va rog ,ajutati-ma cu un sfat
va rog sa ma ajutati,sunt intr-o situatie tare incurcata,am sa va scriu pe scurt in ce situatie ma aflu:desi muncesc de la 18ani
ma trezesc acum si vad ca nu mai am nimic;de17ani sunt intr-o relatie de concubinaj si pana in 2003 am locuit intr-o garsoniera care era a mea dinainte de a ne cunoaste,atunci el a cumparat un apartamen,dar e pe numele lui,la momentul acela nu mi-am facut ganduri,si am facut marea gresala si mi-am vandut casa mea sa o reamenajam pe cealalta,deci am ramas fara casa,nu mai imi corespunde nici adresa din buletin,eu figurez inca cu vechea adresa ,nefiind casatoriti nu mi-am putut schimba adresa si acum nu pot nici macar un abonament de telefon sa-mi fac,si partea cea mai "draguta" este ca din pacate cred ca trebuie sa ne separam si daca nu reusim sa ajungem la o intelegere ,nu stiu ce si cum va trebui sa procedez.va multumesc
Raspunsuri
drdana spune:
Situatia e cam ....complicata... Ai cumva vreo chitanta pe numele tau sau ai cumparat ceva in casa cu acte pe care apare numele tau? Cu alte cuvinte, ai vreo dovada ca banii care i-ai incasat pe casa ta i-ai cheltuit cu amenajarea casei lui?
Din pacate nu exista o lege a concubinajului si ca urmare nu putem vorbi de partaj.Sigur ca cel mai bine ar fi sa ajungeti la o intelegere.
Lona spune:
quote:
Initial creeata de lucia17
va rog sa ma ajutati,sunt intr-o situatie tare incurcata,am sa va scriu pe scurt in ce situatie ma aflu:desi muncesc de la 18ani
ma trezesc acum si vad ca nu mai am nimic;de17ani sunt intr-o relatie de concubinaj si pana in 2003 am locuit intr-o garsoniera care era a mea dinainte de a ne cunoaste,atunci el a cumparat un apartamen,dar e pe numele lui,la momentul acela nu mi-am facut ganduri,si am facut marea gresala si mi-am vandut casa mea sa o reamenajam pe cealalta,deci am ramas fara casa,nu mai imi corespunde nici adresa din buletin,eu figurez inca cu vechea adresa ,nefiind casatoriti nu mi-am putut schimba adresa si acum nu pot nici macar un abonament de telefon sa-mi fac,si partea cea mai "draguta" este ca din pacate cred ca trebuie sa ne separam si daca nu reusim sa ajungem la o intelegere ,nu stiu ce si cum va trebui sa procedez.va multumesc
Daca nu va intelegeti, ceri instantei de judecata sa-ti recunoasca un drept de creanta.
Problema este ca va trebui sa demonstrezi in instanta ca ai contribuit cu banii tai la cresterea valorii casei lui (amenajari, imbunatatiri) cu inscrisuri, facturi, chitante pe numele tau, extrase de banca, ce mai ai. De asemenea, martori, in masura in care este posibil.
La stabilirea valorii, se vor avea in vedere aceste documente (poate el chiar recunoaste creanta...). Am vazut si pronuntari cu bani multi in asemenea cazuri (chiar peste jumate din averea adunata in concubinaj), dar am vazut si situatii in care nu s-a capatat nimic, in lipsa probelor.
Eu te sfatuiesc sa-ti angajezi un avocat, pentru ca te vei lovi de urmatoarea problema: dreptul de creanta se prescrie in 3 ani. Cu alte cuvinte, daca cineva are o datorie la tine trebuie sa ti-o ceri in 3 ani. Termenul curge de la data nasterii dreptului, adica atunci cand ai bagat bani in casa lui (cred ca termenul a fost depasit).
Atunci ai nevoie de o argumentatie care s#259; sus#355;ina ca starea de concubinaj "impinge" termenul de la care dreptul incepe sa curga, dat fiind ca a acceptat investitia ta, deci ti-a recunoscut dreptul, dar neutilizarea lui a venit din buna relatie si din faptul ca v-ati folosit amandoi de respectivii bani (investitie, confort etc).
Poate totusi va impacati, sau macar il convingi acum, inainte de separare, sa-ti recunoasca notarial participarea.
Succes!
lucia17 spune:
va multumesc mult pentru raspunsuri,astazi am avut o discutie ,el zice sa propun eu cum sa procedam,pentru ca el nu ma da afara din casa, insa eu i-am spus ca trebuie sa gasim o solutie si chiar daca numai un colt din casa imi revine mie acela trebuie sa fie casa mea si sa poata fi o adresa care sa-mi poata fi trecuta pe buletin, cu alte cuvinte sa ma pot descurca pe cont propiu dupa aceea.
marius spune:
Atunci este relativ simplu. Cadeti de acord cat nume are el si cat anume ai tu. 20%-80%... 15%-85%.... 50%-50%. Odata convenit acest raport mergeti la notar si faceti hartiile corespunzatoare prin care el cedeaza si tu primesti cota parte corespunzatoare. Astfel veti fi coproprietari in limitele convenite cu drepturile si obligatiile corespunzatoare. Implicit si tu iti vei rezolva cartea de identitate.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa