BONA INTERNA SAU NU ?

Am 2 copii -unul de 4 luni si altul de 4 ani si jumatate . In curand trebuie sa incep serviciul si am nevoie de bona-cu primul m-au ajutat parintii , la al 2-lea problemele de sanatate si-au spus cuvantul si nu mai fac fata
Spatiul imi permite asa ca asa vrea sa-mi iau o bona -intrebarea e interna sau cu program prelungit si ce inseamna ,,program prelungit ?
Eu oricum imi propun sa vin acasa la 17 dar mai sunt situatii cand pot intarzia .
E mai bine sa iau 2 bone-una 1 zi si 1 o zi sau face fata una singura la 2 copii-cel mare va merge si la gradi dimineata si am femeie la curatenie de 2 ori pe sapt
Care mai sunt salariile in zona EURo la bone ? O interna care are toate weekendurile libere ?
Va intreb pt. ca eu n-am avut deloc tangente cu persoanele care ingrijesc copii si am auzit multe ,,povesti cu bone .
Va multumesc si daca aveti cumva recomandari -zona e Jiului Scanteia
Raspunsuri

gitana spune:
Parerea mea este ca,daca iti permiti, mult mai bine este cu o bona interna decat cu 2 bone.In general bonele interne isi doresc sa aiba weekendurile libere,isi mai rezolva si ele problemele personale.
Eu am bona cu program de la 8-18.30 si destul de rar o mai solicit si sambata-cand o platesc separat.

ligeea spune:
care este salariul pe care sa-l platesc ?
Nu ma intelegeti gresit , chiar nu stiu cat sa propun ca salarizare-mi-e sa nu zic prea mult sau prea putin .
In cazul in care voi fi multumita , e normal sa maresc salariul in timp dar pentru incaput care ar fi un punct de plecare ?

roxanal spune:
Ligeea, si eu ma lupt cu aceeasi dilema
eu am tot 2(7 si 2 ani) si in prezent am o bona ptr amandoua, care se descurca..insa peste 2 luni ma mut la casa pe pamant, la Rosu(langa Militari) si o sa fie mult mai greu cu deplasarile(iar bona(si daca o sa vina si dincolo, ptr ca este mai departe) nu va putea sa mai mearga s-o ia pe Maria de la scoala-ii pastrez scoala) iar eu nu o sa mai ajung la aceleasi ore.
spatiu ptr cazare am avea(masarda am organizat-o ca o minigarsoniera) tocmai [ptr cine am avea nevoie sa stea la noi, insa sa aiba si o intimitate normala, indiferent ca e soacra/socriii, parinti, bona)..insa nici eu nu stiu ce preturi se practica, sotul nu prea este de acord, mai ales ca eu as vrea pe cineva tanar(adica tanar si ca varsta si ca spirit)..si desii multi mi-au zis sa nu fac asta, ca o sa-mi fure barbatu...eu poate sunt mai nebuna, consider ca daca este sa vrea, o sa faca cu sau fara bona(adica cu ea sau cu altcineva)...so..poate cine are asa ceva(adica bona interna) ne poate spune mai multe

