Program 6 ore->75% din salariu?
Buna,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Dupa expirarea celor 126 de zile de postnatal ma voi intorce la servici la 1 februarie si vreau un program de 6 ore/zi cat voi alapta fetita. Tocmai mi s-a spus ca pot sa beneficiez de acest program dar cu 75% din salariu/luna.
Stiam ca am dreptul la acele 2 ore pt a alapta bb (fetita fiind alaptata exclusiv la san) si ca voi primi salariu integral-100%.
Ma ajutati cu legea/articol unde precizeaza aceasta reglementare cu 75%?
Inca nu am facut cererea ca ma intorc la birou cu program de 6 ore si vreau sa specific legea si articolul care imi da acest drept sa iau salariul 100% (daca mai este valabil).
MArius ma poti ajuta in aceasta problema? sau fetele care sunteti sau ati fost in situatia asta?
Multumesc pentru eventuale raspunsuri.
Raspunsuri
marius spune:
CCMN art. 17
ART. 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea în munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Ai textul integral pe pagina legislativa
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
marius spune:
Si ca sa nu uit de ce nu le soliciti lor baza legala pe care o invoca prin afirmatia respectiva? Ceva de genul Ok, de acord in baza carei dispozitii legale? Sunt asa de curios ce ar raspunde....
Marius Pernes
Pagina legislativa
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
CCMN art. 17
ART. 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea în munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Ai textul integral pe pagina legislativa
Marius Pernes
Pagina legislativa
Sediul materiei se afla de fapt in OUG 96/2003, aprobata prin Legea 25/martie 2004, care o si completeaza, de altfel.
Atentie, trebuie anuntat angajatorului in scris asupra acestei situatii, in legatura cu inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei se alaptare, si cu documente de la medicul de familie in acest sens. Perioada s-a redus pana la varsta de un an a copilului (cu tot Contractul colectiv, s-au pierdut procese in aces sens...), iar tatal nu trebuie sa aiba CIC in timpul acesta.
marius spune:
Imbatranesc
http://www.romleas.ro/legi/OU96/OU96.html
http://www.romleas.ro/legi/legea25-2004/index.html
Marius Pernes
Pagina legislativa
Lona spune:
quote:
Originally posted by marius
Imbatranesc
http://www.romleas.ro/legi/OU96/OU96.html
http://www.romleas.ro/legi/legea25-2004/index.html
Marius Pernes
Pagina legislativa
Daca tu imbatranesti, eu am murit demult...
tzuc spune:
LOna si Marius Multumesc din suflet pentru raspunsuri, m-ati facut sa zambesc la final:-)
Marius, pai nu le mai cer nimic ca imi dau informatii vagi si promisiuni ca o sa se documenteze si imi spun (ca si pt salariul bonus). Problema este ca interpreteaza legea asa cum vor si in plus la noi nu a mai solicitat nimeni asa ceva, program redus etc..si atunci nu stiu cum si in ce fel sa faca...au o teama din necunoasterea legislatiei.
Am citit legea si intr-adevar tb certificat de la med. de familie ca alaptez, dar nu cu reducerea salariului la 75% ci integral..pana la varsta copilului de 1 an.
Mi se pare aberant sa precizez eu in cerere cat timp mai alaptez? de unde naiba sa stiu cat timp voi avea lapte? ca doar nu's cisterna cu capacitate stas..pot avea inca o luna sau pot avea inca 2 ani...ofofof..
Multumesc din nou si va doresc un An 2008 asa cum va doriti!
Lona spune:
quote:
Originally posted by tzuc
LOna si Marius Multumesc din suflet pentru raspunsuri, m-ati facut sa zambesc la final:-)
Marius, pai nu le mai cer nimic ca imi dau informatii vagi si promisiuni ca o sa se documenteze si imi spun (ca si pt salariul bonus). Problema este ca interpreteaza legea asa cum vor si in plus la noi nu a mai solicitat nimeni asa ceva, program redus etc..si atunci nu stiu cum si in ce fel sa faca...au o teama din necunoasterea legislatiei.
