Calendarul gradinarului

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Olympiada-ne si noua indicatii unde gasim sfaturile astea utile; eu sunt receptiva la idei care sa usureze gradinaritul si sa ne ajute sa-l aplicam ecologic;spre ex. chestia cu urzicile am citit-o si eu dar imi sparg mintea ca nu mai stiu unde si regret ca nu am retinut site-ul ca erau mai multe sfaturi.
tot asa eu stiam ca din frunzele de rosii (macerate,fierte)iese un "insecticid" ecologic,alunga insectele,sau usturoi plantat printre cuiburi.
Martiept. ca m-ai facut geloasa pe Guguluff iti spun ca pe langa copilit se mai practica si ciupitul ca sa se dezv. rosii mai mari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Numai despre rosii: http://www.gradina-online.ro/Rosiile_A3592.html
http://legumesifructe.gradinamea.ro/Rosia_2785_545_1.html
http://www.farm-garden.com/growing-vegetables/tomatoes
http://www.urbanext.uiuc.edu/veggies/tomato1.html
B.nica, gelozie? Nu isi are locul aici, doar invatam una de la alta, nu? Stiam si eu de carnitul rosiilor, doar ca nu avea rost sa scriu intr-un post tot ce stiu, nu? Dezvalui pe parcurs, ca asa e frumos.
Ideea e ca site-urile de profil sunt uneori prea tehnice si alte ori prea superficiale si e mai usor sa spunem din proprie experienta, ce merge si ce nu. Sper exemplu pe langa Bucuresti se aplica anumite reguli iar spre munte sau in Oltenia, altele. Nu mai zic in alte tari. Gradinaritul trebuie experimentat, cum spunea si Martie, in fiecare an diverse plante, arbusti, pomi sa poti sa inveti pe rand despre fiecare.

Si despre cartofi, nu stiu daca ati mai scris dar se pot planta taiati, nu e nevoie de un intreg cartof. Se lasa la intuneric si umezeala pana incoltesc. Apoi cei mici se pun cate unul in cuib, la 15-20cm adancime, pe o parte ca sa iasa toti lastarii la suprafata. Cei mari se taie in 3-4 bucati astfel incat sa fie cate 2-3 colti pe fiecare bucata si se planteaza separat.

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

www.aujardin.info
Asta e adresa de care vorbeam.Merci,Guguluff!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Guguluff am glumit multumesc pt. adresele utile.Opympia iti multumesc si tie.

Fetelor gradinarese,umbland prin bibleoteca am gasit o carte care mi se pare f.utila si interesanta si pe care am achizitionat-o anul trecut;cautati-o pt.ca eu zic ca merita sa o aveti ca indrumator:
"Gradina de legume ecologice. Ghid practic" de Agnes Gedda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Bai, voi sunteti pensionare? Acuma' pe bune... ca ma faceti de pana la urma iau ma apuc de rosii (si alte legume).
Gata cu gluma, ca mi-am cumparat Practic pe februarie si chiar citeam despre pir.

Si inca ceva, stau cu sufletul la gura cand anunta astia ger, ca eu toamna trecuta nu am mai scos din pamant bulbii de canna (suuuuperbe flori) din lipsa de timp plus oboseala cronica si am citit ca nu rezista decat pana la minus 5 grade.
Cand a fost gerul ala mai mare, erau macar bine acoperiti de zapada, dar acum...?? Mi-e frica tare

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

MArtie, din cate stiu eu Canna nu rezista iarna, dar poate cine stie mai noroc ! Eu am uitat in gradina un bulb de gladiola , care tot nu rezista peste iarna, acum vreo 3-4 toamne si in fiecare an infloreste cel mai frumos dintre gladiole. Nici toamna asta nu l-am scos - sa vad cat rezista ! si nu este un soi special ceva.

LA mine este inca iarna grea si multa zapada. Dupa o asa iarna nabadaioasa abia astept sa ies in gradina sa vad ce mai fac floricelele mele. Am multe lalele, zambile am numai 2sau 3, branduse, si multe flori de astea de primavara care se inmultesc prin bulbi. MAi am bujori, trandafiri, hortensii (hydrancea),garofite, crini imperiali, clematis, yucca, levanda , russian sage, crizanteme pitice si 2 feluri de floricele marunte care cresc sub forma de borduri. CAnd infloresc sunt un covor de culori - mov, roz si albe ! MAi complectez primavara si vara cu rasaduri de petunii, panselute, impatiens si alte flori care tin doar un an .

