Mamici de iulie-august 2008 (19)
Raspunsuri - Pagina 18
ankalaura spune:
Madina - sa nu imi spui ca iei Elevit-ul gratuit!?!?! daca e compensat, vreau sa stiu si eu cat platesti exact pe el. Mie mi-e foarte greu sa ajung la dr de familie, dar daca mi-o da reteta direct pe 2-3 cutii, as face efortul....
Boti - e misto carutul - am vazut ca se intinde complet, dar mi se pare putin scurt. Daca il vezi in magazin, verifica lungimea, ca sa nu stea bebe cu capul in marginea aia. Din detalii nu deduc decat celelalte pozitii de inclinare. Noi tot Hauck am avut, cu geanta de bebe cu tot.
Greutate carucior. Nu e o problema sa impingi carutul, ci sa urci sau sa cobori o treapta, bordura, sa il manevrezi stanga-dreapta printre masini, sa il urci pe treptele de la dispensar... Si pentru cine sta la bloc - e foarte greu sa intri si sa iesi pe usa ingusta cu copilul in brate (uneori, carutul e mai lat decat deschizatura usii). Chiar cu copilul in carut e greu, ori trebuie sa iesi cu spatele ori sa te intinzi un metru pana la clanta... Cel mai simplu e cu copilul in brate si cu carutul strans, in mana. Daca are 13 kile e mult nene..... Chiar si tinand carutul in masina, tot te lovesti de situatii dificile in care trebuie sa ridici carutul, eventual cu copilul in el. Pentru mine, cele 13 kile ale carutului nostru si dimensiunile au fost un cosmar!!!!
M-am chinuit asa cat m-am chinuit, copilul a fost dus mult in brate (mai ales de mama, ca eu eram la birou), in weekend ce ne mai descurcam ca il cara sotul meu. Apoi am luat unul sport si pe cel mare l-am dat de pomana.
Cand creste bebe e cel mai misto, ca impinge el carutul!
Noi nu am folosit carutul in casa. Au functionat mai bine bratele.
Monalac - sincera sa fiu, eu nici daca mi-as permite nu as lua un carut scump. Adica nu as da pe un carut nici macar 6 milioane, daramite 10 sau 12 cum sunt multe! La buzunarul meu si combinat cu utilitatea carutului, as da (poate) undeva pana la 4 milioane, hai 4 milioane jumate (sau poate il primesc cadou de la firma, ca asa avem in buget
)
Cris nu va merge la gradinita? E drept, e ceva mai complicat ... si 4 etaje si bebe mic... dar un lucru e cert > pentru mine, principalele calitati ale unui carut sunt: sa fie usor de manevrat (roti foarte mobile si "invartibile"), sa fie usor (standardul meu e la maxim 7 kg), sa se poata folosi timp mai indelungat (de exemplu nu as lua niciodata carut de-ala landou, cu hoasca montabila sau fixa! dupa o luna, o faci cos pentru pisicile din bloc....)
Eu nu sunt obosita. Mai degraba, mi-e lene sa fac multe, mai bine stau pe forum
Dar seara dupa ce ajung, facem ceva de papa, mai bag rufe, azi am de calcat, spal copilul, ii mai citesc o poveste.... Grosul activitatilor ramane pe weekend....
Camy - bravo pentru casa! Noi am trecut prin acelasi episod cand eram gravida cu Eliza, asa ca stiu sentimentul. Vine bebe inc asa noua. Ce frumos!
Sper ca nu e nimic serios cu galmele alea... Eu am avut o data la subrat, dar era de la epilat (si se formase acolo putin puroi, a fost cam nasol)
Cu carutul - fetele, mai ales din Bucuresti, nu uitati ce trotuare avem.... Cat de frumos o fi un carut, degeaba, daca nu il poti misca printre masini si oameni. Ca sa nu mai zic la metrou sau in autobuz... Am fost uimita sa vad cat este de usor sa mergi cu carutul in Franta, prin tren, metrou, pe strada... oriunde! Acuma, avand ce sa compar, insist sa subliniez ca in Bucuresti este UN COSMAR! Asa cum a zis si Mada
Subscriu si la chestia cu zgomotele - chiar cu aspiratorul nu dau, dar un radio un tv... e ok sa zumzaie acolo....
Si inca ceva: nu va lasati "furate" de bucuria de a-l adormi pe bebe in parc. Va fi vara, la umbra e minunat... Noi avem un nepotel nascut anul trecut in iunie. Din octombrie nu le mai doarme, vrea numai in carut, afara, doar asa doarme.
