Calendarul gradinarului

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Olympia, daca vrei sa pui direct seminte in curte, trebuie sa le pui in aprilie. Eu nu mai pun deloc, ies tarziu, dupa aceea trebuiesc rarite etc. etc. Cumpar direct din Metro rasaduri de flori si in mai am deja curtea plina cu flori, altfel stau pana ies ele din seminte si trebuie sa le raresc, o groaza de munca, ar trebui numai asta sa fac, din placere devine .. truda.

Catinuta, sa stii ca gazonul e fff pretentios. In primul rand trebuiesa aiba drenaj, daca pamantul e lutos si apa de ploaie balteste, adio gazon. (eu am un pamant lutos, care nu absoarbe apa, deci gazonul meu arata jalnic si din acest motiv).
Apoi ii trebuie soare non stop, umbra nu-i prieste de nici un fel.
Daca vrei sa ai un gazon frumos cu adevarat, trebuie tuns de 2-3 ori pe saptamana, o data pe saptamana e prea putin, in timpul asta se inmultesc buruienile, iar el se rareste. Cu cat il tunzi mai des, cu atat se indeseste si el, iar buruienile mor pana la urma de la desele tunderi. La o saptamana e deja inalt si se lasa.
Sa nu mai spun de udat, cred ca mai repede cresc orez. Trebuie udat in fiecare zi, nu mai spun pe canicula, si foarte abundent.
Mie nu mi-a iesit figura cu gazonul, singurul gazon frumos pe care l-am vazut era tuns de 3 ori pe saptamana si avea instalatie de irigare care pornea automat, noaptea. Deci il uda toata noaptea.

Ar mai fi o solutie, pe care a aplicat-o cu succes mama mea. Ea a lasat sa creasca iarba autohtona, aceea cu frunza mult mai groasa si culoarea verde inchis si apoi a aplicat ierbicid, au murit toate buruienile si a ramas numai iarba pe care o tunde rar, ca nu e gazon. Vreau sa-ti spun ca arata foarte bine, nu trebuie udata, nu trebuie tunsa de 100 de ori, e rezistenta, eu zic ca e o solutie super ok. Toata chestia asta a descoperit-o din greseala, ea daduse cu ierbicid crezand ca va muri si iarba, ca sa ramana terenul gol si sa puna apoi gazon, dar cand a vazut rezultatul, a ramas asa si e super.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Pamantul lutos trebuie amestecat cu nisip si ingrasat cu gunoi de grajd.Asta e mai greu in Bucuresti...Eu am pus gazon din acela pentru regenerare care de obicei se pune in gaurile in care n-a rasarit nimic.Anul asta m-a tenteaza grozav sa fac macar o bordura sau o insula cu gazon japonez, din acela cu flori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Olympia, am facut-o si pe asta cu gunoiul de grajd, v-am zis, eram marea gradinareasa... l-a adus sotu' de la distanta nene, nu gluma (jud. sb) si nu s-a prea cunoscut imbunatatirea, probabil trebuia repetata figura de mai multe ori.
Cert e ca am patit alta'. Acest "gunoi" continea seminte de un soi de buruiana, pe care eu pana atunci n-o avusesem in gradina. Cert e ca in primavara (noi pusesem gunoiul toamna) gradina mea era full de "patrunjel", asa arata buruiana asta, am scos la patrunjel din-asta luni de zile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

fetelor de ce nu incercati sa puneti seminte in "cofraje" de oua?
eu asa am facut si merge;trebuie sa le puneti pe tavite in care sa se scurga apa.
cu gazonul de ce nu incercati sa va luati o masina convenabila ca pret si ce tundeti sa folositi ca,compost;este un ingrasamant natural excelent.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

