Controversatul Valentine's Day
Tot citesc de ceva vreme in presa romaneasca articole si reclame anti-Valentine's Day. Unele dintre ele sunt mai pasnice, altele mai vehemente, si mi se pare de neinteles: De ce o sarbataore a dragostei provoaca atata ura?
Toti se bat cu pumnul in piept ca, vezi Doamne, nu este sarbatoare romaneasca, deci nu e buna, ca tot ce vine din Occident. Sa ne serbam, dom'le sarbatorile noastre si sa ii lasam pe ai lor cu ale lor! Un domn era atat de indignat incat spunea ca "o sa ajungem maine-poimaine sa sarbatorim si Thanksgiving!" (sper ca am scris corect). Eu una, sincer, nu vad unde e problema. Cine te obliga sa sarbatoresti ceva? O faci pentru ca iti face placere, nu?
Mie mi se pare un lucru foarte frumos sa sarbatorim dragostea, indiferent ca ii spunem Valentine's Day, Dragobete, sau mai stiu eu cum. Si daca le serbam pe amandoua, iarasi nu vad unde e problema.
Iarasi, nu vrei sa le serbezi, problema ta, dar ce ai cu ceilalti care prefera sa se bucure de viata si de dragoste printr-o sarbatoare?
Chiar si despre Ziua Recunostintei as putea spune acelasi lucru: e o sarbatoare frumoasa, la care se strang membrii familiei si petrec impreuna recunoscatori pentru ca se au unii pe altii. Ce e atat de rau in asta? Faptul ca alti s-au gandit primii la asta?
Se spune ca de fapt e o conspiratie "de dragul comertului", mare afacere etc. Pai daca e sa o luam asa, tot "mare afacere" este si Craciunul, Pastele, zilele onomastice...
Si revin cu intrebarea mea:
De ce o sarbatoare a dragostei provoaca atata ura?
Happy Valentine's day!
sau
"Sa aveti un Dragobete fericit!"
Raspunsuri
brazuca25 spune:
Parerea mea este ca aceasta sarbatoare este pur comerciala si cred ca din cauza asta a si creat atatea controverse la noi. Sigur, e frumos sa sarbatoresti iubirea, sa primesti cadouri, dar cred ca se creaza o oarecare presiune asupra noastra de catre mass-media si se ajunge sa exageram.
Cine se iubeste sa sarbatoreasca, cine nu are cu cine, sa critice sarbatorile americanilor.
mamik de Denisa Maria (20.07.2007)
www.flickr.com/photos/brazuca22/2149302612/" target="_blank">poze cu gogoshik noastra
M-am facut fata mare
deny75 spune:
Eu vad in Valentine`s day inca un prilej de a-i arata persoanei iubite cat de mult inseamna pentru mine asa ca...HAPPY VALENTINE`S DAY
puppe spune:
Mie imi place Valentine's Day, desi nu o sarbatoresc decat de vreo 8 ani incoace... In primul rand, e o avanpremiera la ziua mea de nastere (saracu' sotu', pentru el e probabil o bataie de cap in plus), dar si eu ii fac un cadou, cat de mic, da' macar original si neaparat sexy. E pacat ca nu s-a impamantenit sarbatorirea Dragobetelui, dar macar bine ca avem Valentine's. Si ce daca e o sarbatoare de import?? Ar trebui sa ne aducem aminte mai des sa ne bucuram ca ne iubim!
Frate-miu imi spune ca in Canada (in zona lui, cel putin)e sarbatoare si in 18 februarie, Family Day sau asa ceva, sunt liberi de la lucru. Si eu m-as bucura sa fie asa o zi la noi!!
Natasa spune:
Eu una nu vad decit o parada a kitschului, chinezarii de proasta calitate sau dimpotriva, etalarea unor snobisme. Nu vad de ce unii sint impotriva la modul dur, dar nici nu inteleg ce gasesc altii asa de romantic in imitatia asta. Cred ca la liceeni e foarte frumos, un prilej de a invata sa dai o floare, altfel, cine pina la 30+ a asteptat sa fie adusa sarbatoarea asta pentru a face un cadou sau declaratie de dragoste inseamna ca are ceva probleme...
Si da, culmea ridicolului ar fi sa mai luam si ziua recunostintei si sa ne imprietenim cu indienii, ups, nu avem indieni, gasim noi ceva pe aici...:)
b.nica spune:
orice prilej care sa ne dea ocazia exprimarii unor sentimente frumoase trebuie sarbatorit!
carcotasii sunt cei care nu inteleg ca iubirea trebuie sarbatorita cu orice ocazie.
daca profita si comerciantii de ce este rau? nu sunt comercianti care profita dupa poftele noastre culinare? pe aia nu-i blamam!
petra spune:
Nici eu nu vad de ce atatea controverse cu aceasta zi ??? Cine te pune domnule sa sarbatoresti ceva inpotriva vointei tale ! NU-ti place - nu-ti place si gata ! Celor care le place nu au decat sa se bucure de aceasta sarbatoare ! Toti dau din gura (cei care sunt impotriva acestei zile) cum ca nu este sarbatoare romaneasca , ca este comerciala, ca este de la americani, ca este de la eschimosi dar daca-i iei repede la bani marunti habar nu au cand este Dragobetele la romani si ce traditii are, dar dau puternic din gura !
Mie una imi place si Valentine Day si 1 MArtie si 8 MArtie si Dragobetele pentru ca macar in una din aceste zile sa o sarbatoresc cu sotul meu, sa ne bucuram de o zi speciala inchinata iubirii.
Nu-i nimic depasit, comercial sau ne-romanesc sa te bucuri in prag de primavara de o sarbatoare legata de inima si cuplu.
Asa ca tuturor le urez : Celebrati iubirea, frumusetea si spiritul tanar ! indiferent in ce zi a anului !
petra spune:
quote:
Originally posted by Natasa
[.....
Si da, culmea ridicolului ar fi sa mai luam si ziua recunostintei si sa ne imprietenim cu indienii, ups, nu avem indieni, gasim noi ceva pe aici...:)
Total off topic !
NAtasa , nici aici nu se mai celebreaza ziua recunostintei ca semn de impacare cu indienii ci se celebreaza spiritul reconcilierii si a multumirii celor care ti-au facut bine !
De fapt, ziua recunostintei nu a fost a zi de impacare ci ziua cand indienii bastinasi i-au ajutat cu hrana, haine si adapost pe pilgrimii veniti si care nu erau obisnuiti cu conditiile climatice si mureau pe capete ! Atunci acestia din urma le-au cerut ajutorul si indienii i-au ajutat !
Scuze initiatoarei acestui subiect pentru mesajul acesta total off topic dar am crezut interesant de stiut aceste lucruri !
mathilda spune:
tisina,
valentin's day nu vine din occident. si ei occidentalii au luat-o de la americani. si pe mine nu ma deranjeaza. motiv de celebrare a dragostei si motiv de umplut buzunarele pt comercianti. o amica imi zicea ca e happy diabets day. are si ea dreptate. in rest de ce nu? noi sa ne iubim ca vb lui piersic-nu vreau sa ma cert cu nimeni ca nu mai am timp sa ma impac
MICKYN spune:
Si eu o consider o sarbatoare comerciala, dar si un prilej pentru tinerii indragostiti de a-si oferii mici cadouri in numele dragostei dintre ei. O poate sarbatorii cine doreste si cine se iubeste!!!!