martie spune:
Eu am testat treaba cu bona interna, ii dadeam 8 mil. pe luna, pt. ca avea la noi mancare, cazare (normal, bona interna), acum poate o fi ceva mai mult, cert este ca mi s-a parut cea mai proasta alegere.
Poate nici nu am nimerit persoana potrivita, dar va spun sincer ca dupa ce am scapat de ea m-am simtit ca in Rai. Sa va spun de ce.
Mai intai, era o tipa super imprastiata, gaseam mai multa dezordine decat faceam toti laolalta. Apoi avea tot felul de preferinte, nu apa minerala din-aia, doar plata din-ailalta, nu mananc asta mananc numai din cealalta etc. etc. La cumparaturi trebuia sa am lista separata pentru ea. Niciodata nu ne respecta intimitatea la modul la care solicitam eu. Nu statea la ea in mansarda ca se plictisea (asta dupa 10 seara), dadea usa de perete, ca un copil si zicea ca mai vrea apa, cana, pahar,dracu-lacu. La ea in mansarda nu era destul de frig, cald, etc. Tot timpul se invoia sa se duca la farmacie, ca na, e bolnava, nu poti sa o tii fara medicamente si asa ramaneam eu sa fac mancarea, curatenia, copilul si cam tot ce se putea. Cand o durea ceva, normal... mergi cu ea la doctor. Daca o durea noaptea, cu atat mai bine... la doctor.
Si lista ar putea continua... Cand am scapat de ea, am plans de bucurie. Cu bona interna, zici ca o iei de suflet, nene, nu mai scapi!
Roxanal, apropos de ce ziceai tu, am zis sa iau si una mai tanara, dar de data asta am tinut-o de proba, ca sa nu ma leg la cap si sa nu mai pot da inapoi. Problema ei era ca tot timpul mi se plangea ca ea nu are pe nimeni ca s-a certat cu prietenul si e foarte rau sa fii singur. Era intr-o permanenta stare de melancolie si deprimare de-ti venea sa o iei la palme (38 de ani), statea cu ochii zgaiti in tavan si ma tot intreba cand poate sa-si ia o zi libera, asa ca i.am dat foarte multe zile libere si cu aceasta ocazie m-am si lecuit si de bone interne, cum de altfel ma lecuisem si de tot felul de alte bone mai inainte.
In orice caz, subiectul ramane deschis.

laura_dimitris spune:
Mai, acum fiecare cu personalitatea lui..
Eu nu o suport nici pe mama sa stea mai mult de 2-3 nopti la mine...
Daramite o femeie straina de familie care sa mai si faca faze de genul celor descrise de martie.
Dar poate nu sunt eu maleabila sau nu las de la mine cum ar trebui intr-o convietuire cu cineva....
Oricum, eu as alege clar bona cu program prelungit!
Apropo, sunt in cautare de asa ceva..
Laura 38+
Eleni si mami de Dimitrakis 25.04.2003

Qamar spune:
ligeea, eu am fost disperata sa imi gasesc interna vara trecuta..si am si gasit pana la urma; noi avem un singur bebe, stam la casa la marginea Buc si era necesar sa incep si eu muncile; so, am vazut mai multe doamne, m-am mirat, crucit, socat...pana am gasit-o pe tipa asta care parea ok. Si probabil chiar este, insa nu in contextul de interna.
Ne-am mutat la casa, avea camera ei cu baie, separata printr-un hol de restul casei, acces la bucatarie, mancare, cosmetice, consumabile, detergenti, telefon platit de noi, 8 mil/luna, transport spre/dinspre oras, 2 weekenduri libere, celelalte 2 partial libere/luna...trebuia doar sa se ocupe de Bia si sa faca un menaj usor cand doarme fata -doarme 3 ore la pranz, so..e timp-
La inceput a fost ok, pe urma au aparut tot felul de probleme cu baiatul ei de 21 de ani, cu prietenul ei, tot felul de deplasari - ba chiar mi-a sugerat o data ca ar vrea sa doarma prietenul ei la noi- si incet incet lucrurile nu au mai fost atat de perfecte ca la inceput. Ce nu pot sa ii reprosez e modul in care se ocupa de Bia- se intelegeau bine si avea rabdare cu ea, insa pe de alta parte, devenise mult prea ..."nepasatoare" -ca sa fiu finuta-, nu mai facea absolut nimic, nici ceasca de cafea nu si-o punea in masina de spalat vase,..
Punctul culminant a fost insa de ziua mea, cand am avut 2 petreceri acasa -cu colegii prima, a doua cu vecinii de cartier- si nu m-a ajutat deloc ba cu o ora inainte sa vina invitatii a trebuit sa o duc urgent in oras sa isi ia fiul de la autogara sa il duca la fata ei din Buc -ca ea nu putea, ca era la serviciu....de parca doamna bona nu era tot la serviciu...-..anyway, a fost aiurea atunci, noroc cu sora-mea; iar la ajutat nu ma refer la facut mancare sau spalat geamurile si pur si simplu sa fi stat cu Bia cat pregateam eu..nope...
So, mai ales pentru ca devenise nervoasa -si Bia la fel-, stresata- nu arunca cu chestii prin casa sau sau faca crize, doar ca ofta, era mereu suparata, plangea din senin (chipurile din cauza ca baiatul avea ..gastrita, insa nu cred ca numai asta era), am hotarat cu sotul ca mai bine ma reintorc eu acasa de la munci si mai stau cu Bia pana merge la gradi. Deci am concediat-o.
In mare, experienta a fost ok- prima luna a fost chiar foarte ok, dar pe termen lung nu ne-am sincronizat. Acum nu mai vreau niciun fel de bona- si eu m-am simtit usurata cand a plecat
Sper sa gasesti bona ideala si scuze ca m-am intins
Noe & Anne-Bianca(14.03.2006)

