan,dar dureri mari sau sangerari sau riscuri de avort nu am avut.Pe 31 oct sa vazut prima oara ca bebe era mai mic cu o saptamana decat sarcina in sine, totul ok,doctora ginecolog a zic ca nu e cazul sa ne impacientam si ne-a sfatuit ca urmatoarea ecografie sa o facem in ianuarie.Pe 9 ianuarie sa observat o diferenta de 5 saptamani, si de abia atunci doctora sa impacientat putin,mai pe scurt pe 28 ianuarie au hotarat sa imi face cezariana de urgenta. Bebe al meu sa nascut in coma la 1.300g cu nota Apgard 2.Nu pot descrie in cuvinte suferinta sotului cand la chemat doctora neonatolog si ia aratat ca cel mic era in coma cerebrala ca ii baga mana in ochi si nu reactiona in nici un fel, trebuie sa precizez ca eu am aflat din greseala dupa aproape o saptamana ce sa intamplat si ca baietelul meu fusese botezat deoarece medicii nu i-au dat nici o sansa.Dupa aproximativ 8-9 ore bebita sa trezit si a inceput usor,usor sa se miste, nici atunci doctora nu avea sperante ca o sa scape. In 2 luni cat am stat in spital i s-au facut transfuzi de sange si de trombocite si i s-au administrat alte medicamente.Acum are 2 luni si 3 saptamani si 3 kg.Am fost cu el la neurologie,n-i sa spus ca in principiu nu ar avea nimic,dar ca tb sa mergem lunar la control, la oftalmologie la fel,se pare ca e bine,dar va vedea mai tarziu putin. Urmeaza sa mergem la fizioterapie.Sunt putin speriata deoarece nu stiu ce se va intampla pe viitor,imi este teama sa nu mearga,sa nu stea in fund si multe altele.O problema care este foarte vizibila este nasul...s-a nascut cu deviatie de sept (si eu am deviatie de sept)dar sincer nu am pomenit nou-nascut sa aiba nasul infundat de la o saptamana; si in spital si acum acasa bebe al meu mananca putin si greu din cauza mucozitatilor,se trezeste noaptea plangand deoarece nu poate sa respire.Mi se rupe sufletul cand il vad cums e chinuie, are momente in care mananca si el mai mult,dar chinuit si in reprize, Am scris si eu povestea mea pentru a primi sfaturi de la mamicile care au mai trecut prin asa ceva,dk se poate sa imi recomnadati si mie medici la care ati fost; dk doreste cineva sa vb cu mine uitati id-ul: m84_tweety@yahoo.com
Multumesc ca mi-ati citit povestea, multa sanatate tuturor si aveti incredere, stiu ca o sa se faca bine ingerasii nostri. Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beatrix spune:



Sheherezada, ma alaturi fetelor care iti spun ca nu cred ca aveti probleme! Eric e nascut la 35 saptamani, a stat bine in fund la 6 luni jumate dar nu statea mai mult de cateva secunde, la 8 luni mergea taras, la 11 luni a inceput sa se ridice in picioare sprijinandu-se de mobila! toate varstele date sunt corectate! la voi maturitatea a fost mult mai grava! sanatate multa!
apropos, si eu tot din bistritza! de fapt sotul! poate ne intalnim la un suc cand vin acasa! imi fac si eu prieteni ca in afara de cei ai sotului nu cunosc pe nimeni acolo!

muccelmic, multa sanatate si incearca s afii optimista! nimeni nu va putea sa-ti spuna cand va merge, cand va sta in fund... Fiecare copil are ritmul ei! Fetele de aici vor fi alaturi de tine cu sfaturi si o sa te ajute cu ce pot!

