PCOS (5)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

quote:
Originally posted by avdoral

buna ziua fetelor,am si eu o intrebare:daca am inceput metforminul in z.8 cum va veni cm?va veni dupa prima luna de administrare?va intreb pt. ca sunt in z22 si ieri am avut puternice dureri de sani si de spate.

Nu conteaza cand incepi sa iei metforminul. Eu cand l-am luat prima oara eram parca aproape de z 30. Nu mai stiu exact dar eram pe la sf fazei luteale si mi-a venit cam in 5 zile. Depinde de cum reactioneaza organismul. Adica efectul organismului asupra functiei ovariene este indirect.
La mine efectul a fost super in sensul ca nu a mai durat atat de mult acea perioada in care simteam ca se intampla ceva dar in acelasi timp lipseste ceva sa-mi declanseze ciclul. Efectul a fost de la primul ciclu. Sigur, nu am un ciclu regulat nici cu metformin, dar nu se compara cu ce a fost inainte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluka.miss spune:

Draga Gudine, multumesc de raspns. Din ce am mai citit eu pe net peak-ul acela de LH se face cam cu 37 de ore inainte de ovulatie, nu mai repede,deci in cazul unui ciclu normal prin ziua 12-13. Presupun ca aia inseamna ca in ziua 3,4 sau 5 raportul nu ar fi fost semnificativ modificat. Oricum mier5curi merg la doctorita si ma lamuresc.
Dar pana atunci, ca ma tot stresez cu intrebari, stie careva: daca progesteronul a fost sub limita minima admisa,asta inseamna ca ovulatia nu se pordusese?
Va multumesc!

Mergi la inceput

Nu, nu inseamna asta.
Ai progesteronul mic in faza luteala, faza care este dupa ovulatie. Progesteronul are "grija" de o eventuala sarcina. De asta riscul de pierdere a sarcinii in primul trimestru la fetele cu PCOS este mai mare (in fine unul dintre riscuri): deficienta progesteronica. De asta se si da progesteron pt sustinerea sarcinii.
In afara sarcinii progesteronul ajuta urmatorul ciclu sa vina. De asta medicul cand mergi si-i spui ca nu-ti vine ciclu' incepe intai prin a prescrie progesteron.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avdoral spune:

multumesc gudinde de raspuns,sunt nerabdatoare sa vad cum va reactiona organismul la metformin mai ales ca de cca 4 ani nu am cm natural ci doar cu progesteron si imi pun multe sperante in acest metformin .
sanatate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisaa07 spune:

salutare,
eu nu ma simt prea bine, iar au inceput poftele (eu sunt o adevarata pofticioasa).M-am tinut viteaza, ca fac tratament si tiu si cura de slabire, a tinut 2 saptamani da' azi n-am mai putut...am mancat cat am putut, plus ca de dimineata iar am avut asa o senzatie de voma dupa capsula de metformin. Plus ca simt ca ma cam constip, si imi arde limba (asa ca niste dungi ferbinti pe limba).
Voi cum va mai simtit? sper ca bine, oricum asta va doresc din toata inima...mai vorbim....pa

Mergi la inceput

crisaa07,

Dar tu ai mancat bine la micul dejun, nu? Adica nu ai luat metforminul fara sa mananci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avdoral spune:

buna ziua din nou,
crisa poate ar trebui sa faci o vizita medicului sa vezi ce-i cu starile de rau sau poate organismului tau ii ia mai mult timp sa se adapteze la tratament.eu de exemplu nu mai am nimic,si chiar daca sa zicem nu manac asa de bine si iau tableta de metformin +2 de liv.52 ma simt ok.si se pare ca organismul a reactionat pozitiv la tratament pt. ca mi-am luat temp.si este de 36.9,in conditiile in care in per. preovulatorie nu depaseste 36.4.ma rog la DD ca totul sa fie bine si pt. mine si pentru voi,toate cele care va "luptati cu acest pcos".
sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns av_2021 spune:

- Am 27 ani.
- Am avut mereu CM regulate (la 24-26 zile)
- Nu am prea mult par in exces ... poate un pic mai mult pe abdomen (sau poate doar iasa mai bine in evidenta decat la alte femei pentru ca e negru)
- Nu am avut niciodata acnee, iar tenul meu e maidegraba uscat. Am in schimb probleme cu matreata....dar le rezolv cu un sampon potrivit.
- Sunt si am fost mereu grasa, desi niciodata obeza. (70-75 kg la 1.65m inaltime)
- Desi in familie exista hipertensiune, eu am mai degraba hipotensiune (doar dimineata, pe stomacul gol) ... dar nu foarte evidentiata.
- Am si am avut intotdeauna un par sanatos, cu firul suficient de gros si chiar foarte des (merg regulat la coafor pentru a mi-l fila, pentru ca altfel e prea des).
- Am perioade cand CM soseste cu dureri foarte puternice. La inceput (in adolescenta) acestea erau prezente in fiecare luna (durerile), dar in timp s-au mai rarit si au mai scazut si in intensitate. Totusi, mai am si perioade critice (cu dureri aproape insuportabile)

Dupa cum puteti citi mai sus, nu prea ma incadrez in simptomele PCOS. Cu toate astea, anul trecut, in urma unui control ginecologic am fost diagnosticata cu "ovar micropolichistic".
In ceea ce priveste glicemia, utima oara cand mi-am facut analizele se incadra in limitele normale, fiind foarte aproape de limita inferioara.
Mi s-a facut un test de prolactina si rezultatul se situa exact la mijlocul intervalului considerat normal. (Deci a iesit foarte bine).
Deasemenea mi s-a spus ca desi am un ciclu regulat, imi vine prea des....deoarece ajung sa am si 14 (uneori chiar 15) CM pe an.
Mi s-a prescris un tratament pe baza de anticonceptionale (Yasmine) pe care sa il iau cel putin timp de 6 luni.
Nu mi-am facut griji, am luat tratamentul si chiar imi placea faptul ca intervalul CM s-a marit la 28 de zile. Plus ca stiam exact data cand avea sa imi vina (inainte existau erori de +/- 2 zile)
De curand, insa am aflat ca PCOS duce in multe cazuri la infertilitate si cum eu imi doresc copii foarte mult, as vrea sa ma informez.
Exista vreo diferenta intre "Sindromul Ovarului Polichistic (PCOS)" si "ovarul micropolichistic" cu care am fost eu diagnosticata? Ar trebui sa fiu ingrijorata? Medicii care m-au consultata nu pareau ingrijorati si nici nu mi-au vorbit despre o posibila infertilitate...
Astept parerile, sfaturile si comentariile voastre. Va multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisaa07 spune:

salutare,

cred ca ma duc maine la doctor, caci dupa cum v-am povestit mi-e mai mult rau decat bine, si-i asa o vreme frumoasa afara...
gundinde:da da, nu prea am mancat de dimineata si am luat metforminul, dar si la amiaza dupa ce manac iar mi-e rau si nu stiu de ce? si limba simt ca-mi ia foc...
mercic advoral de sfat

Mergi la inceput

crisaa07,

Daca si cand ai mancat ti-a fost rau ar trebui sa mergi la medic sa te vada. Tin pumnii.

av_2021,

Exista diferente mari intre ovare polichistice si sindromul ovarelor polichistice. La PCOS cauza este rezistenta la insulina. Ori de aici apar o multime de probleme, probleme care nu se regasesc la ovare polichistice.

Sa stii ca nu e normal sa ai la ciclu dureri asa de mari. Vreun chist pare cumva a fi endometriozic?

Mergi la inceput