Motionless, I stay and go: I am a pause

ligeea spune:
Bai , m-ati speriat de tot , e adevarat ca e naspa cu femeie in casa dar nu stiu ce alta solutie am ...
De aia sunt si dispusa sa ofer salariu de cca 350-400 de Euro ma gandesc ca o fi calitatea oamenilor cu care lucrez
Eu chiar nu am alternativa -asa sau o femeie care sa stea la program de cca 10 ore -dar nu cred ca va aveni ma ,odihnita la munca
Cred ca important e cate concesii faci de la inceput , nu stiu nici eu ce sa zic .
Sunt si cazuri fericite-eu chiar cunisc vre-o cateva dar e posibil ca exemplele date de voi sa fie mai relevante .
Voi ce ziceti de salariu e suficient sau mai trebuie ,,plusat ?

martie spune:
Ligeea,
Poti sa-i dai si mama salariului, cam in 6 luni o sa i se para ca ea tine casa, copilul etc. si ca ea merita ceea ce ai tu. Eu am platit o bona cat a vrut, am dus-o in concediu 2 sapt. la mare cu salariu in plus pt. concediu, o duceam la dr., o invoiam, si saraca mai era si surda complet, dar nu a contat asta, mi s-a parut o tipa omenoasa si asta mi-a placut la ea.
Dar stii cum e, pana iese puricele in frunte. Dupa 6 luni ne-a parasit, cu scandalul de rigoare, fiind convinsa ca daca noi o apreciam asa, o sa gaseasca alta familie care o va aprecia si mai mult. iti dai seama cine mai angaja o bona surda, cert e ca dupa un an jumate a sunat-o pe mama, nu pe mine, s-o intrebe daca nu are ceva de lucru pentru ea. Pas!
Iti spun sincer, problema nu e cea financiara si te sfatuiesc sa fii mai rezervata la inceput cu salariile de 400 euro, dupa 6 luni cel mult va dori 700 euro si tot asa. Intai sa dovedeasca ceva si apoi, cand da semne de plictiseala, la fix... mai plusezi si o faci sa mai ramana.
Oricum convietuirea sub acelasi acoperis cu o persoana straina careia nu-i cunosti bagajul educational, emotional etc. cu care-ti apare la usa poate fi o incercare foarte grea. De obicei bonele interne sunt persoane care 1. nu au locuinta, 2. nu au rude cu care sa se inteleaga, 3. vin din medii destul de dubioase, foarte incercate de viata sub toate aspectele... Parerea mea e ca marea majoritate sunt chiar periculoase, duse cu cercul.
Si eu inca visez cu ochii deschisi la o bona interna, dar nu as mai accepta asa ceva decat daca mi-ar fi vreo ruda mai saraca sau ceva de genul asta, sa-i cunosc chichitele, trecutul, sa stiu cat de cat la ce sa ma astept. E ca si cum ai "adopta" pe cineva, numai ca acel cineva nu e un copil pe care sa-l educi tu, e o persoana matura din care si sa vrei nu mai poti sa faci nimic, plus ca poate nu ai timp sa o educi, civilizezi, etc. Cu bonele interne e destul de simplu, ori le suporti ori nu. Eu una, vorba cuiva de aici, nici pe mama nu o suport cand vad ca are alte idei, da'pai o persoana straina.
Daca gasesti ceva, sa ne anunti si pe noi!

