Atitudinea imigrantului

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns petra spune:

quote:
Originally posted by lilanda

Ce-mi place mie cum ne straduim sa vorbim o limba straina "fara accent", insa toata lumea are accent (toata lumea aia care nu apare la televizor) Si nemtii si danezii si suedezii si romanii vorbesc ccc cu accent; atunci cind esti familiar cu o limba, iti dai seama imediat din ce parte a tarii e unul sau altul! De aia nici nu cred ca accentul este un factor important in comunicare, atita timp cit vorbesti corect si inteligibil!!

Nu pot sa nu-mi amintesc de o faza de acum un an, cind eram in delegatie cu un coleg neamt, undeva pe linga Copnehaga, si luam masa la restaurantul hotelului. Tipul e din nordul Germaniei, din Schleswig Holstein, si locuieste de 13 ani in Danemarca. La masa vecina s-au asezat doi tipi care discutau "ciudat". Colegu' imi zice ca aia sint sigur suedezi, insa din ce intelegeam io...era germana :-)) Ii zic parerea mea, la care omu' se concentreaza sa auda mai bine si zice..."dahhh, sint nemti, din sud!!" Era sa ma-nec, amuzata fiind de situatie, dar mai ales de tonul destul de peiorativ cu care colegu' isi recunoscuse limba materna


"I am a deeply superficial person" - Andy Warhol



Ai dreptate ! asa este ! fiecare tara are dialecte si accente diferite de la nord la sud de la est la vest . Sa nu uitam si de accentul romanesc din diferite zone in tara.
Asta vara in vacanta ne-am intalnit cu niste americani de prin Colorado si unii din North CArolina, si aveau un accent si foloseau niste regionalisme de ale lor incat nici ghidul care era un tip venit in USa de la 3 ani si ajunsese la vreo 55 -60 de ani , nu-l intelegea. Ii zambea doar si schimba vorba. Asa ca .....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina30 spune:

Buna seara,


icerc sa-mi dau si eu pe aici cu parerea... locuiesc de 10 ani in Germania si sunt si voi ramane 50% un strain... dar acest sentiment de strainatate vine mai ales din atitudinea noastra fata de cei din jur: nemti sau alte nationalitati... pe langa "problema" de a fi strain care se "aude" de cum deschizi gura,dar e interesant ca nu tot strainul e pus pe acelasi nivel: intre Europa de est si restul Europei e o mare diferenta; am fost des intrebata daca sunt frantuzoaica, dar ama firmat tot timpul cu mandrie ca sunt Romanca.
Eu cel putin pentru mine consider o mare favoare de a ma fi nascut si trait in Romania; probleme la servici nu am atat de mult din cauza limbii ci din cauza ca sunt femeie: unt ing. automat. si informatica intr-o firma unde 95% sunt barbati. Interviurile de job pe care le-am avut au decurs destul de bine, in cv-ul am scris intotdeauna de unde vin si ce nationalitate am.Poate ca vosbesc limba la perfectie, OK, articolele nu le voi invata in veci, dar cum sa reusesti asta cand genurile obiectelor pe care le stii de o viata sunt total diferite de cele ale nemtilor...
Concluzia mea, e, in momentul in care nu-ti ai faci ganduri ca esti emigrant ci un OM ca si toti ceilalti ai castigat, pnetur ca toti sunt OAMENI...

Toate cele bune,
Cristina


www.snugglepie.com/ezb/584170.png " target="_blank"> mein baby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by vikinga

Eu imi mentin parerea, ca nu e asa tragic sa fii strain pe aici. Daca esti bun, reusesti.
Sotzul meu de ex e cetatean italian chiar daca e nascut aici, numele cu rezonanta italieneasca, a studiat in Spania si aici are afacerea lui si niciodata nu l-am auzit plingindu-se de aspectele enumerate pe aici nici in afaceri, nici alte probleme legale, nici in viata particulara. Munceste pe brinci si punct. Si ii merge bine ori rau in functie de asta. Nu l-am vazut dind vina pe numele lui nicodata, se considera egal cu orice cetatean de pe aici si numai gindul de "amarit de italian" ma amuza, ca vorba aia acum 20 de ani italienii aveau si ei renumele lor. Si mai sunt exemple in jurul meu, chiar multe.

Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo




Laura,
Pai daca esti nascut si scolit aici,nu se prea mai tine cont de mama-origine.Asta am vazut pina si la turci si asiatici.
Fiica-mea are la gradi o colega a carei mama e din fam de asiatici,nascuta aici,scolita aici(e pediatra)si nu a avut niciodata probleme de vreun fel.
Si oricum,cel putin aici,italienii sunt destul de bine vazuti.
Asta cu italieni amariti ...eventual dupa seara italienilor de la Oktoberfest cind isi "pierd" capul de la atita bere .


Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Apropo de atitudine si gasirea unui job, atata timp cat tu personal nu ai o parere buna despre tine, nici altii nu vor avea. Am vazut multe atitudinii negative gen: "nu stiu limba la perfectie, am accent.. etc etc!" Ei si? Noi vorbim cel putin 2 limbi straine! (nu ca as fi buricul pamantului, dar asta e realitatea! ne taiem singuri craca de sub picioare)

Ai perfecta dreptate Spic de griu. Si eu am avut tendinta sa ma scuz pentru accent si toti mi-au zis ca n-am de ce sa-mi cer scuze, eu stiu 2 limbi, ei doar una, cu sau fara accent. Si ca sa nu va spun ca accent au aia din Scotia, al meu e floricica!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Sotul meu s-a nascut la Barlad. Tatal lui era ofiter si se tot plimba din garnizoana in garnizoana. Sta la Barlad pana in clasa aII-a si apoi face clasa a-III-a la Bucuresti (mama lui se saturase de Barlad si se muta la Bucuresti sa fie langa familia ei in timp ce tatal lui termina Academia). La Bucuresti a trebuit sa se bata cu toti copiii din casa pentru ca era "moldovean imputit"- accentul. Se muta inapoi in clasa a-IV-a la Barlad unde o ia de la capat cu circul pentru ca de aceasta data accentul era de "bucuresteam arogant". In final ajunge in clasa a-VI-a inapoi in Bucuresti. Urmeaza batalia finala a "moldoveanului imputit" si dupa un timp "asimilarea".

