PCOS (5)
Raspunsuri - Pagina 2
avdoral spune:
buna ziua fetelor vin cu vesti noi:am fost ieri la endocrinolog si mi-a pus diagnosticul de hiperandrogenism in cadrul sopc,iar tratamentul este:1/2 tableta androcur in primele 10 zile ale cm,metformin 5oomg/zi seara si novinette timp de 4 luni.acuma am incercat sa negociez novinette pt. ca nu vreau sa iau ac. insa dr. nu s-a induplecat,mi-a spus ca este esential altfel foliculii nu vor avea loc sa se dezvolte.eu mai degraba sunt inclinata sa iau utrogestan in a 2 a parte a cm .a mai luat cineva acest tratament?si va rog o parere vis-a-vis de anticonceptoinal,sa-l iau sau nu?
gudinde spune:
avdoral,
Despre ACO eu am o parere foarte proasta. Sunt justificate atunci cand exista un chist de anumite dimensiuni si se doreste evitarea operatiei. Dar altfel nu rezolva nimic. Ba, dupa intreruperea ACO este posibil ca sistemul endocrin sa aiba probleme in a isi reveni chiar si la cat de prost mergea inainte. Cel putin eu asa am patit.
Hiperandroginismul este parte a PCOS.
Despre tratament ce pot sa-ti spun este ca doza de metformin mi se pare mica pt a avea un efect real asupra ovarelor si a se putea obtine ovulatia.
Androcur este un medicament care mie mi se prescrisese de muuuuuuult de catre ginecolog. De atunci eu am hotarat ca pe parte de endocrinologie apelez la endocrinolog. Si endocrinologul nu mi-s prescris niciodata androcur.
Sigur depinde de pacient, de stadiul bolii ... in fine, de la caz la caz.
Eu personal iau metformin (1850mg pe zi: 850 dim, 500 pranz, 500 seara), finasterida (ca antiandrogenic pt hirsutism) si utrogestan in perioada luteala pt deficienta progesteronica.
In plus mai iau Omega 3, un complex de B-uri, Liv52 ca hepatoprotector.
Edit: Am uitat sa spun. ACO nu se iau dupa ureche. Nici dupa cea a pacientului, dar nici dupa cea a medicului. Deci, in nici un caz nu ar trebui prescrise fara macar o coagulograma. Asta ca sa nu spun ca ar trebui prescrise dupa un examen ginecologic, un interviu si analize de sange.
gudinde spune:
Despre ACO
Am gasit si reproduc aici un fragment scris de acelasi medic pe care l-am metionat si pe pagina trecuta dr. Gabriel Diaconu impreuna cu sotia sa dr. Cristina Diaconu care este dr. ginecolog.
"Medicamentele anticonceptionale previn sarcina nedorita printr-un mecanism de tip hijack. In limba engleza, hijack e un termen care circumscrie orice actiune care rezulta in deturnarea unui set de elemente (deturnari de avioane, de fonduri, de termeni). Pentru contraceptive, hijacking inseamna ca practic medicamentul “preia” ciclul hormonal normal al femeii, pe care il substituie cu o doza fixa de estrogen si progesteron, sau cu doze variabile ale acestor doi hormoni esentiali in ciclul lunar, atat endocrin - sistemic - dar si local (ovarian, uterin, vaginal, mamar). Pastilele contraceptive, indiferent de generatie (si avem deja 4 la activ, fiecare cu avantajele si dezvantajele ei), se iau zilnic, de preferinta la aceeasi ora. Au avantajul de a fi, dupa abstinenta, cele mai eficiente instrumente de preventie a sarcinii nedorite. Au marele dezavantaj ca, in afara de asta, nu au absolut nici un efect pe BTS-uri. Mare atentie deci, daca partenera ia pilule, nu inseamna ca e imuna la infectii, sau ca voi sunteti imuni la infectii.
Pilulele contraceptive nu sunt zaharine, ci hormoni. Hormonii (estrogen, progestativ) vin in doze diferite, iar femeile (daca le intrebati) va vor spune ca primele efecte pe care le simt dupa ce “intra pe pilula” sunt retentia de apa (li se umfla picioarele), castigul in greutate, scaderea libidoului, modificarea secretiei, si nu de putine ori aparitia unor “candidoze” rebele. Toate sunt relativ tolerabile, si fiecare “companie” care manufactureaza contraceptive se va grabi sa va spuna ca produsul lor nu umfla picioare, nu da crestere de apetit, si va vindeca si de acnee (vezi Yasmin). Pe hartie, toate suna bine. In practica - si cu foarte putine exceptii (ca de exemplu Yasmin care contine o formula in care e inclus un analog de spironolactona), e doar mumbo-jumbo.
