BONA VIP ?
Raspunsuri - Pagina 3
mariamunteanu spune:
Stati asa ca m-am prins - bona care lucreaza la parinti bogati este de fapt "bona pentru VIP" sau la VIP, adica o bona care face aceleasi lucruri ca toate celelalte, poate doar mai serioasa. Familiile cu bani multi imi inchipui ca isi permit sa plateasca menajera, bucatareasa, sofer, asa incat bona are grija numai de copil, nu spala podele.
Eu la asta m-am gandit cand am auzit de "bona VIP", adica o guvernanta cu un anumit nivel care se ocupa de formarea copilului, nu de podele. Nu este imposibil cand te gandesti ca o invatatoare/educatoare nu castiga mai mult de 300 euro cred, asa ca familiile cu bani pot s-o plateasca dublu si o au numai pt copilul lor. Asta e ceva teoretic, voi spuneti ca nu exista in realitate.
Maria
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Martie,n-o sa gasesti never ever in urmatorii 15 ani cel putin,in Romania o bona,sa fie si interna si sa aiba studii de pedagogie,limbi straine si mai stiu eu ce vreti voi!cine are asemenea pregatire prefera sa faca orice altceva,nu sa educe copii altora,sa isi lase casa,familia si sa se mute la cineva strain 24/24!
Deocamdata bonele sunt pensionarele carora nu le ajunge pensia sau cele care nu-si mai gasesc un loc de munca pentru ca au o varsta anume!
"La vita e bella"
De mancare
Iarna pe ulita
Dar nu era sa vorba de a fi interna, ci de a se ocupa de un copil in mod deosebit un numar de ore pe zi. Ce e deplasat ? Doar acesta e profesia unui pedagog, de a educa copiii altora.
Maria
A_Iulia spune:
Pai teoretic ai dreptate, ar trebui sa existe. Practic uite ca nu exista, poate din mai multe motive: nesiguranta locului de munca (prefera sa ramana la scoli pentru ca acolo au contract pe perioada nedeterminata), statutul social (una e sa fii bona, alta e sa fii doamna profesoara), timpul de lucru (la scoala in multe zile ai program de 4 ore), etc.
In plus, categoria de bona este solicitata mai mult de parinti cu copii pana in 3 ani (deci o alta categorie de copii fata de cei cu care a lucrat o viata, si e mult mai dificil).
Dar cel mai tare cred ca trage in balanta ideea ca jobul este doar pentru 2-3 ani, dupa care ramane unemployed :), iar la scoala inapoi nu mai are ce cauta, din moment ce si-a pierdut locul.
Desi mai spunea cineva ca e posibil totusi sa gasim cu studii de specialitate/superioare/etc dar pensionare. Trebuie de pus in balanta, cateodata este posibil sa nu fie solutia cea mai buna (depinde foarte mult de temperament, rabdare, atitudine...)adica primesti ceva in plus cu altele in minus.
Adina + Olivia Q1.04
martie spune:
Hai sa va zic faza, am stat de vorba cu o fosta colega de serviciu si absolut intamplator a venit vorba si de bone. Am aflat ceva ce chiar nu astiam. Sunt anumite agentii, care recomanda anumite bone familiilor vip sau cu dare de mana, in felul urmator: bona sa fie super prezentabila, mai tinerica, sa vorbeasca foarte corect, sa o duca si capul, sa puna mana sa mai si citeasca cate ceva despre psihologia copilului, ma rog, niste femei mai OK decat pensionarele care vor sa fie bone. Agentia le face carte de munca (deci cartea de munca e la agentie) si le da 800 lei pe luna plus bonuri de masa. Dar, familia respectiva, care angajeaza bona, plateste lunar catre agentie 1600, 1700 lei. Insa, daca bona sta mai mult de 8 ore, atunci familia o plateste la mica intelegere in plus si, daca e multumita de bona, normal, o mai rasplateste cu alte chestii, avantaje..
Acum stau si ma gandesc cam ce ai de castigat ca angajator al unei astfel de bone. Nu e calificata, ci doar mai rasarita la anumite capitole.. Doar ca are carte de munca si o poti constrange si dpv legal daca ceva nu iti convine.. adica in cazul unei situatii mai grave, deosebite, etc. stii ca ai la indemana o reglementare legala. Cred ca le responsabilizeaza si pe ele treaba asta.
