Bunataturi lactovegetariene ptru mata Emma

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

Pricipe, sa nu te superi ca intrerup sirul de retete;vreau sa pun neaparat niste articole pentru Aida noastra sa le poata citi cand se intoarce din Ungaria;le-am salvat mai demult si n-am cum sa pun link.

CANCERUL si ALIMENTATIA (newsletter editura4u)

Congresul cancerului tinut recent la Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare

„Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat si leacurile care o pot vindeca.
„De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al congresului international al cancerului. „Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de „nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva prescriptii importante rezultate din studiul EPIC.

Consumati cat mai multe fructe si legumePersoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport. „Marele progres al acestui studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer.

Vegetalele: bariera impotriva cancerului de colon
Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag. Uitati carnea, mancati peste.
Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata, tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

Leguminoase si cereale complete:
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan - „E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele" , ne indeamna studiul EPIC. „Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza.
In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si controlati-va greutatea.
Optati pentru o alimentatie variata
Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate...De fapt, ideea generala care s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline.
Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si culorile. Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san.

O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie.
„Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." Si la fel, intreaga structura corporala.

un alt articol
Intrebari pe adresa medicului specialist Dr. CRISTIAN BOERESCU



- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana „toata iarba ce are samanta... si tot pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte putine vegetale din cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele gr av e ale sistemului actual. „Galbenul de unt" (paradimetil - azobenzenul) , ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). Iata pe scurt o demonstratie inversa pentru intrebarea dvs. si o pledoarie fierbinte pentru consumul produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de mai multi ani, iar presa tine sus steagul schimbarii pentru opinia publica. La astfel de presiuni, agricultura si alimentatia biologica tind sa se afirme tot mai mult, iar prin cercetari de ultima ora, nutritia se contureaza ca o perspectiva reala a unei noi terapii in boala canceroasa.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. De aceea realizeaza un inter-schimb firesc cu mediul intern celular si nu blocheaza deloc filtrele biologice ale organismului. Dimpotriva, multi microconstituenti naturali din legume, fructe, cereale, dar si din plante si-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, in diverse colturi ale lumii. In paginile „Formulei AS" s-a scris si se va mai scrie inca mult despre potentialul de vindecare al fibrelor vegetale, antioxidantilor naturali, retinoizilor antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de dvs. de-a lungul timpului au produs stupefactia lumii medicale de la noi si ii sustin cu o raza de speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca „vegetalele in stare cruda si proaspete" au o mare putere de vindecare si reprezinta pentru oameni o hrana vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza pe numeroase cazuri vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne laboratoare din acea vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele, enzimele, imunostimulatorii sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul timpului, aceste adevaruri au fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi si multi altii, dar din nefericire medicina actuala merge parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru a intelege rolul cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului, sa observam ca cea mai mare frecventa a bolii este intalnita la persoane in varsta de peste 50 - 60 de ani, la care componentele tisulare intra in procese lente de degenerare, iar astfel organele nu mai fac fata asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele de cruditati, posturile cu sucuri de legume si fructe, hrana vie sunt o speranta pentru cei disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult de ultimele comunicari stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de medicament anticancer sau au suferit modificari genetice care le-au mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un „da" pe sute de mii de voci din piepturile romanilor care vin de la munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre parfumul, gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la noi. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui, rosii, ardei etc. Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul la aceste produse este de 3-4 ori mai mare decat la celelalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie si de aceea cred ca daca am av ea azi autostrazi, turismul rural ar relansa economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune, cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum in folosul boln av ilor, iar procesul de producere, preparare si comercializare al hranei sa fie coordonat cu mai mare grija.

Alimentatia anticancer


- Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot preveni imbolnavirea de cancer.


