ce casa sa aleg?
Ne framantam sa luam o decizie si nu reusim. Vrem sa cumparam/construim o casa si avem 2-3 alternative.
Prima, sa cumparam o casa construita de alta persoana, de 1-2-3 ani. Era cat pe ce s-o facem, ne-am fixat pe o casa, dar am descoperit cateva hibe. Asa ca ne-am hotarat sa mergem pe varianta unei case noi.
A doua: sa cumparam o casa dintr-un ansamblu rezidential.
Avantaje: siguranta mai mare-vecini in toate directiile, notiunea de comunitate, bataie de cap mai putina
Dezavantaje: posibilitati reduse de alegere a arhitecturii, finisajelor,; as vrea o casa mai "personalizata" (mi-ar fi placut ideea unei case cu accente traditionale romanesti), teren mai putin de 500-750 mp, pret mai mare (adaosul firmei care cosntruieste) ceea ce presupune normal un efort financiar mai mare
A treia: sa construim noi printr-o firma sau nu pe un teren de 1000mp aflat in dotare.
Avantaje: pret mai mic (cu vreo 50000-75000 euro), posibilitatea alegerii proiectului, designului, suprafata de teren un pic mai mare etc.
Dezavantaje: terenul este intr-un loc inca "virgin" unde abia s-a inceput a se construi, a intrat de curand in intravilan. Utilitatile sunt cam la 100 m de noi, ar trebui sa umblam pt racordare. iarasi o problema, drumul care nu este asfaltat si probabil va mai dura catva timp pana s-o face si asta. Putini oameni s-au mutat in case, care sunt razlete...cam pustiu...mi-e frica de hoti. Plus ca ma indispune ideea ca timp de n ani de jur imprejur va fi santier.
Ca si distanta fata de centrul orasului ar fi cam acelasi lucru.
Voi cum vedeti problema?
Raspunsuri
nanna spune:
Buna Iulia,
Iti inteleg temerile referitor la constructia pe terenul pe care deja il aveti, oricum ,este excelent ca il aveti! Si asta pt ca va puteti "arunca" si la o casa in ansamblu rezidential, care e ceva mai scumpa si dupa un timp sa vindeti terenul pe care il aveti si sa va scoateti banii.
E calr, cu cat ai mai multe varinate cu atat e mai greu sa iei o de cizie.
Eu daca as fi in locul tau cred ca as alege o casa deja construita, poate sunt eu mai tematoare ref la constructia de la zero. Ma gandesc ca daca as gasi o casa ok, care chiar mi-ar placea, as lua-o, decat sa ma apuc de una.
Bafta la alegere!
madadum spune:
noi am ales o casa intr-un complex rezidential. nu ne-am incumetat sa construim. am luat casa acum 2 ani si nu regretam
mathilda spune:
eu te-as sfatui sa iei ceva de-a gata. o constructie necesita multa administratie si nervi tari, afara de alergatura pt materiale si nervi tari cu muncitorii.
Bee spune:
Noi ne chinuim cu construitul pe teren virgin. Si cand l-am luat nu era nici in intravilan. Intre timp am tras curent, am facut putz, am modificat statutul terenului si ne-am apucat de construit la sfarsit de septembrie. Asta ca sa dea o toamna ploiasa peste noi sa strice drumul si asa cam jalnic. De iarna care a venit nu mai vorbesc. Dar nu se compara costurile cu o casa intr-un ansamblu rezidential. Si in plus voi avea un fel de duplex cum nu gasesc pe nicaieri, facuta cum vrem noi din toate punctele de vedere. Si ceea ce e important pentru noi, nu avem vecini! Mie-mi place asa. Desi la cat teren avem (1ha intravilan acum), cred ca vom mai vinde sa ne recuperam investitia in casa.
Ramane sa-ti stabilesti prioritatile si sa alegi ce vrei sa faci. Bafta!
Ana Teodora (22.12.2005) si Razvan Dimitrie (26.10.2007)
http://www.dropshots.com/dochia
Ralu75310 spune:
E prea multa bataie de cap sa iei totul de la zero. Mai bine o iei gata facuta. Cauta pana gasesti ce- ti place!!!
Succes!
ingerasu spune:
Pai prima varianta, daca ati gasit deja hibe, atunci pica.
A doua varianta, cea in ansamblul rezidential, ai avantajul ca drumul este deja facut, utilitatile sunt deja trase, vecinii vei avea cand te vei muta deci nu vei sta in "pustiu" si contra hotilor poti sa-ti monitorizezi casa. Ca dezavantaj sunt costurile mai ridicate, exista costuri ascunse pe care le vei descoperi ulterior (sunt cartiere la care se plateste iluminatul cartierului, exista costuri de amenajare si intretinere spatii, paza etc).
A 3a varianta, ai avantajul ca iti faci casa cum vrei, costurile sunt mai reduse dar vei avea de alergat cu avizele si apoi desele vizite la fata locului ca sa supraveghezi desfasurarea lucrarii. Depinde si cand vrei sa incepi constructia casei pentru ca poate pana te apuci tu zona se va mai popula.
In conditiile tale, daca vrei ceva rapid, mai bine alegi o casa intr-un ansamblu, daca ai timp mai asteapta 1-2 ani si iti faci tu casa cand se va mai urbaniza zona si cand vei avea mai multi vecini. Dar este posibil ca atunci si efortul financiar sa fie mai mare pentru ca si preturile materialelor de constructie si manopera va creste.
