Team Building - ma supara!
Raspunsuri - Pagina 17
A_Iulia spune:
quote:
Originally posted by martie
Si nu Adina, nu-mi trimite cv-ul tau, nu corespunzi..
Martie & Bebica & maimuta Sara
Esti fantastica, martie, zau asa!
Adina + Olivia Q1.04
XIO spune:
quote:
Originally posted by martie
Adina, nu inteleg inversunarea ta. Iti pierzi orice urma de calm, desi nici o clipa nu te-am avut in vedere, chiar raspundeam altor persoane, nu inteleg dintre atatea persoane de ce te-ai simtit asa vizata, ma faci frustrata (unii s-ar simti jigniti) si apoi devii tot mai inversunata pt. ca nu am opinii ca ale tale si-mi reprosezi rautate (?!).
Doamne, ce ti-e si cu internetul asta.. starnesc niste pasiuni, de numa'-numa', cum zic ardelenii..
Si da-i si lupta si da-i si lupta...
Elise, nu lua ad litterram ce am zis de angajare, mai e cale lunga pana acolo... Dar e un motiv bun sa ne scandalizam, nu?
E un subiect bun initiat de Fomalhauti, dar intrucat s-a transformat in telenovela si jigniri ma retrag in "glorie".. Si nu Adina, nu-mi trimite cv-ul tau, nu corespunzi.. Voi angaja numai persoane politicoase.
Martie & Bebica & maimuta Sara
Lol , Martie. paiul , barna.
Simali, intreb din pura curiozitate, presupun ca ati avut ceva intalniri la chefuri si revelioane de cand ai firma:
daca cineva nu le frecventeaza nu este oarecum inlaturat din "gashca"?
De obicei exosta tendinta asta , daca cineva nu se perinda peste tot cu colegii incet incet este ...sa zicem marginalizat , desi e prea mult.
Richard..... http://www.youtube.com/watch?v=U5POHmIIujg
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Elise spune:
Martie,
inteleg ca de fapt vroiai sa spui ca tu protejezi mama si copilul, ca doar nu o sa exploatezi biata femeie daca are kupii acasa... sa stea cu telefonul la ureche, cum ai patit tu.
Vezi, depinde de abordare....
Numai ca eu am o pasa cam melo in seara asta, asta e. Peace.
Elise & BBLisa
Fomalhauti spune:
Eu am deschis subiectul suparata fiind pe firma unde lucreaza sotul meu. Citind raspunsurile voastre mi-am clarificat mult pozitia.
Nu, nu cred ca o firma trebuie sa protejeze angajatul sau familia acestuia. Tot asa, nu cred ca Martie trebuie sa angajeze mame cu copii si sa le protejeze. Firma angajeaza pe cine ii convine, asta e clar. Dar mi se pare corect ca omul sa fie angajat pentru un numar de ore, cu anumite atributii. Angajatul trebuie sa vina la program, sa-si faca treaba. Nu este problema firmei cand si cum isi rezolva angajatul problemele personale. DAR, tot la fel cum firma are pretentia ca angajatul sa respecte programul si angajatul e normal sa ceara exact acelasi lucru: respectarea programului. Lucrez pana la ora 17, pai atunci pana la 17 lucrez. Scrie in contract ca lucrez 5 zile pe saptamana. Pai atunci nu imi face program pentru zilele mele libere...
Tu, firma, ai nevoie de mine peste program? Atunci discutam. In primul rand e dreptul meu sa refuz sa raman peste program (poate ca la ora 18 trebuie sa fiu la gradinita sa-mi iau copilul sau poate "ma taxeaza" bona daca ajung mai tarziu - ca si ea e angajat, si ea are drepturi....). Sau, pot sa accept, dar vreau si eu, dupa ce rezolvam problema "acuta" sa lipsesc o zi sau doua, in functie de cate ore am stat in plus. Sau, curat: ma platesti.
Team-building in week-end? E o distractie, un cadou din partea firmei? Atunci decid daca vreau sau nu sa vin. Daca ma distreaza, daca am chef, daca nu am altceva mai bun de facut. E o obligatie de servici? Atunci e altceva. Imi dai liber alta data sau ma platesti. Acum, dupa atatea discutii, sunt convinsa ca nu e corect deloc sa existe team-building in week-end cu obligatia explicita sau implicita de a participa. Nici macar daca angajatul poate veni si cu familia si firma plateste tot. Nici in acest caz nu ar trebui sa fie o obligatie.
Elise spune:
Corect, team buildingurile nu SINT (sau nu ar trebui) sa fie o obligatie.
