control ginecologic la 37 de saptamani
fetelor, ce controleaza exact doctorul la acest control? mie pana acum mi-a facut doar ecografie, doar la prima consultatie, cand mi-a confirmat sarcina, m-a controlat si ginecologic, de atunci nu a mai facut-o (nu ca mi-ar fi parut rau). Acum insa am fost la control, dar nu am fost f. atenta cand mi-a spus ce vrea sa vada la control, a zis ceva de genul ca sa vada daca bebe va avea loc la nastere, si m-a prevenit ca ma va durea manevra medicala pe care o va face. Voi stiti despre ce e vorba? Control pelvian sa fie? Mi-a spus si de col, ca s-a mai scurtat, ceea ce am inteles ca e ok.
Daca stiti despre ce e vorba, spuneti-mi si mie, va rog mult, si nu radeti de mine,,,,in mod normal tin minte ce spune, dar cred ca eram preocupata mai mult de cum sa ma urc pe masa aia cu burta cu tot,,,fara sa cad!
Raspunsuri
lavi02 spune:
Dr vrea sa verifice pe interior daca bazinul este destul de lat ca sa permita nasterea naturala. Nu conteaza atat latimea vizibila in exterior cat in interior.
zmotocel spune:
in mod normal ar fi trebuit sa verifice la primul control daca copilul va avea destul loc pt a fi nascut vaginal (la tuseul vaginal medicul incearca sa atinga cu degetul fata anterioara a osul sacrat, daca nu o atinge inseamna ca e destul loc pt capul copilul (distanta trebuie sa fie de minim 10,5 cm), in acelasi timp masoara si alte distante si ungiuri pt a vedea daca sunt corespunzatoare)(de obicei face aceste masuratori folosindu-si degetele, medicul stiind exact ce lungime are degetul sau)
la 37 de sapatamani probabil va face un tuseu vaginal urmarind: aceleasi unghiuri si distante de prima data, starea articulatiilor (in timpul sarcinii articulatii se imbiba cu apa pt a deveni mai laxe si mai largi, iar la nastere in mod normal are loc o luxatie a coccisul pt face mai mult loc pt copil. este important ca articulatia sa permita acest lucru, altfel putand aparea fracturi ale osului) va verifica starea colului uterin (cat este de moale, daca este deschis etc), deasemenea va verfica pozitia fatului (daca a inceput sa se pozitioneze pt nastere, cat de jos este si cat mai are de coborat in funtie de asta putand sa aprecieze cat timp mai este pana la nastere, va verifica starea peretilor vaginului si existenta unor eventuale secretii sau infectii (este posibil sa ceara si un sumar de urina), va palpa fatul si-ii va asculta inima, eventual ar putea sa mai faca o ecografie daca considera necesar.
asta ar fi pe scurt, dar de la caz la caz se mai pot adauga diverse investigatii.
IrinaL spune:
La 37 de saptamani poate vedea si daca bb s-a intors cu capul in jos. Sau poate verifica lungimea colului, daca e tare sau moale, daca s-a deschis etc. Tot cam atunci se recolteaza analiza pt. streptococ B. Asa ca e binevenit si controlul asta, chiar daca nu e prea placut... Si chiar te-a durut? Pe mine nu m-a durut niciodata, nici nu-mi imaginam ca doare...
, nastere usoara!
Irina 39+
Ileana
Tudor
Craciun 2007
raluk.m spune:
multumesc pentru lamuriri!
de durut,,, m-a durut tare, zic eu, pana acum nu m-a durut niciodata asa, e adevarat ca in afara de controale de rutina si testul papa-nicolau nu am facut altceva. medicul a incercat sa ma previna, si chiar mi-a zis sa gandesc din alt punct de vedere: degetele lui sunt cam un sfert din diametrul capului bebelusului,,, care va trece pe acolo pe unde controla el. de-asta am zis ca a fost un altfel de control, nu cel "clasic" care nu produce decat disconfort.
IrinaL, nastere usoara si tie, ca vad ca esti tot ca si mine, aproape de termen!