Poznasi, dar dragalasi - 01-02.2004(2)
Raspunsuri - Pagina 10

ad_risnov spune:
Anca, mi-ai dat o idee f. buna cu "te rog sa nu vorbesti asa cu mine...". Cred ca este mai potrivita decat plecatul de langa copilul respectiv.
Dar ce te faci daca acel copil nu reactioneaza la "te rog..."?
Uneori cand vad ca li se interzice un cuvant, si mai tare il folosesc. Hmmmm...

buli spune:
daca nu reactioneaza la "te rog nu mai face asta" indiferent de circumstante (luat jucarii, vorbit urit, lovit) mergem la educatoare si spunem. daca nu e educatoare, la ingrijitoare sau ce adult e in apropiere. si cind ajungem acasa spunem mamei si/sau lui tati.
eu i-am mai zis ca toti copiii sint buni, unii au anumite calitati, altii altele, dar ca unii pot avea obiceiuri proaste. si ca nu trebuie sa copiem obiceiurile respective, pentru ca nu se potrivesc cu noi.
asta pt. ca m-am gindit ca un copil poate sa fie f bun si cu personalitate placuta, dar daca are parinti (care si ei pot fi super ok) care vorbesc mai colorat, repeta ce aud. si n-au nici o vina.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Roxana_G spune:
La noi discutia se pare ca a fost la somn cand s-au schimbat in pijamale si unii au scos chiloteii. Mie mi se pare firesc sa spui lucrurilor cum se numesc, pana la urma putza si fund chiar se numesc. Lui Alex nu i se pare deloc ciudat si nici nu repeta, nici nu face caz, pentru ca eu reactionez foarte natural.
Eu initial ma ingrijorasem sa nu fie chiar ea initiatoarea si sa imi sara parintii in cap (si asa imi sarise o mamica, pe motiv ca dupa streptococ trebuia sa stea 21 de zile acasa si nu sa o duc dupa 10 zile de antibiotic - fii-su atata sta dupa scarlatina). Mai ales ca Alex m-a si auzit exprimandu-ma despre decalotarea lui Andrei ca "i-au rupt bietului putza", exprimare pe care a repetat-o intocmai bunicilor. Dar nu mi se pare nimic special. La fete a ramas "pasarica", asa i-au zis toti si nu mai am cum sa ii zic altfel. La fund noi ii ziceam poponica si mi-a zis ea de vreo 2 ori ca e totusi fund, insa daca am ignorat ce a zis a renuntat la cuvant. Ca atare eu zic ca depinde de parinte cum reactioneaza, mamica respectiva era foarte contrariata si cred ca mai rau facea.
Rox ,
Alexandra Maria (10.02.2004) si BB Andrei Serban (31.08.2007)
Poze

Roxana_G spune:
Aaa, fetita cu pricina se pare ca a zis ca a auzit "idiot", ceea ce e urat, dar sincer am regasit cuvantul si in Masini si chiar in Dalmatieni. Alex stie ca e urat, eu ii zic ca e urat si numai tiganii vorbesc asa (apropos, desi i-am explicat ca sunt si tigani buni si curati si unii rai, cred ca am facut mare prostie sa ii zic de asta! A mai scapat cineva porumbelul?) si imi face observatie si mie daca vorbesc urat. Chiar si pentru "Mishto".
Legat de MInd Lab, habar nu am cat costa. Probabil tot 400 mii pe luna, o ora pe saptamana. Parintii colegilor de grupa au decis in majoritate sa ii inscrie, deci o voi lasa si pe Alex.
Rox ,
Poze

Roxana_G spune:
Monica, si Alex are un nas putin sforaitor, se mai intampla. Sanatate, sa nu mai raceasca Albert. In rest e ok gradi?
Adriana, mini concediu placut si zapada daca asa va doriti!
Anca, ce parere ai despre pusul la colt? Eu am facut un pic caz ca a fost Alex pusa la colt ca nu a executat exercitiul la ora de sport si mama a zis ca eu sunt cea care sunt controversata, o cert sau ii iau apararea, si apoi copilul este bulversat. La ei la gradi se practica time out, adica stau singuri si se joaca in afara grupului de copii pana se linistesc.
Hai ca azi sunt pusa pe palavre. Inca 2 chestiuni.
- Legat de parat, la noi la gradi nu le dau voie sa se parasca. Eu nu am incurajat-o pe Alex sa parasca, dar pe de alta parte mi se pare firesc sa atraga cuiva atentia daca este batuta in mod repetat. Ieri a venit si mi-a zis ca la gradi nu are voie sa parasca, ci numai la mame pot sa spuna. Acuma cum ii explic eu care e diferenta intre para in sine si a cere ajutor cand ai o problema cu un copil. Au o fetita de grupa de mica, incredibil, ii snopeste pe toti cei mari. Pe una din colegele Alexandrei a batut-o de fata cu bunicul pentru ca "ii place cum plange".
- In alta ordine de idei, in link ul cu articole era ceva interesant despre copilul incapatanat si in general despre copiii care nu vor sa faca asa cum li se spune sau vor sa faca numai cum vor ei. Acolo se punea atitudinea pe seama inconsecventei in atitudine a parintilor - si ma intreb aici care e partea mea de vina - sau a conflictelor de autoritate.
Rox ,
Poze