b.nica, eu am acum 3 masini de tuns gazonul, am avut si mai multe, le-am tot schimbat, dar eu nu prea am soare si pamantul e mai degraba bun pt. olarit decat pt. gradinarit, deci m-am resemnat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Buna fetelor!!!
Si eu am patit la fel cu gunoiul de grajd adus anul trecut...s-a umplut gradina de un fel de loboda salbatica, am jumulit la ea o luna pana ne-am enervat si am erbicidat tot( sufocase si amaratul de gazon).La mine se intinde trifoiul( un soi pitic, cu flori albe si parfumate) si vara troscotul - sunt f. bune, frumoase si rezistente la caldura si seceta - si eu am pamantul f. lutos, ud vara pana ma plictisesc si degeaba...
Azi,2 ore,am adunat din curte frunzele uscate si kk de catzei( am 4)care contribuie si ei la eliminarea gazonului...Oricum, am vazut o gradina f. frumoasa in vecini si asa o sa fac si eu, cel putin in fatza casei: pun multe conifere si ienuperi taratori, flori si alte tufe si reduc cat pot suprafata de gazon, ca ma chinui cu el de 3 ani si tot nu arata bine.

A, mi-au rasarit desa narcisele si Crocus, abia astept sa creasca si sa infloreasca!!!

Uite si cateva pozici cu florile mele( in afara de palmieri, ca aia-s din alta tzara)
Edit: am uitat sa pun linkul
http://community.webshots.com/album/553667838YZshaI

V
PS Daniela, daca vrei sfaturi, stii cum ma gasesti
“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Victoria, cred ca asa e pamantul in Bucuresti..

Hai ca am ras cu "gunoiul", vad ca nu sunt singura

Si eu am inceput sa reduc simtitor suprafetele de gazon, am pus pe pamant coaja din aia de copac (se gaseste la saci), cularea portocalie, e f frumos, dar ar fi o singura problema, e ff scump, cu 3 milioane (3 saci) am acoperit o suprafata de toata jena.
De unde as putea sa iau coaja de copac en-gros mai ieftina?

Mi-au iesit si mie si lalelele, doar unele soiuri, sunt frunzele de o palma

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catinuta spune:

martie, faza e ca la mine in curte cresc niste buruieni imense si de aia vreau sa seman ceva, gazonul asa e, e cam dificil si e mult de munca si, avand in vedere ca sunt singura acum, toata munca pe mine cade deci.... Ma gandesc poate gasesc ceva sa seman, vreo iarba care sa creasca singura si sa nu fie pretentioasa. Imi puteti da un sfat? Prin supermarketuri e plin de gazon si atat, chiar nu exista vreo alternativa, ceva mai wild, mai natural? A pus careva dintre voi begonii curgatoare? Ceva sfaturi? Am facut si eu o investitie ”fabuloasa” si n-as vrea sa pierd prea multi bulbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Bine v-am gasit gradinareselor!

Victoria, ce frumoasa e tuberoza ta! cind ai plantat bulbul? are nevoie de o ingrjire speciala? suporta soarele puternic?
Si cameleonul(asa ii zic eu acelei flori care in cadrul aceleai inflorescente are floricelele la inceput galben apoi se transforma in rosu) tu il tii in gradina? rezista peste iarna?

Natural-wild, bogat si REZISTENT este pirul. E un anumit soi cu frunza mai lata, seamana cu gazonul ff bine. Cit ma lupt eu sa il scot de printre flori! Acum insa, dupa ce ati povestit pataniile voastre, cred ca il voi pastra acolo unde as fi vrut sa fie gazon cu grija sa nu il las sa evadeze din zona destinata lui. Se poate tunde si iese f. bine!

O alta iarba mai putin pretentioasa este "lolium". Seamana si el la frunze cu un gazon.

http://en.wikipedia.org/wiki/Perennial_ryegrass#Gallery

Nu stiu daca mai are si alta denumire. Face parte din fam. lucernei. Se seamana si rezista citiva ani apoi trebuie iar semanat. Se poate cumpara de la magazine specializate eu nu am vazut in supermarket.
Sper sa se gaseasca. Eu il stiu numai din amintirile din copilarie cind semana tatal meu pt. animale, nu ornamental:).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

fetelor nu va jucati cu pirul ca buruiana mai parsiva nu am pomenit;mi-a invadat gradina de legume de acum cred ca o sa folosesc ce nu credeam ca o sa o fac:ierbicid.
pirul se intinde pe sub pamant si chiar daca il smulgi el este bine merci.
este adevarat ca arata bine dar sufoca tot ce are in jur.
eu as incerca cu trifoiul sau cu gazon care creste la umbra sau as cumpara gazon gata crescut si care iti este pus de firma ca mocheta.

Mergi la inceput