la gradi in alta tara
Buna fetelor!
n-am mai intrat de mult pe net....insa de-acum am dinnou ocazia sa intru in fiecare zi!
vroiam sa va intreb pe voi cele care santeti departe de tara:
1.cum a fost acomodarea pentru voi si pentru copil,fata mea are 2,5 ani si vreau sa stiu la ce sa ma astept
2.poate ca e mult prea devreme insa ma gandesc sa marga la gradinita si asta cat se poate de repede
3. daca limba tarii nu e engleza, si acasa vorbim doar romana pt ce optez?
ce sfaturi imi dati?
Astept raspunsurile voastre, stiu ca imi veti impartasi din experientele voastre bune si rele asa ca va multumesc inca de pe acum!
Alina
Raspunsuri
mariamunteanu spune:
Se va adapta bine la gradinita, nu-ti face griji. Copiii au capacitatea de a invata repede limbi straine. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine.
Maria
mihaela_s spune:
Fetita mea cea mica a avut 4 ani cand am sosit aici iar cea mare 11 ani. Desi stiam regula generala ca cei mari se obisnuiesc mai greu, iar cei mici mai usor, la noi situatia a fost exact pe dos. Cea mare a putut comunica cu cei din jurul ei in engleza la inceput si asta a contat foarte mult, nu s-a simtit deloc inchistata din cauza limbii. A invatat in 3 luni suedeza astfel incat sa poata intra la o clasa suedeza si s-a simtit de la inceput in elementu ei.
In schimb cea mica s-a obisnuit mai greu. Stia si ea putina engleza, atat cat a putut acumula in 2 ani de gradi in Ro, de la 2 la 4 ani, mergea la o gradi particulara unde educatoarele vorbeau engleza cu copiii. Intelegea destul de bine comenzile uzuale si stia si sa ceara tot ceea ce avea nevoie:apa, la baie, haine, etc. asa ca la inceput conversatia cu ea se purta in engleza aici la gradi.
A durat ceva vreme pana a reusit sa inteleaga si sa spuna cate ceva in suedeza, vreo 3 luni. Aici a avut un mare avantaj, copiii din alte tari au ajutor ca sa se integreze si sa invete limba prin faptul ca au o profesoara/profesor din tara lor(pentru fetele mele si inca 2 copii romani cati sunt aici unde locuiesc eu, e o tipa romanca) care ii ajuta sa faca conexiunile intre limba materna si limba straina. Altfel ar mai fi durat pana Silvia ar fi inteles multe lucruri, tipa asta merge la camin cand au programul de cantat si ii traduce textele cantecelelor si ce se vorbeste in jurul ei. Desi sta doar 2 ore pe saptamana cu ea, progresele se vad. Acum pot spune ca dupa 4 luni de cand merge la camin e bine. Intelege si vorbeste destul de multe, dar si acum sunt zile in care imi spune ca a vrut cate ceva si nu a stiut cum sa spuna. Iar la inceput mereu pomenea de colegii ei din Ro, cu care putea vorbi romaneste, ca ii era dor tare de ei si de educatoarea pe care a iubit-o foarte mult. Acum ii pomeneste din ce in ce mai putin si deja ii considera colegii ei pe copiii de aici.
Si noi acasa vorbim numai romaneste, chiar ni s-a sugerat de catre directoarea scolii unde merge fetita cea mare, ca cea mai mare greseala pe care o pot face parintii este ca din dorinta de a invata copiii lor mai repede limba straina, este sa vorbeasca si acasa cu ei acea limba. E foarte important pentru copii sa-si pastreze limba materna, astfel facand mult mai usor legatura cu o limba straina, plus ca oricum limba straina se invata mai repede sau mai tarziu si nu trebuie fortati. Oricum nu avem cum sa vorbim suedeza acasa, eu abia am inceput cursurile, dar nici pe viitor nu avem de gand sa abandonam vorbitul limbii romane.
Eu nu am inteles foarte bine intrebarea a 3-a...la ce te referi cand intrebi de optiuni?
In ce tara megeti? E o limba mai grea?
Daca mai ai intrebari, iti raspund cu cea mai mare placere.
vorbe de copil...
Hobby
baicualina spune:
multumesc de raspunsuri!
da....din pacate in limba araba nu foloseste alfabetul asa ca ii va fi foarte greu!
ce ma fac??
am avut
discutii si cu sotul pe chestia asta...
ce ma fac?
Alina
mihaela_s spune:
Alina, fetita ta e inca prea mica incat sa te gandesti la alfabet. Ea va invata sa vorbeasca araba si daca la scoala va invata o limba straina va invata alfabetul latin acolo. Va fi greu intr-adevar sa o inveti tu acasa alfabetul latin, dar nu imposibil.
Diana-fetita mea mare-a avut la clasa de suedeza 4 colegi arabi, din Irak, care studiau limba de 2 ani deja si inca o continua, in timp ce Diana in 3 luni a terminat si a intrat in clasa normala, cot la cot cu copiii suedezi. Eu am la scoala(acum invat limba) colegi din tarile arabe, ei invata de un an si abia acum sunt la acelasi nivel cu mine, care abia am inceput...aceleasi motive: alfabet, cuvinte cu totul noi, pronuntie.
Nu stiu ce alte sfaturi sa-ti dau, ma depaseste situatia ta, eventual intra pe site-ul fetelor care se afla intr-o tara araba si intreaba-le pe ele cum s-au descurcat. Poate atunci cand va fi cazul niste ore in particular de limba romana daca gasesti pe cineva?
Mult succes si acomodare usoara! In ce tara mergeti?
vorbe de copil...