Mada - ai tu putin dreptate, dar nu pentru Romania - pai aici nu exista reduceri, in 90% din amgazine. Nici macar nu exista asa oferta complexa incat sa testezi mare lucru. Din fericire, Constanta, Bucurestiul... mai au ceva Carrefour, Metro, Real... Dar sunt orase unde nici mall nu este, hypermarket nici ata, iar magazinele cu produse de bebelusi sunt o raritate, ori sunt dughene pline de tampenii. Nu se gasesc marimi mici oriunde, iar de calitate... ce sa mai vorbim....
Maggy - cele 2 zile, care sunt de fapt 16 ore, sunt, in plus, mentionate in Contractul colectiv de munca (art 17, al 3) - varianta de 2007, ultima. Trebuie sa preziti ceva de la medic, cu motivul solicitarii. Deci, nu scrie nicaieri ca cele 16 ore sun 8 intr-o zi plus 8 intr-o zi....
Atentie la plata celor 16 ore! Sa nu intelegeti ca aceste zile sunt platite in plus, ci doar ca nu vi se opresc bani pentru absenta, nu vi se scad din concediul de odihna la care aveti dreptul, nici nu se scad orele lucrate... Deci nu vi se poate cere sa stati in restul zilelor peste program, ca sa compensanti absenta. Pur si simplu, mergeti la medic dar luati salariul nealterat...
In plus, am vazut ca s-a schimbat ceva in contract - scrie clar ca e salariu mediu pe unitate!
Anca
14+
Caprioara spune:
Fetele, am citit tot ce-ati mai scris, dar cum nu stau bine cu timpul, nu pot raspunde nominal.
In legatura cu oboseala, eu am inceput de vreo 2 zile cu asta. Imi pica ochii in gura efectiv de la ora 20:00. In primele 10-12 saptamani am avut insa niste insomnii...
In legatura cu anuntatul la serviciu, eu nu am anuntat oficial la HR inca (neoficial am spus insa). Aveti vreun model de anunt sarcina pentru HR? Daca da, vreau si eu. Deocamdata am facut un draft din modelul gasit la legislative, postat de Marius, dar nu am inteles daca ala e special pentru program redus (ca nu vreau sa cer asta deocamdata) sau e pentru anuntat pur si simplu. Si mai am o intrebare, trebuie atasata o scrisoare de la medicul de familie neaparat sau e suficienta ecografia de la Iosup de trim I? La mine e cumplit sa obtin o programare la medicul de familie, e aproape imposibil, tot timpul suna ocupat la programari iar cand reusesc sa prind linie libera imi spune ca nu mai au locuri pentru saptamana viitoare si sa sun peste o saptamana, ca asa fac ei programari, din saptamana in saptamana. De aceea nici medicamente compensate nu am avut cum sa-mi iau, si stiti cat costa utrogestanul (iau pentru ca am avut o sarcina pierduta in iunie) si elevittul. Abia-abia am reusit sa fac o programare tocmai pe 18 ianuarie si as vrea sa anunt cat mai repede la job.
In legatura cu bb si zgomotul, confirm ce s-a spus mai devreme. Obisnuiti copilul cu muzica si alte zgomote, nu soptiti si nu umblati in varful picioarelor daca doarme.
In legatura cu obisnuitul cu biberonul, eu nu am reusit deloc sa fac asta. Al meu a refuzat biberonul de mic-mic, de cand cu furia laptelui cand facusem rani la sani si am vrut sa-i dau lapte muls. N-a primit, asa ca i-am dat dintr-un san pana m-am vindecat un pic la celalalt si apoi invers. A fost greu... Apoi, mai mare fiind nu a vrut neam bibe, am trecut de la san direct la cana. Am stat acasa apana a avut 8 luni, si pana atunci a putut sa "bea" de la tzatza la cerere, apoi cat eram la serviciu cana. S-a intarcat singur la 1 an.
Si toate astea in conditiile in care la maternitate in prima zi si jumatate a baut din seringa (facuse icter si a stat la lampa, nu mi l-au dat sa-l alaptez decat dupa aceea). Asta a fost experienta mea cu biberoanele, le-am cumparat degeaba
.
In legatura cu simtitul lui bb, si eu pot spune ca simt fluturasi prin burta de acu' 1-2 saptamani. Stiu ca la a doua sarcina ar trebui sa-l simt pe bb de pe la 16 saptamani.
Alte sfaturi de la prima sarcina, nu stiu ce v-as mai putea spune eu si nu s-a zis deja. Fetele care au scris inaintea mea au facut-o foarte bine si in amanunt. Daca imi mai amintesc ceva voi scrie. Oricum, eu am nascut acum 6 ani si multe s-au schimbat de atunci, plus ca atunci eram vai de noi cu partea financiara si multe chestii nu ni le puteam permite chiar daca am fi stiut ca exista. Acum am prins si noi cheag si pretentiile is altele
. Atunci de exemplu am avut o "prastie" de carutz primit, pe care mai mult nu l-am folosit, am preferat port-bebe decat ala. Apoi am luat un carut sport din ala de 500.000 lei din Carrefour pe la 6 luni si dupa 1 an nici pe ala nu l-am mai folosit ca Matei a vrut sa mearga singur, nu in carut.
pup you all,
Caprioara
14+, mami de
Matei (07.01.2002) si asteptand o 
"Omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea." - Freud
Ada_S spune:
Am aparut si eu dupa o lunga absenta. Deocamdata totul e ok bb e bine.
