fiordurile norvegiene
Buna,
La vara vrem sa ajungem la fiorduri. Stiu ca este foarte frumos la Bergen, dar in afara de acolo cam pe unde ar trebui sa mergem? Noi vom fi cu masina si ma gandeam sa luam o excursie de o zi cu vaporasul sa le vedem de pe mare, daca aveti vreo sugestie concreta - de unde sa luam excursia, eventual daca ati fost chiar voi - m-ar ajuta mult. Se gasesc si pe web, dar as prefera si o informatie chiar de la fata locului.
Ce ar mai fi de vizitat in partea de sud a tarii? Oslo este frumos? Pe noi ne-ar interesa in principal natura, niste "scenic routes" pe unde sa putem merge cu masina.
Multumesc!
Raspunsuri
Adema spune:
Bergen este superb; merita atat el ca oras, cat si ca punct de plecare in excursii(nu ratati acvariul!). Poti gasi informatii bune pe: www.visitbergen.com
In partea de sud, ar merita Stavanger (cu croaziera la Lysefjord, Pulpit Rpck, Flor&Fjare), Kristiansand si apoi merita bineinteles vazut si Oslo!
Depinde cat timp vreti sa alocati vacantei si depinde si de vreme (care e extrem de capricioasa). Nu uitati si ca ...este o tara extraordinar de scumpa!:)
danamiha spune:
Nu pot sa te ajut cu informatii, vreau doar sa-ti spun ca e superb, am fost in 92. Mie mi-a placut si Oslo. Stiu ca au mai fost discutii pe aceasta tema, poate gasesti in arhiva.
marumiha spune:
Eu am fost ėn vacanta in Norvegia acum trei ani ,am vizitat multe fiorduri ,mi-a placut enorm de mult aceasta tara si sper sa ma mai ėntorc.Sėnt fete pe forum care locuiesc ėn Norvegia si care au dat informatii utile despre locuri care merita vizitate ,preturi care sėnt exagerat de mari si tot ce este important pt.o vacanta ėn Norvegia.Poate Igireada ėsi aminteste unde poti gasi acest subiect .Daca nu mai exista o sa ėncerc eu sa-ti dau mai multe inf.
http://community.webshots.com/user/mihaela2703
marumiha spune:
Cauta aici inf.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=99174&whichpage=3
lgireada spune:
quote:
Originally posted by marumiha
Eu am fost ėn vacanta in Norvegia acum trei ani ,am vizitat multe fiorduri ,mi-a placut enorm de mult aceasta tara si sper sa ma mai ėntorc.Sėnt fete pe forum care locuiesc ėn Norvegia si care au dat informatii utile despre locuri care merita vizitate ,preturi care sėnt exagerat de mari si tot ce este important pt.o vacanta ėn Norvegia.Poate Igireada ėsi aminteste unde poti gasi acest subiect .Daca nu mai exista o sa ėncerc eu sa-ti dau mai multe inf.
Hi hi; ma mai tii minte?
uite si de la mine.
Pai nu stiu ce sa zic m mult decat am zis la sub anterior.
www.flickr.com/photos/10546994@N06/" target="_blank">Liliana
marumiha spune:
Cum sa nu-mi amintesc de tine ,dai informatii utile la toti si ai fost prima care mi-ai raspuns daca nu ma ėnsel cėnd se vorbea despre Norvegia.
Salutari!
Iris2002 spune:
Oslo, Norvegia, a fost alegerea noastra sa sarbatorim ca suntem casatoriti de 7 ani. Nu a fost o alegere usoara, sunt atit de multe locuri interesant in lume unde nu am fost (inca). Si mai ales nu a fost usor sa plecam pentru PATRU ZILE INTREGI fara cel mai frumos si mai perfect copil din lume, intimplator al nostru, Francesca.
Am urcat nerabdatori si curiosi in avion. O ora si jumatate mai tirziu ajungeam
muntii norvegieni m-au dus cu gindul la Romania. In drumul de la aeroport eram inconjurati de paduri si deasupra noastra stralucea un cer albastru intens. De la hotel am coborit, si nu doar figurativ, in oras. De pe dealul unde ne aflam, printr-un parc imens si trecind pe linga sobrul palat regal (nu e Versailles, ok) am ajuns in port
Avind in minte doar imagini de vikingi (ca inainte de fiecare calatorie ma informasem despre locul pe care il vizitam) am constat uimita ca norvegienii nu sunt nici mai inalti si nici mai blonzi decit olandezii
nu ca ar fi usor. Si m-am obisnuit imediat ca toata lumea i se adresa lui Paul in norvegiana, mai viking decit al meu nu exista!