O terapie cu gust delicios! -



"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"


La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in ... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentatie sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. Va prezentam interviul acordat pe aceasta tema de prof. dr. S. Knasm†ller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
Meniul oferit participantilor la conferinta de la Viena a fost de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu sfecla, salata de andive cu radacina de tataneasa, fileuri de peste cu rozmarin, sarlota de lamaie cu sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar rezultatele cercetarilor noastre. Multe din ingredientele folosite au proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca alimentatia anticancer poate fi extrem de gustoasa.


Si care sunt efectele ei?


Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca un boln av incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat.
Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati?
Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.
Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?
Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.

Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?


Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau prostata) sa se transforme in celule canceroase.

Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.
Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.
Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi efect il are si varza de Bruxelles.

Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer. Dar ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imboln av irii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.

Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acra, branza, iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.

Ce parere av eti despre tabletele cu fibre din farmacii?
Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de aceea efectul lor este nul.


Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?


Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest fapt ar av ea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA, ei au constatat ca numarul celor boln av i de cancer la prostata (este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul americanilor boln av i. Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi prajiti.
Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imboln av irii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.


Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?

Prajitul la peste 200 grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.


Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?

Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena.
Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem sa fumam, daca mancam varza?
Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.


Exista o planta anume pe care o preferati?

Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri.
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.
Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.

Farmacia naturii: Ucigasii cancerului

- Varza (si, in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale" protejeaza varza de agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima care previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul acesta, substantele protectoare sunt mai bine valorificate de organism.



Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer din struguri, din zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta stopeaza producerea infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru frumusete: samburii (semintele) de struguri impiedica aparitia petelor de batranete.


- Rosiile

Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l contin acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, de intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai puternic daca rosiile sunt fierte.


- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la "turatie maxima" o enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se gaseste in graul si in grisul nerafinate industrial.


- Citricele

Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de exemplu la micul dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni formarea nitrosaminelor cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc biofl av onoidele care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
Inapoi la natura!

Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:
Alcool cu masura:
- barbatii: maximum 2 pahare/zi;
- femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine resveratrol.
Carne putina: nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer.
Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc.
Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
Ceaiul verde: bautura ideala.
Zahar, aproape deloc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imboln virii de cancer. Inlocuiti-l cu miere !



APRIL
www.flickr.com/photos/mikipreda/" target="_blank">Walking on sunshine

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

multumim April

Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Brigit spune:

SALATE PENTRU MATZA EMMA

Desi e inca iarna o sa vina in curand vremea legumelor; cat mai putine legume de supermarket, pentru ca nu se stie de unde vin/ ce substante le pun sa le creasca


Salata de dovlecei
· 300 g de dovlecei
· 2-3 linguri de ulei
· 2 linguri de otet
· 1 ceapa
· 1 rosie
· marar
· câteva masline
· sare
· piper

Dovleceii se decojesc, se fierb în apa cu sare, dupa care se scurg si se toaca. Se amesteca bine cu ulei, otet, putina sare, piper, marar, tocat, si cu ceapa, taiata marunt.
Salata se orneaza cu felii de rosie si cu masline.

Salata de sfecla rosie

· 250 g sfecla rosie,
· 1 castravete proaspat sau murat
· ˝ legatura cu hrean
· 2 linguri de ulei
· piper negru macinat

Se fierbe sfecla. Se taie cubulete sfecla si castravetele, apoi se amesteca usor. Se adauga hreanul, dat pe razatoare. Înainte de a o servi, salata se stropeste cu ulei si se presara piper. Se poate servi cu paste.

Salata de conopida

· ˝ conopida
· 1 gogosar murat
· 1 castravete mic
· 1 mar verde

Pentru sos: 1 lingura de ulei, 1 lingura de otet de mere.
Se desface buchetele conopida, apoi se fierbe în apa cu sare. Se toaca gogosarul, marul si castravetele. Se amesteca usor ingredientele pentru salata si se adauga un sos preparat din ulei si otet de mere. Se lasa salata la frigider cel putin 30 de minute, înainte de a o servi.

