Iasule, mandra cetate (69)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralnied1 spune:

'Neata!
Carmen, parerea mea este ca depinde, in primul rand, de tine, cate vrei sa indeplinesti din atributiile nasilor. Ma rog, asta in urma unei discutii cu mirii, asa mi s-ar parea corect si frumos. Cel putin la mine asa s-a intamplat.
Ca de ex poti tu sa te duci inarmata cu lista de atributii care te privesc, insa mirii sa nu fie de acord, sau sa taca, sa inghita, dar sa nu le convina de fapt si... se poate ajunge la o situatie tare aiurea...
La mine nu s-au aplicat multe din chestiile de nunta, pentru simplul motiv ca era situatia mai speciala, mama in spital, socrii , nasii - rude de-ale mele care ne-au lasat sa facem ce si cum am vrut, ca era nunta noastra (bine, nu pot zice ca nu m-am sfatuit cu nasa in unele chestii, mai ales ca mama imi era la spital si nu puteam vorbi cu ea).
Cand ne-am intalnit cu nasii, am stabilit in mare, de atunci, ce vrem si ce nu vrem noi, ce vor si ce nu vor ei.
Trecand acum, insa, la o situatie normala la o nunta (nu cum a fost la mine!):
- nasii cumpara lumanarile si buchetul miresei (sau mirii isi cumpara ce le place, sau merg impreuna cu nasii si dau comanda, dar cert e ca nasii le platesc)
- mirele comanda buchetul nasei (daca nasa doreste sa aiba buchet, la mine nu a vrut, spunand ca eu-s mireasa, ea a fost la vremea ei, a avut buchet atunci)
- nasii cumpara voalul miresei (sau il ia mireasa si-l plateste nasa dupa aia)
- nasii platesc biserica (sunt biserici unde se da chitanta si se plateste avans cand faci rezervarea acolo. Deci chiar daca se duc mirii, nasii pot deconta. La noi nu s-a cerut avans. Nici nimic la final. Doar ca nasii au dat ei, ca au zis ca nu se poate altfel, mai ales ca le-a placut mult slujba.)
- acum depinde si cate din traditiile vechi vor mirii sa suporte la nunta lor. Eu, de ex, n-am vrut mai nimic.
Dar, stiu ca de ex nasa trebuie sa cumpere trusa de machiaj cu care, cica sa o machieze pe mireasa. In zilele noastre, majoritatea mireselor se machiaza direct la un salon sau cu cineva profesionist.
Nasii se duc la casa miresei cu toti nuntatii si acolo, chipurile, o imbraca pe mireasa.
Nasa rupe turta miresei.
Nasa trebuie sa cumpere baticul, esarfa sau palaria pe care i-o vor pune pe cap miresei, la finalul nuntii, dupa ce ii scot voalul. Daca mireasa doreste acest moment.
Si mai sunt niste obiceiuri in timpul noptii: jucatul prosoapelor, jucatul gainii... Stiu ca nasul mai trebuie sa scoata niste bani pe la astfel de momente.
Cam asta e in mare. Daca-mi mai aduc aminte, mai scriu.
A... nasii stau la primirea invitatilor, alaturi de miri...
Mirii deschid dansul, apoi urmeaza nasii alaturi de ei - asta e ordinea.
Nasii merg cu mirii prin sala sa ciocneasca - la noi a fost undeva dupa miezul noptii parca.
Daca mireasa e furata inainte de ora 12 noaptea, stiu ca nasul plateste rascumpararea.

Foto Ralu

Mergi la inceput

O prietena de-a mea s-a coafat pentru nunta ei si pentru alte nunti la care a mai fost, la salonul Apollo - parca asa ii spune, din Alexandru. E cumva vis-a-vis de Minerva... inainte de terasele alea de acolo...
Mie mi-a placut de fiecare data cum au aranjat-o.
Cum zicea si Ramonika, pe la Carmen, pe la Maviov se mai lucreaza bine, dar e mult mai scump.

Foto Ralu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns l_carmen2003 spune:

Multumesc dragele mele Ramonica si Raluca. Stiam ca voi ma scoateti din impas. In mare stiam despre astea insa voiam sa mi le confirm.
Raluca ce inseaman turta si ce e cu ea? La mine nu a existat asa ceva... si nic gaina. Despre turta nustiam despre gaina am discutat ca nu o punem indiscutie, nu va exista...

