Cum il faceti sa fie mai atent si sa scrie?

Cum il faceti sa fie mai atent si sa scrie? | Autor: angelinajoli

Link direct la acest mesaj

Am un baietel de 6 anisori,este foarte agitat,si din cauza asta nu prea stiu ce sa-i fac ca sa aiba un interes mai mare, sa invete sa scrie?De cate ori il pun la scris,scrie putin,apoi imi spune ca nu poate sa scrie si fuge la joaca.Cum sa fac sa-l fac sa aiba mai mare interes?Va rog cei care ati trecut prin situatia asta,spuneti-mi si mie cum ati reusit?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns angelinajoli spune:

Sa inteleg ca nimeni nu a trecut prin asta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Eu in grupa pregatitoare nu l-am pus sa faca nimic dupa ce venea de la gradinita. Avea un program extra gradinita destul de incarcat si asa.
Acum suntem in clasa I, aveam 6 ani si 9 luni cand am inceput. Nu stia sa crie si sa citeasca. De primul semestru am trecut cu brio, toate mediile fb, chiar daca la dictarile date la scoala in fiecare zi, a mai luat si calificative mai mici. Acum dupa trei luni de scoala citeste si scrie destul de bine, texte cu literele invatate. De scris are teme cam o jumatate de ora si suplimentar dictare in fiecare zi cam 5 randuri. Nu am reusit sa-l faca sa scrie si sa citeasca mai mult, dar se pare ca este destul avand in vedere calificativele obtinute in cea mai buna clasa din scoala, la una dintre cele mai bune scoli in oras. Interes practic pentru scris si citit nu am reusit nici eu sa-i trezesc, chiar am tras concluzia ca nu-i place si de aici vine tot. Spun asta pentru ca la matematica este in stare sa stea cu orele. Cand a primit cartea de matematica a rasfoit-o si mi-a povestit ce vor invata, dar Abecedarul nici nu vrea sa auda de el.
Una peste alta, poate ar fi bine sa mai astepti un an, banuiesc ca nu este la scoala. Oricum 10 minute de scris eu cred ca sunt suficiente.

Mergi la inceput

E bine sa mai aud,ca nu suntem singuri in situatia asta.Nu este prost,chiar invata f repede orice poezie,dar nu-i place sa scrie.Inca nu e la scoala.

Mergi la inceput

quote:
E bine sa mai aud,ca nu suntem singuri in situatia asta.Nu este prost,chiar invata f repede orice poezie,dar nu-i place sa scrie.Inca nu e la scoala.

Stai linistita ca mai sunt multi altii. Baietii in general nu prea au drag de scris. Bineinteles ca mai sunt si exceptii. Si ar mai fi ceva.. baietelului tau ii place sa deseneze? Am constat ca cei carora le place sa deseneze scriu mai cu grad si mai usor.
Lui Adi nu-i place sa deseneze, chiar este antitalent. In plus seamana si cu tati al lui, care la fel a avut o problema cu scrisul si cititul, romana in general, asa un tip foarte destept.

La noi deja scrisul este obligatoriu si se desfasoara cam asa:
Eu- Adi sa-mi spui la ce ora facem dictare.
Adi- La ora cutare.
La ora stabilita orice as avea ma prezint in camera la el, scot caietul si stiloul si-l pun la masa.
Adi- Cat imi dai?
Eu - O pagina.
Adi- Doamna nu ne da niciodata o pagina!
Eu - Dar tu cat spui?
Adi - Trei randuri.
Eu- Este prea putin...10 randuri.
Asa ca pana la urma ajungem la cele 5 randuri. Am gasit insa o smecherie, cand greseste il pun sa scrie iar cuvintele respective. Aici n-a comentat niciodata.
Nu exista dictare fara negociere. Intr-o zi mi-a spus ca mai bine face 20 de pagini la matematica si-l scutesc de dictare si citit.

Avand in vedere ca nu sunteti la scoala, nu trebuie sa-l obligi...va avea suficient timp dupa aceea.

Mergi la inceput

Filofteia problema e ca nici sa deseneze nu ii place,si i-am luat o gramada de cartii pt colorat,inclusiv carioci si creioane col.Cand il pun sa deseneze pe bune ca-mi pare mie rau ce face cu saracutele cartii.Le mazgaleste nu alta.Planul tau mi se pare bun de pus in aplicare,dar poate v-a mai trebui sa si adaug vreo inghetata,ciocolata...Cand il pun sa scrie imi da replica :o sa scriu cand merg la scoala!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Spune-i ca trebuie sa se pregateasca pentru scoala, sa invete sa scrie literele, cifrele, sa faca desene frumoase. Zice ca nu poate, arata-i ca poate. Scrie intai cu el, deseneaza cu el. Si il poti si recompensa, de ce nu?
Dar nu-i in grupa pregatitoare la gradinita?