Acum vreo 2-3 ani in urma a mai fost pe acest forum un subiect asemanator care a avut succes. Este placut si interesant sa afli lucruri noi despre o pasiune numita - gradinarit !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cattandy spune:

Victoria, te rog frumos spune-mi unde ai gasit bulbi de tuberoze, ca eu in Arad caut inebunita de vreo 2 ani!!!!iti multumesc frumos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Petra, asa ma gandesc si eu, ca nu a fost o iarna foarte rea, Doaamne, sper sa nu-mi fi inghetat.

Cattandy, eu de ex. am cumparat bulbi de tuberoza din Carrefour, sunt convinsa ca au si in Metro.

Deocamdata ma indeletnicesc cu florile de interior, am plantat niste cercelusi, care au facut radacini peste iarna si acum am taiat muscatele si le-am pus la pahar, adica astept sa faca radacini.
Ma uit si plantele de interior cum simt primavara, au inceput toate sa dea frunze noi, maslinul, ficulsul, toate plantele, desi e f frig, au "vazut" ca s-a marit ziua.

Martie & Bebica & maimuta Sara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Martie,nu sunt pensionara desi uneori ma simt ca una, dat fiind ca ai mei copii sunt scosi din greu cum se spune(au 13 si 5 ani)Preocuparea cu rosiile a inceput din disperarea de a manca mereu legume fara gust.Sper sa si ajung la un rezultat cu ele.Anul trecut mai mult m-am jucat si tot a iesit ceva. Acum vreau sa fac o treaba serioasa.Cat m-o tine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Fetelor, va multumesc pentru participarea la subiect si pentru fiecare sfat, in parte.

Am citit in fiecare zi ce-ati scris si am facut-o cu un scop precis: vreau sa tranformam locul asta intr-un adevarat calendar al gradinarului, unul de referinta.

Ma straduiesc sa compilez informatiile si sa le postez pe prima pagina intr-un format simplu (prescurtat) pe intelesul fiecaruia.

Formatul ar trebui sa arate cam asa:

(Februarie):

Informatii generale despre luna (februarie) ( sol, clima, stropire cu substante, )
Sfaturi pentru pregatirea solului, in luna (februarie)
Actiuni luna (februarie)( ingrasaminte? sapat?)
Insamintari, luna
Rasaduri legume
Rasaduri flori
Plantare directa, in sol
Ingrijirea plantelor ( arborilor, arbustilor) in luna februarie
Seminte, bulbi, extra-sfaturi
Linkuri utile


Desigur, pentru fiecare luna ar trebui sa existe rubricile astea, de aceea am si pus in paranteza (februarie), ideea e ca pentru fiecare luna sa existe informatii specifice.

E foarte greu sa pui cap la cap informatii ( din propria experienta, de pe net, din auzite...) dar asta vom incerca noi sa facem aici la Calendarul gradinarului. Sper sa putem fi de folos tuturor si noua insine, participind activ. Comunicarea virtuala are, pe linga puterea de a pune oameni din colturi diverse de lume, in contact, puterea de oferi informatii importante, de ajutor, celorlalti, celor intereasati sau...de ce nu... incepatorilor.
Mi-ar placea sa putem oferi impreuna, oricarui om cu un petec de pamint, posibilitatea de a intelege, planui si reusi, un colt de rai, o gradina personala, secreta sau nu dar cu siguranta una SUPERBA!


Intre timp, am fost pe la magazinele accesibile ( mie, care locuiesc in provincie unde magazinele de supra-specialitate sint inca timide, nu foarte de ajutor), hypermarketuri:
Am cumparat, seminte ( deocamdata) si am inceput sa le grupez, functie de bucatile pe are planuiesc sa le transform in mini-gradini, separate de alei:

Pun aici combinatiile, alese de mine ( si "judecate" functie de culori, inaltimi ale plantelor si perioadelor de plantare/inflorire), precizind ca le-am gindit plantate in arce de cerc plecind din centru, in sensul acelor de ceasornic, in "dungi" sau in "pete":


1.Jales (stachys lantana) + Pufuleti (ageratum houstonianum) + Alyssum (lobularia maritima)

2.Ruscuta (adonis aestivales) + Flori de gheata ( euphorbia marginata)


3.Batatornita (cineraria maritima) + Nu ma uita ( myosotis alpestris)


4. Levantica (Lavendula ) + amestec anual pitic

5.Floarea miresei ( gypsophila paniculata) + echinacea (echinacea purpurea)


6.Nemtisor (delphinium elatum) +amestec flori



7.Mixandre (cheiranthus cheiri) ( inca mai astept sa gasesc prieteni pentru mixandre)


8.Portulaca grandiflora ( nu vreau sa o combin cu nimic ci sa o plasez intr-un "cimp" al ei

9.Anghinare (cynaria scolimus) - prima incercare de a obtine ceva comestibil, de mincat, in gradina noastra

10. macaleandru ( nemesia strumosa) - inca ii mai caut un companion, o iarba inalta, ceva...