Imi pare foarte rau pt Rain si pt Mihaelaaa...........nu imi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva. Trebuie sa fiti tari sa depasiti momentul apoi peste cateva luni sa ne dati vesti bune din nou.
Bun venit si noilor gravidute.
Ada
10+ mamica de baietel
(25.06.2006)
BB2
AnnaBaby spune:
caprioara pe mail-ul comun gasesti o serie de norme legislative in domeniu, inclusiv un model de instiintare a departamentului RU. Si eu l-am luat de acolo, dar mai am de luat adev de la medicul de familie
Anna
12+
AMR 28
vinebarza
bebe
madina71 spune:
Anka, nu iau Elevitul gratuit, doar compensat...Astazi am dat pe o cutie doar 145.000 lei vechi...pana la 400.000 lei sau cat costa, e ceva, e totusi avantajos, cu toate ca si mie imi vine greu sa ma duc dupa reteta, dar ma gandesc ca din diferenta de bani imi iau eu ceva sau lui Adrian; oricum trebuie sa mergem cam o data pe luna la dr de familie pt tensiune, sa ne masoare burtica, sa ne cantareasca...cel putin mie asa imi cere dr mea de familie, si daca tot ma duc iau si reteta de elevit... Pai data trecuta pe 2 cutii de utrogestan, una de nospa si una de elevit am dat 180.000 lei...A meritat, nu?
13+ si Adrian
(20.01.2007)
MissJJ spune:
Buna fetele!
Is tare happy ca fata mea doarme bine de cand am ajuns acasa aseara a facut baitza si la 7 era in pat iar azi dim la 6 fara ceva s-a trezit plangand nevoie mare cu mutunachele ei in brate creca a visat ceva i-am dat putin suc si am pus-o la loc la nani am vazut a se tot fresuie i-am dat lapte si a dormit pana pe la 8 si un sfert.
Si la pranz a dormit vreo 2 ore jumate.
Cat ea a dormit am stat si eu tolanita pe canapea
asta dupa ce am triat revistele si sticlele pt reciclat.
Motanik trimis pm.
Boticelina vazut pozele, da alea cu pisoiul undes?? Ca eu is mare iubitoare de animalutze mai ales pisici. Oricum daca scap intr-un magazin de animale as cumpara tot ce e acolo mai putin reptile si taratoare din astea ca nu le suport. Am vazut intr-o zi o chincila asa frumoasa, sau cum s-o scrie, e un fel de veveritza mai mare tare dragalasa.
Biberoane noi am cumparat sa avem just in case si bine am facut ca lapte nu am avut mult si sfarcurile mele sunt tot in iterior si ne chinuiam si eu si fata si pana la urma am folosit cu mare succes pompa isi manuala de la avent si biberoanele, e si un avantaj asa si tati se poate implica mai ales daca bebe papa mult lapte praf si ii faceti un program voi puteti dormi sau face altceva ca si tati stie cand trebuie dat papa si ce si cum. Sau orice alta persoana din familie. Oricum la capitolul biberoane recomand cu cea mai mare caldura cele de la avent nu stiu cat de scumpe sun tin ro dar sunt f bune tetinele de la ei tin f mult sunt usor de asamblat nu au bucatele mici sau incomod de pus la loc sau ceva si pe intuneric cand esti chiauna de somn nimeresti sa le asamblezi. Sfat pt mamicile care vor da lapte praf din diverse motive lui bebe, nu ii obisnuiti cu laptele caldutz ca apoi daca suntetin in oras si e frig afara nu mai bea bebe laptele nici daca moare de foame. Eu fierbeam apa in fierbator cu filtru apoi o lasam la racit si umpleam toate biberoanele pana la nivelul cat bea bebe si apoi puse in camera la indemana, cand bebe vrea laptic numai pun cupele de lapte peste si gata papa. La temp camerei acasa si afara daca sunteti la plimbare tot asa luam biberoanele cu mine si orice temp e fata mea bea laptele daca ii e foame fara mofturi.
La noi nu se poate inca renunta la biberoane e o lupta sa bea din canitza efectiv nu vrea mai astept pana la 2 ani cand sper sa reusesc sa o dezvat de ele.