Bafta la alegere si succes!
Gabriela, mama unui ingeras Bianca Maria (21.12.2004 ora 16:42)
adriuta spune:
Casele in zone rezidentiale... nu poti sa ridici pretul decat cat sa te integrezi in zona, adica degeaba tu pui granite, marmura, ferestre...nu stiu de care, podele scumpe....ca la sfarsit valoarea ei nu creste daca zona este una slabuta (so...fi atenta IN CE ZONA REZIDENTIALA CUMPERI).Daca faci acelasi lucru intr-o zona rezidentiala scumpa ti se ubleaza valoarea investitiei. Deci LOCATION>>>LOCATION>>>LOCATION. In zona rezidentiala ai copii, vecini, ...(plusuri si minususuri). Plus avantajul ca este tot organizat(strazile asfaltate, pomi,)banuiesc ca este ca si aici...:)
Despre zonele de case "custom", daca zona se anunta a fi una TARE in viitor merita. Mai intai vezi cine..CE construeste. Ex: degeaba este un "ochi de loc" cu 100 vile super inconjurat de ferme de porci si...mai stiu eu ce (se intalneste mereu) ca valoarea caselor nu creste. Daca "ai mirosit" cam cum stau treburile si cam CINE ,CE construieste....merita. Valoarea casei tale se poate tripla sau poate mai mult in 5-10 ani.
NU uita ele 3 reguli ale real estate-ul (location, location...location).
Sper sa te ajute...ti-o spun din exp mea de "realtor"
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev061pf_.png[/image][/link]
32+ cu ADRIAN
Rufus spune:
Grea dilema, intr-adevar.
Mie personal nu-mi plac casele in ansamblu rezidential. Toate identice, un fel de apartamente de bloc...la casa. Destul de inghesuite. Ca pret nu costa exagerat, pentru ca este un fel de construit industrial, care este mai ieftin. Totusi, intra cheltuieli inutile si, in plus, am vazut case la care a fost necesara o suplimentare de fonduri, la finisaje.
Construitul pe terenul existent este cel mai avantajos, poti sa faci orice nebunie pe gustul tau. Este intr-adevar casa mult visata, o simti a ta. Daca ai timp, desigur, caci si construitul dureaza, plus "virginitatea" locului.
Varianta cu cumparatul unei case deja facuta (chiar si "la rosu") este cea mai accesibila, rapida si destul de buna ca pret. Poti nimeri o zona bunicica, intr-un cartier deja format.
In concluzie, eu as alege sa-mi fac casa singur, daca mai pot astepta 2-3 ani pana sa ma mut. Daca nu, as cumpara una gata facuta, dar nu intr-un ansamblu rezidential, care ar fi a treia optiune.
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
martie spune:
De ce pleaca lumea de la bloc la casa? Cred ca daca iti raspunzi la aceasta intrebare, ai si raspunsul la temerile tale.
Mie de exemplu, la bloc imi displaceau profund anumite probleme legate de aceasta convietuire fortata, n-am sa le enumar acum pe toate. Vreau sa-ti spun ca in proportie de 80% le regasesti in aceste ansambluri rezidentiale, parerea me a ca e tot un el de bloc. Cred sincer ca in curand casele din aceste ansambluri vor fi muuuult mai ieftine, pentru ca totusi, comparand pretul aceleiasi case - una construita de firma X in ansamblu rezidential, alta facuta in regie proprie, diferenta e fabuloasa. Plus ca in regie proprie calitatea este alta. In aceste ansambluri, dupa ce te muti in casa, constati ca trebuie sa mai aduci ff multe imbunatatiri- care, de regula costa o avere - izolare fonica, termica, etc... sunt facute la misto, daca sunt facute. Din moment ce ai si un teren, nu cred ca te prinde "sindromul Pipera"...
Daca vrei o casa de dimensiuni medii, bataia de cap cu construirea ei cred ca poate fi gestionata de o familie de oameni tineri, daca vrei ceva de dimensiuni mari, nu cred ca merita consumul de neuroni. In orice caz, te sfatuiesc in acest demers al tau, pe langa latura sentimentala (caminul meu, acolo vor creste copii etc. etc.) sa vezi si "investitia". Nu are rost sa investesti undeva unde peste cativa ani, daca vrei sa vinzi, nu mai obtii nici jumatate din ce-ai bagat. Sfaturile Adriutei (Location, location, location) sunt 100% valabile.
martie spune:
Uitasem... cat priveste hotii, e ridicol. Nasii mei au casa lipita spate in spate de sectia 7 Politie, inconjurata de blocuri (horror). Deci chiar e singura casa intre blocuri .Casa le-a fost sparta de nenumarate ori. Cu un caucazian in curte "dresat" etc. Eu stau in cartier de drogati, e renumit, nu am patit niciodata nimic, iar pe un vecin al meu care are o amaraciune de casa, il calca hotii non stop.
Pe mine "m-au calcat" bonele de tot felul (fiecare cu ce-l doare), asa ca m-am resemnat, oricum nu am vreun Grigorescu prin casa, daca imi ia plasma, aia e, imi iau alta, daca nu-mi permit alta, raman fara tv, poate o sa citesc mai mult, sau stau si mai mult pe DC.
La bloc imi spargea masina si-mi lua casetofonul de ex. Nu trebuie sa ne impiedicam in viata la modul asta de ceva. Nu imi fac casa acolo, ca daca sunt hoti...