Roxana si Eric (11 septembrie 2006)

Ei au nevoie de noi! Haideti sa-i ajutam!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Off, muc cel mic, ma uit ce greu e cu al meu de 19 luni sa manance si sa doarma cand are nasul infundat, d-apoi cu un bebe asa de mic.
asa-i ce-ti rezerva viitorul nu poti stii, ncii un medic nu paote face o predictie, mai ales daca nu se stie nici cauza care a declansat coma si stresul bebelusului.
Fii increzatoare, pastreaza-ti mereu speranta ca totul va fi bine ,ia fiecare zi in parte cu bune si rele.
Va doresc multa sanatate si o dezvoltare cat mai armonioasa.

Sa acorzi intotdeauna atentie secretiilor care se pot acumula in urechea interna. Uite exact asta am patit eu acum cu adrian al meu: de 2 luni jumate tot in muci o tine si ieri dr. i-a gasit infectie in ureche pt ca lichidul care s-a acumulat acolo nu s-a drenat/scurs singurel. Cauzele pot fi multiple. Dar una din cauzele cele mai comune e ca bebelusii si copiii mici au canalul de comunicare dintre urechi si gat mai aproape de orizontala (la adulti e mai inclinat) si ca urmare aceste secretii, lichidul strans in urechi, au uneori dificultati de a se scurge spre gat si ca urmare ele stand acolo neeliminate exista risc marit de a dezvolta infectii. Periodic mergi la dr. sa-i verifice bine partea de orl (urechi, nas, gat) pt ca el va fi predispus spre complicatii in zona asta. In caz ca face repetat infectii in urechi, atunci se poate recurge la montarea unor tubulete care sa asigure drenarea lichidului din urechiuse si astfel se previn infectiile si nici bebe nu ma ie pompat cu antibiotice tot timpul.

Atat timp cat nsul va fi infundat in cea mai mare parte a timpului, atunci bebe va avea dificultati de hranire si deci si de luare in greutate, paoi implicit de dezvoltare, trebuie sa ii urmaresti curba dezvoltarii mereu daca persista aceasta dificultare in alimentatie.

Ce ti-au spus medicii, nu pot face nici o interventie la nas care sa-l ajute sa respire mai bine si sa functioneze nasul cum trebuie?
Multa sanatate.

"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I, www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank"> II si III

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

muccelmic08 exista aspirator nazal electric (nu cel care se pune la aspirator) cu melodii, incearca sa ii cureti nasul cit mai des cu el. Si intreaba si medicii despre ce cred ca trebuie sa faci.

Multa sanatate fetitei tale!

