Buna tuturor,
De o vreme incoace ma gandesc serios sa cumpar un teren, insa nu stiu ce pasi tb urmati si la ce taxe sa ma astept sa platesc la notar.
Este noratul cel care e obligat sa verifice ca terenul sa nu fie subiectul vreunei mosteniri/dispute? Mai tb sa platesc un avocat care sa verifice toate astea?
Va multumesc!
Cristina
Prima chestie este sa gasesti terenul si sa iti placa locatia. Apoi cumparatorul trebuie sa se prezinte cu actele la notar si notarul va spune daca sunt suficiente pentru a incheia un contract de vanzare cumparare. In principiu, in functie de modul in care vanzatorul a dobandit terenul respectiv, sunt mai multe sau mai putine riscuri. Este adevarat ca, presupunand ca modul de dobandire este prin mostenire, tu nu ai cum sa verifici daca dezbaterea succesiunii a fost corecta si de fapt si de drept si ca nu exista eventuali mostenitori nedreptatiti care sa actioneze in instanta si sa anuleze/diminueze dreptul de propietate al vanzatorului tau. Tu esti cumparator de buna credinta si in acest caz cred ca legea este de partea ta.
Eu am cumparat dupa CM (certificat de mostenitor) dar eu pur si simplu am intrebat prin vecini si pe la rude daca situatia de fapt era tot aia din acte, nu puteam sa-l pun pe notar sa faca ancheta pentru mine si nici avocatul nu stiu ce ar fi putut sa faca mai mult decat am facut eu.
Nu stiu ce sfat sa-ti dau, totul depinde de situatia particulara a terenului pe care vrei sa-l cumperi. Si taxele depind tot de teren si de valoarea lui, exista niste grile minime de taxare si niste onorarii minime.
Bafta.
Andries