Atitudinea imigrantului
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
Letitia eu mi-am echivalat diploma in Belgia
si aici,in canada, tb sa iti echivalezi studiile - sunt unele domenii cand nici macar diplomele intre provincii nu sunt recunoscute.
Mathilda dezvolta putin acest "echivalat" te rog. Ai dat niste examene, ai facut o gramada de cursuri si apoi ai dat examene, etc.? Sint curioasa pentru ca am o cunostinta care zice ca si-a "echivalat" diploma (in Canada) si poate sa practice ca economist dar ea nu stie bine engleza!? Este posibil????
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Parerea mea este ca atata timp cat pe acte scrie locul nasterii altul decat tare unde traiesti te numesti emigrant. Cetatenia obtinuta nu este decat o recunoastrere a faptului ca ai fost un emigrant cuminte ai platit taxele , nu ai avut de-a face cu justitia sau politia si de astea. Dar tot emigrant ramani.
Eu am avut un unchi care a ramas in Germania si atunci avea vreo 17 ani, a muncit , a facut ceva agoniseala si a murit la mai bine de 80 de ani tot emigrant !Cu toate ca se comporta mai ceva decat un neamt, vorbea perfect germana si engleza,avea studii facute in Germania, era respectat intre prietenii nemti dar .... avea acolo un cuvintel care il facea deosebit de ceilalti nemti !
Eu sunt aici in USA de 7 ani si nu pot zice ca am simtit vreodata o discriminare pe fata, dar la joburi la interviuri am pierdut de multe ori in fata unor persoane americane care aveau in plus : o scoala facuta aici, siguranta pe sine mult mai multa si o engleza fara accent!!! DAr cu perseverenta si mult exercitiu de stapanire de sine, siguranta si comportament etic (cum se spune aici) ajungi incet incet sa elimini diferentele, una cate una !
Aici emigrantii sunt mai usor asimilati decat in alte parti deoarece America este o tara de emigranti, ca unii se trag din emigranti la a saptea generatie , ca unii sunt abia la prima- asta este.
MAi degraba inclin sa cred ca noi romanii avem o idee falsa ca ceilati sunt prosti, ca nu se face scoala decat in Romania, ca am fost nu stiu ce in tara si acum am pretentiisi uitam ca au fost ani buni imediat dupa revolutie cand romanii aveau alt comportamnet in relatiile de servici si de astea.
Oricum ca emigrant trebuie sa ai in plus o mare putere de adaptare la nou si sa stii bine ca nu se schimba locul dupa tine ci te dai tu dupa locul unde vii! Ca omul sfinteste locul si il mai schimba este adevarat dar in tarile de adoptie asta se poate face abia dupa niste ani buni !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alina/Alina.jpg)
Alina spune:
quote:
Originally posted by ilsequote:
Originally posted by Andradaquote:
Originally posted by MissParker
m-a facut sa-mi dau seama ca unul din cele mai importante criterii (suna superficial, dar realitatea asa este) este factorul limbii germane: vorbesti foarte bine germana, corect gramatical si fara accent, ti se deschid usile si esti tratat ca unul de-ai lor.
Stiu ca asta denota cat de limitati sunt nemtii, ...
Eu cred ca limitarea e a imigrantului...nemtii doar o observa.
Inabilitatea de a vorbi fara cusur, de a slabi, da a te abtine sa fumezi...etc e observata peste tot ca o slabiciune ( si in sondaje). A reusi sa te abtii de la mincare, de la fumat, a exersa indeajuns limba tarii de adoptie arata in final preocupare, munca, tarie...etc.
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Ma scuzi ca te contrazicdar chiar daca vorbesti minunat limba tarii respective, ca nativii nu ai cum, nu o zic eu o zic specialistii, d-aia s-a inventat termenul de: native speaker...de discriminare tot ai parte ca nu te cheama stiu eu: brigitte sau famke sau natalie sau mai stiu eu cum ii cheama pe localnicii tarii unde traiesti...ca e un avantaj in plus, da, de acord...dar de aici pana la spinosul drum al interviurilor unde nu conteaza numai faptul ca vorbesti limba tarii respective e muuuuuult mai mult.