Am citit legea si intr-adevar tb certificat de la med. de familie ca alaptez, dar nu cu reducerea salariului la 75% ci integral..pana la varsta copilului de 1 an.
Mi se pare aberant sa precizez eu in cerere cat timp mai alaptez? de unde naiba sa stiu cat timp voi avea lapte? ca doar nu's cisterna cu capacitate stas..pot avea inca o luna sau pot avea inca 2 ani...ofofof..
Multumesc din nou si va doresc un An 2008 asa cum va doriti!
25.09.2007 Maria Diana
"Fiecare om se afla in inchisoarea sa, dar fiecare poate obtine dreptul de a se elibera. Sa nu te opresti niciodata sa te zbati" Buddha
Ei, nu, sensul textului este sa precizezi cat mai ai pana la limita maxima a acestui drept (tu te poti intoarce la slujba cand copilul are 6 luni, de exemplu, deci mai ai 6), pentru ca angajatorul sa-si faca si el un plan de bataie (sa te inlocuiasca pe alea 2 ore, de exemplu). Daca nu mai ai lapte - asta va reiesi din documentul de la medicul de familie, care trebuie "improspatat" lunar, la pontaj (lucrezi 6, iti trece 8).
iuliacm spune:
tzuc, prevederile din CMN2007-20010 sunt la fel de legale si obligatorii pentru toti angajatorii ca si OUG 96/2003 si Legea 25/martie 2004.
Te avantajeaza mai mult sa soliciti drepturile pe care le ai conform cu Art 17 CMN2007-2010, adica reducerea programului de lucru cu 2 ore pana la inplinirea vastei de 2 a copilului.
Eu m-am intors la 5 luni dupa nastere cu program redus de 6 ore si salariul integral, fara sa alaptez. Am fost prima din firma care a soliciat asa ceva. Am facut o cerere ( gasesti modelul mai jos). Inainte sa fac cererea, la discutii, mi s-a zis ca noi avem relulamentul nostru, ca nu se iau dupa CMN, etc. Am facut cererea si mi-au aprobat-o imediat.
Imi sunt afectate doar zilele de concediu si nr. de bonuri de masa ( se dau proportional cu timpul lucrat).
Eu sunt incadrata cu contract individual de munca. Daca la voi exista contract colectiv, cererea ar tb. modificata.
Succes si curaj. n-ai ce pierde.
Model cerere reducerea programului de lucru:
Subsemnata _, angajata in functia de _, va rog sa-mi aprobati reactivarea contractului individual de munca suspendat conform_si reducerea programului de lucru cu 2 ore incepand cu data conform cu urmatoarele prevedei legale:
CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat
la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.11.2006
ART.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta
de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Codul Muncii
Art.238 - (2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
Art 239: Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncã produc efecte dupã cum urmeazã:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tarã, în cazul contractului colectiv de muncã la nivel national.
gina_butnaru spune:
tzuc, subscriu la ce ti-a spus iuliacm, care este nasa mea! Eu lucrez la resurse umane si iti pot confirma ceea ce ti-a spus ea. Este un abuz sa-ti taie din salariu daca lucrezi doar 6 ore pe zi pana implineste copilul 2 ani. Trebuie sa iei salariul intreg, ca si cum ai lucra 8 ore pe zi.
Off topic, Iulia pupici! Uite ca ne gasim si pe DC.
Mama lui Razvan-Andrei
Ticker
www.flickr.com/photos/21444943@N07" target="_blank">Poze Razvan, mami si altele (Am pus poze cu bradul)
www.onetruemedia.com/my_shared?z=238f71e8c47eddba54dbe4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Filmulete (Avem si filme noi!)
"Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se indeplineasca!"
danis spune:
eu am avut noroc - nu am am facut nici macar cerere, chiar directorul nostru de HR mi-a spus ca am voie la sase ore - deja mi-am luat salariul integral de cand am reluat munca - si imi mai dau si voie sa lucrez de acasa (e drept ca activitatea firmei este compatibila cu lucrul de acasa) - deci se poate
inca nu am cerut acel salariu bonus, asa ca astept sa vad cum vor reactiona si la cererea aceea
povestea nasterii:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=104532