Despre Nobless nu stiu pe unde si in ce priveste Carmen Still am sa ii incerc peste o saptamana... Sarut'mana. As fi vrut si machiaj si coafat si pentru mireasa si pt mine dar nu obligatoriu in acelasi loc daca mie mi-ar placea altceva decat finei mele.
Deci sa ii incerc.

Altceva, m-a intrebat viitoarea finuta daca vreau nu stiu ce cadou... am spus ca nu, dar nu cumva si eu trebuie sa fac cuiva cadou? Sa stiu sa fiu pe faza...

Multumesc inca o data si va pup.

Mergi la inceput

Intre Maviov si CarmenStil ce imi recomandati?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by l_carmen2003

Intre Maviov si CarmenStil ce imi recomandati?

din cate am auzit eu pe la altii, sunt cam pe aceeasi linie...

Foto Ralu

Mergi la inceput

Turta miresei
La sfarsitul horei miresei, nasa rupe deasupra capului miresei turta miresei in patru bucati, care se impart apoi tuturor celor prezenti. Traditia spune ca toti ce vor gusta din turta miresei vor fi fericiti si vor avea mult noroc in anul urmator.
(din cate am vazut eu pe la nunti, este un colac de ala mare, facut la comanda...)

Foto Ralu

Mergi la inceput

Daca este si cununia civila in aceeasi zi, ii iei cadou pentru aia si gata...
Daca nu e in aceeasi zi, cred ca oricum ar trebui sa le iei ceva. Cadourile se dau: ori acasa, inainte de a pleca spre biserica, ori noaptea, in timpul nuntii... Cum vreti...

A... si turta aia poate fi un cozonac. Am vazut si situatii de astea.

Foto Ralu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Cred ca "ruptul turtei" e, de fapt, cand "dai colacii nasilor" (cel putin asa se numea pe vremea mea).

cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia-stefy spune:

Salutare! Ma bag si eu in vorba. Ruptul turtei e asa cum zice Raluca. Cand se pleaca de acasa, se face hora si la sfarsit se rupe colacul si se da si niste vin. Am vazut si eu la altii, noi am sarit peste traditii, ca mi s-au parut unele, chiar tiganeala. La prietena mea, cand i-a dat paharul de vin, se pune deasupra capului miresei si i l-a varsat pe voal si era si rosu. La ei socrii mari au vrut sa se respecte traditia... si ce am vazut acolo... m-am ingrozit
Cind i-au imbracat, mirele tb sa plateasca sa-i intoarca oglinda, verighetele tb sa le caute intr-un bol cu orez sau grau...se chiuie sa auda tot satul... nasul umbla cu sticla de vin sa invite lumea la nunta... niste chestii care mie personal mi s-au parut depasite. La fel si imbracatul miresei cu public. Eu m-am inchuiat in dormitor cu nasa si doua prietene si am iesit gata imbacata, la ei nu... i-au imbracat nasii pe ei...i-au uns cu toate alifiile, apoi ei pe nasi.... Apoi s-a cerut binecuvantarea de la parinti... care cred ca normal e sa se ceara cu mult inainte de nunta, ca apoi daca nu-s de acord, n-o mai faci... a mai fost si acolo o intreaga poveste. Dupa cununia religioasa se impart bomboane cozonac si vin, dar astea le aduc parintii mirilor...
Apoi pe la o bucata de noapte, la restaurant s-au jucat cadourile: nasii le-au luat lor nu stiu ce electrocasnice, ei le-au luat covoare si nu mai stiu ce.... Pe urma mireasa a luat nu stiu ce material nasei si nasa ei... care la fel s-a dansat.
Si nu in ultimul rind gaina... care mie mi s-a parut cea mai.... nu spun cum chestie... care apoi se imparte pe bucatele la invitati.. dupa un intreg ritual.
La biserica, acum depinde de preot, la miri le-a cerut sa aduca un covoras pe care au stat ei in genunchi in timpul slujbei si care evident a ramas acolo. Intrebati ce pretentii au la biserica, sa nu aveti surprize. Noua nu ne-a cerut nimic preotul, doar sa ne spovedim.
Daca-mi mai aduc ceva aminte si nu scrie altcineva mai scriu. Ce a scris Ralu sau Ramona n-am mai repetat ca nu avea sens.

Lacramioara mamica Stefaniei Iulia (05.12.2006)

Mergi la inceput

Hopa! Ce cadouri electrocasnice!?? de astea nu stiam!

Ia sa mai inteb eu pe fini ce au de gand ca nu vreau sa ma trezesc cu asa ceva acasa!

Asadar, ce cadouri se fac finilor?

Mergi la inceput