Ilse,cam asa cu "native speaker".
De chemat...se poate,dupa casatorie,sa iei numele sotului.Daca mai ai un nume international gen Claudia,Laura,Luiza...te-ai aranjat doar partial
![](icon_smile_big.gif)
Sunt unii proveniti din familii germane care au trait in Ro si au vorbit in casa germana(nu saseasca sau svabeasca)si chiar daca au emigrat mai tirziu,cind copiii erau deja mari(de la 5,6 in sus)vorbesc fara accent.Cunosc asa un prof de-aici,directorul unei clinici care nu are pic de accent si e plecat din Brasov cind avea virsta scolara.
Alina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alina/Alina.jpg)
Alina spune:
quote:
Originally posted by mathilda
discrimare nu exista numai fata de est europeni ci fata de toti.
acuma alina, depinde si ce diploma ai. stii f bine ca in belgia opel si fordul s-au inchis. in germania nokia s-a inchis , mercedesul vor sa-l inchida, si asa m departe cu lista tarilor din vest.(au inchis fabrici pana si in portugalia, care era considerata tara cea m saraca din europa). deci in general, vorba unui amic, europa de vest nu mai e ce a fost. nici ei nu mai au loc de munca. si crede-ma am intalnit situatii.si eu am intalnit discrimanarea si traiasca pilele peste tot in lume.numai ca in vest sau in america nu-ti cere bani dar in rest tot asa e. daca cunosti pe cineva ai job bun(in marea majoritate a cazurilor, exista si exceptii bineinteles, dar nu sunt multe)
bafta
Clar ca discriminare exista fata de toti,si chiar noi,imigranti romani ii discriminam pe altii,imigranti turci,de ex,nu vrem sa ne dam copilasii la gradi cu ai lor copii,nu vrem sa ne nimerim intr-un cartier asa zis "turcesc"si asa mai departe.
Mathilda eu nu vreau sa lucrez nici la Opel,nici la Ford,nici la Nokia.Nu pot sa-ti zic unde dar e tot o firma mareee dar americana si sper sa nu se inkida
![](icon_smile_big.gif)
Vezi ca pilele pe-aici se numesc recomandari
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Cei care sunt foarte foarte buni,nu au nevoie niciodata de recomandari ca oricum reusesc dar astia sunt mai putini si cred ca la astia te-ai gindit ca sunt exceptiile,sau?.
Alina
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
spic de grau spune:
Apropo de atitudine si gasirea unui job, atata timp cat tu personal nu ai o parere buna despre tine, nici altii nu vor avea. Am vazut multe atitudinii negative gen: "nu stiu limba la perfectie, am accent.. etc etc!" Ei si? Noi vorbim cel putin 2 limbi straine! (nu ca as fi buricul pamantului, dar asta e realitatea! ne taiem singuri craca de sub picioare)
Am fst victima discriminarii la unul din interviuri, cnd tanti mi-a spus plictisita: "ah..si deci sunteti romanca..pai sa va spun care e problema cu ROmania".
Tipa cauta francezi get-beget, eu eram singura caucaziana din sala (ca erau 10 chemati la aceiasi ora la interviu,si eram doar eu si un tip Jean-Philippe singurii ne-negrii sau arabi). I-am spus PA! Cine si-ar dori sa lucreze intr-o asemenea atmosfera
In fine - ideea e sa nu disperi. Iar echivalarea diplomelor e destul de simpa: se face la Academie; trimiti diplomele traduse si iti spun ca "da, ai trimis facultatea X in Ro". (asta daca nu ai o diploma "sanitara"; ca daca esti medic e chiar complicat - se refac anul 1, 5, 6 de facultate, si ai drepturi egale cu francezii cnd esti si tu francez).
Si da - am un job bun, sunt mandra de mine ca am reusit sa fac ceea ce imi place, intr-o firma faina. Dumnezeu m-a ajutat sa reusesc.
Tu spui ca iubesti florile, dar le tai si le pui in vaza.
