E cazul sa ma revolt sau e ceva normal?

E cazul sa ma revolt sau e ceva normal? | Autor: noi2

Link direct la acest mesaj

Buna dimineata tuturor
Va scriu... pentru ca nu stiu ce sa mai fac.Sa va povestesc. M-am angajat in septembrie anul trecut,pentru prima data, la o multinationala, in sectorul imobiliar.Primul interviu, primul job.Nu stiu daca atunci am abordat problema bine, si daca mi-am impus punctul de vedere foarte bine, pt. ca de fapt, nu stiam cum se procedeaza, fiind primul interviu in Romania, si m-a cam luat ca din oala, cum se spune, nici nu ma asteptam, pt ca abia postasem de 2 zile pentru jobul respectiv.Conditiile puse de angajator de la inceput au fost: job: traducator, relatii cu publicul, secretara, salariu 400 Euro, orar 9-17 sau 9-18 cu o ora pauza. Bun, accept, insa pun conditia: negocierea salariului dupa 6 luni, mai mentionez faptul ca atunci nu aveam autorizatia de traducator. Intre timp, primul contract l-am semnat in decembrie, pe perioada determinata de 3 luni. Buuun. Insa, abia acum se schimba lucrurile.Imediat dupa semnarea contractului, apar problemele: cam 2 zile pe saptamana, raman peste program, chiar 15, 20 de minute la inceput, o juma de ora.. iar saptamana aceasta zilnic: o ora si un sfert.In care... decat stau..ca sefii sa termine sedintele, pe care le incep dupa 6 seara, cand de fapt, oficial se termina programul meu. Am ramas si pana la 9 -10 seara in birou, asteptand contracte pentru tradus...telefoane in weekend: "avem nevoie de traducerea contractului asta urgent"...Si totul fara a se plati nici o ora in plus.Pe de alta parte.. activitatea firmei a crescut, urmand sa creasca mai mult, traducerile le fac doar eu, cand la inceput se mai ocupa inca o persoana de acest aspect, tin contabilitatea primara a firmei. Si imi expira contractul saptamana viitoare.
Si nu stiu ce sa fac, cum sa fac, sa fie bine...sau ma intreb.. sunt nebuna, mi se pare, sau e ceva normal ca un angajat sa suporte toate aceste lucruri, doar de dragul de a avea un serviciu?? Ma gandeam sa negociez un salariu mai mare, dar nu ma vad in stare, sigur o sa ma pierd in fata sefului cand va trebui sa voirbesc, o sa las capul plecat… si nu se va schimba nimic.Eu insa cred ca merit mai mult, nu situ cam ce salariu as putea sa cer???Cum se procedeaza? Cum se negociaza? E nevoie de o fisa o postului ? ( la primul contract, am ales din lista COR codul 411501- Secretara, iar fisa postului trebuia sa o intocmesc singura).
Astept sugestii, sfaturi, chiar si critici..orice e bine venit
Va multumesc.

..shi te iubesc...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

daca ai de gand sa mai stai acolo, cere-i mai multi bani. dar daca ii ceri mai mult, cred ca esti constienta ca o sa mai stai peste program. pur si simplu cand e vorba ca ti-au expirat alea 3 luni si vine vorba sa iti prelungeasca contractul, zi-i ca vrei marire, dupa cum ati stabilit la inceput.
sau...
poti sa nu ii spui nimic de marire, dar sa nu mai stai peste program. la 6 te ridici si pleci, fara sa astepti sa iti spuna seful pleaca. daca stai o data, de 2 ori, o sa stai mereu.

e si reversul medaliei aici, ca e posibil sa te ia de rau si sa te dea afara, depinde de cat de mult au nevoie de tine si tu cat de mult ai nevoie de ei. ti-ar fi usor sa iti gasesti altceva mai bun in alta parte? atunci poti sa ii joci cum vrei.

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noi2 spune:

Asa e Ramonika, cum spui tu, ai dreptate, tre sa fiu constienta ca va trebui sa raman peste program, insa .. sper sa nu.De fapt, sper sa gasesc cuvintele potrivite sa ii spun ceea ce cred; ideea este ca au nevoie de mine, daca plec eu, nu mai au traducator, si in acelasi timp, eu astept sa primesc autorizatia de la MJ, si sa pot deschide ceva pe cont propriu.. e cu dus-intors... om vedea.
Ms pt raspuns

..shi te iubesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Noi2,

trebuie sa stii ca din punct de vedere legal, conform codului muncii, orele suplimentare efectuate de angajat trebuie platite. La multe companii lucrurile stau asa cum ai explicat tu - adica ramani peste program ca sa termini task-urile pe care superiorul direct ti le da si totusi acel timp nu e "recunoscut" ca fiind lucrat pe fluturas. Situatia insa trebuie clarificata, la tine legandu-se si de reinnoirea contractului de munca e un momjent bun sa faci asta.

Legat de fisa postului, ce ma nedumereste pe mine este ca , desi lucrezi intr-o multinationala spui ca ti-ai "ales tu singura titulatura job-ului. Whhaaaaaaat? HR - Resurse Umane- Serviciu Personal - nu exista in firma voastra? Ca sa nu mai spun ca din responsabilitatile pe care le mentionezi (traduceri, contabilitate primara ) corespondenta acestora cu titulatura job-ului e inexistenta.

