Concedierea de la locul de munca

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Ca angajator, daca cineva ar ascunde la angajare faptul ca e gravida - mi-as indeplini obligatiile legale, dar as concedia-o fara nici un drept de apel atunci cand ar fi posibil. Mi se pare aiurea sa ceri de la un nou angajator sa accepte minciuna (cu exceptia cazului in care esti printre foarte putinii calificati din Romania, si nu are de ales, sau el prefera asa, desi ma indoiesc ca minciuna se poate compensa prin celelalte calitati ale angajatului)

De angajat, nu as angaja o femeie gravida. Perioada de 3 luni- 2 ani in care ea sta acasa trebuie acoperite printr-o noua selectie, cu contract pe perioada determinata, cheltuieli suplimentare cu selectia, faptul ca e perioada determinata este nemotivant - deci si munca prestata poate fi mediocra, chiar nu vad de ce un angajator ar prefera la selectie o femeie gravida (cu exceptia cazului in care nu are de ales sau prefera asa)- poate in cazul unui patron el poate decide singur ce face cu banii sai, dar atunci cand cei ce decid angajarea sunt simpli angajati la randul lor, ar actiona irational si in nici un caz in interesul firmei.

In schimb mi se pare aiurea ca nu se cunosc drepturile angajatului, ca se fac concedieri mascate a gravidelor sub acordul partilor, ca exista persoane abuzate psihic de sefi...asta este trist.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Magnetism79 spune:

quote:
Originally posted by Adina Iulia

Ca angajator, daca cineva ar ascunde la angajare faptul ca e gravida - mi-as indeplini obligatiile legale, dar as concedia-o fara nici un drept de apel atunci cand ar fi posibil. Mi se pare aiurea sa ceri de la un nou angajator sa accepte minciuna (cu exceptia cazului in care esti printre foarte putinii calificati din Romania, si nu are de ales, sau el prefera asa, desi ma indoiesc ca minciuna se poate compensa prin celelalte calitati ale angajatului)

De angajat, nu as angaja o femeie gravida. Perioada de 3 luni- 2 ani in care ea sta acasa trebuie acoperite printr-o noua selectie, cu contract pe perioada determinata, cheltuieli suplimentare cu selectia, faptul ca e perioada determinata este nemotivant - deci si munca prestata poate fi mediocra, chiar nu vad de ce un angajator ar prefera la selectie o femeie gravida (cu exceptia cazului in care nu are de ales sau prefera asa)- poate in cazul unui patron el poate decide singur ce face cu banii sai, dar atunci cand cei ce decid angajarea sunt simpli angajati la randul lor, ar actiona irational si in nici un caz in interesul firmei.

In schimb mi se pare aiurea ca nu se cunosc drepturile angajatului, ca se fac concedieri mascate a gravidelor sub acordul partilor, ca exista persoane abuzate psihic de sefi...asta este trist.

Adina + Olivia Q1.04

Spune-mi si mie daca la angajare te intreaba vreun angajator daca esti insarcinata, eu stiam ca aeasta intrebare nu face parte din interviu, dar stiu eu poate angajatorii si-au schimbat intre timp prioritatile si apoi daca el nu ma intreaba eu la ce intrebare sa raspund ?, doar asa ca sa ma aflu in treaba,... iar mai apoi faza pe care ai scris-o tu ca ai concedia o gravida fara drept de apel mi se pare Oaaaaaaaau, sa o aud de la o femeie, cu alte cuvinte i-ai gasi un nod in papura sa o dai afara!!!! nu pot sa cred ca aceste chestii sunt spuse de o femeie!!!! atunci de ce sa ma mai mir ca angajatorii discrimineaza angajatii cu atat mai mult femeile insarcinate.Am mai spus-o si o repet Sarcina NU E O BOALA.. Doamne fereste

Bogdan Gabriel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

sunt interzise prin lege intrebarile referitoare la: sex, religie, statut matrimonial, sarcina orientare sexuala, handicapuri...mai sunt, dar nu-mi amintesc

prietenei mele i s-a oferit un contract si ea a fost f incurcata ca stia ca angajatorul respectiv e contra angajarii de femei insarcinate, asa ca inainte de a semna a spus ca e insarcinata in 4 luni, cu intentia de a nu avea probleme ulterior. Angajatorului nici nu i-a pasat, cu toate ca contractul semnat era pe un an si ea evident va sta maxim 5 luni.