Dupa cum vedeti, nici in aceeasi tara nu-ti este usor cu un anumit accent. Iar de departe cei mai intoleranti sunt copiii.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amethyst spune:

quote:
Originally posted by simali

Dupa cum vedeti, nici in aceeasi tara nu-ti este usor cu un anumit accent. Iar de departe cei mai intoleranti sunt copiii.

alice



Intoleranta copiilor este produsul prejucatilor pe care le-au invatat de la parinti.

Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Pana la urma e chestie de atitudine, pe toate planurile. Cine vrea sa fie tratat ok, trebuie sa se adapteze si sa se integreze, nu?


Felicia 19+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

quote:
Originally posted by Amethyst

quote:
Originally posted by simali

Dupa cum vedeti, nici in aceeasi tara nu-ti este usor cu un anumit accent. Iar de departe cei mai intoleranti sunt copiii.

alice



Intoleranta copiilor este produsul prejucatilor pe care le-au invatat de la parinti.

Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”




Asa este! Aici nu am vazut nici o prejudecata vis-a-vis de faptul ca eu am 2 fete romance, copiii au primit-o cu atata drag pe cea mare, incat au umblat fetele dupa ea care mai de care sa fie prietene, nicidecum sa o respinga sau sa se uite urat sau sa-i spuna cu ceva ca nu e locul ei aici...la fel si cu cea mica, multa curiozitate si interes din partea copiilor si a parintilor, a educatoarelor. Conteaza foarte mult mentalitatea si felul in care au fot crescuti.



vorbe de copil...

Hobby
www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

Eu locuiesc de 6 ani in Belgia si am venit aici cu contract de munca direct caci sunt informatician. Nu a trebuit sa imi echivalez nici o diploma. De cand am venit am avut cativa colegi in subordine, si sotul meu la fel. Suntem pur si simplu buni si avem mai multa experienta si tot timpul am primit functii de raspundere. Colegii nostri belgieni nu se supara, respecta valoarea. E adevarat ca la inceput am auzit niste remarci ca am fi angajati caci suntem ieftini insa cand ne-au cunoscut mai bine le-a trecut. Salariile noastre sunt mai mari decat ale lor (ei mai zic cat au, noi niciodata) caci suntem angajati cu contracte de specialisti si e o limita salariala pentru a nu aduce specialisti ieftini din afara: daca ii aduci trebuie sa ii platesti bine.
Relativ la limba si accent va dau dreptate: e si chestie de atitudine insa te si iau de sus cand le vorbesti limba pocit. Si nenorocita asta de olandeza nu iti intra asa usor in cap, mai ales daca la servici vorbesti engleza ca noi.
Va povestesc cateva incidente:
- Femeia noua de servici angajata la noi la firma m-a intrebat in soapta, facandu-mi cu ochiul caci eram intre noi ca fetele, daca sunt legala in Belgia.
- Cand am fost la notar impreuna cu tipul de la banca ca sa legalizam creditul pe 30 de ani si ipoteca pe casa notarul ne-a intrebat daca "avem si servici aici in belgia" - raspunsul meu a fost "nu, doar ca cei de la banca sunt baieti prietenosi si dau si credit pe 30 de ani la someri"
- Cand am mers la o firma de curatenie pentru a cere o femeie de servici cu toate ca am zis clar in olandeza ca m-am inscris pe internet si ca un coleg de al meu deja are pe cineva care ii vine acasa si am intrebat cat de lunga e lista de asteptare pt orasul meu, tipa ma tot intreba daca am masina si imi zicea ca e mai bine (nu intelegeam de ce, caci nu o duceam-aduceam de acasa) si apoi ca nu stie cati "clienti" are in zona mea. Mi-a picat fisa, ea credea ca imi caut servici la ea, nu femeie. Vorbisem olandeza stricat. Nu mai conta ceea ce zisesem, impresia ei era deja facuta - olandeza stricata = femeie de servici.

In rest mie imi place aici mai mult ca in Romania, ma refer la cum sunt oamenii: sunt draguti, iti zambesc, te ajuta si nu te reped gratuit!!!

Multa bafta tuturor!
Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sussy spune:

Trist este ca unii oameni pleaca din start cu ideea ca vor fi discriminati . Daca se intimpla asta e peste tot e discriminare , si nu trebuie sa vb fara accent sau sa te abtii de la mincare ca sa nu fii discriminat. Eu vb. germana cu accent chiar daca sint aici de f mult timp, cu sotul care este german vb. mai mult engleza , si nu se supara nimeni daca pocesc cuvinte sau accente. Ei ma inteleg pe mine si eu pe ei si gata , nu ma intereseaza daca cuiva nu ii convine accentul meu ca nici mie nu imi place accentul lor din sud :P
Am gasit mai multa discriminare cind am venit in Romania pt. ca am dreadlocks,tunele si lip piercings.Mi s-a parut nostim ca si vinzatoarea la Mall dupa ce m-a urmarit prin tot magazinul m-a intrebat cum se fac alea ca ea nu isi poate imagina cum sta parul asa .. lol
Oricum cred ca daca consideri ca esti egal esti tratat ok .

Mergi la inceput