Zici ca iubesti cainii, dar le pui zgarda si ii tii legati in lant.
Te lauzi ca-ti plac pasarile si le inchizi in custi mititele...
Cand spui ca ma iubesti mi se face frica. (Jean Cocteau)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Siminaf spune:
quote:
Originally posted by spic de grau
asta daca nu ai o diploma "sanitara"; ca daca esti medic e chiar complicat - se refac anul 1, 5, 6 de facultate, si ai drepturi egale cu francezii cnd esti si tu francez.
Si atunci medicii romani care lucreaza acum in Franta cu contracte in diverse spitale/clinici, cum au dreptul sa lucreze? Venind direct din Ro, dupa ian. 2007, fara nici un an de facultate facut in Franta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Mai rau cand esti discriminat la tine acasa sau cum se discrimineaza romanii din dispora din grupurile de romani Se stie bine ca romanii nu sunt uniti in afara tarii !
Zicea cineva bine aici : daca tu nu ai incredere in tine nu pot avea altii.
Si inca ceva : cand am mers la scoala cu fetita mea, o profesoara a intrebat-o ce limba vorbeste acasa si a zis ca romaneste siu profesoara a zis " OOOHH, tu vorbesti deci 2 limbi , deci esti mai desteapta(smart) decat mine pentru ca eu nu stiu nici engleza !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
vikinga spune:
Eu imi mentin parerea, ca nu e asa tragic sa fii strain pe aici. Daca esti bun, reusesti.Sotzul meu de ex e cetatean italian chiar daca e nascut aici, numele cu rezonanta italieneasca, a studiat in Spania si aici are afacerea lui si niciodata nu l-am auzit plingindu-se de aspectele enumerate pe aici nici in afaceri, nici alte probleme legale, nici in viata particulara. Munceste pe brinci si punct. Si ii merge bine ori rau in functie de asta. Nu l-am vazut dind vina pe numele lui nicodata, se considera egal cu orice cetatean de pe aici si numai gindul de "amarit de italian" ma amuza, ca vorba aia acum 20 de ani italienii aveau si ei renumele lor. Si mai sunt exemple in jurul meu, chiar multe.Ca vorbisem de cei doi dr ginecologi polonezi. Pai cind am intrat in cabinet nu avea vreo privire de polonez amarit, ci omul sigur pe stiinta lui, ca orice doctor. Am fost si cu mama la el, avea citiva nodul la sin, pai cu cita grija si cu cit interes isi facea meseria as fi fost nebuna sa-l schimb din cauze de accent. Si chiar mama e mult mai bine dupa tratament. Pe perioada sarcinii am fost la unul din cei doi polonezi si am fost mai multumita decit la prima sarcina cind era medicul german intre timp pensionat, si am nascut acum cu al doilea polonez, si totul a fost super ok. La jumatate de an de la venirea lor, in cabinet au venit inca doi dr nemtzi si surpriza!.. nu a migrat lumea la ei. Asa din parerile femeilor cu care am mai vorbit nr 1 e considerat unul din polonezi. A avut citeva succese formidabile, femei sanatoase care nu reuseau sa aiba copii, el a aflat cauza si au ramas insarcinate. Intr-o zona mica lucrurile astea se discuta si lumea trece peste aspectul "accent". Acum la el o programare dureaza 2 luni! Daca vrei mai repede mergi la ceilalti. De fapt cred ca el este chiar proprietarul afacerii, ori ma rog actionarul majoritar. Oricum dupa 2-3 ani are renumele de dr excelent!Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
MissParker spune:
quote:
Originally posted by Andradaquote:
Originally posted by MissParker
m-a facut sa-mi dau seama ca unul din cele mai importante criterii (suna superficial, dar realitatea asa este) este factorul limbii germane: vorbesti foarte bine germana, corect gramatical si fara accent, ti se deschid usile si esti tratat ca unul de-ai lor.
Stiu ca asta denota cat de limitati sunt nemtii, ...
Eu cred ca limitarea e a imigrantului...nemtii doar o observa.