Doamne'ajuta!

POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Maru, sigur ca este la dispozitia angajatorului sa accepte asta (este strict decizia lui, criteriile le stie doar el, dar pot fi chiar obiective)

Eu am spus ce mi se pare normal in relatiile intre angajator-angajat. Nu mi-ar conveni, ca angajat, ca angajatorul sa ma minta referitor la conditiile de lucru (sau sa-mi ascunda chestiuni importante), nici eu nu ar trebui sa-i ascund faptul ca in scurt timp voi cere suspendarea contractului si ca de fapt oferta mea este pe un timp extrem de limitat.

Magnetism, nu as da afara o femeie gravida pentru ca ar fi ilegal, dar un om care a mintit la angajare nu este un angajat pe care sa si-l doreasca cineva pe termen lung. Sigur ca exista si exceptii, parca a mai postat cineva, care totusi si-a demonstrat intre timp calitatile, si a avut succes. Vezi, uneori merge. Alteori nu, dar daca nu merge nu inseamna ca are angajatorul vreo vina.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Depinde si de job.

Sunt situatii in care din momentul angajarii pana in momentul in care persoana in cauza devine efectiv productiva pentru intreprindere trec 3 sau 4 luni (exemplu dezvoltare/intretinere soft) si firma ce face daca fix dupa 3 luni angajata cere concediu de maternitate? Alti bani, alta distractie...dar daca e o firma mare isi permite sa absoarba costurile sperand ca-si va recupera angajata dupa ce naste sau la scurt timp dupa aceea.

Dar sunt situatii in care angajata are anumite calificari/certificate etc ABSOLUT NECESARE firmei pentru a castiga de exemplu o licitatie sau pentru a nu pierde o licenta/drept de exercitiu (sa spunem de exemplu o farmacista cu drept de diriginte de farmacie - asta-mi vine acum in minte), in acest caz cred ca e angajata si in luna a noua sa fie..

Marea durere este pentru tinerele femei care nu au o calificare exclusivista ci una absolut banala si care sunt cu atat mai usor discriminate atat la angajare cat si pe parcurs.

Eu personal pana acum am avut noroc de angajatori cu scaun la cap (si chiar de-au dat semne de "usoara nervozitate" i-am ajutat sa-si revina ).

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:
Originally posted by Magnetism79

quote:
Originally posted by Adina Iulia

Adina + Olivia Q1.04

Spune-mi si mie daca la angajare te intreaba vreun angajator daca esti insarcinata, eu stiam ca aeasta intrebare nu face parte din interviu, dar stiu eu poate angajatorii si-au schimbat intre timp prioritatile si apoi daca el nu ma intreaba eu la ce intrebare sa raspund ?, doar asa ca sa ma aflu in treaba,... iar mai apoi faza pe care ai scris-o tu ca ai concedia o gravida fara drept de apel mi se pare Oaaaaaaaau, sa o aud de la o femeie, cu alte cuvinte i-ai gasi un nod in papura sa o dai afara!!!! nu pot sa cred ca aceste chestii sunt spuse de o femeie!!!! atunci de ce sa ma mai mir ca angajatorii discrimineaza angajatii cu atat mai mult femeile insarcinate.Am mai spus-o si o repet Sarcina NU E O BOALA.. Doamne fereste

Bogdan Gabriel

Evident ca e interzis si nu te intreaba nimeni la interviu daca esti gravida, dar cum vei mai putea raspunde la intrebarea "De ce aplicati la acest post?" Cu clasicul "Consider ca este o oportunitate de dezvoltare personala si profesionala, vreau sa progresez"? Jenant!
Daca se intampla apoi, e in regula, Doamne-ajuta sa se nasca cat mai multi copii sanatosi si frumosi, dar sa te angajezi si peste doua saptamani sa pleci in prenatal, nu mi se pare corect.
Erai insarcinata in 18 saptamani cand zici ca ai fost fortata sa pleci, de ce nu ai anuntat legal, inainte, ca sa te poti proteja? (Oricum, eu tot n-am inteles ce ai fost fortata sa semnezi, tot spui despre o decizie - ceea ce este exclus!)