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

FloriDeCires daca poti trimite-mi un PM cu toate datele.
Maiei nu ii place absolut deloc sa stea pe burta.Se intoarce pe parti pana ajunge aproape pe burta si apoi revine la pozitia pe spate.Cred ca ii este frica.Si cand o mai intorc eu pe burtica,asa cum spunea si Try ,nu reuseste sa isi scoata manuta de sub ea.In general e vorba despre mana din partea pe care o intorc.Daca o intorc pe dreapta,e mana dreapta.Daca o intorc pe stanga,e mana stanga.
Cat despre rigiditatea picioruselor...prefer sa nu ma gandesc prea mult la ea.Rigiditatea asta apare numai uneori si nu e permanenta.Am incercat sa apelez la un kinetoterapeut dar se pare ca a plecat din tara.
Pupici Mariei si poate ne intalnim vreodata pentru ca am niste prieteni in Oradea si peste un an-doi poate ajungem si pe la ei.
try pe mine chiar nu m-au ingrijorat aceste intarzieri ale Maiei.Pana cand persoane "binevoitoare" au inceput sa-mi puna tot felul de intrebari si sa-mi dea tot felul de diagnostice (printre binevoitori se numara si soacra-mea:Maia face asta?cuuum?nu face???copiii mei au facut?!).Si azi asa,maine asa indoiala a inceput sa se strecoare in sufletul meu si ma gandeam si daca???Ajunsesem la un moment dat sa-mi spun ca indiferent cum ar fi,Maia este copilul meu si e perfect!Si o iubesc indiferent cum ar fi... La cat de mult mi-am dorit-o,dupa toate sarcinile pierdute si ani intregi de tratament,dupa tot ce am tras cu sarcina si dupa...ma gandesc ca ii multumesc lui dumnezeu ca Maia e vie si sanatoasa.La doua luni si trei saptamani,varsta corectata,ea nu facea nimic.Statea si se uita la jucariile pe care le zdranganeam in jurul ei dar nici macar nu le atingea.Era foarte atenta dar atat.Pe urma a inceput sa le atinga,mai apoi sa le tina in mana si sa se joace cu ele.Acum are sase luni jumate si stie o gramada de lucruri.Rade,se joaca de-a cucu-bau,ii plac cartile viu colorate,stie sa dea paginile 9sau sa le rupa),are tot felul de jucarii muzicale si pe unele dintre ele stie sa le porneasca iar in momentul in care pocnesc din degete incearca si ea sa faca la fel.Eu zic ca are mobilitate dar nu are forta.Am incercat sa o tin in picioare si sta corect pe toata talpa dar isi tine piciorusele rigide si nu stie sa paseasca.De vorbit nu vorbeste inca desi a spus o data ,pe cand era foarte suparata,mama foarte corect.Apropo,si Maia e stangace.Isi foloseste totdeauna mana stanga.Cu dreapta nu face nimic decat daca ii imobilizezi stanga.Nici nu stiu daca ar trebui sa o las asa sau sa incerc sa o corectez.Si sotul meu e stangaci si socrul meu il lovea cu liniarul peste mana ca sa ii dezobisnuiasca.???Am inteles ca pe stangaci e mai bine sa ii lasi asa cum sunt.
Sanatate multa lui Adrienut.
beatrix se rezolva cu sucul!da-mi numai de veste cand.
muccelmic sanatate multa bebitei si daca ai vreo nelamurire,aici o sa gasesti totdeauna un raspuns.Sheanna si Try fac o treaba grozava aici.
Mai avem o problema cu laptele praf dar acum e tarziu si m-am intins prea mult.Poate reusesc sa revin maine.

Sheherezada&bb Maia-Iulia

Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana27 spune:

Muc cel mic si bebelusul meu s-a nascut din sarcina stagnata la 33 sapt si 4 zile, cand au aveam deja 38 de sapt de sarcina!
Unele etape ale dezvoltarii le-a facut la varsta reala (tinutul capului si statul in fund), iar altele mult mai tarziu. Nu s-a ridicat in picioare decat la un an varsta reala si a mers la 1 an, 3 luni si 3 saptamani.
Sheherezada si Dragos a avut rigiditate musculara (el chiar a fost diagnosticat cu hipotonie musculara, datorita pozitiei pelviene in care a stat toata sarcina). Noua ne-a dat TONOTIL N timp de 6 luni. Dupa primele 3 luni s-a ridicat in picioare, dupa urmatoarele 3 a mers. Dragos numai la 10 luni s-a intors de pe spate pe burta, pt ca nici el nu a vrut sa stea pe burta. Plangea de te apuca mila! Eu nu am putut sa-l vad ca plange asa eu nu l-am pus, mai faceam eu exercitii sau ne jucam, dar la acelasi rezultat:plansul ajungeam.
Nu a mers in 4 labe niciodata. De cand merge prefera sa se ridice in picioare,face 1-2 pasi pana la un anumit obiect, dar nu se deplaseaza deloc in 4 labe!Si asta nu i-a grabit mersul, ca se zice:cei care nu merg in 4 labe vor merge mai repede! Da de unde! fiecare merge cand e pregatit!

15+ si mamica de Dragos (26.09.2006)
Povestea iubirii noastre mici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sheherezada spune:

sanziana27 si cum se manifesta rigiditatea asta.Isi tinea picioarele asa tot timpul?Ca Maia si le tine numai cand vrea ea si cand plange.In rest nu sunt probleme.
Felicitari pentru sarcina,abia acum am vazut.
cu problema cu laptele revenim altadata ca nu mai are stare.

Sheherezada&bb Maia-Iulia


Poze

Mergi la inceput