Cind m-am angajat eu prima data la o firma mai... breaza , am fost surprinsa de frecventa si amploarea subiectului TB, asa ca am intrebat un manager de HR, cu care ma intelegeam eu mai bine, ce tot e cu excursiile astea... Era o discutie la o cafea. Neoficiala. Si omul mi-a dat niste argumente de bun simt, dupa parerea mea: intra in pachetul de beneficii, cumva. Mediul este destul de solicitant si stressant, oferi angajatilor posibilitatea sa se deconecteze, le schimbi cumva optica asupra firmei si colectivului, si pe linga faptul ca ai niste bani pe card lunar, masina de serviciu, telefoane de serviciu, mese platite, etc, mai ai si posibilitatea sa mergi in Maldive de doua trei ori pe an si sa stai cu burta la soare, gratis, DACA VREI.
Astea sint "venite" de obicei atunci cind HRul constata cresterea cotei de frustrare in rindul angajatilor. Ca o deconectare. Nu ca o tensiune in plus.
Asa ca, bineinteles, daca nu vrei sa participi, nu te obliga nimeni....
Reversul medaliei este ca sint joburi (al meu, de ex.) unde relatiile sint importante. Asa ca eu, vreau, nu vreau, trebuie sa lucrez cu X,Y,Y, ca singura nu pot, si invariabil ajung la cine plicticoase si interminabile in care ne periem unii pe altii, exact pe principiul de interese. Asa ca pina la urma, cu burta la soare sau nu, tot ajung sa muncesc, ca la mine munca cam in asta consta, in discutii. In rest, nici la birou nu dau cu sapa. Doar ca imi tin sedintele intr-un cadru mai festiv, ca sa zic asa. E si motivul pentru care de obicei nu ma duc, ca nu sesizez mare diferenta fata de programul meu normal, cam tot aia fac si la birou.
Elise & BBLisa
buli spune:
mie mi-e clar: Elise si Adina nu corespund majoritatii tztztz
si nici nu stau cu telefonul lipit de ureche in timpul liber (chiar asa, daca e timp liber cine te opreste sa-ti inchizi telefonul?)
mie personal imi place in general in tb. pentru ca uneori chiar imi place sa am altfel de discutii cu colegii. de cite ori am fost in tb n-am vb de job, doar ne-am distrat. a fost si in we si in timpul saptaminii. fara familie, foarte corect - cu familia merg in concediu si atunci imi inchid tel
in schimb cind sint in tb vb toata ziua cu sotul si cupilul.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
Elise spune:
Asa e, pe noi nu ne-ar angaja Martie!
Nu corespundem majoritatii.
Si avem si kupii mici.
Eu mai sper totusi, mai astept oferta
Taman ce m-am "eliberat" - eliberat nu suna bine, disponibilizat nu suna bine, in somaj nu sint... nu stiu cum s-o numi statusul asta al meu. Trintor, cumva?
Elise & BBLisa
simali spune:
quote:
Simali, intreb din pura curiozitate, presupun ca ati avut ceva intalniri la chefuri si revelioane de cand ai firma:
daca cineva nu le frecventeaza nu este oarecum inlaturat din "gashca"?
De obicei exosta tendinta asta , daca cineva nu se perinda peste tot cu colegii incet incet este ...sa zicem marginalizat , desi e prea mult.
quote:
Nu este nimeni inlaturat. Inclusiv noi, asociatii, ne certam ca chiorii uneori, apoi urmeaza o perioada in care nu ne putem suferi, nu participam la nu stiu ce ca nu avem chef, dupa aceea ne mai trece, etc.
In principiu daca nu-ti bazezi politica firmei pe diferite tratate de manipulare si lasi lucrurile sa se regleze de la sine se ajunge la relatii faorte naturale si autentice. Nu obligatoriu pline de armonie. Oricum eu cred ca prea multa armonie nu ajuta o firma sa progreseze. Tot timpul trebuie sa fie unii care se lupta pentru o idee (buna sau proasta) si altii care nu cred in ea, se ciocnesc diferite viziuni, temperamente, etc. Dar ceea se tine niste oameni (angajati sau asociati) uniti sub acoperisul unei firme este comuniunea de INTERESE. Acesta este liantul universal al tuturor afacerilor. Daca nu ne-am conduce afacerile dupa interese ele s-ar transforma in institutii caritabile iar noi ne-am numi popi.
Si de vreme ce TOTI suntem condusi de interese financiare, cum pot eu sa vin si sa pretind ca firma mea trebuie sa includa valori cum ar fi prietenia ? Are prietenia dintre oameni ceva in comun cu interesul pecuniar? Ca simplu angajat, nu simti ca cineva este ipocrit la faza asta? Eu cred ca exista valori (cum sunt prietenia, dragostea, loialitatea) care se pot cultiva numai atunci cand oamenii relationeaza liber si se afla pe un anumit picior de egalitate. Corporatiile ar trebui sa-si ia mainile murdare de pe aceste valori si sa se multumeasca cu:
- cinstea
- corectitudinea
- onoarea
- profesionalismul
- toleranta, etc.