Si daca luati sterlizator de la avent vi se dau si cateva biberoane la el alea mici le veti folosi vreo doua luni cam asa ca la inceput bebe bea cam 60 ml maxim la o masa apoi mai luati din cele mari ca sunt seturi de 2,3 respectiv 4 si sunt tare bune. A noastre au fost super folosite si sunt f bune si acum bine ca la un an le-am mai schimbat pe cele care de la atata spalat si sterlizat erau mai patate sau ceva dar maj au rezistat f bine mai ales tetinele sunt intacte si acuma alea vechi ma refer ca oricum trebuie schimbate si alea destul de des fata acuma bea cu nr 4 care e cel mai mare.
Camy nu te mai agita asa mama draga ca nu face bine deloc, stai linistita ca bebe e ok nu is atat de sensibili, mai rau faci daca te impacientezi faptul ca te-a trimis la alt medic nu inseamna neaparat ca e ceva f grav poate el nu stie ce sa faca sau sa zica fara suparare pt cele din domeniul medical dar am vazut multi medici care habar nu au ce sa faca in multe cazuri dar sunt medici
asa ca fii calma incearca sa nu te agiti asa si incearca sa fii mai optimista putin. Mergi vezi ce zice si abia apoi sa incepi sa iti faci griji daca raspunsul nu este f incurajator pana atunci incearca sa fii cat mai calma.
Mai vroiam sa zic ceva si iar am uitat.
Is baba domnle ce mai.
---------------------------------------------
Mada
si Arianna Raisa
(21.08.2006)
Bebe 2
dia_filipas spune:
Salutare! Tocmai am venit de la medic si sunt putin mai usuata, analizele sunt bune, doar putin anemica. Pt. asta o sa iau fier de luna viitoare.
In legatura cu oboseala, si eu sufar de lipsa acuta de somn si de lene cronica, numai ca eu am un program zilnic incarcat: ma trezesc la 6 si ma pun la culacare la 12. Eu lucrez si la servici si acasa (ca mai iau traduceri in particular). In total lucrez de la 7 la 21, cu cateva pauze. Noroc ca mami face papa si curatenie
. Gata, ma duc sa ma apuc de lucru. Noapte buna!
dia
13+
strumfuletz
Didi81 spune:
Am vazut si eu ca scrie in CCM:
quote:
Īn afar#259; de ajutoarele prev#259;zute de lege, la care au dreptul, salaria#355;ii vor beneficia #351;i de
urm#259;toarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, pl#259;tit de aceasta mamei, pentru na#351;terea fiec#259;rui copil; dac#259;
mama nu este salariata, so#355;ul acesteia beneficiaz#259; de plata unui salariu mediu pe unitate;
...
Salaria#355;ii au dreptul la zile libere pl#259;tite pentru evenimente deosebite īn familie sau
pentru alte situa#355;ii, dup#259; cum urmeaz#259;:
...
c) na#351;terea unui copil - 5 zile + 10 zile dac#259; a urmat un curs de puericultura;
.Didi
13+
monalac spune:
MAGHYC,HAI CA M AI SPERIAT cu antibioticele.eu am luat acum o saptamana augumentin pt o inf cu e coli din col.dr mi a garantat ca e ok in sarcina augumentinul si am citit si pe prospect...stii ceva negativ de augumentin?
si eu vreau wrap.sa inteleg ca il vinzi doar cu 30ron plus cheltuieli de posta?
CAMY PUS,nu te mai alarma asa...nu cred ca au vreo influenta noduluii asupra lui bebe.
ADA, ma bucur ca mai scrii si aici!
ANKA LAURA,eu nu vreau sa l duc pe cris la gradinita prea curand,poate doar anul ala obligatoriu.la noi nu sunt gradinite particulare si alea de stat sunt jalnice..sau nu stiu,poate sunt eu prea pretentioasa..dar cris,de ex,la cel mai mic disconfort nu doarme toata noaptea,nu mai vrea sa manance,e miorlait, asa ca astept sa se faca ,mai mare..n am chef sa bag antibiotice in el de acum..cat despre socializare,il duc mereu sa se joace cu copiii,deci n are nevoie de gradinita..iar cand vine bebe mi se pare chiar riscant sa l duc,de fapt si acum,pe tp sarcinii,pt ca poate veni,doamne fereste,cu vreo varicela sau pojar sa ne imbolnavim si noi.
JOVANA 80,ce parinti nesimtiti!copilul nu avea eruptie,n ai putut sa ti dai seama ca are varicela?oricum,bine ca n ai luat si tu..
17+
Mami de
Cris
Poze Cris
Didi81 spune:
Am mai gasit si asta tot in CMM:
quote:
(1) Īn cazul īn care salariata se afla īn concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
Aceste min 6 saptamani sunt in plus fata de cele 126 zile de concediu pre+postnatal, nu?
Didi
13+