Salate de mere cu telina

· 300 g telina
· 4 mere verzi
· 4 morcovi
· tarâte
· 1-2 legaturi de verdeata (busuioc, menta, maghiran)
· 1 mar rosu
· 3-4 linguri de ulei
· ˝ lingurita de amestec de condimente
· 1 ceapa
· sare

Se spala telina si se curata bine. Se dau merele, morcovii si telina pe razatoare. Se toaca ceapa si verdeturile, apoi se amesteca bine cu uleiul si tarâtele. Se încorporeaza merele si telina.

Salata de andive

7-8 andive se spala bine cu apa rece, se astern într-un prosop curat pentru a fi uscate.
Se pregateste un sos din zeama unei lamâie, 2-3 lingurite de apa, o jumatate lingurita sare si 2-3 linguri cu ulei. Acestea toate se mesteca bine lasându-se 5-10 minute în vas. Între timp andivele spalate si uscate se taie în feliute foarte subtiri( pe lung). Peste ele se toarna sosul, se amesteca bine, se lasa la frigider ˝ de ora într-un castron acoperit.

Salate diverse

Se prepara din una sau mai multe ingrediente rosii, varza cruda, laptuca, varza rosie, castraveti proaspeti, ardei grasi, morcovi, telina, etc., tratate cu ulei, otet, condimente, sare, dupa gust.


Salata de cartofi

· 1 kg cartofi
· 100 gr fasole boabe mari
· Ľ kg morcov,
· Ľ ceapa
· 6 oua
· 200 gr masline
· 200 ml ulei
· zeama de lamâie
· sare dupa gust

Preparare:
Cartofii, fasolea, morcovul si ouale se fierb. Se curata cartofii de coaja, se taie cartofii si morcovii cubulete si ouale felii. Se amesteca cu boabele de fasole, maslinele, uleiul, zeama de lamâie si sarea.

APRIL
www.flickr.com/photos/mikipreda/" target="_blank">Walking on sunshine

Emma are nevoie de ajutor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Mancarica de linte


1 cana de linter
2 linguri de ulei
1 ceapa tocata marunt
1 cartof taiat in cubulete
1 morcov taiat in cuburi
2 catei de usturoi pisati
1/2 de ardei.
dafin ,piper,coriandru sau patrunjel.
se calesc usturoiul cu ceapa,se adauga morcovul,ardeiul rosu,cartoful si lintea ,se adauga 3 cani de apa.
se lasa sa fiarba.
o parte din linte se ia si se blenduieste si se adauga peste cea neblenduita.
se mai lasa sa dea un clocot




Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Am sa scriu ce i-am dat piticului meu azi.


Naut cu mazare:

250 de g de naut fiert
1 cescuta cu mazare verde
1 morcov taiat in semilune
i ceapa taiata solzisori
1 ardei mic
2 catei de usturoi pisat
2 linguri de ulei
boia de ardei rosu
piper
dafin
1 lingura de bulion

in uleiul incins se calesc: usturoiul,ceapa,morcovul,ardeiul.apoi se adauga nautul si mazarea,se adauga apa si bulin se lasa sa fiarba se adauga boia de ardei dupa gust,dafin ,piper.


Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Omleta de spanac si ciuperci


O legatura de frunze de spanac rupte sau taiate
2 oua
sare piper
cateva ciupercute taiate in felii

se incinge o lingura de ulei de masline,se agrega spanacul si ciupercile,cand sunt un pic calite se scot din tigaie.tigaia se sterge bine cu ulei se incinge si se adauga compozitia formata din oua si vegetale.se acopera cu capac ,cand se rumeneste pe o parte se intoarce cu ajutorul unei farfurii.
deasupra poti rade branza si orna cu filii de rosii.