Cred ca nici macar loialitatea nu este ceva ce poti impune cuiva. Intr-o comunitate bazata pe interesa fiecare isi va urmari interesul personal. Iar cand un angajat va avea o oportunitate mai buna in cariera lui va trebui s-o urmeze, altfel se va simti neimplinit, iar aceasta neimplinire se va reflecta mai devreme sau mai tarziu in munca lui si in atitudinea in firma.
alice
simali spune:
quote:
Eu poate sunt un caz fericit, in care pentru companie angajatul chiar conteaza - fie ca e vorba de familia lui, fie de salariu...in orice caz, n-am avut nici macar o ocazie sa simt ca nu as fi respectata de firma unde lucrez.
S-a pus la un moment dat problema unui TB mai departe (parca in Madive), cu familiile. Majoritatea s-a opus, spunand ca le va fi greu nevestelor sa vina cu copiii dupa ele...asa ca au renuntat la idee, si am ramas cu clasicele TB prin Europa (pacat, din punctul meu de vedere; insa oricum noi ne bucuram cand ne intalnim, pentru ca ne vedem extrem de rar, lucrand in zone diferite)
Eu mi-as dori sa ies la pensie de la firma asta
quote:
Adina, tu esti un angajat atipic; nu stai toata ziua nas is in nas cu Maricica secretara sau cu Georgel colegul de birou, nu suporti fitele unui sef idiot care face figuri ca ai intarziat 10 minute dimineata, mai precis nu esti o furnica intr-un musuroi.
Si foarte bine ca nu esti; cam asa arata societatea viitorului - in viziunea mea - din ce in ce mai multi oameni care sa lucreze de acasa, din varful muntelui, cu placere, dupa un program flexibl, etc.
Ceea ce faceti voi prin Maldive sau alte tari din Europa se numeste "intalnirea anuala, bianuala sau trianuala". Nu este team building pentru simplul motiv ca nu este nici un "team" in intelesul clasic al cuvantului. Cand ai zi de zi un program flexibil, cateva weekenduri petrecute cu colegii cu care nu te-ai mai vazut de mult devine chiar un eveniment asteptat...
alice
simali spune:
quote:
Cind m-am angajat eu prima data la o firma mai... breaza , am fost surprinsa de frecventa si amploarea subiectului TB, asa ca am intrebat un manager de HR, cu care ma intelegeam eu mai bine, ce tot e cu excursiile astea... Era o discutie la o cafea. Neoficiala. Si omul mi-a dat niste argumente de bun simt, dupa parerea mea: intra in pachetul de beneficii, cumva. Mediul este destul de solicitant si stressant, oferi angajatilor posibilitatea sa se deconecteze, le schimbi cumva optica asupra firmei si colectivului, si pe linga faptul ca ai niste bani pe card lunar, masina de serviciu, telefoane de serviciu, mese platite, etc, mai ai si posibilitatea sa mergi in Maldive de doua trei ori pe an si sa stai cu burta la soare, gratis, DACA VREI.
Astea sint "venite" de obicei atunci cind HRul constata cresterea cotei de frustrare in rindul angajatilor. Ca o deconectare. Nu ca o tensiune in plus.
Asa ca, bineinteles, daca nu vrei sa participi, nu te obliga nimeni....
quote:
Nici acesta nu este team building; este o recompensa prinsa in pachetul salarial. Sunt firme care inchiriaza vile in Grecia la un pret foarte bun si cine vrea dintre angajati poate sa se duca gratuit in concediu acolo. Nu in echipa daca nu vor. Face parte din aceeasi categorie cu masina de serviciu pe care-o poti folosi si in interes personal, cu pachetele de Craciun sau produsele firmei oferite gratuit.
Team Buildingul este - citez aproximativ - "un efort planificat facut pentru a imbunatati comunicarea si relatiile de serviciu prin schimbarea planificata a mediului de lucru a unei echipe. Este parte a unei strategii pe termen lung pentru dezvoltarea personal si organizationala a membrilor echipei si a echipei in ansamblul ei." Este numai una din definitii, sunt multe polemici pe acesta tema si, in functie de scolile de management sunt diferite definitii.
Cu alte cuvinte, niste colegi care se duc de voie la munte sau la mare, pe banii firmei, intr-un weekend nu sunt in mod necesar la team building. Daca este obigatorie actiunea se poate numi cel mult "seful isi arata muschii".
Devine team building atunci cand actiunea este parte a unei strategii pe termen lung si cand contine evaluari (individuale si de ansamblu) pe parcursul desfasurarii lui si la sfarsit. Evident, elementele nedorite vor iesi ca uleiul la suprafata in timpul actiunilor si ele vor face obiectul unei analize separate. Tovarasii vor aplauda puternic la safrsit - asta e de la mine dar nu m-am putut abtine...
alice