Decizia de a intra pe pastila contraceptiva nu trebuie sa fie una usoara. Pacienta prototip este adolescenta care si-a inceput viata sexuala, de obicei in intervalul 16 - 18 ani, si care se vede la “prima relatie serioasa”. In mod obisnuit, si din pacate rareori respectat, inainte de prescriptia unui contraceptiv trebuie sa iti faci o evaluare ginecologica impreuna cu un profil hormonal. Anumite obiceiuri de viata, ca de exemplu fumatul, pot si sunt contradictii severe pentru tratamentul contraceptiv. Riscurile, dincolo de cele deja mentionate, includ fenomene vasculare. Anticonceptionalele au actiune pro-coagulanta, cu alte cuvinte stimuleaza fabricarea de elemente la nivelul ficatului care ii spun organismului ca trebuie sa “coaguleze” sange in organism. Ca urmare, puteti sa faceti tromboflebita. Tromboflebita e o inflamatie venoasa, insotita de mici trombi. Daca trombii “o iau la fuga” prin circulatia sistemica pot ajunge la inima, si sa faceti infarct. Daca ajung la creier, faceti accident vascular cerebral si puteti paraliza. Chiar daca astfel de evenimente sunt rarissime, este bine sa aducem aminte de ele in acest context, ca sa daramam mitul benignitatii anticonceptionalelor. Pentru o femeie, si pentru un barbat, faptul ca in cuplu se acceseaza un astfel de mijloc de contraceptie trebuie sa fie o decizie constienta, si bazata pe cunostinte."
avdoral spune:
gudinde multumesc,inca o data!intradevar aco nu am de gand sub nici o forma sa iau,pt. ca sunt patita cu dianele de la care mi s-au umflat picioarele dar mai ales ca eu vreau sa obtin o sarcina .androcur am intrebat la farmacie si nu au avut niciodata!(mi s-a parut curios)iar metformin am inceput de ieri sa iau si intradevar primul lucru care l-am simtit a fost disparitia oboselii care la mine devenise cronica si ma gandeam ca sunt anemica sau am lipsa de calciu.in lipsa unor efecte adverse am concluzionat ca imi prieste ac. medicament si ma gandesc serios sa suplimentez doza,chiar si fara sfatul medicului.
sanatate
crisaa07 spune:
salutare,
mercic gaby, pentru raspuns si scuze intarzierea.
IN REST cum o mai duceti cu sanatatea? Va urez sa aveti din plin.
Stie cineva daca exista carti in romaneste despre acest sindrom, si daca da de unde pot fi procurate. Mi-ar placea sa studiez problema PCOS mai in amanunt.
mercis si pupici la toata lumea.
crisaa07 spune:
draga gudinde, poti tu sa schimbi in dreptul meu de pe prima pagina ca fac tratament cu metformin, gata am sa incerc pentru o perioada tratamentul cu metformin si duphason
multumesc mult
am 29 ani
Doamen ajuta!
crisaa07 spune:
aaa, si inca ceva
ce se intampla fetele?, pastrati tacerea?
nu mai zice nimenea nimik?
hai, ia ziceti aicea, cum va mai simtiti fiecare functie de tratamentul pe care il urmati?
se misca nu se misca?
mai cu viata, ca doar asta ne dorim cu toatele viata noua....
avdoral spune:
am inceput tratamentul cu metformin de 2 zile si incep sa ma simt rau:nu pot manca mai nimic decat niste iaurturi si cereale si mi-este rau de la ficat cu stare de voma.spune-ti-mi va rog daca cineva dintre voi a mai patit asa ceva?
multumesc!
crisaa07 spune:
DRAGA avdoral, eu nu am inceput inca trat. cu metformin, de maine incep, dar din ce-am citit in prescriptia lui am inteles ca se intampla ce-ai scris tu, cam la 15-20% dintre cei care il folosesc. De maine te tin la curent despre cum actioneaza asupra mea. Ce cantitate iei? eu trebuie sa iau 1cps de 850 dimineta si 1 cps 850 seara. De unde l-ai procurat?
si cat te-a costat?
eu trebuie sa tin si regim disociat si tot de maine il incep. azi am zis ca n-o sa manac nimic (dect ceaiuri si apa) ca sa incep de maine fresh.
hai te pup si mai vorbim.
AmandaR spune:
Buna fetelor!!!!!!!!
N-am scris de o perioada ca n-am mai facut nimic decat analize hormonae. Problema e ca acum sunt si mai in ceata. Tot citesc dar sunt atatea combinatii intre hormoni incat e greu sa gasesc ceva sa semene cu ale mele. Sa le trec:
z:15
lh: 6,22(9,06-74,24)
fsh: 6,2 (4,97-20,82)
estradiol: 79 (38-649)
prolactina: 36 (1,2-29,93)
tsh: 4,145 (0,49-4,67)
ft4: 1,02(0,71-1,85)
z:22
lh: 5,31(0.90-9,33)
progesteron: 3,60 (1,2-15,9)
dhea-s: 297,6 (98,8-340)
cortisol: 20,4 (6,2-19,4)
testosteron: 0,88 (0,13-1,08)
17on progesteron-inca nu e gata
Problema e ca dna dr mi-a scris dostinex pt prolactina in caz ca iese mare si numai dupa urmatoarea menstruatie trebuie sa merg din nou cu rezultatele acestea. Acum intrebarea mea e, ce inseamna ca am cortisolul mare? Nu ar trebui sa iau si pt asta tratament? Ca l-as lua tot acum o data cu cel pt prolactina. Si dhea-s mi se pare spre limita superioara. Sper sa imi dati un raspuns cele care va pricepeti. Gudinde....ajutor!!!
la toate fetele!