Cica la astfel de bone apeleaza fotbalistii etc.., apropos de subiect. Interesant, nu?
anemona spune:
Sunt cam off topic, dar nu ma pot abtine sa va recomand filmul <Nanny Diaries>, seamana teribil cu ce se dezbate aici.
martie spune:
Tocmai am citit, exista si bone care invata copilul o limba straina, face si menaj (cat de mult- putin, nu stiu), salariu: 2000 lei.
mama_lui_alex spune:
Dragelor nu ma pot abtine sa nu raspund pe marginea acestui subiect..subiectul bone revine de fiecare data pe pagina 1...si cand vorbesc o fac avand ceva experienta cu bonele (cateva mii!!!) si cred ca reply-ul asta ar trebui sa fie un post sticky separat.
Sunt 3 tipuri de angajari legat de bone:
-program partial/ocazional (bona sta pana la 4-5 ore/zi..sau atunci cand e solicitata)
-program "normal" (care cel mai adesea inseamna 10 ore/zi L-V..asta presupunand ca jobul vostru are 8 ore+1ora pauza si se mai pierde in medie 1 ora pe drum..ceea ce pt. bona ajunge catre 11 ore)
-program intern - bona locuieste cu voi 24/24, eventual are un weekend pe luna liber, sau cum stabiliti.
Bona profesionista&Bona vip(?!?)
Chestia asta cu bona VIP - probabil o "denumire" pe care si-o ataseaza doamnele la Cv dupa ce fac babysitting pe la vreo familie aflata pe o scara sociala ridicata?!?
Profilul babisitterului din Romania la ora actuala arata cam asa (in 90%din cazuri)
- doamna peste 45-50 de ani, iesita la pensie pe caz de boala (fictiv), de conditie materiala si intelectuala scazuta sau usor sub medie, casatorita cu un domn (si el pensionat pe caz de boala), copii majori, independenti. Doreste sa-si imbunatateasca statutul material (si doar atat)..experienta in general e cea personala (sau fictiva in multe cazuri - de genul "da, am avut grija 8 luni de copilul vecinei de la parter").
- Nu asteptati implicare sentimentala din partea ei vav de copilul vostru (desi se poate intampla si asta daca este o compatibilitate buna si "relatia" devine una de durata).
- dupa cateva luni de colaborare, inevitabil incepe sa emita diverse tipuri de pretentii (convinsa fiind ca a devenit indispensabila)
Cam asa arata 90%!
Pentru varianta "bona interna" - relatia devine si mai dificila, caci, profilul ei psihologic, pe langa cele de mai sus, implica:
- renuntarea la propria familie/prieteni/viata sociala proprie/obligatii social-administrative proprii/intimitate(!!).Acest lucru duce la acumularea tensiunilor inainte-devreme.
Restul de 10% - sunt femei de exceptie, cu experienta si feedback indelungat, au cel mai adesea un nivel intelectual peste medie (si chiar mai sus), au diverse aptitudini (limbi straine, arta, etc), stabilitate emotionala-afectiva bine definite. Aceste doamne emit din start pretentii-si in general, nu accepta un program f. lung (au nevoie de propria individualitate), si,in plus doresc copii mai maricei.
Opinie personala - pentru fiecare categorie de varsta ar trebui cautata bona potrivita, care sa poata satisface nevoile imediate si pe termen scurt ale copilului si implicit ale expectantelor voastre legat de asta. (pentru un copil de 9 luni nu vei gasi niciodata o licentiata de 40 de ani, vorbitoare de 3 limbi straine..intelegeti ceea ce vreau sa spun..)
Despre agentiile de babysitting nu vreau sa discut, dar, ca sfat personal legat de recrutare, va sfatuiesc sa va narmati cu multa rabdare..si incepeti un proces de selectie personal.
-anunt in cotidian (pregatiti-va sa raspundeti la sute de telefoane!!)
-short list de intrebari pregatit pentru o triere telefonica
-interviul propriu zis ( e bine sa aveti soacra langa voi!! vorbesc serios!!..are cel mai critic ochi!!in timp ce voi sunteti prinse cu intrebarile)
-ancheta sociala!!!-mergeti acasa la ele - si stati de vorba cu sotul (care poate avea pb.de agresivitate, alcool) cu copii (care au in general 16-20 ani!!), eventual vecini(!?!)..vor spune f. multe despre babysitter!!
-dosar de acte - cazier(e intr-adevar o formalitate, dar rugati-va sa nu va fie util vreodata!!-asta arata ca domiciliul e cel declarat si ca se afla intr-o baza de date!!), analize medicale, copii dupa acte.
- daca totul e ok si hotarati sa colaborati, faceti FISA POSTULUI!! - o spun pe tonul cel mai serios..in timp "uita" ce are de facut!!
Cam atatea imi vin in cap, la modul susccint, la ora asta! Revin daca am mai scapat ceva, sau daca mai aveti intrebari, va astept!
Pupici,
Mama_lui_Alex