buli spune:
si eu sint pusa pe palavre, bine ca am cu cine
eu nu sint de acord cu pusul la colt la gradi. au scaunel de time-out, am uitat cum ii zice, pe romaneste oricum.
educatoarea il foloseste tot la lucruri grave.
acasa il pun la colt numai daca ne loveste pe noi sau ni se adreseaza cu cuvinte urite. deci cum ar fi la chestii la care simt eu ca ne submineaza autoritatea :)). pur si simplu asa atitudini nu pot ignora si alta metoda eficienta de a-l dezvata n-am gasit.
se intimpla rar, dar se intimpla.
cit despre pirit ... depinde ce se intelege prin asta. mie mi se pare normal ca daca ei nu-si pot rezolva civilizat problemele sa apeleze la arbitrajul unor adulti. unele lucruri pot fi grave si pot scapa de sub control daca le lasi numai in seama lor. asta e parerea mea.
pai daca ia bataie, de ex, ce sa-l invat? sa dea si el? sa fuga? mai bine sa-l invat sa-i spuna celuilalt copil sa se opreasca si daca nu se opreste sa "pirasca" mai bine, decit sa se incaiere.
ma duc sa caut art despre copilul incapatinat - nu l-am vazut, desi am rasfoit putin.
eu ma recunosc foarte bine in incapatinarile lui Matei, asa ca ma port cu el, cam cum cred ca ar fi mers cu mine.
uneori functioneaza

ad_risnov spune:
Mda, si eu mi-am pus problema cu paratul... Stiu ca ii uram pe cei care practicau sportul asta, plus ca ii consideram slabi ca nu-si pot rezolva singuri problema... Radeam de ei si le ziceam "paraciosul, paraciosul!".
Cand Rares mi-a spus despre incidente cu copii care au sarit sa-l bata sau l-au impins si s-a lovit, primul lucru l-am intrebat daca dna educatoare a vazut. De fiecare data, din fericire, dansa aluat atitudine fara sa fie nevoie sa-i atraga Rares atentia sau sa parasca. Mi-a povestit cum acel copil a fost pedepsit. La ei la gradi pedeapsa este tot de tipul izolarii 3 sau 4 minute de ceilalti copii, stand pe un scaunel sau langa educatoare, daca sunt in curte.
Rares a gasit alta rezolvare la problemele cu vorbitul urat al celorlalti copii: le facea observatie parintilor lor pentru ca si noi i-am explicat ca acei copilasi au auzit oameni mari care vorbesc urat, pt. ca ei nu au de unde sa foloseasca aceste cuvinte. Mi-a povestit Cosmin ca a murit de rusine cand Rares s-a dus la un tatic si i-a spus sa nu-l mai invete pe baietel sa vorbeasca urat ca el spune la gradinita: Tarane!
A fost de coma!
Noi am mai avut in familie si alta discutie: cum sa reactioneze la bataia celorlalti??? Sincer as prefera sa reactioneze, aparandu-se singur, nu mergand si parand... Noi il avem pe nepotelul nostru de 8 ani si a fost educat intr-un spirit f. pacifist: sa nu dea in altii, sa nu se bata, sa nu raspunda la violenta, iar acum e fraierul clasei. O ia de la toti si fuge mereu la parinti sa-l scape si sa-l apere. Despre asta ce ziceti???
Nu sunt de acord in nici un chip cu bataia, cu initierea acesteia, dar cu lipsa de reactie nu sunt de acord. Nu vreau sa fie un fricos si un miorlait cand e agresat de altii. ma gandesc ca atunci cand va fi mai mare va tr. sa faca fata singur acestor situatii.

Roxana_G spune:
Promit ca revin cu pareri si raspunsuri, acum tre sa fug pana in oras. A fost dr ca Andrei a facut o forma alergica mai pronuntata decat de obicei, asa e el cu teren alergic. Ma duc si la Kidex, va povestesc despre el.
Rox ,
Poze

buli spune:
la asta cu bataia cred ca tot calea de mijloc e mai buna.
adica in ordinea asta: 1. sa spuna clar "nu mai fa asa"; 2. spus la un adult - educatoare, profesor, ingrijitor; 3. vorbit cu parintii lui si ai celuilalt copil; 4. evitat cercuri din astea. numai in ultima instanta sa riposteze. si asta cumva ca sa pareze.
nu-s de acord cu ripostatul pentru ca, in opinia mea, ei nu stiu cind sa se opreasca si se poate ajunge la chestii urite.
eu una vorbesc in cunostinta de cauza pentru ca am fost un copil bataus. in primul an de gradi luam bataie zilnic de la copii si nu ripostam pt. ca imi spusese mama ca nu e frumos. la un mom dat i s-a facut mila de mine si mi-a dat liber :))
asa ca i-am ras pe toti - ups!. nu e asa o mare chestie, va spun sigur. si putin mai tirziu, pentru ca eram f sigura pe mine, eram gata-gata sa intru in buclucuri mai mari.