Inabilitatea de a vorbi fara cusur, de a slabi, da a te abtine sa fumezi...etc e observata peste tot ca o slabiciune ( si in sondaje). A reusi sa te abtii de la mincare, de la fumat, a exersa indeajuns limba tarii de adoptie arata in final preocupare, munca, tarie...etc.
A
L’amore che move il sole e l’altre stelle.
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
Andrada, cred ca m-ai inteles gresit. Eu nu ma refeream la limitarea nemtilor fiindca fac din cunoasterea limbii germane un criteriu de apreciere profesionala, pentru interviuri etc. Ma refeream pur si simplu la atitudinea neamtului de pe strada, a vanzatorului de la T-Punkt, care - cand vede ca esti strain si nu vorbesti perfect germana (ca sotul meu) - automat incepe sa silabiseasca cuvintele si sa ridice vocea. Nemaivorbind ca Bogdan a avut la servici un mic conflict cu un coleg al lui (care facuse greseli la un proiect) si - cand Bogdan a incercat sa-i atraga atentia - ala i-a replicat "Trebuie neaparat sa inveti sa te exprimi mai corect gramatical"
![](bang.gif)
Ah, si ca sa precizez mai on-topic: Bogdan este un informatician excelent, foarte apreciat de sefii lui, conduce singur cate 2 proiecte in timp ce colegii lui nemti se plang ca nu mai prididesc, desi sunt 2 pe cate un proiect... Probabil ca daca el ar avea o atitudine mai de "roman amarat", colegii nu s-ar simti amenintati de competenta lui si atunci n-ar mai conta ca mai face greseli gramaticale...
![](icon_smile_big.gif)
In rest, nu vreau sa ma laud prea mult, dar la mine efectiv nici nemtii nu-si dau seama ca nu sunt nemtoaica, mi-au spus-o peste 50 de nemti pana acum, care nu aveau nici un interes sa ma minta.
Nu vreau sa ma laud cu asta pentru ca nu e meritul meu: stramosii mei provin din Austria, strabunica mea vorbea numai germana, probabil ca talentul meu vine si de undeva dpdv genetic, fiindca altfel nu-mi explic cum, la 22 de ani, cu putin timp inainte de a pleca in Germania, eram capabila sa citesc in germana fara accent si sa pronunt corect toate cuvintele, desi nu intelegeam nimic din ce citeam... Dupa aceea, la fata locului, auzeam cuvinte la TV si stiam instinctiv cum se scriu. Nu am invatat germana niciodata asa cum am invatat franceza si engleza, a fost mai degraba un proces de scoatere la suprafata a unor cunostinte care existau undeva dincolo de constient.
Stiu ca sunt o exceptie, de aceea nu vreau sa-mi arog nici un merit special. Vreau doar sa spun ca e posibil sa vorbesti o limba straina si fara accent.
Felicia
19+ mami under construction pentru
- David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
lilanda spune:
Ce-mi place mie cum ne straduim sa vorbim o limba straina "fara accent", insa toata lumea are accent (toata lumea aia care nu apare la televizor) Si nemtii si danezii si suedezii si romanii vorbesc ccc cu accent; atunci cind esti familiar cu o limba, iti dai seama imediat din ce parte a tarii e unul sau altul! De aia nici nu cred ca accentul este un factor important in comunicare, atita timp cit vorbesti corect si inteligibil!!
Nu pot sa nu-mi amintesc de o faza de acum un an, cind eram in delegatie cu un coleg neamt, undeva pe linga Copnehaga, si luam masa la restaurantul hotelului. Tipul e din nordul Germaniei, din Schleswig Holstein, si locuieste de 13 ani in Danemarca. La masa vecina s-au asezat doi tipi care discutau "ciudat". Colegu' imi zice ca aia sint sigur suedezi, insa din ce intelegeam io...era germana :-)) Ii zic parerea mea, la care omu' se concentreaza sa auda mai bine si zice..."dahhh, sint nemti, din sud!!" Era sa ma-nec, amuzata fiind de situatie, dar mai ales de tonul destul de peiorativ cu care colegu' isi recunoscuse limba materna
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)