Hobby
miriama spune:
Deci, copiii se acomodeaza fara doar si poate si invata foarte repede. Iti recomand sa dai copilul la scoala cu predare in limba engleza, acolo sigur vor fi si copii arabi si ea se va deprinde cu amandoua odata. Despre alfabet, ea e micuta inca, o poti invata tu alfabetul latin jucandu-va iar pe cel arab il va deprinde in timp la scoala. Vei fi surprinsa cat de repede acumuleaza. Noi parintii suntem cei speriati.
Curaj, da-i incredere si va fi bine!
baicualina spune:
sarumana de mesaje!
chiar am nevoie de incurajari....am fost de am vizionat cateva posibile locuri si nu stiu ce sa aleg...
la urma urmei toti sant niste copiluti indiferent de limba in care li se vorbeste...doar ca asa cum ziceti si voi sant eu mai speriata decat ea!
cum s-au acomodat copii vostri?
cum ati procedat in primele zile?cate ore i-ati lasat acolo?
offf cum o sa trec eu peste asta??
ca simt ca ma ia inima de pe-acum....
luxe spune:
Ehhh, si a mea fetita a inceput la 2,5 ani...era prea fericita printre copii,asa ca ne-am hotarat s-o dam la gradi(cresa)! Prima zi a stat 2 ore,apoi a ramas sa manace acolo vreo saptamana,apoi a ramas si sa doarma !! Nu am avut probleme cu ea ! Apoi a venit o perioada cand se miorlaia un pic dimineata cand sa ne paraseasca,dar ii trecea repede cu profesoarele !!! Si iaca, ca sunt doar cateva luni si acum vine acasa si_mi turuie pe franceza,de nu-mi vine sa cred !! Eu vorbesc romaneste cu ea iar tatal in italiana !! Nu are probleme....! Copii astia sunt incredibili !!!!!
mihaela_s spune:
Alina, eu cred ca depinde de fiecare tara cum se procedeaza cu acomodarea copilului, dar e posibil sa fie si cum vrei tu. Eu am sa-ti spun cum s-a facut aici, asta e valabil pentru orice copil nou venit, nu numai strain. Timp de 2 saptamani mama sta cu copilul, la inceput permanent, apoi il mai lasa singurel, vine mai repede si mai sta cu el inainte sa plece acasa.
In primele 2 zile am stat 2 ore cu Silvia. Tot ce comunicam era in engleza-eu cu educatoarea si apoi Silviei si invers. Una dintre educatoare(sunt 4 la grupa Silviei) care stie bine engleza a stat in permanenta cu noi. Astea 2 zile am mers in perioada de dimineata cand copiii sunt afara(9-11). In urmatoarele 2 zile am stat cu ea 3 ore-cele 2 afara si apoi o ora de intalnire, inauntru, unde copiii canta si fac un fel de lectie tematica in functie de ziua saptamanii. Ziua a 5-a a fost prima zi cand am ramas la masa de pranz, am mancat si eu cu copiii, am stat 4 ore. Asta a fost prima saptamana. Mie mi-au spus ca in functie de cum se va obisnui Silvia, voi putea sta si 3 sau 4 saptamani, dupa cum voi crede de cuviinta.
In saptamana a 2-a, in primele 2 zile am stat 4 ore jumate-joaca afara, intalnirea, masa de pranz(la care nu am mai participat ci am asteptat-o in sala unde aveau intalnirea, a mancat singurica) si apoi inca o ora joaca. Abia de miercuri din a 2-a saptamana Silvia a stat integral(de la 9 la 15, asa merge si acum) iar eu am venit acasa sa mananc in perioada de 30 minute cat manca si ea. In a 3-a saptamana am stat cu ea dimineata, am plecat la ora de masa si am stat cate o ora jumate acasa, apoi am stat pana la ora 15...ca in a 4-a saptamana sa o las singurica dimineata si sa merg pe la 13-13.30 sa stau pana la 15 cu ea. Din a 5-a saptamana a ramas singura de dimineata pana la 15.
In perioada cat mergeam si stateam cu ea am fost si la plimbare, la teatru...a fost o adevarata aventura si pentru mine sa descopar lumea minunata a celor mici.
E foarte bine sa fii stapana pe tine, copilul te simte repede si daca tu esti mai speriata decat ea, va va fi greu. Copiii se simt bine intre copii, daca educatoarele sunt dedicate meseriei si copiii se ataseaza de ele, va fi o adevarata placere sa stea la camin. Nu cred ca vor fi probleme, trebuie sa fii increzatoare!
Mult succes inca o data!
vorbe de copil...
Hobby
baicualina spune:
Doamne, fetelor ma ajutati asa mult cu mesajele voastre nici nu va dati seama!
mii de multumiri!aici nu ne lasa sa stam cu copii dar pot eventual sa o las cateva ore la inceput si apoi mai mult...
va tin la curent ce si cum...
Alina
baicualina spune:
fetelor n-am mai scris de mult...
am inscris-o si avem aproape o saptamana dar nu ma intrebati cu ce plansee si urlete....
nu stiu cum se descurca acolo, educatoarele imi spun ca se linisteste pana la urma...oricum in prima zi am stat eu acolo 15 min si tot plangea si ma striga, evident ca ea nu ma vedea!
si a revenit la suptul degetului....acum ma lupt c ea macar acasa inainte de somn sa nu-l mai bage si am inceput sa castig insa acolo educatoarele mi-au spus ca nu au nici o sansa ca incepe sa planga...
mai e o problema!
nu doarme de pranz!
S si D cand a stat cu mine binenteles ca am facut programul si a dormit....dar oboseala se acumuleaza peste saptamana si nu vrea sa adoarma nici mai devreme....:((
voi cum ati trecut peste asta?
mersic de sfaturi anticipat!
Alina