Mergi la inceput

quote:
Cand il pun sa scrie imi da replica :o sa scriu cand merg la scoala!

Si are dreptate! Ma revad pe mine anul trecut. Eram atat de stresata, am incercat toate alea (enumerate de Cristina_C), poate la alti copii merg, la al meu nu. Pana la urma copilul mi-a zis..."Auzi mami, nu mai fi stresata, ca daca nu invat sa scriu si sa citesc in clasa I, o mai fac odata" Si iata ca nici gand sa o mai faca odata. Dupa cum am spus, nici acum nu se omoara, dar temele le face singur fara comentarii, astea apar la suplimentar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana68 spune:

quote:
Initial creeata de angelinajoli

Am un baietel de 6 anisori,este foarte agitat,si din cauza asta nu prea stiu ce sa-i fac ca sa aiba un interes mai mare, sa invete sa scrie?De cate ori il pun la scris,scrie putin,apoi imi spune ca nu poate sa scrie si fuge la joaca.Cum sa fac sa-l fac sa aiba mai mare interes?Va rog cei care ati trecut prin situatia asta,spuneti-mi si mie cum ati reusit?

hey!

Cred ca de fapt parintii sunt cei care isi fac prea multe griji...lasa-l in pace.La 6 ani nu-i poti capta interesul pentru scris,nu are rabdare sa stea sa-i explici,daca nu vrea.O sa aiba tot timpul din lume sa-si perfectioneze scrisul.Gandeste-te ca la scoala se va plictisi atunci cand ceilalti copii vor fi atenti la ora si invatatoarea il va "reclama" la parinti ca fiind recalcitrant si neatent.Exista o vreme si un timp pentru orice invat.Lasa-l acum sa zburde si sa se bucure de copilarie...si incearca sa intelegi ca nu toti copiii sunt la fel,daca unul stie sa scrie si sa citeasca de la 5-6 ani,asta nu inseamna ca asa trebuie sa faca toti copiii...Sa fie sanatos flacaul si vei vedea ca succesele lui nu vor intarzia sa-ti lumineze sufletul!

Ana-Maria,mami deAlex&Luana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Copiii se dezvolta, invata si scriu in ritmuri diferite.

Este foarte important ca parintele sa respecte acest ritm si sa nu faca niciodata presiuni sau comparatii cu alt copil.

In momentul de fata, scoala le cere mult mai mult decat pot ei asimila.

si in toti anii astia de scoala am invatat asa: cu cat ii dai sa scrie mai multe randuri cu atat se opune mai tare, si cu cat ii dai sa citeasca cat mai multe pagini cu atat mai mult il apuca disperarea.

Fetita mea cat a fost in clasa I a fost agitata, nu avea stare, scria foarte urat. A fost votata 3 ani la rand cu cel mai urat caiet din clasa - dintre fetite.
Nu am stat niciodata cu gura pe ea, dar am incurajat-o si i-am spus ca atunci cand o sa-i vina si ei randul o sa poata.
Acum in clasa a Iv-a a ocupat locul II la cel mai frumos caiet din clasa.

Angelina, interesul lui o sa apara odata cu inceperea scolii.
si eu am incercat inainte de a o da la scoala, dar am lasat-o balta pentru ca mi-am dat seama ca este contraproductiv.
a intrat la scoala fara sa stie sa citeasca cine stie ce (silabisea) si nu stia sa scrie decat cateva cuvinte cu litere mari de tipar.
Si? A avut colegi care citeau si socoteau perfect. Si?
Ea in toti anii acestia s-a situat permanent intre primii 10.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Multumesc fetelor pt cuvintele frumoase,mi-ati mai ridicat moralul!Eu citisem pe aici de copii silitori care citesc la 3,4 ani si scriu,si ma gandeam ca noi am ramas sigur in urma.Dar nu toti copiii sunt la fel...Nepotelul meu are 2 anisori si spune o gramada de poezii si recunoaste si cateva litere,dar adevarul este ca mama lui l-a cam fortat sa invete.Eu nu am vrut sa-l fac sa faca ceva ce nu ii place,pt ca m-am gandit ca nici mie nu mi-ar fi placut,sa fi fost fortata de ai mei, pt invatatura.Cu toate astea ,am invatat destul de bine si singura.

Mergi la inceput