Hranit exclusiv cu lapte matern?
Am o dilema:bb Vlad are o luna si nu stiu daca sa-l hranesc, in continuare, doar cu lapte matern sau sa incep sa-i introduc si altceva(de ex: ceai)?
La iesire din maternitate, medicul pediatru mi-a recomandat sa alaptez cat mai mult posibil si sa nu-i dau altceva copilului, in primele 5-6 luni,intrucat laptele matern ii ofera, teoretic, tot ceea ce ii trebuie.Mi-a atras atentia ca risc mult daca ii dau ceai cu biberonul pentru ca s-ar putea ca bb sa devina lenes si sa refuze sa mai depuna efortul de a suge la san.Pana acum am reusit sa-l hranesc in acest mod, dar incep sa-mi pun problema daca este normal ceea ce fac, daca nu cumva bb are nevoie si de altceva si eu il privez de acest drept?De exemplu,la plimbare mi-ar fi mult mai usor daca i-as oferi ceai si cred ca plimbarea ar fi mai lunga si mai placuta pentru bb...Pe de alta parte,hranirea exclusiva cu lapte matern prezinta numeroase avantaje...
Voi cum ati procedat?
Marta & Vlad
Raspunsuri
alssa spune:
Ce pot sa spun ? Fata mea de aproape 8 luni, este hranita exclusiv cu lapte matern... adica inca o alaptez pentru ca orice forma de diversificare a dat gres... Nu am mai auzit pina acum o asemenea intrebare, in contexul, mai ales, ca puiul are doar o luna !... Citeste orice carte vrei plus toate mamicile iti vor spune acelasi lucru: lapte de mama ! Diversificarea se face nitzel mai incolo... cel mai bine (daca tu ai lapte pina atunci suficient) pe la 5-6 luni... Daca puiul tau nu are colici nu vad nici de ce i-ai da ceai...
Alssa si Clara (7 luni)
http://trinity.bucharest.roedu.net/cgi-bin/photo/index.cgi
---Multe poze !:)---
iubibubi spune:
pediatrul tau are dreptate! in principiu, pana la 6 luni bebele nu are nevoie de alte lichide decat lapte. si daca-i dai tzitzi e foarte bine. unii sunt de parere sa-i dai si ceai intre mese daca e foarte cald si are nevoie de extra lichide, dar eu una l-am pus la san mai des daca a fost cazul. pediatrii de pe aici nu recomanda ceaiul la bebici, zic ca nu se stie ce efecte pot avea plantele. ma rog, nu stiu ce sa zic, dar eu una nu i-am dat.
cert este ca nu-l privezi pe bb deloc de anumite "drepturi", cum zici tu, ci, dimpotriva, ii faci numai bine alaptandu-l exclusiv.
relativ la diversificare, vezi ca tocmai s-a deschis subiectul mai devreme.
pupici.
marius spune:
Medicul a avut dreptate insa se pot face observatii. In perioada de vara de exemplu datorit caldurii marite se pot produce pierderi de lichide mai mari. De asemenea poate sa apara fenomenul gurii uscate si din acest motiv se poate administra ceai neindulcit sau apa fiarta dar nu in sensul sa bea cu biberonul deoarece asa este odata ce da de biberon va refuza alimentatia la san. Si cred ca acest refuz poate deveni o problema reala. De aceea o metoda foarte eficace atunci cand este cazul o reprezinta umezirea sau admnistrarea de ceai sau apa fiarta si racita (asat nu am mai precizat dar nu cred ca este cazul nu?) cu o linguritza mai mica si lasand sa se prelinga lichidul usor pe buze deci fara a introduce linguritza in gura ci doar varful acesteia. Va trebui precis rabdare. Pe de alta parte am sesizat un adevarat sindrom as putea spune a mamicilor la primul copil cand acesta are varsta de la 2-5 luni cum ca ba nu au lapte suficient sau au lapte dar nu ajunge, ba laptele nu e bun si tot felul de hai sa zicem....cum sa le zicem? Da, este adevarat sunt mamici care pot sa aiba sincope de lactatie dar sunt temporare, nu duc la infometari sau mai stiu eu, problemele sunt in 99.99% de ordin psihic si apartin mamicilor sau taticilor dupa caz. Asa am fost si noi probabil. De aceea prefer acum sa fiu foarte franc in afirmatii, nu vreau sa fiu deloc diplomat, nu vreau sa fiu politicos, doresc tuturor tot binele din lume dar prefer sa spun lucrurilor pe nume asa cum sunt ele, pentru buna informare si binele oricui. Decizia desigur apartine fiecaruia.