Mata Emma lupta iar cu cancerul


http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


mincare de dovlecei: doi dovlecei razaliti pe razatoarea mare pusi la calit intr-o lingura de ulei+sare, la foc mic (adaugat putina apa-lasa si ei apa); cind s-au fiert, o jumatate lingura faina+ amestecata cu 2-3 linguri de smintina si eventual marar aruncate peste dovlecei- gata piureul, merge cu ochiuri;

piureul de spanac: acelasi principiu (spanacul fiert, tocat, calit putin intr-o lingura de ulei, aruncat la sfirsit o lingura de faina+ o jumatate de cutie de smintina+ un usturoi tocat, daca suporta)


Daca Aida gateste mincare ungureasca, eu imi amintesc ce supe gustoase imi prepara tanti care il ingrijea pe fiul meu: de chimen, de visine, de agrise, piure-uri de mere, visine; din pacate nu mai am retetele, dar fiul meu le minca cu mare placere, erau sanatoase, si fara carne;

http://www.floriinro.ro/


credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bits spune:

Ghiveci de legume:o varza potrivit de mare taiata marunt,2 morcovi taiati rondele si fierti,3-4 cartofi taiati cubulete fff putin fierti,1 conopida desfacuta in buchetele si fiarta cu putina sare,1-2 vinete feliate si prajite putin in ulei de masline,2 ardei grasi taiati feliute,1 ceapa mare taiata pestisori,2-4 rosii taiate rondele(se pun la suprafata).se pun in ordinea data presarate cu putina sare.se adauga o cana de 200ml apa,se acopera oala cu un capac si se pun la fiert.

Conopida pane:se ia o conopida,se desface in buchetele si se fierbe putin in apa cu sare.se strecoara de apa si se dau prin ou si apoi prin gris.se prajesc in ulei de masline.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabrielama spune:

Aida si Emma,

sanatate multa si multa putere!

Cum a spus cineva mai sus, cel mai sanatos este sa se consume cat mai multa hrana "vie", doar putin gatita. La orice salata pot fi adaugate orice fel de seminte si alune (seminte de dolvleac, de floarea soarelui, caju, migdale, etc), dar nu prajite, ci crude!

Scriu si eu cateva retete vegetariene care sper sa ajute.

Budinca de dolvlecei

2 dolvlecei mari
1 ou
1 cutie de branza cu smantana (sau numai branza de vaci)
5-6 biscuiti digestivi

Se dau dovleceii pe razatoarea mare, se storc, se amesteca cu branza cu smantana (sau numai branza de vaci), cu oul si se adauga biscuitii sfarimitati. Se da la cuptor pentru 20-30 de minute. Se poate manca rece sau calda, simpla sau cu adaos de miere sau dulceata.

Varianta de baza se poate modifica prin adaugarea, fata de ingredientele de mai sus, a unui mar ras. Sau inlocuirea biscuitilor digestivi cu catvea linguri de zahar brun.

De asemenea, daca se prefera gustul sarat celui dulce, se poate inlocui branza de vaci cu telemea si, evident, nu se adauga zahar sau biscuiti.

Varianta sarata a budincii se poate face, de asemenea, cu brocoli fiert, conopida sau cartofi rasi.

"Inghetata" de iaurt

Un iaurt simplu si cat mai natural se amesteca cu o lingura de miere, 2 linguri de musli, bucatele de fructe uscate (ananas, caisa, stafide, etc). Se pune compozitia inapoi in cutia de iaurt (sau orice cutie mica ce poate fi pusa la congelator), se pune in compozitie un bat (de pilda cele care se vand vara la Danonino) si de pune la congelator pentru cateva ore. Inlocuieste cu succes inghetata si este pe placul copiilor doritori de asemenea "dulce".

Biscuiti de ovaz

150 de grame de ovaz
o jumatate de cana de faina (preferabil integrala)
1 ou
2 linguri de zahar brun
o mana de stafide inmuiate in lapte caldut (cu tot cu lapte)
75 de grame de unt topit

Se amesteca ingredientele, se pun in tava, pe hartie de copt, cu lingura si spatiu intre ele, se dau la cuptor la 180 de grade pentru 10-12 minute.




Gabi

Please think twice before you print out this message or any other document! We are all responsible for protecting our environment! YOU can save a tree...

Mergi la inceput