ligeea spune:
Pai pana acum am gasit asa
1 -femeie de 55 de ani care locuieste in Rahova , la bloc , are 2 copii mari si a crescut 2 nepoti, si acum ar vrea sa castige si ceva bani . E recomandata de fostul paznic de la noi de la santier , e cumnata lui , el e un om OK , serios si integru
2-recomandata de o prietena de familie -vine de la Tulcea , vroia sa plece in Italia la munca , a fost educatoare intr-un sat -Cerna daca spune ceva
3-o femeie din Targoviste , are ap. la bloc , cca 55 de ani , e curat in casa , sotul plecat in Germania fata medic stomatolog in devenire la Timisoara , are nevoie de bani pt ca vor sa o ajute pe fata sa-si ia ap -de aia a plecat si sotul
4 - una din Bucuresti care lucreaza la o gradi-Piciul , Dana daca va spune ceva numele
In legatura cu salariul-3-400 de euro nu mi se par mult pentru o bona interna chiar in cazul in care asigura doar menajul copiilor
E mult de munca cu 2 , sunt de varste diferite
E adevarat ca e greu cu inca cineva in casa , s-arv putea sa n-o mai suprt nici eu peste 2 luni dar trebuie sa incerc . Am citit aici de o bona care sta la program nedefinit -ramane , e bine platita dar pleaca cu taxiul acasa daca parintii vin tarziu acasa -mi se pare mai greu asa .
E drept ca voi deja aveti experienta unor ,,interne si eu nu , dar una externa la program de 10 ore cand mai ajunge acasa si cand mai vine daca nu sta in apropiere ?

Amethyst spune:
Draga ligeea, eu iti recomand altceva, poti sa aduci o bona interna daca vrei dar din alta tara. Sa ma explic, in strainatate e foarte practicat sistemul acesta si bonele stiu in general care sunt limitele, se specifica foarte clar de ambele parti asteptarile si avantajul este ca vor invata copiii tai foarte usor o alta limba. Desigur ca sunt si dezavantaje. Acum nu pot sa scriu mai mult ca sunt cu bebe in brate dar revin sau daca vrei scrie-mi pm sau email si iti voi da mai multe detalii.
Edit, am revenit. Daca te intereseaza aceasta optiune, iti pot da o adresa de site unde gasesti astfel de bone de orice nationalitate, persoane tinere dar cu experienta, e dreptul tau sa ceri recomandari si sa iei legatura cu familiile respective ca sa vezi ce spun. Acum nu stiu cate sunt interesate sa vina in Romania, dar eu as incerca, preturile sunt de la 50euro/saptamana in sus, depinzand de numarul de ore lucrate si daca vrei sa iti faca si menaj etc. Trebuie sa oferi propria camera, sa aiba acces la internet preferabil, week-end-ul de obicei se da liber dar tu hotarasti orice detaliu cu persoana respectiva, pentru ore noaptea daca vreti sa iesiti undeva, se plateste in plus din cate stiu. Daca as fi in locul tau, as incerca sa aduc pe cineva vorbitor de engleza sau germana dar depinde ce te intereseaza pe tine. Aceste bone sunt dispuse sa stea 1 an, maxim 2 de obicei, asta ar fi dezavantajul, dar nici nu dispar in ceata pur si simplu cum usor o poate face o alta bona. Se gasesc persoane specializate in ingrijirea bebelusilor pentru ca tu ai nevoie si de asta.
Este o varianta, poate nu comuna la noi dar nu o exclude din start pe acest motiv. Personal, as prefera o persoana tanara uneia in varsta pentru ca se deplaseaza altfel, e mai rapida, mai atenta, vede mai bine ceea ce consider ca e destul de important, mai ales pentru un bebelus.
Mult succes oricum!
Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine
“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”