11. Creson de gradina (lepidium sativum)
Rozmarin ( rosmarinus officinalis)
Ador ierburile comestibile, astea sint primele, urmeaza rozmarinul si tarhonul.

Mi-am facut un plan intins pe 5 ani.
Anul asta ma "intind" la seminte, la plante anuale + bienale in principal si citeva perene ( ce-mi servesc
drept marcaje pentru anii ce vin- vreau sa vad cum se comporta), poate si fiindca imi sint ceva mai accesibile plus ca le voi
vedea cu proprii mei ochi daca pot creste sau nu in locul ales.

Nu stiu ce tip de sol e cel din gradina mea, asta si urmeaza sa aflu, cu ajutorul demersurilor mele din aceasta
primavara pe care le denumesc mai mult haotice decit organizate ( chit ca imi bat creierii, sa nu credeti ca nu ma straduiesc)


Fac o paranteza: sa va spun un mic mare secret: eu as vrea sa folosesc experienta gradinaritului drept o mare ocazie de a ma
organiza in plan personal( fiindca sint foooooarte imprastiata de fel ) si am auzit ca aceasta ocupatie te ajuta enorm, sper sa fie
adevarat fiindca am mare nevoie.

Urmeaza sa cumpar bulbi. Am gasit tuberoze, gladiole, brinduse, canna si inca niste specii ( mi-e greu sa-mi reamintesc acum denumirea acestora, am plecat "cahuie" de cap din magazin - nu m-a dus mintea sa-mi iau carnetel sa scriu) dar nu m-am dumirit: nu e prea frig acum sa le introduc in pamint?

Mi-e "frica" sa le cumpar si sa nu stiu sa le pun, sa-mi moara, nu iubesc deloc sa imi moara plantele
si stiu sigur ca ma intelegeti...


O alta problema pe care am intimpinat-o e cea ca pe niciun ambalaj ( si nici chiar pe net) nu am gasit scris adincimea la care trebuie
pusi bulbii si/sau semintele.

Un alt sector de urmarit si pe care as vrea sa-l dezbatem e cel al plantelor vesnic verzi.
Ce ati ales pentru gradina de iarna?
Si, daca ati plantat conifere sau arbusti care au frunza si pe timpul iernii, care sint perioadele
excelente pentru plantare?

De asemenea, un alt sector neacoperit ( dpdv al magazinelor care vind diverse specii, mai la indemina incepatorului) este cel al plantelor agatatoare.
Ex. 1:: vreau un caprifoi, de unde il cumpar?
Ex. 2: vreau o wisteria, de unde o iau?
Ex.3: vreau o iedera, de unde o iau si daca e toxica? ( poison ivy?)

In sectorul de legume, am planuri mari, mari, mari!!!!
Doar ca aici simt ca trebuie sa o iau usurel, ginditi-va ca sint un antitalent + o pesimista.
Mi-e frica sa pun ...salata ( de exemplu)...ca daca nu iese ? daca o maninca melcii? Daca nu e solul bun? Daca nu e pregatit bine? ( acum am doar buruieni ...culmea, foarte
dragute, primavara sint niste plante cu flori albastre ...strugurii ursului cred ca se cheama) si eu dau cu substante care omoara buruienile dar substantele alea ramin in pamint
si fac salata toxica?
Chestii de astea ma macina...amanunte.

In fine, eu va astept sa discutam cit mai amanuntit despre toate plantele in parte.

Deloc de neglijat, v-as mai ruga sa puneti poze cu productia proprie sau rezultate ale muncii voastre.

In finalul acestui mesaj va ma rog ceva: puneti si ponturi despre design, despre cum ati desenat/contruit aleile, despre cum ati gindit paturile de plante si bineinteles imagine cu " before" and
"after".


P.S.: intre timp ( si in afara ca am cumparat seminte) am luat si niste reviste ( bune pentru inspiratie si/sau informatii). O sa scriu aici, pe masura ce subiectul evolueaza si voi intelege si eu ( pina in substraturi, strafunduri) tot ce am gasit de interes. Va invit sa faceti acelasi lucru, cu multumiri anticipate!!!


www.helpsonia.com

Mergi la inceput