Oslo e greu de deschis in citeva cuvinte
e mirosul diminetii in port, unde ajungeam o data cu pescarii veniti cu somon, scoici si crabi proaspeti
e cerul aproape ireal, seara tirziu, in Parcul Vigeland, plin de flori inflorite si de statui zimbitoare sau incruntate, de mame si tati si copii in pozitii imposibile si totusi credibile.
Am facut o excursie superba cu barca printre fiorduri, de-a lungul celor 40 de insulite de pe coasta orasului
(Oslo inseamna de fapt gura raului in norvegiana). Am admirat casutele de lemn colorate, o mare parte case de vacante, de pe insule
una dintre insule nu avea sosele, nici masini, era pura cum probabil putine locuri mai sunt pe pamint, si asta la doar 30 minute de navigat de Oslo, un oras cit se poate de modern! Se pare ca s-a vrut modernizarea acestei insule la un moment dat, dar locuitorii ei au fost impotriva
si au reusit sa isi pastreze micul colt de paradis!
Ne-a fascinat si spectacolul schimbarii garzilor la Palatul Regal, exact la ora 13.30 in fiecare zi: o piesa de teatru in miniatura in orasul celui mai popular si jucat dramaturg din lume dupa Shakespeare, Ibsen. M-am delectat cu un cappuccino nemaipomenit, la Grand Hotel, hotelul in care parintele dramaturgiei moderne isi lua micul dejun acum 100 ani. Servit de un domn distins, in virsta, care parea sa fi coborit din Casa cu Papusi. Si nu stiu daca s-a datorat domnului care ne servea, elegantului hotel, atmosferei de epoca sau faptul ca ma gindeam la Nora (controversatul personaj principal din Casa cu Papusi) dar cappuccino baut acolo a fost mai delicios decit cel din Roma (locul unde se bea cappuccino prin excelenta).
Mai putin impresionat de literatura norvegiana decit mine, Paul a fost in schimb fascinat de vikingi si de corabiile lor. (barbatii!) Insa trebuie sa recunosc ca am ramas chiar si eu fara cuvinte la vederea celor trei corabii imense din muzeul Vikingskipuset de pe insula Bygdoy, cu o vechime de mai mult de 1100 ani insa inca atit de frumoase si maiestuoase ! Ne-au placut mult si merita sigur o vizita muzeul expeditiilor Kon-Tiki si muzeul etnologic de pe insula! Si pentru ca am avut noroc de o vreme superba ne-am delectate cu o plimbare pe insula aceasta frumoasa cu multa verdeata si case superbe, unele pareau chiar castele.
Sa nu uit de atmosfera tinereasca si cosmopolita din celebra Karl Johans Gate pe unde ne-am plimbat zilnic, de la port si pina sus la Palatul Regal! Sute de magazine (iubitorii de moda sigur se vor pierde cu orele aici, cu preturi pt toate buzunarele, de la cele pline la cele foarte pline) si restaurantele imbietoare (daca nu maninci aici somon norvegian, unde?) miile de turisti (am auzit la fel de mult vorbindu-se italiana ca in
Italia) si pe ici pe colo nelipsitii tigani romani cu o incercare dureroasa pentru urechile trecatorilor de a cinta Valurile Dunarii. La inceput am vrut sa ii distrag atentia lui Paul de la ei, dar nu am reusit. Dupa 7 ani de casnicie are un al saselea simt pentru orice romanesc. Asa ca mi-a spus ca el aude melodii de la nunta noastra! Avea dreptate
.
Evident nu puteam sa pierdem ocazia sa trecem pe la Hard Rock Cafe Oslo (cred ca a 100-a oara cind intram in restaurantul acesta, prin lume) unde deja cunoastem meniul pe de rost. Mi-a placut mult de tot cladirea parca din povesti in care se afla restaurantul. Si fiindca vorbesc despre cladiri, m-am indragostit de frumoasa cladire a Parlamentului si de cladirea Primariei. Pentru iubitorii de pictura e o expozitie a lui Munch intr-o sala din Parlament.
Acesta a fost, pe scurt, Oslo vazut de mine
Kehleyr spune:
Multumesc pentru raspunsuri, ma duc sa citesc si celalalt subiect.
Iris, imaginile descrise de tine m-au facut sa ma simt acolo .
Vrem sa mergem la inceputul lui iulie si vom sta cam o saptamana cu totul. Nu stiam ca Norvegia e o tara asa de scumpa - la nivel de Londra? de Elvetia? sau cam cum?
Natasa spune:
Din pacate Norvegia e mai scumpa si decit Londra si decit Elvetia... Nu stiu daca e cea mai scumpa tara din Europa, dar cu siguranta e in top 3.