Calendarul gradinarului

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Gabi acum este momentul sa-ti faci o schita agradinii:depinde de orientare;in general spre sud pe axa E-V le poti aranja pe axa dar spre Nle pui de la mic spre mare astfel incat sa nu se umbreasca unele pe altele.
fixeaza niste spatii mai spre margini unde sa pui plante perene,adica acelea care cresc de la an la an:leustean,tarhon,stevie,urzici(un ingrasamant natural excelent,dar preparat anume),hrean,eu am si menta, un soi f. aromat,capsunile,etc..asta deoarece toamna o sa trebuiasca sa pregatesti gradina si sa o sapi.
despre hrean am auzit ca plantat pe langa pomi,la distanta banuiesc,ii protejeaza de daunatori.
si pt.flori care sunt perene trebuie sa le fixezi locurile de la inceput.
eu am pus flori care au perioade de inflorire succesive astfel incat sa am in acelas loc mereu flori,de ex.:bordura am facut-o cu craite pitice,in spatele lor am pus primule,lalele,narcise ,crini,in spatele lor carciumarese(anul trecut),regina noptii,gladiole si alte flori;in spate de tot am pus tufanelele(astea fiind perene raman acolo de la an la an)si au inflorit pana a dat zapada.
legumele care sunt avide de apa cum sunt rosiile trebuie sa le pui mai aproape de sursa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Gabiarama, cu placere, adica nu ai p. ce, nu sunt inca f mare specialista.

Am si eu o intrebare: am un maslin, l-am luat din Grecia intr-un ghiveci mic de tot si in vreo 2 ani s-a facut un pomisor destul de mare. Acum vad ca au inceput sa-i cada frunzele masiv. Iarna il tin in casa, ca e pre frig pt. ei. Oare nu i-am pus destula apa? Unul mi-a murit intr-o vara din lipsa de apa, asa, subit, eu am vazut clima din Grecia, ca nu ploua deloc si am zis sa le pun apa ca la cactusi si vad ca de fapt sunt tare betivi.

b.nica, asa am incercat sa pun si eu florile, adica sa am mereu cel putin o floare inflorita in curte:
1. ghioceii
2. brandusele si tufele alea cu flori mici galbene
3. lalele, zambile, narcise
4. cum se ofilesc lalelele infloresc bujorii, liliacul
5. trandafirii
apoi urmeaza cam toate, ca deja e plina vara
la sfarsit, cum ai zis si tu, pana la prima zapada tufanelele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Eu am facut deja primul pas : mi-am cumparat plicuri cu seminte de patrunjel,marar,leustean,ardel iute,rosii cherry ,salata si spanac .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Seminte de rosii? deci faci tu si rasadurile..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

gabiarama, si eu am avut impulsuri din-astea primavaratice, am puse semintele in apa si apoi, dupa 2-3 zile, cand se vedea ca incoltesc le-am pus in pamant. Chestia e ca la rosii trebuie fiecare fir cu paharul ei (eu foloseam pahar de plastic de la iaur de 500 g), am pus si in pahare de iaurt mici, dar nu le prieste se indoaie si mor din lipsa de spatiu a rasadului (are si o denumire specifica, dar am uitat-o).
Eu nu aveam solar, deci le-am pus pe la geamuri ca sa aiba multa lumina, au facut si niste musculite albe de se umplusera toate geamurile de ele, ca sa observ in piata ca un munte de rasaduri mari de tot, vreo 30 de fire (nici nu aveam eu unde sa pun atatea) era 20.000, cat costa un singur pachet de seminte.
Deci m-am lecuit, poate doar daca m-as muta undeva unde as avea o gradina foarte mare, inclusiv solar, ca e o munca .... nu faceam altceva toata ziua... bine, atunci nici nu aveam copii si eram si in prenatal, deci nici la serviciu nu ma duceam, altfel, daca ai doar serviciu si tot nu faci fata. Eu una m-am lecuit.

Totusi, niste cherry am sa iau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabiarama spune:

Pai eu m-am lecuit de rosii de anul trecut,dar parca m-ar tenta niste cherry intr-un ghiveci mare .Arata asa de bine in imaginea de pe plic.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Buna!Ma pasioneaza grozav subiectul.Anul trecut am inceput si eu sa gradinaresc.Avem pomi,coacaz,zmeur si bineinteles flori. Structura initiala a gradinii am mostenit-o de la bunici,acum "completam".Ma gandeam chiar sa facem compost.Trebuie sa organizam cumva curtea mai ales ca avem si doi caini mari. Probabil ca solutia pentru ei ar fi o ingradire separata.TOATA LUCRAREA VA FI DESTUL DE GREA MAI ALES CA AM INCA PRIN CURTE GRAMEZI DE MATERIALE DE LA SANTIERUL DE ANUL TRECUT.[

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Olympia, in urmatorii 5 ani tot o sa strangi materiale de constructii, eu mereu mai gasesc cate o bucata de ciment, caramida etc.

Gabiarama, hai ca imi trec si eu pe lista de cumparaturi cherry, uite, m-ai mtivat, da, arata superb in ghivece si nu sunt deloc pretentioase.
Cand am vazut duminica asta pe geam ninsoare, am crezut ca innebunesc, stau in casa cu bebi, ca na, unde sa ies pe frig si vant, chiar ma gandeam ca ies si eu prin curte sa mai fac putina curatenie, sa am grija de flori, liliacul are niste boboci mari si verzi, am zis ca gata frigul. Si, pac! ninsoarea aia, of, cat mai trebuie sa asteptam..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu am niste gramezi mari cu lemne de tot felul si o gramada cu caramizi de la demolare.Ma gandeam la un chiosc, o pergola, ceva...In privinta vremii nu avem ce face.Eu sunt la Campina si aici oricum se incalzeste mai tarziu ca in Bucuresti. Anul trecut am plantat cam prin martie, (e drept ca direct seminte in gradina)si pentru ca noaptea a fost destul de frig au rasarit si greu si anemic. Acum vreau sa fac rasaduri, chiar si la salata, sa aiba un start mai bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catinuta spune:

Eu am o curte imensa pe care de-abia de anul trecut am inceput s-o ”impodobesc”, am pus pomi in fata casei, de-o parte si de alta a aleiei, vreau printre sa pun iarba-gazon, nu stiu exact ce merge ca parca gazonul mi se pare prea multa munca, oare exista vreun tip de iarba ce n-ar trebui asa muncit, am inteles ca la gazon tre sa-l tunzi saptamanal. Acum m-am dotat cu seminte de fructe, legume si astept sa le pun sa fac rasaduri, oare e bine sa pun de pe acum semintele? Ma gandesc sa nu fie prea devreme si sa nu le pot pune afara de frig. Am mai plantat asta toamna: coacaze, zmeur, corn, catina, macese si cam atat, dar vreau sa pun acum si gard viu. Ma gandesc cu groaza ce-o sa fie de munca in gradina, ajung acasa la 4, dar sa nu plantez flori si legume mi se pare imposibil si nu as putea sa stau fara.

Mergi la inceput