Superiorul tau direct si/sau persoana de resurse umane ar fi trebuit pana acum sa iti prezinte:
-fisa postului, cu responsabilitatile tale trecute in clar
- contractul de munca ar trebui sa precizeze daca pozitia ta este eligibila pentru plata orelor suplimentare si conditiile in care acestea se platesc

E normal sa fii nemultumita si suparata ca stai in plus sau ca ti se cer anumite lucruri daca odata cu semnarea contractului nu ati clarificat si aspectele de mai sus. Inainte de a prelungi contractul incearca sa obtii aceste informatii, care te vor ajuta si la o eventuala renegociere, atata vreme cat treburile stau diferit in practica

Pe de alta parte trebuie sa iti spun ca la orice job mai e nevoie din cand in cand sa stai suplimentar, te inteleg ca saptamana aceasta a trebuit sa stai zilnic si probabil ti-a ajuns. Insa exista perioade mai aglomerate si ... asta e. o renegociere de salariu dupa 3 luni de zile, in cazul neschimbarii pozitiei ocupate nu e o practica f obisnuita in piata. Cel mai bine incearca sa clarifici sarcinile /responsabilitatile job-ului si poate obtii o schimbare a incadrarii tale ca angajat.

APRIL
www.flickr.com/photos/mikipreda/" target="_blank">Walking on sunshine

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

uite cum vad eu lucrurile... Eu mai stau peste program, daca sint probleme importante. Dar numai daca sint foarte importante.
La fel, nu mi se pare normal ca vreunul dintre noi sa "rupa usa" desi ar fi absolut necesar sa mai stea un sfert de ora sa termine ceva. E chestiune de bunavointa. Si bunavointa e reciproca, cind e vorba sa aiba o problema si sa intirzie sau sa plece mai devreme. Ma rog, e reciproca sau ar trebui sa fie....
In conditiile in care zilnic stai peste program cel putin o ora, trebuie renegociat pachetul: sau vii cu o ora mai tirziu, zilnic, daca te avantajeaza, sau anunti ca nu poti sa astepti pina li se termina sedintele, sa stie ca nu te mai gasesc acolo, sau trebuie sa fii platita cf. noului program. Daca a devenit program, nu intimplare.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

eu lucrez intr-un institut de cercetare. Pentru ca seful meu, directorul institutului care e si cercetator, vine cand si cand, si cand vine trebuie sa fiu acolo, am ales impreuna varianta flex time. Adica daca azi stau 2 ore in plus, maine vin mai tarziu, sau plec mai devreme. Incearca sa negociezi abordarea asta.
A, si mi se pare ceva tare fishy acolo: pai esti traducator, bookkeeper, office clerk toate in acelasi job? la o multinationala? ce e asta?

Doamne'ajuta!

POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns noi2 spune:

Gata.. in weekend, mi-am tot batut capul cu ce-o sa fac sau sa spun, si trebuie " sa iau masuri": o sa incerc sa negociez salariul, iar orele suplimentare sa cer sa fie platite separat. Sigur ca daca este vorba de a termina ceva urgent, sau vreo situatie speciala, nu am nimic impotriva sa raman ceva timp in plus, insa... sa raman la serviciu doar pentru ca dumnealor isi stabilesc intalnirile dupa ora cand programul meu se termina, ceea ce pentru mine inseamna efectiv pierdere de timp... acest lucru nu il voi accepta.
Ramane de vazut cum voi proceda.. ma gandesc sa redactez o scrisoare pe care sa o inmanez directorului, insa nu stiu.. inca ma mai gandesc.Trebuie sa fie bine pana la urma.

Multumesc tuturor
Sa auzim de bine

..shi te iubesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

da, cred ca e buna ideea sa scrii o scrisoare directorului, dar ar fi si mai bine daca ai putea sa-l faci sa iti semneze scrisoarea cum ca e de acord cu conditiile tale. nu stiu cata valoare ar avea pt el, dar macar ai ceva la mana...
succes si sa ne anunti ce ai facut.

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601305182027/" target="_blank">Bubulina www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristianamat spune:

dar tu pana la urma ce studii ai? am inteles ca ai o diploma de traducator dar ce facultate ai la baza? si ce inseamna pt tine ctb primara?Sa te angajeze pe post de traducator si cu asta basta, daca nu ajungeti la o intelegere la revedere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

In multe firme se practica orele suplimentare, mi se pare ok in functie de urgente si necesitati, dar nu sub forma de exploatare. Iti notezi frumusel cate ore suplimentare ai facut, iar cand se strang acolo vreo 10 te duci cu foita respectiva la director si-i soliciti o zi libera pe baza orelor suplimentare (sa zicem ca le faci cadou 2 ore, dar nu 10!!). Pai si neplatite, si neluate ca libere, e cam mult...

Cine tace este considerat fraier si exploatat si mai tare. Trebuie sa pui problema cu diplomatie, sigur, dar si cu fermitate. E viata ta, e timpul tau, pe care nu ti-l da nimeni inapoi. Mici compromisuri sunt ok, bunavointa fata de urgentele firmei iar sunt ok, dar nu ca regula si totul unilateral. Intr-un an de zile in ritmul asta iti iei campii...

Felicia 22+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

eu nu i-as scrie nici o scrisoare.
Pur si simplu i-as solicita o intrevedere de citeva minute, in care i-as explica cit as putea de simplu, politicos si concis ca datorita faptului ca in ultimul timp plec cu mult timp peste ora la care mi se termina programul, consider ca programul meu s-a extins si inteleg urgentele firmei dar as dori sa stiu daca pot recupera aceste ore sau vor fi platite suplimentar.
Astea sint lucruri pe care trebuie sa le poti discuta cu directorul. Nu cere o marire de salariu, daca e cazul o sa ia el varianta asta in calcul (insa asteapta-te ca asta sa le anuleze pe cele doua anterioare).

Elise & BBLisa

Mergi la inceput