Si cred ca are dreptate Andries: atitudinea angajatorului este direct proportionala atat cu tipul slujbei si loialitatea angajatului, cat si cu greutatea de a angaja determinat pe altcineva pe acel post. Asa cum fiecare angajat are propriile lui socoteli, si cel ce angajeaza le are pe ale sale. Amandoi au dreptul sa fie furiosi si sa reactioneze conform intereselor lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Si o precizare foarte scurta, pentru clarificarea istoriei cu "discriminarea" gravidelor.
Se faceau angajari pentru o vopsitorie. Au fost selectate cateva femei, si se aflau in cursul procedurilor de angajare (dosare, acte etc). Sunt trimise la medicul de medicina muncii pentru avizarea dosarului medical, care constata ca una dintre ele este gravida.
(Atentie! Angajatorul nu are voie sa solicite teste de graviditate, dar pe medic nu-l opreste nimic sa scrie in dosarul medical asta, ba mai mult, este obligat!)
Evident, femeia nu a mai fost angajata, pentru ca vopsitoria era un loc de munca cu risc pentru gravida, iar altceva nu ar fi avut ce-i da de facut.
Au ajuns in instanta, unde femeia a pierdut si timp si bani, angajatorul acuzat de discriminare uzand de unul dintre articolele din Codul Muncii (27 alin. 1): "O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care constata ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci."

Evident, un birou nu se compara cu o hala de vopsit, dar pentru o gravida oricand se poate demonstra ca si o slujba fara efort fizic poate avea factori de risc maternal (pozitie, calculator, stress etc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gaby spune:

buna
cred ca dupa atatea sfaturi vrei si ceva palpabil... stateam si ma gandeam ce trebuie sa faci, ce as face eu...din nou!sincer, cred ca sanse de angajare sunt doar 50%...la ce m-asi gandi eu: faci acesti pasi, cauti...daca nu merge si avanseaza sarcina...cauta ceva part time; intre timp intereseaza-te daca cineva te poate ajuta macar cu cartea de munca cu un salariu minim..ale caror dari sa le platesti din buzunarul...sotului, imediat, ca nu trebuie sa si intreruperi, daca vrei cei 8 mil, dupa ce nasti...rezisti 4 -5 luni dupa nastere, daca iti permiti, stiu cum e... si apoi o iei de la capat!

ce zici?
prea multe sfaturi?

capul sus si burtica in fata!!

omul cu... banca la cap! www.bankingjobs.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Magnetism79 spune:

quote:
Originally posted by Gaby

buna
cred ca dupa atatea sfaturi vrei si ceva palpabil... stateam si ma gandeam ce trebuie sa faci, ce as face eu...din nou!sincer, cred ca sanse de angajare sunt doar 50%...la ce m-asi gandi eu: faci acesti pasi, cauti...daca nu merge si avanseaza sarcina...cauta ceva part time; intre timp intereseaza-te daca cineva te poate ajuta macar cu cartea de munca cu un salariu minim..ale caror dari sa le platesti din buzunarul...sotului, imediat, ca nu trebuie sa si intreruperi, daca vrei cei 8 mil, dupa ce nasti...rezisti 4 -5 luni dupa nastere, daca iti permiti, stiu cum e... si apoi o iei de la capat!

ce zici?
prea multe sfaturi?

capul sus si burtica in fata!!

Da intre timp am rezolvat m-am angajat pe per nedeterminata la o companie mult mai mare decat cea de la care am plecat si culmea cand le-am spus ca sunt insarcinata nici nu le-a pasat, au spus pur si simplu ca au nevoie de un om competent si uite ca am nimerit exact unde trebuia.Acuma se pune problema altfel la mine, eu am contractul cu cei care m-au dat afara pana la 1 Martie 2008, pot sa ma duc la ei si sa-mi desfaca contractul de munca mai inainte ca sa ma pot angaja cat mai curand la noul loc de munca sau cum sa procedez?De ce ? Pentru ca cei de aici mi-au spus ca mai mult de 15 zile cat ar fi preavizul nu pot sta fara om deci e musai ca pe 12-13 februarie sa fiu la ei.pot sa le propun sa stau 15 zile fara sa ma plateasca si sa incepem contractul cu 1 Martie adica data pana la care am eu contractul cel vechi?Va rog cele care stiti un raspuns cat mai repede......
+18

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gaby spune:

nu, ceri sa ti se desfaca contractul de munca cu acordul partilor, adica de maine sa pleci! exista art. 55 lit b, care iti da acest drept!

bafta! s fi mai impunatoare...

Mergi la inceput