Marius
Gabriella spune:
Nuuu ceai cu biberonul ca risti sa prinda gustul si poate lasa sanul;Intr-adevar laptele matern contine tot ce ii trebuie bebelusului inclusiv suficienta apa;eu nu i-am dat fetitei mele apa si nici ceai pentru ca medicul(din canada)erau de parere ca ceaiul agita);Apa am inteles ca nu e nevoie,in special pana la introducerea alimentelor solide;dar ca sa fi tu impacata poti sa ii dai putina cu varful unei lingurite cum spunea si Marius.Multi pupici de la bebe Jill si mami!!
nelia spune:
Eu am hranit-o pe Agata exclusiv la sin pina la 6 luni si jumatate si e nascuta in iunie. La sfatul pediatrului, nu i-am dat ceai, apa sau altceva si nu am avut absolut nici o problema, la 6 luni avea deja 10 kilograme (nascuta cu 3.800), nu s-a deshidratat si nu a avut nici colici. Cind mi se parea ca avea gurita uscata, mai ales in lungile noastre plimbari prin Cismigiu, ii muiam un pansament steril in apa fiarta si racita si ii stergea putin buzitele (era si foarte cald!), dar atit. Am alaptat-o la cerere, indiferent unde eram. La 6 luni am inceput diversificarea cu suc de morcov sau de mar, dar nu l-a primit pe nici unul (abia acum a inceput sa bea suc de mar si de portocale. Am mai asteptat inca doua saptamini si i-am introdus supa de legume; cereale nu am vrut eu sa-i dau ca era prea grasa. Acum are doi ani si 3 saptamini si 15 kilograme si inca o mai alaptez dimineata si seara. Apa a inceput sa bea pe la 7 luni si ceai nu a vrut niciodata.
Probabil ca depinde si de copil, dar eu am urmat sfatul medicului ei de atunci si m-am bazat pe intuitia mea de mamica... si a fost foarte bine. Sint de acord cu alaptatul exclusiv (fara apa sau ceai) cit mai mult timp posibil.
Cornelia, mamica Agatei
ciufulici spune:
Draga martta in majoritatea cartilor de specialitate scrie despre rolul important al alaptatului la san.
Sunt pentru ca bebe sa primeasca apa. Ei au nevoie de multe lichide mai ales daca e si perioada de vara cu calduri. Stiu pe cineva care pana la un an de zile nu a dat apa la copil sa bea, iar cand a inceput sa ii dea apa nu mai voia sa bea nimic altceva decat apa.
E adevarat ca in carti sunt niste date orientative si niste studii facute pe nu anumit numar de copii si noi putem sa ne orientam, dar nu neaprat trebuie sa faca si bebe al nostru dupa carte.
Mai mult, sunt o multime de date preluate, traduse din carti de specialitate de prin toate colturile lunii. Ce faci daca in Australia sau China de exemplu dau nu stiu ce minuni la copil, eu din Romania trebuie sa fac la fel?
Alege ce crezi tu ca este mai bine pentru bebe cel putin in primul an de viata el nu poate alege.
2xCiufulici
mamamariana spune:
Eu i-am data apa plata fiarta si racita din prima zi lui Emi. Asa le dadea si la spital dupa laptic (mie mi-a venit laptele in a patra zi si pana atunci i-a dat lapte praf). Dupa o luna, doctorita mi-a dat voie sa ii dau si ceai de menta. Atat... nimic altceva.
Vreau sa tineti cont insa ca aici sunt niste calduri infernale in aprilie si mai si Emi a fost nascuta in martie. Am prins zile cu 43 de grade si pe o asa caldura, nu poti tine copilul fara lichide. E foarte periculos. Acasa nu e chiar atat de cald, asa ca mai bine intrebi pediatrul daca ar trebui sa ii dai si altceva.
Sanatate si crestere usoara,
Mamamariana
ruxi spune:
Alaptat la cerere cat mai mult, exclusiv, macar pana la 5-6 luni. In acest timp copilul nu are nevoie de nimic altceva, laptele matern suplineste si apa si mancarea. Nu e nevoie deci nici de apa, cu atat mai putin de ceai. Pe perioada verii, alaptat mai des si atat.
Ruxi si Clara pisicuta, 11 luni
Implinirea cea mai mare pentru o femeie este acea de a fi MAMA
cgabriela spune:
Briana s-a nascut pe 27 iunie 2002, afara erau 40 de grade, in casa 38 , a fost alaptata la cerere si numai la san pana in prezent, a fost si este un copil hidratat f. bine, apa am inceput sa-i dau dupa 4 luni si ceva cand am inceput cu diversificarea, nu am avut probleme cu sanatatea deloc, deci eu te sfatuiesc sa-ti asculti pediatru si sa continui cu sanul daca ai lapte, laptele matern nu poate fi inlocuit cu nici un lapte praf, iar el contine si suficienta apa pt. ca sa-i potoleasca setea, daca te uiti pe toate cutiile de lapte praf scrie ca laptele de mama este prioritar, deci rabdare si succes, voi veti avea de castigat!
Gabi si Briana(printesa noastra)
martta spune:
Multumesc pentru raspunsuri.
Alssa, ai un bb superb si este dulce chiar si in postura de "bb cry".La o luna nu ma gandeam inca la diversificare,ci la lichide pentru a evita deshidratarea...Dar daca bb Jill si bb Agata si ati bb s-au descurcat foarte bine si fara ceai sau apa, ma simt incurajata in tentativa mea de a-l hrani pe bb exclusiv cu lapte matern.Ramane de vazut cum va raspunde Vlad. Pana acum a luat bine in greutate si cu colicii ne descurcam mult mai bine de cand am inceput sa beau ceai de anason,chimen,tei.
Multi pentru ceilati bb!
Marta & Vlad